Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

F6F-3 Hellcat 1/48 Eduard Weekend Edition

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: F6F-3 Hellcat 1/48 Eduard Weekend Edition

Příspěvekod Peter Sýkora » 16 črc 2010, 16:16

Chlapi pls píšte chcem vedieť celkovú mienku že aké to asi je a potom to prehodnotit ci to nechať alebo to dať preč.
Dík
Peter Sýkora

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JanoBB » 16 črc 2010, 16:28

Prepac, ale stale to vyzera, ako keby si pilot nestrihal aspon rok nehty na nohach. Ta farba neni na skutocnom lietadle zoskriabana, ale okopana a olupana. Tvar jednodlivych odrenin neni teda pretiahnuty, ale skor nepravidelny. Preto by som skusil to, co tu uz niekto pisal - tupovanie polosuchym molitanom. Ale pamataj ze menej byva niekedy viac. Olupana farba neni vzdy na kov, ale casto len na podkladovy nater. Tak isto treba mysliet na niektore miesta okolo motora, kde sa casto pohybuju mechanici, pripadne uspinenie od cinnosti suvisiacich s vymenami a doplnanim prevadzkovych kvapalin.
JanoBB

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Peter Sýkora » 16 črc 2010, 16:49

Dík, myslím že odreniny sú moja najslabšia stránka a chcem ju zlepšiť, preto ak máte nejaké metódy ktoré sú dobré budem rád ak ich napíšete. Čítal som o odreninách aj tu na fóre, ale stále sa to u mňa nezlepšilo, skúšam si tú tupovaciu metodu z molitanom na papier ale stále sa mi to zdá nereálne a bojím sa to dať na model lebo to asi zase pokašlem.

P7160033.JPG

Naposledy upravil Peter Sýkora dne 16 črc 2010, 16:58, celkově upraveno 1
Peter Sýkora

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JanoBB » 16 črc 2010, 16:52

Dawnloader píše:Dík, myslím že odreniny sú moja najslabšia stránka a chcem ju zlepšiť, preto ak máte nejaké metódy ktoré sú dobré budem rád ak ich napíšete. Čítal som o odreninách aj tu na fóre, ale stále sa to u mňa nezlepšilo, skúšam si tú tupovaciu metodu z molitanom na papier ale stále sa mi to zdá nereálne a bojím sa to dať na model lebo to asi zase pokašlem.

No, ani ja niesom prebornik. Najkrajsie vyzera solna metoda, len to chce zacat uz pred vrchnou farbou. Skus sa tu na fore pohrabat a skus to na dalsom modeli :D . Neboj, ono to pojde
JanoBB

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Peter Sýkora » 16 črc 2010, 17:00

JanoBB píše:No, ani ja niesom prebornik. Najkrajsie vyzera solna metoda, len to chce zacat uz pred vrchnou farbou. Skus sa tu na fore pohrabat a skus to na dalsom modeli :D . Neboj, ono to pojde

Pozriem sa na tú solnu metodu :)
Peter Sýkora

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pilgrim » 16 črc 2010, 17:08

Kurňa, viac ako spôsob maľovania odrenin, študuj lietadlo. Kde na ňom čo je, kde chodila obsluha, čo a ako sa na mašine otváralo. Napr. tie kryty zbraní. Hlavne že si ich povrch poškriabal. Ale ich hrany máš nalakované ako nové BMW. A to sa pritom otvárali stále.
Najdi si fotky a rob veci reálne, alebo nechaj tak. Ved každé lietadlo raz bolo nové...

A na soľnu metódu bacha. Hodí sa tam, kde sa na mašine olupovala nekvalitná farba. Nie kde dochádzalo k postupnému ošuchaniu či poškodeniu nárazom.
Pilgrim

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Peter Sýkora » 16 črc 2010, 17:16

Takže tá solná metoda:

Ak som to dobre pochopil tak najprv nastriekam na model podkladovku a na ňu vrchnú farbu. Potom zakryjem nity a nastriekam na plochu vodu. Dalej nanesypem na povrch soľ aby vsala vodu. Počkám kým neuschne a soľ mi zatím akoby vyžerie vrchnu farbu až na podkladovku rôznymi tvarmi alebo len tú vrchnú farbu akoby zosvetlý v roznych tvaroch?

Tak ? či ? :-k
Naposledy upravil Peter Sýkora dne 16 črc 2010, 17:31, celkově upraveno 1
Peter Sýkora

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Peter Sýkora » 16 črc 2010, 17:17

Pilgrim píše:Kurňa, viac ako spôsob maľovania odrenin, študuj lietadlo. Kde na ňom čo je, kde chodila obsluha, čo a ako sa na mašine otváralo. Napr. tie kryty zbraní. Hlavne že si ich povrch poškriabal. Ale ich hrany máš nalakované ako nové BMW. A to sa pritom otvárali stále.
Najdi si fotky a rob veci reálne, alebo nechaj tak. Ved každé lietadlo raz bolo nové...

