Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Správným SMĚRem

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 3564 • Stránka 180 z 238 • 1 ... 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183 ... 238
  • Odpovědět s citací

Re: Správným SMĚRem

Příspěvekod KLuK » 28 říj 2021, 23:10

Dr. zvied píše:To jsem netušil, že by to šlo takhle "jednoduše". Mě tento způsob přišel nepoužitelný, a spíš jsem uvažoval o tom, jestli po "rozšíření" trupu destičkou by nebylo lepší trup na několika místech rozřezat příčně a tím vlastně vytvořit přepážky. Jenže rozřezat trup je nepraktické, kdoví, jestli bych dodržel přesný tvar, a vůbec jestli by to i drželo pohromadě. Potom mě napadlo, jestli by nebylo lepší udělat rovnou celý trup nový. A potom jsem to všechno zavrhl, jako že takhle né. 8-)

Tohle je docela fikané. ;-I Ještě by mě zajímalo, čím to lepíš?

Ano, přijde mi to docela jednoduché, i když těch řezů pro celkové zvětšení trupu je trošku víc (celkem tři - v každé ose jeden)

Protože je vše plast, lepím to normální reveláckou Contactou Professional. Používám ji už roky k mé plné spokojenosti.
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 29 říj 2021, 01:06

Šel jsem si na chvilku odpočinout od své "malé noční můry" - zkoušel jsem maskovat kabinku. :uff:

Samozřejmě, že jde o nastavení trupu ve všech třech osách (x, y, z). Trup rozšířit buď jednou silnou destičkou, nebo dvěma o poloviční tloušťce na obě poloviny trupu. To by jakž takž šlo. Ale u těch příčných řezů mě původně napadlo říznout trup Avie v místě přední přístrojové desky, zadní přístrojové desky a toho ochranného sloupku. Udělat jeden takhle velký řez vepředu, to mě nenapadlo. A nad tím podélným řezem jsem také přemýšlel. Tak aspoň vidím, jak to vypadá v reálu. Ale napadl mě ještě jiný způsob jak "zvýšit" trup. Což takhle vyříznout spodní část trupu (pozor - ne sbrousit, ale vyříznout) aspoň v místě kokpitu, čímž by byl zaručený přístup do trupu ze spodu a možnost pracovat na vnitřku, a potom na spodek trupu přilepit plastovou destičku. Nebo dvě. Podle tloušťky destičky. Potom už jen trocha tmelení a nezbytného broušení.

Právě proto mě potom napadla myšlenka, jestli by nebylo lepší postavit celý trup nový jako novostavbu. Už vzhledem k tomu, že je to vlastně "krabice".

Tak Contacta... Hmmm :-k
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Dub » 29 říj 2021, 07:05

Nemyslel jsem si, že někdy uvidím "Hornátovy řezy" v praxi.
Přestavbu na BH-9 v Modeláři prezentoval Petr Marek.
Jsem líný nevyhraněný modelář 40+. Stavím pomalu a nekvalitně a přesto mě to občas baví.
Rozcestník na moje stavby na MF: Roční rekapitulace staveb letadel čs. pilotů
MF oblíbené skupinovky: MiG-21 v čs. službách, 80. výročí SNP, B-534 do každé vitrínky
Michal Dub

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 29 říj 2021, 07:16

No páni..... :shock: :shock: :shock:
Obrázek
Václav Maděra - PantherG@seznam.cz Z blbce vola neuděláš.....
Nebojte se dokonalosti..... Stejně jí nikdy nedosáhnete !
PantherG

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tchert » 29 říj 2021, 07:19

A co křídlo, to má správné rozměry?
Tchert

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nespor.jenda » 29 říj 2021, 07:26

Tchert píše:A co křídlo, to má správné rozměry?

