Směrujeme, jeden Rusák a druhý z pouště:-)
hans dlouhán píše:Rusák je Šturmovik a Kittyhawk z pouště.
Pilotovi poškozeného Šturmoviku se podařilo přistát na zamrzlé řece s vysunutým lyžovým podvozkem, takže letoun nedoznal žádné úhony. Z nedalekého kolchozu telegrafoval na letiště a když viděl, že místním se důsledku válečných strádání daří plnit plán v oblasti zemědělství pouze na 102 %, společně se střelcem zkrotil několik divokých velbloudů z pouště za kolchozem a zapojil je jako tažná zvířata do právě probíhajících žní.
KLuK píše:Dnes jsem se piplal s detaily ineriéru. Moc času jsem na to neměl, takže fotit nebylo co. Mimo jiné jsem si připravoval drobné páčky z měděných drátků a tak mě napadlo, že bych se s vámí mohl podělit o jednu fintu. Není to z mé hlavy, našel jsem to už "dávno" při svých toulkách po internetu za různými nápady. Vyzkoušel jsem to a od té doby s úpěchem používám. Je to snadný způsob, jak si vyrobit drobné páčky s kuličkou na konci.
Postup výroby je jednoduchý a zvládne ho každý. Nejdříve si připravím tenké měděné drátky dlouhé alespoň 2 -3 cm, průměr podle zamýšleného použití. Na ty nejmenší páčky používám drátky o průměru 0,1 mm na ty větší páčky a kličky drátky o průměru 0,6 mm. Konec drátku chytnu pinzetou a druhý konec nahřívám v plameni plynového sporáku. Nejdříve se konec rozžhaví do ruda a pak se začne tavit a z roztavého kovu se koci drátku začne dělat kulička. Velikost kuličky se dá ovlivnit délkou doby tavení konce drátku.
Po vytvoření kuličky budoucí páčku v případě potřeby vytvaruji do potřebného tvaru a nabarvím. Nakonec ji zkátím na rozměr a přilepím na její místo.
Takto vypadá drátek s kuličkou vytvořenou výše popsanou metodou:
Závěrem ještě pár poznámek.
Když už si takto páčky připravuji, udělám si jich více do zásoby.
Při tavení se mi osvědčilo držet drátek svisle tak, aby se kulička tvořila na jeho dolním konci. Abych si nepálil prsty, ohnu drátek do L. Svislou část drátku nahřívám v plameni a za vodorovnou část jej držím mimo plamen.
Podle návodu by to mělo fungovat i nad plamenem svíčky. Nemohu to potvrdit ani vyvrátit, protože používám plynový hřák na kuchyňském sporáku a se svíčkou jsem to nikdy nezkoušel.
Díky skutečné kuličce vypadají takto vyrobené páčky lépe, než ploché páčky z leptů. Výroba je rychlá a jednoduchá. Při troše cviku lze za pár minut vyrobit zásobu páček na rok dopředu
nespor.jenda píše:Abych tu jen nepsal kraviny...
V křídlech vyřezán otvor pro druhý světlomet, který na modelu chybí, proříznutá a prorytá křidélka (ale jedno proříznutí budu muset nejspíš přetmelit a předěkat, přestože jsem se snažil jet podle linky, tak mi to nějak ujelo). Ocasní plochy oddělené:
Výfuky, které se mi povedly, až jsem sám překvapen:
Kdyby někdo chtěl postup:
1) matná černá
2) pastelky Weathering Pencils od AK (odstíny Rust - Dark, Medium, Light)
3) matný lak
4) opět pastelky
5) opět matný lak
6) wash z olejovek - kolem ústí černá, jinak sienna a umbra (hnědé)
sedan1 píše:Jen upozorňuji, že umístění na modelu naznačeného reflektoru je špatně...
nespor.jenda píše:sedan1 píše:Jen upozorňuji, že umístění na modelu naznačeného reflektoru je špatně...
No jo, máš pravdu.
A já přitom výkres vytištěnej mám. Ale tohle jsem řezal podle druhého křídla.![]()
Nechám to tak. Radši budu věnovat úsilí tomu, abych se pokusil vyrobit hezké lampy reflektorů (+ reflektor na spodku za chladičem), než abych to přetmeloval a znovu řezal.
Ještě doplním:
Na Tvého Hurrouše jsem koukal. Do očí udeří ta malá kokarda, ale jinak se mi líbí převelice. Ovšem zkusil bych si víc vyhrát s figurkami (což ovšem není lehké, přiznám se, že jsem začátečník, ale pár ne zcela složitých postupů by je mohlo lépe "oživit").
nespor.jenda píše:On sem snad chodí někdo jiný než nadšenci?![]()
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 164 návštevníků