Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Správným SMĚRem

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 3564 • Stránka 185 z 238 • 1 ... 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188 ... 238
  • Odpovědět s citací

Re: Správným SMĚRem

Příspěvekod boticka5 » 04 lis 2021, 11:12

No, po přečtení tohoto rozboru rád zůstanu u lihových agam, škála odstínů je bohatá a co je pouze v syntetické pomalu dodělávají do lihu

Odesláno z mého Redmi Note 9 Pro pomocí Tapatalk
boticka5

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirek Franc » 04 lis 2021, 12:07

Lubos Vinar píše:
nespor.jenda píše:Já zcela běžně ředím Gunze Hobby Color "háčkovým" ředidlem tak, že prvně dám do pistole ředidlo a poté postupně přidávám barvu štětcem, kterým to pak rozmíchám a poté i v pistoli probublám. Problémy s tím skoro nemám.

Gunze Háčka a Tamiye jsou trošku jiné akryly. Ty fungují a dělá se s nimi dobře bez nějakých velkých kouzel. O tom že jsou dost jiné než Vallejo napovídá trochu i to, že jdou oboje ředit lacquerovým ředidlem. Což je pro Vallejo smrt. Není akryl jako akryl.
Ty Vallejo jsou zkrátka dost specifické barvy na práci. Ne zlé, ne špičkové. Ale celá ta diskuze tady vznikla hlavně proto, že jsou k dostání odstíny na ČS od Peewit, které jsou namíchané právě z Vallejo barev. To jen abychom se tu neztratili.

Jo takhle to nějak je. Takže budu muset vybrat nejbližší odstín a nebo si ho zkusit namíchat ...
Stavím Finy, Spitfiry, X-planes a potom co se mě líbí.
Mirek Franc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nespor.jenda » 04 lis 2021, 12:19

Lubos Vinar píše:Gunze Háčka a Tamiye jsou trošku jiné akryly. (...) Není akryl jako akryl.

Ok, zmátlo mne to předchozí:
Lubos Vinar píše:I tak nedoporučuju v případě Vallejo a obecně dalších akrylů ředění/míchání barev až v pistoli, jak je běžné u lacqueru.

Vzal jsem to jako všech dalších akrylů...
Honza Nešpor
Stavím pro radost.
www.klpm.cz
Rozpracované:
Letadla z disneyovky Letadla
nespor.jenda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 04 lis 2021, 18:45

Radku, možná, že jsi to zaregistroval. Kkyžtak to poslouží pro inspiraci dalším, kteří by si BH.10 chtěli taky postavit.
Našel jsem na MF vlákno se stavbou BH.10 od nuly: viewtopic.php?f=952&t=131622&hilit=Avia.
Je tam i hodně detailů a fotek skutečného stroje.
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 04 lis 2021, 20:26

Jak to, že mi tohle vlákno uniklo? Stejně jako ten časopis MHM 7/2007? :shock:
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 04 lis 2021, 20:52

No možná je to tím, že je tu toho moooooc :uff:
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 05 lis 2021, 10:15

Nó, já myslel hlavně ten časopis Model Hobby Magazín, neboť tento časopis jsem právě kvůli výkresům sledoval. A když tam byl nějaký pěkný na nějaké české éro, tak jsem si ho koupil. Předpokládám, že ten výkres uveřejněný v č. 7/2007 je z pera Ing. Petra Antoše, a dost možná, že čerpal z toho výkresu, který sem vložil Luboš Vinař.

Mimochodem Ludvíku, nevím, jak daleko jsi se stavbou B.H.11, ale když jsem svůj trup proměřoval s výkresy z modeláře, všimnul jsem si, že ten čumák je proporčně nedostačující. Respektive od předního kokpitu až k motorové přepážce je nižší cca o jeden milimetr a tím pádem má i menší klenutí. Jukni na to, jestli jsem se nezmýlil.
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 05 lis 2021, 14:07

Radku, díky za upozornění, mrknu na to.

