Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Správným SMĚRem

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 3564 • Stránka 158 z 238 • 1 ... 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161 ... 238
  • Odpovědět s citací

Re: Správným SMĚRem

Příspěvekod nespor.jenda » 23 bře 2021, 09:11

Yippee píše:

Za mých mladých let jsem postavil D.520 od Helleru (podle Scalemates krabice z roku 1988), ale pilota si v ní nepamatuju. I když už to nějaký pátek bude, tak se můžu plést...
Honza Nešpor
Stavím pro radost.
www.klpm.cz
Rozpracované:
Letadla z disneyovky Letadla
nespor.jenda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 24 bře 2021, 15:28

Kouknul jsem do návodů a ve všech Fr. stihačkách kromě Morana (40-45) je pilot.
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nespor.jenda » 24 bře 2021, 20:21

K pilotovi bych měl jednu (pravděpodobně poslední) poznámku: Je hnusnej.
Honza Nešpor
Stavím pro radost.
www.klpm.cz
Rozpracované:
nespor.jenda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Gusta » 25 bře 2021, 11:17

Zdravím vespolek,
že stavba trojplošníku nebude v mém podání žádné žůžo, to jsem předpokládal. Ale že mne v rozletu přibrzdí tato štrapáce, to je pro mne nečekané překvapení - maskovací páska strhává barvu vč. surfu až na holý plast
nepodarok.jpg

Tak s tím jsem se doposud ještě nesetkal (ono těch příležitostí zas až tolik taky nebylo), ale beru to jako výstrahu pro někdy příště, že něco dělám špatně. V tuto chvíli mne napadá asi jediné, že jsem byl za lajdáka při mytí a odmaštění povrchu modelu (používám teplou vodu a špetku Cifu) před nástřikem. A jako náprava mne napadá taky jenom jediné - odstranit všechny dosavadní vrstvy (šmirgl? ředidlo?) a začít znovu a pokud možno lépe....a jestli by ještě nepomohlo celoplošné "zdrsnění,narušení povrchu plastu" jemným šmirglem před surfem (povrch výlisků se mi zdá být až abnormálně "hlaďounký"). Ale nevím....
Jen jsem chtěl touto cestou poprosit, kdyby byla nějaká rada, podobná zkušenost, co nejlépe s tím udělat, tak budu povděčen.
Okamžité řešení v podobě krátkodobého střemhlavého letu zakončeného čelním nárazem do dna odpadkového koše jsem prozatím odložil :-D Říkám si, že pokud "pacient ještě dýchá", tak proč odkládat skalpel... :grin:
Díky a hezký den přeju, Gusta.

a jen pro úplnost: použitý surf Mr.Primer Surfacer 1000 + ředidlo Mr.Color Leveling Thinner 400 (nanášeno pistolkou), barva syntetika Humbrol (tupováno molitanem, celkem tři vrsvy v rozestupu cca 24 hod každá, to podklad držel zdánlivě v pohodě), mask.páska Tamiya žlutá š.10mm
Gusta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marcel Nový » 25 bře 2021, 11:41

Odrbal bych to ocelovou vatou, tím se i trochu zdrsní povrch - bacha na přilepené detaily.
Někde jsem četl, že surfacery by se neměly ředit levellingem, ale normálním ředidlem Gunze. Nevím, co je na tom pravdy, pro jistotu se tím řídím :)
Marcel Nový

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Yippee » 25 bře 2021, 11:51

Zkus Purisol - odstraňovač nátěrů od Agamy... odstranit nátěr jen z té spodní poloviny křídla co se nepovedla. Pokud jsi chtěl zamaskovat bílou plochu před nástřikem, tak si skalpelem nařež na podložce tenké proužky maskovací pásky (cca 2mm široké), nalep je na okraje plochy, co chceš zamaskovat a prostor mezi pásky natři Maskolem. Podle fotky to vypadá, že jsi pásku nalepil v celé šířce plochy, co jsi chtěl zamaskovat, což barvu s vysokou pravděpodobností strhne i ze sebelépe odmaštěném povrchu. Moje zkušenost - plast jsem nikdy před surfem nebrousil ani nemyl ve vodě se saponátem. Kosmetický tampon jsem namočil do technického lihu, holý plast jím očistil a stříkal jsem.
Kitařina je mužský pud po odbornosti, projevující se v oblasti hry.
Yippee

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 25 bře 2021, 12:57

Purisol od Agamy je dobrý, už jsem s ním pár nátěrů sundal a vždy to šlo dobře.
Co se té maskovací pásky týká, dlouhodobě používám jednoduchou fintu - před nalepením pásky na model ji několikrát přilepím na dlaň ruky, sníží se tak její přilnavost. U každé pásky (výrobce) je to jinak, tak je počet nalepení na ruku potřeba vyzkoušet, většinou stačí jednou až dvakrát.

