Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Správným SMĚRem

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 3564 • Stránka 176 z 238 • 1 ... 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179 ... 238
  • Odpovědět s citací

Re: Správným SMĚRem

Příspěvekod Mischio » 06 říj 2021, 20:55

No myslím,že tvar těch výztuh je písmeno Omega.

Tu SM-73 chceš dělat na vážno?
https://zlejruda2.blogspot.com/
Mischio

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 06 říj 2021, 21:07

Mischio píše:Tu SM-73 chceš dělat na vážno?

Už to tak vypadá, je to krásný éro, létalo to i u nás a pokud vím, momentálně nikdo ho ve čvrtce nedělá. Vím, že to nebude procházka růžovou zahradou, ale zvládnout se to dá.
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 06 říj 2021, 21:10

Tak že mám křídla na SM-73 prakticky hotový tak vidím problém v tom že jsem nesmrtej a budu vás srát cca ještě 200 let. :grin:
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 06 říj 2021, 21:13

standaslechta píše:No já se teda přiznám se nevím jak bude Ludvík reagovat ale křídla na SM -73 mám de facto hotový.

Jo ... tak to Ti mohu akorát závidět, já ještě na Savoiku ani nesáhl.
A je to někde k nakouknutí, docela rád bych se podíval jak se Ti to podařilo (:)
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 07 říj 2021, 06:57

Ad SM-73: v modeláři k tomu byl článek..... vpodstatě "hrubý nástin nutných úprav" z SM-81 ( pokud se nepletu)....
Ad MB-200 výztuhy: na výkresu z L+K je, že na trupu měly půlkulatý tvar a na nosných plochách trojúhelník se zakulacenou špičkou
Přílohy
L_K_1986_5_výztuhy.png
L_K_1986_5_výztuhy.png (14.84 KiB) Zobrazeno 2609 krát
Obrázek
Václav Maděra - PantherG@seznam.cz Z blbce vola neuděláš.....
Nebojte se dokonalosti..... Stejně jí nikdy nedosáhnete !
PantherG

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 07 říj 2021, 10:31

To by měla tlustší nit z rámečku vlepená do rýhy bohatě stačit.
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 07 říj 2021, 11:39

Ve čtvrtce těžko.... už ve dvaasedmě jsou ty výztuže dost výrazné....
Črtvrtka už bude chtít profil... :wink:
Obrázek
Václav Maděra - PantherG@seznam.cz Z blbce vola neuděláš.....
Nebojte se dokonalosti..... Stejně jí nikdy nedosáhnete !
PantherG

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 07 říj 2021, 21:39

Pozor mám nápad ty výztuhy jsou podle mě lisované do plechu nepřipadá mě že by byly k povrchu přinýtované. Tak co Blocha postavit z plechovek od piva (pastikový model už by to sice až tak nebyl)? :wink: Podle právítka vhodným zakulaceným nástrojem na balíku novin by se ty výztuhy daly vymačkat.
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 07 říj 2021, 21:52

Tak jsem zkusil poměřit výztuhy na trupu a křídlech Blocha z výkresu uveřejněného v L+K (kousek výše ho publikoval PantherG) a pokud jsem správně měřil, vyšlo mi následující:
kulaté výztuhy trupu: šířka 6 mm, výška 5 mm
trojúhelníhové výztuhy křídel: šířka i výška 4 mm
měřeno obyčejným pravítkem přímo na výkresu v měřítku 1:36 otištěném v L+K č.5, strana 28, ročník 1986 .

Z toho mi vychází že ve skutečnosti by byly
- na trupu 216 mm široké a 180 mm vysoké
- na křídle 144 mm široké a 144 mm vysoké

a ve čvrtce by měly být výztuhy
- na trupu 4,5 mm široké a 3,75 mm vysoké
- na křídle 3 mm široké a 3 mm vysoké

Tak nevím, jestli nemám špatný pravítko a nebo jestli soudruzi v L+K neudělali někde chybu. Když se dívám na fotky, přijdou mi ty výztuhy menší :?:
Naposledy upravil KLuK dne 08 říj 2021, 08:03, celkově upraveno 1
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 07 říj 2021, 21:57

standaslechta píše:Pozor mám nápad ty výztuhy jsou podle mě lisované do plechu nepřipadá mě že by byly k povrchu přinýtované. Tak co Blocha postavit z plechovek od piva (pastikový model už by to sice až tak nebyl)? :wink: Podle právítka vhodným zakulaceným nástrojem na balíku novin by se ty výztuhy daly vymačkat.

Tak přesně nad tímhle už nějakou chvíli přemýšlím taky. Jen ještě nevím, jestli tenký plech, nebo tenký plast.