Na předchozí stránce KLuK píše, že rozpětí je třeba zvětšit o 8 mm. Tudíž ani křídlo nejspíš správné rozměry nemá.
Honza Nešpor
Stavím pro radost.
www.klpm.cz
Rozpracované:
Letadla z disneyovky Letadla
nespor.jenda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 29 říj 2021, 09:39

Předpokládám, že v případě křídla bude Ludvík pokračovat stejným SMĚRem, jako u trupu. 8-) Tzn., kde bude třeba říznout, tam řízne, kde bude třeba nastavit, tam nastaví a zvýšení profilu žebra provede podložením horního dílu křídla destičkou.

Promiň Ludvíku, jestli Ti do toho moc kecám (omlouvám se O:) ), ale takhle bych to viděl já.
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 29 říj 2021, 11:32

Způsobů jak na to je jistě velké množství. Já jsem vybíral takový, aby byl pokud možno jednoduchý a hlavně aby byl v rámci mých možností a schopností. Nenárokuji si, že je to nejlepší řešení, je to řešení, které nejlépe vyhovuje mě (:)

Dr. zvied píše:Samozřejmě, že jde o nastavení trupu ve všech třech osách (x, y, z). Trup rozšířit buď jednou silnou destičkou, nebo dvěma o poloviční tloušťce na obě poloviny trupu. To by jakž takž šlo...

Dvě tenké destičky (na každou půlku jedna) je taky proveditelné řešení. S jednou silnější destičkou je to jednodušší a výsledek je stejný, tak proč si přidělávat práci.

Dr. zvied píše: Ale u těch příčných řezů mě původně napadlo říznout trup Avie v místě přední přístrojové desky, zadní přístrojové desky a toho ochranného sloupku. Udělat jeden takhle velký řez vepředu, to mě nenapadlo.

Protože jsem líný, hledám způsoby, jak si co nejvíce ušetřit práci. Méně řezů = méně práce ... a taky čím víc příčných řezů, tím větší šance, že sestavený trup bude křivý. Takže jsem chtěl pokud možno jen jeden přícný řez. Když jsem se porovnával velikost trupu s výkresem a hledal vhodné místo, kde to říznout, zjistil jsem, že posouvat přední kokpit od zadního nemá smysl. Rozdíl této vzdálenosti mezi měřítky 1:50 a 1:48 je 0,2 mm!!!. Řezat mezi kabinami tedy nemá smysl, tak mi jako nejlepší místo příčného řezu pro prodloužení přední části trupu vyšlo těsně před přední kabinou.

Dr. zvied píše: A nad tím podélným řezem jsem také přemýšlel. Tak aspoň vidím, jak to vypadá v reálu...Ale napadl mě ještě jiný způsob jak "zvýšit" trup. Což takhle vyříznout spodní část trupu (pozor - ne sbrousit, ale vyříznout) aspoň v místě kokpitu, čímž by byl zaručený přístup do trupu ze spodu a možnost pracovat na vnitřku, a potom na spodek trupu přilepit plastovou destičku. Nebo dvě. Podle tloušťky destičky. Potom už jen trocha tmelení a nezbytného broušení.

Jak jsem psal v úvodu, způsobů řešení je mnoho. Navíc každý máme svůj způsob práce. Budu se opakovat ... ale opět jsem hledal takové řešení, které mi v konečném důsledku nepřidělá moc práce navíc. Vyříznutí dna by bylo jednoduché u BH.11. Ta má díky hranaté motorové přepážce dno trupu (v příčné rovině) rovné od začátku do konce. Ale BH.9 má zaoblenou motorovou přepážku a tím pádem je zaoblené i dno trupu v přední části . Já jsem řezal trup v takové výšce, abych se zaoblení vyhnul.

Dr. zvied píše:Právě proto mě potom napadla myšlenka, jestli by nebylo lepší postavit celý trup nový jako novostavbu. Už vzhledem k tomu, že je to vlastně "krabice".