A taky je dobré pásku nalepit jen na dobu nezbytně nutnou, rozhodně není nejlepší nápad nechávat nalepenou pásku přes noc do druhého dne :!:
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nespor.jenda » 25 bře 2021, 17:24

Tipnul bych si, že problém bude buď v pásce (moc přilnavá), nebo v daném místě byl model špatně očištěn, případně se tam dostala mastnosta (klidně jen daktylka) po očištění.
Já jsem teď zkusil sundat maskovací pásku (Tamiya) z toho zkušebního křídla, které jsem fotil v pondělí a barva se mi nikde nesloupla. Pásku jsem na ruku nenalepoval, křídlo jsem ani nečistil, pouze stříknul Surf 1500 Black + Levelling Thinner, barva Gunze C + C ředidlo.
Honza Nešpor
Stavím pro radost.
www.klpm.cz
Rozpracované:
nespor.jenda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 25 bře 2021, 19:53

nespor.jenda píše:Já jsem teď zkusil sundat maskovací pásku (Tamiya) z toho zkušebního křídla, které jsem fotil v pondělí a barva se mi nikde nesloupla. Pásku jsem na ruku nenalepoval, křídlo jsem ani nečistil, pouze stříknul Surf 1500 Black + Levelling Thinner, barva Gunze C + C ředidlo.

No někdy je to dost nevyzpytatelné. Někdy barva drží jak přibitá (podle zákona schválnosti drží o to lépe o co větší je potřeba barvu sundat), někdy se to loupe ať děláš, co děláš. Mastnota, a stačí i ta z prstů, povrch modelu a přilnavnost pásky mají vliv na loupání barvy určitě.
Netvrdím, že postupy, které jsem uváděl ve svém příspěvku o kousek výše jsou nutné, ale určitě riziko sloupnutí barvy snižují. Není to povinnost, spíše taková prevence (:)

Ještě mě napadlo ... běžná malířská maskovací páska (co prodávají v malířských potřebách a různých hobby shopech je sice na maskování modelů nepoužitelná (většinou strhne barvu z povchu modelu a pokud ne, tak alespoň zanechá na povrchu stopy po lepidle), ale lze ji využít na sundání barvy (nebo alespoň části barvy) z modelu. Poměrně nedávno jsem takto odbarvil starý model automobilu, co jsem dostal od známého (stavěl to jeho tenkrát ještě malý syn a tak nabarvení modelu odpovídalo jeho schopnostem). Většinu barvy jsem dostal dolů malířskou maskovací páskou a těch pár drobných míst, kde barva držela více jsem dočistil Purisolem. V tomto případě mi ta "depilace" dost usnadnila práci. :)
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JimiX » 25 bře 2021, 20:55

Jeden správně naSMĚRovaný Jak Roberta Kučery 8-)
IMG-00bad2821cb9256c3da69b53f575cae2-V.jpg
IMG-c6eff2fe4cbef8eec30411af286094f8-V.jpg

Radek Bednařík
JimiX

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 25 bře 2021, 22:54

JAK JAKo živý =D>
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JiříVránek » 26 bře 2021, 07:51

:( :D :-D t
KLuK píše:Dnes jsem se piplal s detaily ineriéru. Moc času jsem na to neměl, takže fotit nebylo co. Mimo jiné jsem si připravoval drobné páčky z měděných drátků a tak mě napadlo, že bych se s vámí mohl podělit o jednu fintu. Není to z mé hlavy, našel jsem to už "dávno" při svých toulkách po internetu za různými nápady. Vyzkoušel jsem to a od té doby s úpěchem používám. Je to snadný způsob, jak si vyrobit drobné páčky s kuličkou na konci.
Postup výroby je jednoduchý a zvládne ho každý. Nejdříve si připravím tenké měděné drátky dlouhé alespoň 2 -3 cm, průměr podle zamýšleného použití. Na ty nejmenší páčky používám drátky o průměru 0,1 mm na ty větší páčky a kličky drátky o průměru 0,6 mm. Konec drátku chytnu pinzetou a druhý konec nahřívám v plameni plynového sporáku. Nejdříve se konec rozžhaví do ruda a pak se začne tavit a z roztavého kovu se koci drátku začne dělat kulička. Velikost kuličky se dá ovlivnit délkou doby tavení konce drátku.
Po vytvoření kuličky budoucí páčku v případě potřeby vytvaruji do potřebného tvaru a nabarvím. Nakonec ji zkátím na rozměr a přilepím na její místo.

