Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Správným SMĚRem

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 3564 • Stránka 151 z 238 • 1 ... 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154 ... 238
  • Odpovědět s citací

Re: Správným SMĚRem

Příspěvekod Namesicniiik » 15 bře 2021, 10:59

Směrujeme, jeden Rusák a druhý z pouště:-)
Přílohy
IMG_20210310_142007.jpg
IMG_20210313_130845.jpg
Namesicniiik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nespor.jenda » 15 bře 2021, 11:04

Šturmovik z pouště? :-k
Honza Nešpor
Stavím pro radost.
www.klpm.cz
Rozpracované:
Letadla z disneyovky Letadla
nespor.jenda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hans dlouhán » 15 bře 2021, 11:23

Rusák je Šturmovik a Kittyhawk z pouště.
Stavím jen a pouze Luftwaffe 1/48...nic víc nic míň...
hans dlouhán

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nespor.jenda » 15 bře 2021, 11:30

hans dlouhán píše:Rusák je Šturmovik a Kittyhawk z pouště.

Já vím. Ale to je trochu nuda. Přeci jen v zemi neomezených možností... :-D
edit:
Pilotovi poškozeného Šturmoviku se podařilo přistát na zamrzlé řece s vysunutým lyžovým podvozkem, takže letoun nedoznal žádné úhony. Z nedalekého kolchozu telegrafoval na letiště a když viděl, že místním se důsledku válečných strádání daří plnit plán v oblasti zemědělství pouze na 102 %, společně se střelcem zkrotil několik divokých velbloudů z pouště za kolchozem a zapojil je jako tažná zvířata do právě probíhajících žní.

Honza Nešpor
Stavím pro radost.
www.klpm.cz
Rozpracované:
nespor.jenda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nespor.jenda » 15 bře 2021, 17:10

Abych tu jen nepsal kraviny...
V křídlech vyřezán otvor pro druhý světlomet, který na modelu chybí, proříznutá a prorytá křidélka (ale jedno proříznutí budu muset nejspíš přetmelit a předěkat, přestože jsem se snažil jet podle linky, tak mi to nějak ujelo). Ocasní plochy oddělené:
011.JPG

Výfuky, které se mi povedly, až jsem sám překvapen:
012.JPG

Kdyby někdo chtěl postup:
1) matná černá
2) pastelky Weathering Pencils od AK (odstíny Rust - Dark, Medium, Light)
3) matný lak
4) opět pastelky
5) opět matný lak
6) wash z olejovek - kolem ústí černá, jinak sienna a umbra (hnědé)
Honza Nešpor
Stavím pro radost.
www.klpm.cz
Rozpracované:
nespor.jenda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 15 bře 2021, 19:14

KLuK píše:Dnes jsem se piplal s detaily ineriéru. Moc času jsem na to neměl, takže fotit nebylo co. Mimo jiné jsem si připravoval drobné páčky z měděných drátků a tak mě napadlo, že bych se s vámí mohl podělit o jednu fintu. Není to z mé hlavy, našel jsem to už "dávno" při svých toulkách po internetu za různými nápady. Vyzkoušel jsem to a od té doby s úpěchem používám. Je to snadný způsob, jak si vyrobit drobné páčky s kuličkou na konci.
Postup výroby je jednoduchý a zvládne ho každý. Nejdříve si připravím tenké měděné drátky dlouhé alespoň 2 -3 cm, průměr podle zamýšleného použití. Na ty nejmenší páčky používám drátky o průměru 0,1 mm na ty větší páčky a kličky drátky o průměru 0,6 mm. Konec drátku chytnu pinzetou a druhý konec nahřívám v plameni plynového sporáku. Nejdříve se konec rozžhaví do ruda a pak se začne tavit a z roztavého kovu se koci drátku začne dělat kulička. Velikost kuličky se dá ovlivnit délkou doby tavení konce drátku.
Po vytvoření kuličky budoucí páčku v případě potřeby vytvaruji do potřebného tvaru a nabarvím. Nakonec ji zkátím na rozměr a přilepím na její místo.

