Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Správným SMĚRem

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 3564 • Stránka 179 z 238 • 1 ... 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182 ... 238
  • Odpovědět s citací

Re: Správným SMĚRem

Příspěvekod KLuK » 28 říj 2021, 18:04

Václave, díky za připomínku ... sice o tom vím, ale ... (:)
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 28 říj 2021, 18:40

Protože je Avia BH.9 od KP poměrně nová stavebnice, dovolím si na úvod stavby prezentovat mini recenzi tohoto modelu.

Stavebnice se objevila na trhu letos a to hned ve dvou verzích - jednomístná a dvoumístná verze. Mimo rozdílných obrázků na krabičkách a nabízených barevných schémat a s tím souvisejícími obtisky se ale od sebe stavebnice neliší. Obě obsahují naprosto stejné díly. Pokud jste očekávali nový model, budete zklamáni. Novinkové stavebnice jsou "novinkové" tak nějak napůl. Základ obou stavebnic tvoří staré známé výlisky Avia BH.11 od Směru. S tím souvisí další věc a to je měřítko. Stejně jako u stavebnice ze Směru, je i na krabičce KP uvedeno měřítko 1:48. Ve skutečnosti jsou však obě stavebnice v měřítku1:50.

Stavebnice BH.9 je balena do celkem pohledné kartonové krabič s bočním otvíráním.

krab_vršek.JPG
Na horní straně je celkem pohledný obrázek letícího stroje ...

krab_dno.JPG
...na zadní straně najdete tři barevná schémata zbarvení.

IMG_2922.JPG
... porovnání velikosti krabiček Směr a KP
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 28 říj 2021, 18:48

V krabičce najdete ve dvou rámečcích kompletní výlisky Avie BH.11 (přesně takové, jako najdete ve stavebnici od Směru), sáček s čelními sklíčky (opět výlisky Směr), nový rámeček s polovinami trupu Avie BH.9, nově zpravovanými díly kabin a novými, většími koly. O kvalitě výlisků nového rámečku si můžete udělat představu z přiložených fotografií

IMG_2898.JPG
kompletní sada výlisků ze stavebnice Avia BH.9

IMG_2895.JPG
porovnání dílů Směr a KP (rámeček 1)

IMG_2896.JPG
porovnání dílů Směr a KP (rámeček 2)

IMG_2897.JPG
porovnání dílů Směr a KP (průhledné díly)

IMG_2901.JPG
nový rámeček - pohled z vnější strany

IMG_2902.JPG
nový rámeček - pohled z vnitřní strany

IMG_2900.JPG
porovnání trupů BH.9 a BH.11

IMG_2899.JPG
porovnání přídě BH.11 a BH.9
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 28 říj 2021, 19:36

Nechci být za vrtáka, ale..... no možná se pletu, ale..... :wink:
.... ale mám pocit, že jsem "někdy někde" viděl informaci, že sice na krabici ( původní SMĚR ) stojí 1:50, ale reálně je model 1:48 ...
A včil teda su z teho muflon.... :?
Obrázek
Václav Maděra - PantherG@seznam.cz Z blbce vola neuděláš.....
Nebojte se dokonalosti..... Stejně jí nikdy nedosáhnete !
PantherG

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 28 říj 2021, 19:44

Pár detailnějších snímků na nové díly stavebnice
IMG_2903.JPG

IMG_2904.JPG

IMG_2905.JPG

IMG_2906.JPG

Jednoznačně nejlepší na celé stavebnici jsou obtisky. Tisk vypadá velmi pěkně. Obtisky jsou rozděleny do dvou aršíků, na (jednom společném pro obě verze stavebnice) jsou státní znaky ve dvou provedeních - praporové a později pužívané kulaté. Na druhém aršíku pak najdete civilní imatrikulační začky pro dvě jednomístné verze (L-BONF a L-BONG), plukovní znaky, drobné popisky a výrobní čísla, ciferníky přístrojů a poutací pásy. Jak se budou obtisky chovat při nanášení nevím, ještě jsem neměl možnost to vyzkoušet
IMG_2911.JPG

KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 28 říj 2021, 19:53

No a návod je celkem přijatelný. Tištěný na obyčejném papíře a celkem přehledný a nechybí na něm ani označení dílů, které se nemají použít (:)

Pro srovnání jsem nafotil oba návody, ten od SMěru i ten od KP
IMG_2907.JPG

IMG_2908.JPG

IMG_2909.JPG

IMG_2910.JPG

Konečný verdikt si udělejte každý sám. Za mě je to nejlepší model Avie BH.9 ve "čtvrtkovém" měřítku na trhu ... protože je to momentálně jediný dostupný model na trhu :grin:
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 28 říj 2021, 20:10

PantherG píše:Nechci být za vrtáka, ale..... no možná se pletu, ale..... :wink:
.... ale mám pocit, že jsem "někdy někde" viděl informaci, že sice na krabici ( původní SMĚR ) stojí 1:50, ale reálně je model 1:48 ...
A včil teda su z teho muflon.... :?