Takto vypadá drátek s kuličkou vytvořenou výše popsanou metodou:
IMG_1920.JPG

Závěrem ještě pár poznámek.
Když už si takto páčky připravuji, udělám si jich více do zásoby.
Při tavení se mi osvědčilo držet drátek svisle tak, aby se kulička tvořila na jeho dolním konci. Abych si nepálil prsty, ohnu drátek do L. Svislou část drátku nahřívám v plameni a za vodorovnou část jej držím mimo plamen.
Podle návodu by to mělo fungovat i nad plamenem svíčky. Nemohu to potvrdit ani vyvrátit, protože používám plynový hřák na kuchyňském sporáku a se svíčkou jsem to nikdy nezkoušel.
Díky skutečné kuličce vypadají takto vyrobené páčky lépe, než ploché páčky z leptů. Výroba je rychlá a jednoduchá. Při troše cviku lze za pár minut vyrobit zásobu páček na rok dopředu (:)

Tohle je hodně dobrej nápad - taky vyzkouším. Děkuji
JiříVránek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Yippee » 26 bře 2021, 08:28

Ještě k tomu maskování pomocí pásky. Nezřídka se na fotkách nebo videích o stavbě kitů objevuje vymaskování provedené páskou po celé ploše, která má být chráněna před nechtěným nástřikem. Kromě toho, že mi takové maskování přijde děsně pracné (postupné lepení kousků pásky vedle sebe) ve srovnání s Maskolem, potom, podle mě, hrozí riziko podfouknutí barvy pod některý z nedokonale přilepených kousků pásky a konečně i stržení barvy. Výsledné modely jsou velmi hezké, takže mi to nějak rozum nebere jak a proč to někdo dělá zrovna takto. Přikládám foto pásky, kterou používám (častěji než pásku Tamiya). Myslím, že je to ta klasická malířská. Její výhody-přijde mi hodně flexibilní při lepení na zakřivené povrchy, lze ji nařezat na úzké proužky (1mm žádný problém), nezanechává lep na povrchu, nestalo se mi nikdy, že by došlo ke stržení barvy. Samozřejmě tady bude hrát roli pracovní postup a použité barvy. Pásku lepím na plochy, kde je barva zaschlá min. 3-4 dny, barvy používám syntetické a akrylové, někdy plochu odmaskuji až po celonočním schnutí. Zjistil jsem, že někdy má páska při schnutí barvy tendenci se sama odlepovat, takže o to snáze se sundá později.
Přílohy
stažený souborpáska.jpg
Yippee

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 26 bře 2021, 08:36

to KLuK:
Mě to napadlo s tyčkou vytaženou z rámečku, akorát s tím rozdílem, že jsem ji netavil přímo v plamenu svíčky, ale v jeho blízkosti. Stálo to za prd. Zkoušet to s drátkem mě nenapadlo. Možná, že použití hořáku plynového vařiče na ten měděný drátek je lepší, než svíčka. Myslím, že plamen svíčky se chová trochu jinak. Dobrý nápad Ludvíku a dík za tip. :idea: ;-I

to Yippee:
Asi záleží na výrobci. Také jsem si chtěl jednou usnadnit práci a použil jsem takovou malířskou pásku na zamaskování sklíček. BĚDA!!! Po odstranění mě čekalo nemilé překvapení v podobě zašpinění sklíček zbytky lepící vrstvy. Následující pracné čištění mě od podobných pokusů odradilo.
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Yippee » 26 bře 2021, 09:09

K tomu pouštění lepu z pásky...je to z mé strany spekulativní závěr, ale...Ta malířská páska mi ve srovnání s Tamiyou přijde více "papírová" (porézní). Jestli ono nedojde vlivem více naředěné barvy (nebo i silnější vrstvy nástřiku) k nasátí ředidla páskou a následného rozpuštění lepu a ulpění na maskovaném povrchu.
Yippee

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 3564 • Stránka 158 z 238 • 1 ... 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161 ... 238

Zpět na Rozestavěno