Takto vypadá drátek s kuličkou vytvořenou výše popsanou metodou:
IMG_1920.JPG

Závěrem ještě pár poznámek.
Když už si takto páčky připravuji, udělám si jich více do zásoby.
Při tavení se mi osvědčilo držet drátek svisle tak, aby se kulička tvořila na jeho dolním konci. Abych si nepálil prsty, ohnu drátek do L. Svislou část drátku nahřívám v plameni a za vodorovnou část jej držím mimo plamen.
Podle návodu by to mělo fungovat i nad plamenem svíčky. Nemohu to potvrdit ani vyvrátit, protože používám plynový hřák na kuchyňském sporáku a se svíčkou jsem to nikdy nezkoušel.
Díky skutečné kuličce vypadají takto vyrobené páčky lépe, než ploché páčky z leptů. Výroba je rychlá a jednoduchá. Při troše cviku lze za pár minut vyrobit zásobu páček na rok dopředu (:)

Hurá konečně sem dal někdo postup výroby páčky s kuličkou! Jinak že by se kulička povedla nad svíčkou moc nevěřím, dělám je taky na sporáku (kdo má eletro nebo indukci má peška). (:)
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sedan1 » 15 bře 2021, 19:53

nespor.jenda píše:Abych tu jen nepsal kraviny...
V křídlech vyřezán otvor pro druhý světlomet, který na modelu chybí, proříznutá a prorytá křidélka (ale jedno proříznutí budu muset nejspíš přetmelit a předěkat, přestože jsem se snažil jet podle linky, tak mi to nějak ujelo). Ocasní plochy oddělené:
011.JPG

Výfuky, které se mi povedly, až jsem sám překvapen:
012.JPG

Kdyby někdo chtěl postup:
1) matná černá
2) pastelky Weathering Pencils od AK (odstíny Rust - Dark, Medium, Light)
3) matný lak
4) opět pastelky
5) opět matný lak
6) wash z olejovek - kolem ústí černá, jinak sienna a umbra (hnědé)

Jde ti to hezky. Jen upozorňuji, že umístění na modelu naznačeného reflektoru je špatně. Také jsem vyřezal ten druhý symetricky, a potom jsem je oba zatmelil a vyřízl o panel blíž ke konci křídla...
Viz můj Hurouš na straně 138.
Honza
sedan1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nespor.jenda » 15 bře 2021, 21:10

sedan1 píše:Jen upozorňuji, že umístění na modelu naznačeného reflektoru je špatně...

No jo, máš pravdu.
A já přitom výkres vytištěnej mám. Ale tohle jsem řezal podle druhého křídla. #-o
Nechám to tak. Radši budu věnovat úsilí tomu, abych se pokusil vyrobit hezké lampy reflektorů (+ reflektor na spodku za chladičem), než abych to přetmeloval a znovu řezal.
Ještě doplním:
Na Tvého Hurrouše jsem koukal. Do očí udeří ta malá kokarda, ale jinak se mi líbí převelice. Ovšem zkusil bych si víc vyhrát s figurkami (což ovšem není lehké, přiznám se, že jsem začátečník, ale pár ne zcela složitých postupů by je mohlo lépe "oživit").
Honza Nešpor
Stavím pro radost.
www.klpm.cz
Rozpracované:
nespor.jenda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 15 bře 2021, 22:15

Pro Jendu Nešpora:
Tak tomu bych nevěřil, že plast může taky zrezavět :grin: Ty výfuky vypadají skvěle =D>
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 15 bře 2021, 22:43

Taky jsem trochu pokročil.

Do přední části trupu jsem doplnil trubkovou konstrukci a pedály řízení (podlaha kabiny ještě není vlepená)
IMG_1921.JPG

Do pravého boku jsem přilepil jednu z připravených drátkových páček ...
IMG_1924.JPG

... a do levého boku druhou páčku. Další páčky a kličky na levém boku kabiny doplním až po vlepení podlahy. Teď by jen překážely.
IMG_1923.JPG

Na podlahu jsem doplnil pedály druhého řízení a lanka řízení, ta ke směrovce ještě nejsou natřená
IMG_1926.JPG

No a další postup zase příště (:)
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sedan1 » 15 bře 2021, 23:00

nespor.jenda píše:
sedan1 píše:Jen upozorňuji, že umístění na modelu naznačeného reflektoru je špatně...

No jo, máš pravdu.
A já přitom výkres vytištěnej mám. Ale tohle jsem řezal podle druhého křídla. #-o
Nechám to tak. Radši budu věnovat úsilí tomu, abych se pokusil vyrobit hezké lampy reflektorů (+ reflektor na spodku za chladičem), než abych to přetmeloval a znovu řezal.
Ještě doplním:
Na Tvého Hurrouše jsem koukal. Do očí udeří ta malá kokarda, ale jinak se mi líbí převelice. Ovšem zkusil bych si víc vyhrát s figurkami (což ovšem není lehké, přiznám se, že jsem začátečník, ale pár ne zcela složitých postupů by je mohlo lépe "oživit").