Nechci se hádat ... Jaké bylo měřítko na původní krabici od Směru, to nevím. Už z ní mám jen ten obrázek z víka a tam není nic, než ten obrázek. Ale na pozdějším přebalu od Směru je určitě uvedeno měřítko 1/48 a ještě tak velké, že by ho přehlédl snad jen slepec.
Krabička.jpg

A když položím díly ze stavebnice na výkres 1:48, tak jsou viditelně menší. Takže na 100% je stavebnice 1:50 a na krabičkách je uvedeno špatné měřítko 1:48
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JimiX » 28 říj 2021, 20:24

Ludvíku, jsem moc rád, že jsi to tu opět rozhýbal a zrovna takovou stavbou, která slibuje velký luxus... =D>
Držím palce ;-I
Radek Bednařík
JimiX

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 28 říj 2021, 20:34

to PantherG: Ludvík má pravdu. Jednak původní stavebnice B.H.11 je v měřítku 1/50 (je tak uvedeno i v monografii ABC věnované konverzi na B.H.11 C i monografii Bk-11), a jednak Směr na všech nových krabičkách uvádí měřítko 1/48, i když jsou to padesátinky (týká se zejména Italů s výjimkou CR.42).
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 28 říj 2021, 21:03

Když už jsem si dal tu práci s porovnáním obou modelů a když jsou si obě Avie tak podobné, tak si je postavím obě najednou. A abych si tu stavbu více užil, tak je rovnou "dofouknu" do správného měřítka - 1:48. On je ten rozdíl mezi oběma měřítky přece jen docela viditelný. Na rozpětí to dělá rozdíl 8 mm a na délce 5 mm. Jenom napsané to tak nevypadá, ale na modelu už je to znát.

Jednoduchým výpočtem jsem zjistil, že trup je potřeba zvětšit ve všech třech osách - na délku o 5 mm, na šířku o 1 mm a na výšku také o 1 mm. Úpravu trupu jsem začal tím nejjednodušším a to jeho rozšířením o 1 mm. Nejdříve přišel na řadu trup BH.9

IMG_3024.JPG
z destičky tlouštky 1 mm jsem si vyřízl přibližný tvar trupu na konci o něco delší (bude se to hodit pro jeho prodloužení) ...

IMG_3026.JPG
... a na tuto destičku jsem přilepil jednu polovinu trupu

IMG_3027.JPG
po zaschnutí lepidla jsem mikrobruskou odřízl přebytečný materiál a dobrousil destičku do tvaru trupu

IMG_3028.JPG
poté jsem slepil poloviny trupu k sobě a na vyčnívající destičku na konci trupu jsem z každé strany přilepil kousky destiček pro dorovnání tlouštky

Čekání na zaschnutí lepidla jsem využil k provedení stejných úprav na trupu BH.11

IMG_3039.JPG

IMG_3038.JPG

IMG_3040.JPG

IMG_3042.JPG

Tím mám první krok - rozšíření trupu o 1 mm hotový a po proschnutí lepidla mohu přistoupit k dalšímu kroku - prodloužení trupu o 5 mm (:)
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 28 říj 2021, 22:01

JimiX píše:Ludvíku, jsem moc rád, že jsi to tu opět rozhýbal a zrovna takovou stavbou, která slibuje velký luxus... =D>
Držím palce ;-I

Díky Radku, snad průběh stavby naplní očekávání (:)
Naposledy upravil KLuK dne 16 zář 2022, 23:23, celkově upraveno 1
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod boticka5 » 28 říj 2021, 22:13

Budu sledovat, tohle mě opravdu zajímá

Odesláno z mého Redmi Note 9 Pro pomocí Tapatalk
boticka5

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 28 říj 2021, 22:16

Tak vítej!
... sám jsem zvědavý, jak to dopadne :grin:
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 28 říj 2021, 22:46

To jsem netušil, že by to šlo takhle "jednoduše". Mě tento způsob přišel nepoužitelný, a spíš jsem uvažoval o tom, jestli po "rozšíření" trupu destičkou by nebylo lepší trup na několika místech rozřezat příčně a tím vlastně vytvořit přepážky. Jenže rozřezat trup je nepraktické, kdoví, jestli bych dodržel přesný tvar, a vůbec jestli by to i drželo pohromadě. Potom mě napadlo, jestli by nebylo lepší udělat rovnou celý trup nový. A potom jsem to všechno zavrhl, jako že takhle né. 8-)

Tohle je docela fikané. ;-I Ještě by mě zajímalo, čím to lepíš?
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 28 říj 2021, 23:01

Po proschnutí lepidla jsem mohl pokračovat ve zvětšování rozměrů trupu. Porovnáním výlisku trupu s výkresem jsem si vytipoval 2 nejvhodnější místa, ve kterých trup prodloužím o požadovaných 5 mm.

IMG_3024_a.jpg
3 mm přidám na konci trupu a o další 2 mm protáhnu trup vložením destičky před přední pilotní prostor

IMG_3035.JPG
podle obrázku výše jsem z trupu odřízl příď a přilepil na ní 2 mm destičku

IMG_3034.JPG
poté jsem do nové přepážky mikrobruskou vyřízl odlehčovací otvor

Mezitím, co prosychalo lepidlo, jsem obrousil a nahrubo zarovnal prodlouženou záď trupu

IMG_3036.JPG
a nakonec jsem prodlouženou příď přilepil zpátky k trupu.

Dokončením této operace jsem dosáhl dalšího požadovaného kroku - prodloužení trupu o 5 mm. Nyní je trup o 1 mm širší, o 5 mm delší a zbývá mi poslední krok ke kompletnímu zvětšení trupu - zvýšení trupu o 1 mm.

IMG_3045.JPG
pro zvětšení výšky trupu jsem se rozhodl použít stejný postup, jako k jeho rozšíření v prvním kroku. Trup jsem žiletkovou pilkou rozřízl na horní a dolní část mezi kterou později vlepím 1 mm destičku. Zatím ale trup zůstane otevřený, abych do něj mohl vlepit vybavení zadní kabiny a zaslepit přední pilotní otvor. BéHá devítka bude jednomístná L-BONK, proslavená letem do Paříže (:)
KLuK

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 3564 • Stránka 179 z 238 • 1 ... 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182 ... 238

Zpět na Rozestavěno