Začal jsem s výrobou kokpitu pro BH.9. :sculptor: :paint: Je to docela piplačka. :uff: Večer dodám nějaké fotky, zatím se není s čím chlubity.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod boticka5 » 05 lis 2021, 15:37

Ano víme. Taky víme, že se lišily i Avie BH.9 z počáteční a pozdější výroby a že bylo mnoho verzí Avie BH.11, neboť čerpáme informace z této velmi podařené knihy: https://www.dumknihy.cz/letadla-avia

Všem zájemcům o letadla z dílny pánů Beneše a Hajna tuto knihu mohu vřele doporučit. Je v ní velké množství dobových fotografií a velmi zajímavých a mnohdy i málo známých

Ještě jednou děkuji za ten odkaz, dnes mi ta knížka přišla a za ty peníze je fakt nádherná, kvalitní papír, nadherny fotky, podobné jsou za litr

boticka5

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 05 lis 2021, 20:35

boticka5 píše:Ještě jednou děkuji za ten odkaz, dnes mi ta knížka přišla a za ty peníze je fakt nádherná, kvalitní papír, nadherny fotky, podobné jsou za litr

Rádo se stalo (:)

Tu knhu jsem objevil náhodou, když jsem hledal podklady ke stavbě Avie B-21. Podle popisu obsahu nihy na e-shopu vypadala docela zajímavě a k tomu slušná cena. Tak jsem řekl, že to za ty peníze zkusím. Nakonec jsem rád, že jsem si knihu koupil. Je fakt dobrá ... jinak bych sem ten odkaz ani nedával.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 05 lis 2021, 21:15

Plním svůj odpolední slib - fotky z výroby kabiny. Začal jsem s kabinou BH.9, ta je jednomístná a tak to půjde rychleji (:)

IMG_3045.JPG
Trup BH.9 mám (z důvodu zvětšení jeho výšky vloženou destičkou) rozříznutý na horní a dolní díl, ale nechci, aby byl po jeho slepení v kabině vidět spoj obou částí trupu. Vymyslel jsem to tak, že interiér kabiny udělám jako samostatný celek včetně bočních stěn. Ten zasunu zespodu do horního dílu trupu a nakonec trup uzavřu přilepením spodní části.

IMG_3066.JPG
A tak jsem si vyrobil ministavebnici interéru kabiny.
Palubní deska, podlaha, přední a zadní přepážka jsou z destičky tl. 0,75 mm,
vodorovný horní lem kabiny a destička pod sedadlo jsou z destičky tl. 0,5 mm,
sedadlo z destičky tl. 0,25 mm
a boční stěny kabiny jsou z destičky tl. 0,125 mm abych co nejméně zúžil vnitřní prostor kabiny.
Na boční stěny jsem z předem nařezaných profilů přilepil svislé a vodorovné výztuže a na levý bok ještě "špalíček" pod budoucí přepínač a naznačení boule stupačky.
Naposledy upravil KLuK dne 06 lis 2021, 08:58, celkově upraveno 1
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 05 lis 2021, 21:41

IMG_3067.JPG
Když jsem si připravil jednotlivé díly, začal jsem interiér postupně kompletovat

IMG_3068.JPG
K levému boku jsem nejdříve přilepil zadní přepážku, poté vodorovnou desku pod sedadlo, pak následoval horní lem s palubní deskou a nakonec jsem přilepil přední přepážku

IMG_3069.JPG
Poté jsem nechal celou setavu proschnout. Pravý bok a dno přilepím až po nabarvení a dovybavení interieru. (destička šikmo pod zadní přepážkou na této a následujících fotkách je pouze podložka pro focení, aby stál inerér rovně)

IMG_3070.JPG

IMG_3071.JPG
sedačka je prozatímně do kabiny jen položená pro ilustraci

IMG_3072.JPG

IMG_3074.JPG

IMG_3079.JPG

Nyní interiér nabarvím a poté do něj začnu doplňovat vybavení.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod boticka5 » 05 lis 2021, 21:58

boticka5

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 05 lis 2021, 22:02

Přesně tak! ;-I
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 06 lis 2021, 16:35

Že tady nikdo nezmínil Bosku Pavla Behenského
viewtopic.php?f=952&t=124648
standaslechta

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 3564 • Stránka 185 z 238 • 1 ... 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188 ... 238

Zpět na Rozestavěno