Asi se ze mě stane pivař :grin: :grin: :grin:
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 08 říj 2021, 00:17

Když to porovnám z přezkama na opascích tak jsi měřil víceméně správně
Přílohy
09.jpg
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 08 říj 2021, 08:22

No nevím, když šířku výztuhy porovnám s velikostí ruky člověka, nevypadá to, na těch 200 mm...
BLOCH200-52.JPG
BLOCH200-53.JPG

... jo a ty výztuhy byly nýtovány na povrch, tedy minimálně na francouzkých strojích.
1035532401.jpg

... a vypadá to, že i na českých strojích byly výztuhy nýtované na povrch. Ve vynačené části fotky je to celkem znatelné.
BLOCH200-54_01.jpg

KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 08 říj 2021, 10:31

No když se posune desetinná čárka tak by to na skutečným éru mohlo sedět ale když se 2,5 centimetru převede do čtvrtky tak se mě to zdá hodně mrňavý. Tak sakra kde je jádro pudla? Mudruju mudruju ale ještě jsem si nezvětšil kus výkresu do čtvrtky. 8-)
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 08 říj 2021, 11:19

standaslechta píše:Pozor mám nápad ty výztuhy jsou podle mě lisované do plechu nepřipadá mě že by byly k povrchu přinýtované. Tak co Blocha postavit z plechovek od piva (pastikový model už by to sice až tak nebyl)? :wink: Podle právítka vhodným zakulaceným nástrojem na balíku novin by se ty výztuhy daly vymačkat.

Původně jsem to chtěl zveřejnit, až si vše vyzkouším a budu si jistý, že to funguje, ale když už to Standa nakousl ...

Vytlačit výztuhy do plastu nebo do plechu mě napadlo taky. V podstatě velmi podobnou technologii jsem si už vyzkoušel na Piperovi, kdy jsem naznačil průhyby na zadní části trupu vymačkáním příslušných linií do tenké plastové desitičky a tou následně potáhl trup.

Když jsem přemýšlel nad tím, čím a jak to vytlačit, nejdříve mě napadlo to samé co Standu ... vytlačit výztuhu do plechu nebo tenkého plastu položeného na měkké podložce podle pravítka něčím vhodného vhodného tvaru ...

... v další fázi mě napadlo, žo to něco, čím se daly výztuhy vytlačovat by mohlo být něco na způsob nýtovadla. Jen místo ozubeného kolečka by bylo kolečko s tvarem budoucího profilu zmenšeného o tlouštku materiálu ...

... ale když jsem si počítal velikost výztuh (i když zatím si myslím, že to vyšlo moc velké), napadlo mě, že k tomu, aby lícová plocha vypadala dobře, nebude stačit na vytlačení správného tvaru profilu jen podložení plechu nebo tenké plastové folie měkkou podložkou (třeba balíkem novin). Takže nakonec mě napadlo použít něco na způsob kleští, kde na konci jedné "čelisti" by bylo kolečko s tvarem budoucího profilu zmenšeného o tlouštku materiálu a na konci druhé "čelisti" kolečko s drážkou ve tvaru profilu, v podstatě negativ prvního kolečka. Tím, že by se materiál protáhl mezi těmito dvěma kolečky, by měl být zaručený správný profil výztuhy i lícové strany, tedy z viditelného povrchu.

Zatím je to jen nápad a momentálně bádám nad tím, z čeho a jak přípravek vyrobit, aby byl pokud možno jednoduchý na výrobu a taky funční. :idea:

Naposledy upravil KLuK dne 08 říj 2021, 11:36, celkově upraveno 1
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tchert » 08 říj 2021, 11:34

KLuK píše:Tak jsem zkusil poměřit výztuhy na trupu a křídlech Blocha z výkresu uveřejněného v L+K (kousek výše ho publikoval PantherG) a pokud jsem správně měřil, vyšlo mi následující:
kulaté výztuhy trupu: šířka 6 mm, výška 5 mm
trojúhelníhové výztuhy křídel: šířka i výška 4 mm
měřeno obyčejným pravítkem přímo na výkresu v měřítku 1:36 otištěném v L+K č.5, strana 28, ročník 1986 .

Z toho mi vychází že ve skutečnosti by byly
- na trupu 216 mm široké a 180 mm vysoké
- na křídle 144 mm široké a 144 mm vysoké

a ve čvrtce by měly být výztuhy
- na trupu 4,5 mm široké a 3,75 mm vysoké
- na křídle 3 mm široké a 3 mm vysoké

Tak nevím, jestli nemám špatný pravítko a nebo jestli soudruzi v L+K neudělali někde chybu. Když se dívám na fotky, přijdou mi ty výztuhy menší :?:

Obávám se, že soudruzi z L+K udělali chybu u měřítka. Trupových 216 mm odpovídá přibližně výšce obličeje, což z fotek odpovídá přibližně výšce okýnek v čumáku...
Tchert

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 3564 • Stránka 176 z 238 • 1 ... 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179 ... 238

Zpět na Rozestavěno