A na soľnu metódu bacha. Hodí sa tam, kde sa na mašine olupovala nekvalitná farba. Nie kde dochádzalo k postupnému ošuchaniu či poškodeniu nárazom.

už som si stiahol niejaké publikácie z internetu ktoré študujem lenže sú v angličtine takže to nejde tak rýchlo ak poznáťe niejaké publikácie aspon v čestine budem rád :)
Peter Sýkora

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JanoBB » 16 črc 2010, 17:41

tu solnu metodu som pochopil skor tak, ze na pripraveny povrch nastriekam na urcene miesta hlinik, pripadne podkladovu farbu, potom navlhcim povrch a posypem solou.Pripadne poupravim a necham zaschnut. Sol sa prilepi na vlhky povrch. Potom prestriekam vrchnou farbou. Po vytvrdnuti sa jemnou kefkou odstrania hrudky soli spolu s farbou, ktora je na nich. Ak sa mylim, tak ma prosim opravte. Toto je ale pre model v takom stadiu, ako ho mas uz neskoro a skus to radsej na dalsom. Tu uz asi len zlahka drybrush, alebo tupovanie, alebo to vobec neries a skusis to na dalsom modeli.
JanoBB

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Peter Sýkora » 16 črc 2010, 17:52

JanoBB píše:tu solnu metodu som pochopil skor tak, ze na pripraveny povrch nastriekam na urcene miesta hlinik, pripadne podkladovu farbu, potom navlhcim povrch a posypem solou.Pripadne poupravim a necham zaschnut. Sol sa prilepi na vlhky povrch. Potom prestriekam vrchnou farbou. Po vytvrdnuti sa jemnou kefkou odstrania hrudky soli spolu s farbou, ktora je na nich. Ak sa mylim, tak ma prosim opravte. Toto je ale pre model v takom stadiu, ako ho mas uz neskoro a skus to radsej na dalsom. Tu uz asi len zlahka drybrush, alebo tupovanie, alebo to vobec neries a skusis to na dalsom modeli.

tú soľnu metodu skúsim na dalšom, ale všade na obrázkoch už má model nastiekaný vrchnou farbou a až nanu nanáša soľ ktorú nechá vyschnuť a potom ju odstráni, neviem som teraz z toho všetkého trošku jeleň
Peter Sýkora

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rsuchan » 16 črc 2010, 18:00

Soľná metóda sa dá použiť aj na znázornenie olietania vplyvom počasia nielen na olupovanie farby.
Zopár nápadov viewtopic.php?f=19&t=36433&st=0&sk=t&sd=a
Rado Sucháň 50 rokov

«Never in the field of human conflict was so much owed, by so many, to so few»

Dokončené: SBD-3 Dauntless ; Mil Mi-1 ; F-16C Fighting Falcon ; Hawker Sea Hawk ; Supermarine Spitfire Mk.IX
rsuchan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Peter Sýkora » 16 črc 2010, 18:06

rsuchan píše:Soľná metóda sa dá použiť aj na znázornenie olietania vplyvom počasia nielen na olupovanie farby.
Zopár nápadov viewtopic.php?f=19&t=36433&st=0&sk=t&sd=a

takže ak sa dáva soľ na už nastriekanú vrchnú farbu znazornuje to olietanie a ked sa soľ nanesie a až potom sa strieka vrchna farba tak to znazorňuje olupanie ako to je natom zere v tom odkaze že ? či ?
Peter Sýkora

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JanoBB » 16 črc 2010, 18:27

tak nejako
JanoBB

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Peter Sýkora » 16 črc 2010, 19:49

Spravil som test :) nedalo mi to a musel som skusit soľnú metodu .... na kus plastu rozdelený na 2 časti som nastriekal navy blue.. nastiekal som ho potom vodou, nasypal naňho soľ a na jednu stranu som potom nastriekal intermediate blue a druhú som nechal tak. Výsledok je taký, že tam kde som farbu nenastriekal nič soľ z povrchom nespravila, takže som sa mýlil prepáčte, a tá strana kde som nastriekal intermediate blue tam sa mi vytvorilo presne niečo také ako olúpanie alebo ošúchanie farby ako to majú tu niektorý modelári na povrchoch svojich lietadiel. Vyskúšam to na svojom dalšom modele :)
Peter Sýkora

• Odpovědět s citací

Příspěvekod firestarter » 16 črc 2010, 21:37

Odřeniny a rez se dají celkem pěkně natupovat i starým štětcem trochu ošmrdlaným na papíře...
Martin Vrba
http://www.traktor-model.estranky.cz/
firestarter

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno