Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Správným SMĚRem

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 3564 • Stránka 171 z 238 • 1 ... 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174 ... 238
  • Odpovědět s citací

Re: Správným SMĚRem

Příspěvekod KLuK » 17 črc 2021, 13:05

Zadařilo se a dnes jsem mohl pokračovat ve stavbě (:)

Dokončil jsem podvozek jeho přilepením na trup, doplnil hydraulické potrubí k brzdám kol, a přilepil kola.

IMG_0015.JPG
hydraulické potrubí k brzdám kol jsem vyrobil z tenkého drátku a natřel jej

IMG_0020.JPG
povlaky na gumové pružící svazky na podvozku jsou z maskovací pásky, namotoné na správný průměr

Poté jsem dokončil pár zbývajících detailů. Přilepil jsem již dříve vyrobenou vrtuli, z tenkého drátu jsem vytvaroval stupačku a přilepil ji na na trup, z kousku injekční jehly vyrobil pitotku, z vytaženého rámečku závaží na konec antény. Na závěr jsem lehce zvýraznil krytky na spodí straně křídel a trupu a velmi lehce očoudil trup za výfukem.

A tím řečeno slovy klasika "COMMEDIA FINITA". Piper Cup je hotový 8-)

IMG_0007.JPG
IMG_0008.JPG
IMG_0009.JPG
IMG_0010.JPG

Díky všem, kdo jste celou stavbu sledovali a v jejím průběhu pomáhali ať už radou nebo pochvalou.

... více fotek postaveného modelu najdete tady: hotový Piper
Naposledy upravil KLuK dne 17 črc 2021, 14:15, celkově upraveno 1
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JimiX » 17 črc 2021, 13:33

Parádní, naprosto parádní práce, která vyzařuje radost z modelaření [-o< =D> =D> =D>
Radek Bednařík
JimiX

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 17 črc 2021, 15:09

Díky!
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nespor.jenda » 22 črc 2021, 13:23

Piper je fešák. Hluboce se klaním [-o<
Honza Nešpor
Stavím pro radost.
www.klpm.cz
Rozpracované:
Letadla z disneyovky Letadla
nespor.jenda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 23 črc 2021, 15:17

KLuK píše:Zadařilo se a dnes jsem mohl pokračovat ve stavbě (:)

Dokončil jsem podvozek jeho přilepením na trup, doplnil hydraulické potrubí k brzdám kol, a přilepil kola.

IMG_0015.JPG
hydraulické potrubí k brzdám kol jsem vyrobil z tenkého drátku a natřel jej

IMG_0020.JPG
povlaky na gumové pružící svazky na podvozku jsou z maskovací pásky, namotoné na správný průměr

Poté jsem dokončil pár zbývajících detailů. Přilepil jsem již dříve vyrobenou vrtuli, z tenkého drátu jsem vytvaroval stupačku a přilepil ji na na trup, z kousku injekční jehly vyrobil pitotku, z vytaženého rámečku závaží na konec antény. Na závěr jsem lehce zvýraznil krytky na spodí straně křídel a trupu a velmi lehce očoudil trup za výfukem.

A tím řečeno slovy klasika "COMMEDIA FINITA". Piper Cup je hotový 8-)

IMG_0007.JPG
IMG_0008.JPG
IMG_0009.JPG
IMG_0010.JPG

Díky všem, kdo jste celou stavbu sledovali a v jejím průběhu pomáhali ať už radou nebo pochvalou.

... více fotek postaveného modelu najdete tady: hotový Piper

Quo vadis mistře?
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 24 črc 2021, 23:17

Pokud se týká stavebnic Směr, momentálně ještě nejsem rozhodnut. Mám toho v plánu vícero. Velice mě láká již dříve diskutované diskutovaná přestavba Savoia Marchetti na dopravák provozovaný ČSA, ale zatím nemám místo na hotový model.
Taky mám v plánu úpravy stavebnic DH 82 Tiger moth, Mig -17F a PF, přestavby Su -7 na verzi BM a dvoumístné U ...

Zatím váhám, co z toho bude nejdřív.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 27 črc 2021, 23:05

MiGy stačí vytmelit a přerýt nebo ryti aspoň prohloubit
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 27 črc 2021, 23:47

To máš pravdu. Originál rytí je poměrně mělké a celkově nevýrazné. A z mého pohledu je ještě pár věcí, co jdou zlepšit. Třeba poměrně tlusté aerodynamické plůtky a chudě vybavené podvozkové šachty ...
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JimiX » 28 črc 2021, 05:06

KLuK píše:...Třeba poměrně tlusté aerodynamické plůtky a chudě vybavené podvozkové šachty ...

To je pto tebe jen malá lahůdka...
Pro dosažení náročnosti dosahující tvé úrovně to bude chtít tu "Savójku" :)
Radek Bednařík
JimiX

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 28 črc 2021, 08:34

V rámci přípravy jsem si vytiskl na Savoiku výkresy v měřítku... bude to pěkný "macek"... rozpětí modelu cca půl metru.
Vzhledem k tomu, že SM.79 byla celkově menší a navíc Směrácká stavebnice je měřítku 1:50, použitelnost dílů z této stavebnice bude velmi omezená. A díly, které se chystám použít, budou vyžadovat značné úpravy. Rozsah úprav bude minimálně na úrovni úprav Pipera, spíše však ještě větší.

Ne že bych si to rozmyslel, naopak, ta "přestavba" mě neskutečně láká, ale momentálně bych fakt neměl hotovou Savoiu kam dát. Dokud nebudu mít vyřešenou novou vitrínu, musím se stavbou SM.73 počkat.

Takže zatím musím řezat do něčeho menšího, na co ještě mám místo (:)
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 28 črc 2021, 15:13

KLuK píše:... Rozsah úprav bude minimálně na úrovni úprav Pipera, spíše však ještě větší.

O hodně větší. Už vzhledem k velikosti letadla, resp. modelu. :wink: Budeš muset postavit zcela nové křídlo, protože křídlo ze Sparviera nabízí málo materiálu. Myslím si, že S.M. 73 má u kořene větší hloubku než Sparviero. Obávám se, že podobné to bude i s trupem, zejména v části přechodu křídlo - trup. Nehledě na to, že Sparviero má horní část trupu více méně plochou, zatímco S.M. 73 klenutou.

Jo, a k tomu MiGu. Vzhledem k tomu, že mě ještě čeká stavba PéeFka, tak bych to viděl asi tak. Křídlo zatmelit (nebo jinak zadělat linky paneláže, protože jsou moc hluboké) a trup přerýt, protože tam je rytí zase mělké, až ztrácející se. Ty tlusté aerodynamické plůtky mi taky vrtají v hlavě, ale zatím jsem nepřišel na to, co s tím.
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 28 črc 2021, 18:13

Ahoj Radku, já s tím počítám. (:) Nehledě na to, že jsme to tu už dříve probírali, porovnával jsem si vše i na výkresech. Hold to bude ještě více scratch stavba než Piper. Počítám s tím a taky vím, že to bude běh na dlouhou trať. Ale ta Savoika má své kouzlo a já si chci do své sbírky (:) A když ji nikdo jako čtvrtkovou stavebnici nedělá, tak si vysochám sám. (:)

Jak nahradit tlusté aerodynamické plůtky za tenké jsem si vyzkoušel na předchozí stavbě Sůčka a zvolený postup se mi plně osvědčil. Není to složité a vzhledu modelu to dost pomůže.
To, co mě napadlo nejdříve – náhrada původního plůtku za nový tenký díl mě dost odrazovala. Tvarovat spoj hřebene s křídlem, tak aby vše dobře sedlo je docela pracné a zdlouhavé … a navíc lepení tenkých dílů na plochu natupo taky není činnost, kterou bych vyhledával. Takže jsem hledal způsob, jak to udělat jinak a jednoduše. A myslím, že jsem na to přišel.
To, že jsem původní půtky odřízl a zarovnal povrch křídla snad nemusím podrobně popisovat. Ono ani není co. Zajímavější je to, co následovalo potom (:)
Na začištěné křídlo jsem si rycí jehlou naznačil polohu plůtků a následně jsem rysku (v celé délce plůtku) prořízl žiletkovou pilkou. Takto jsem vytvořil drážku, do které jsem později vlepil nový tenký plůtek z destičky 0,25 mm tlusté. Jeho horní stranu jsem vytvaroval podle výkresu a spodní stranu nechal rovnou s cca 1 mm přesahem do hloubky a takto připravený hřeben jsem vlepil do vyříznuté drážky. Takto jednoduše jsem obešel tvarování přechodu křídlo – hřeben. Možná to při čtení vypadá složitě, ale opak je pravdou.

Netvrdím, že je to něco světoborného a asi bys na to taky přišel, kdybys to začal řešit. Já jen, že už jsem to i vyzkoušel a vím, že je to jednoduché a funkční.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 28 črc 2021, 23:35

Jasně. Probírali jsme to na straně 102. Pravděpodobně bych na to šel stejně, nebo podobně. Problém je v tom, že na Suchoje mám plány, podle kterých lze ty aerodynamické plůtky vytvořit - vytvarovat, zatímco na MiG-17 jsem řez křídla v místě plůtků zatím nenašel. A to jsou ty plůtky tři na každém křídle. :shock:
Ještě, že jen na horní straně... :uff:
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 29 črc 2021, 12:53

Radku,
poslal jsem Ti mailem výkresy na sedmnáctku. Je tam i řez křídlem v místě dlouhého plůtku nejblíže trupu. Tvar prostředního půtku se dá podle něj odvodit, vzhledem ke tvaru křídla bude prakticky stejný. A malý plůtek (nejdále od trupu) je dobře vidět na bokorysu. Kdybys chtěl, mohu poslat i výkresy s nýty. Stačí napsat (:)
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 29 črc 2021, 15:21

Jj, už jsem se kouknul. Děkuji. 8-)
Dr. zvied

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 3564 • Stránka 171 z 238 • 1 ... 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174 ... 238

Zpět na Rozestavěno