Tak Contacta... Hmmm :-k

Inu jak říkám ... způsobů jak na to je mnoho 8-)
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 29 říj 2021, 11:48

Michal Dub píše:Nemyslel jsem si, že někdy uvidím "Hornátovy řezy" v praxi.
Přestavbu na BH-9 v Modeláři prezentoval Petr Marek.

Michale, díky za podnět (:)
Já mám přestavbu na BH.9 usnadněnou tím, že mám přímo BH.9. A nemám Modeláře :x ...takže řeším "jen" změnu měřítka. Samozřejmě mám k BH.9 jiné podklady, takže naslepo to nedělám (:)
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 29 říj 2021, 11:53

Křídlo je samořejmě taky v měřítku 1:50. Rodíl v rozpětí je mezi měřítky 1:50 a 1:48 cca 8 mm a hloubka křídla je potřeba zvětšit o necelé 2 mm. :D
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 29 říj 2021, 12:07

Dr. zvied píše:Předpokládám, že v případě křídla bude Ludvík pokračovat stejným SMĚRem, jako u trupu. 8-) Tzn., kde bude třeba říznout, tam řízne, kde bude třeba nastavit, tam nastaví a zvýšení profilu žebra provede podložením horního dílu křídla destičkou.

Promiň Ludvíku, jestli Ti do toho moc kecám (omlouvám se O:) ), ale takhle bych to viděl já.

To je v pořádku Radku, jsme přece na diskuzním fóru. A nakonec, trefil jsi se naprosto přesně (:)

IMG_3029.JPG
Nejdříve jsem odstranil z křídla výstupky pro připevnění do trupu. Později použiju pro připevnění injekční jehly.

IMG_3030.JPG
z konců křídel jsem odřízl zaoblené koncové oblouky abych mohl konce křídel snadněji prodloužit

IMG_3032.JPG
IMG_3033.JPG
mezi horní a dolní polovinu přídla jsem vlepil plastovou destičku 0,75 mm pro zvětšení tlouštky, délky a hloubky křídla a na přečnívající konce destičky na koncích křídel jsem z každé strany nalepil malé destičky tl. 1 mm abych doplnil chybějící materiál.
Naposledy upravil KLuK dne 30 říj 2021, 11:59, celkově upraveno 1
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 29 říj 2021, 12:09

A dál jsem se zatím nedostal

tak alespoň společné foto obou Avií v aktuálním stavu
IMG_3044.JPG

Na trupu BH.11 zatím proběhlo jen rošíření trupu, prodloužení a zvýšení trupu bude následovat. Zároveň budu upravovat křídla ... čeká mě kolotoč broušení a tmelení ... a mezitím musím dát dokupy podklady na interiér, protože zatím toho moc nemám.
Naposledy upravil KLuK dne 30 říj 2021, 12:02, celkově upraveno 3
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 29 říj 2021, 12:28

"Třebíčský masakr modelářskou pilou"....... :o :shock: :o
Když vidím TOHLE, tak se můžu pustit do druhého pokusu o Aero A-10 v 1/144 #-o
Obrázek
Václav Maděra - PantherG@seznam.cz Z blbce vola neuděláš.....
Nebojte se dokonalosti..... Stejně jí nikdy nedosáhnete !
PantherG

• Odpovědět s citací

Příspěvekod boticka5 » 29 říj 2021, 12:34

Pěkný

Odesláno z mého Redmi Note 9 Pro pomocí Tapatalk
boticka5

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 29 říj 2021, 12:43

PantherG píše:"Třebíčský masakr modelářskou pilou"....... :o :shock: :o
Když vidím TOHLE, tak se můžu pustit do druhého pokusu o Aero A-10 v 1/144 #-o

Václave v měřítku 1:144 to bude drobek ... trup z pastelky a křídla z dřívek od nanuků :grin:
KLuK

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 3564 • Stránka 180 z 238 • 1 ... 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183 ... 238

Zpět na Rozestavěno