S figurkami máš samozřejmě pravdu, ale až na toho borce s krytem motoru (nevěděl jsem kam ten plech u letadla dát, tak jsem mu vyrobil držák) jsou to všechno prastaré figurky Airfix z "gumového" plastu. A popravdě nejsou zrovna můj obor... Měl jsem co dělat dotáhnout Hurricana.
Honza
sedan1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nespor.jenda » 16 bře 2021, 07:51

„Kontrolní otázka, soudruzi.Co nám udělá náš dobře známý plastový výlisek výfuku, výrobce družstvo Směr, když ho ponecháme na větru a dešti? No?“
Ad KLuK: Díky za pochvalu. Mně se zas líbí to, co děláš s Piperem, ale přiznám se, že na tohle už bych neměl morál.
Ad sedan1:
Mně se na figurky (v jednobarevných uniformách či oblečení) osvědčil postup, který je uveden v 5. dílu Průvodce světem plastikového modeláře:
1) celou figurku stříknout černou
2) z boků a z vrchu ji stříknout barvou uniformy
3) z vrchu ji stříknout zesvětlenou barvou uniformy
Voilá - uniforma je vystínovaná, navíc máš představu o rozložení světla a stínu i na částech, které budeš doštětcovávat jinou barvou.
Do záhybů uniformy bych nezapouštěl wash, ten bych si nechal na vlasy, pokud jsou dostatečně dobře znázorněny. Barva washe by měla být vždy ztmavená barva podkladu, nelze používat univerzálně černý.
Na barvení obličeje bych doporučil nějakou sadu barev na štětec, která obsahuje i návod, případně si návod odněkud stáhnout a obdobné odstíny namíchat (zesvětlená pleťová, pleťová, ztmavená pleťová, pleťová + tmavě červená či červenohnědá, to samé + přidat trochu modré pro nádech do fialova).
Pokud se budeš chtít pouštět do očí, tak bělmo nedělej nikdy čistě bílou, ale světlou šedou.
Můžeš dát ve směru zvrchu jemný drybrush (předtím je dobré mít celý povrch matný).
Figurky stříkat vždy matným lakem, s výjimkami (větších) věcí, které skutečně byly lesklé - nová přilba, gumový pršiplášť apod. Pokud dáš ze směru zvrchu o jednu či dvě vrstvy matného laku navíc (ale opatrně), dosáhneš efektu zesvětlení, trošku jiného než od drybrushe.
---
edit: Přihřeju si polívčičku a přidám sem odkaz na to, kdy jsem u figurky postupoval podle výše uvedeného návodu (snad kromě více vrstev matného laku z vrchu). Vím, že je to ve čtvtce (a taky vím, že figurka má své vady), ale i ve dvaasedmdesátině podle mne půjde vytvořit s figurkou něco podobného. (A já to brzy budu zkoušet i v měřítku 1:144.) viewtopic.php?f=335&t=132086
Honza Nešpor
Stavím pro radost.
www.klpm.cz
Rozpracované:
nespor.jenda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Yippee » 16 bře 2021, 08:49

Ještě ke stínování již nabarvených figurek. 1) rychlejší varianta - kapka jaru nebo něčeho podobného + cca 5 ml vody. V tomto roztoku rozmíchat hnědou temperu (ev. si namíchat nějaký odstín hnědé)...konzistence hustějšího washe. Natřít figurku od hlavy až k patám, nechat dokonale zaschnout. Potom vzít mírně navlhčený uchošťouch a opatrně stírat tak, až zůstane barva jen v záhybech a prohlubních...nechat zaschnout a zafixovat nástřikem, nejlépe Sidoluxu. Následně metodou suchého štětce opatrně zvýraznit místa, která by měla být světlejší - popruhy a podobné vystupující detaily, na konec přestříkat matným lakem 2) pomalejší, časově náročnější varianta - místo tempery použít malířskou olejovou barvu rozdělanou v hnědém washi (možná by stačilo olejovo-syntetické ředidlo místo washe). Před nanesením je ale třeba figurku dokonale nastříkat Sidoluxem, který zajistí ochranu barev při dalším postupu, identickém jako u 1)...jen s tím rozdílem, že uchošťouch je namočený v ředidle. Výsledný efekt se do jisté míry odráží i v členitosti povrchu figurek-čím více ostřejších hran a negativních detailů, tím výraznější výsledek a obráceně. Samostatná kapitola jsou obličeje...ideální barvy jsou Andrea colors, obsahují i návod jak obličeje realisticky vybarvit...to uvádím jen pro nadšence...
Kitařina je mužský pud po odbornosti, projevující se v oblasti hry.
Yippee

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nespor.jenda » 16 bře 2021, 08:58

Ad Yippee:
To stírání může být postup, který zabezpečí správné rozložení světla a stínu, pokud se bude stírat od vrchu dolů. Ale pouhé zapuštění řídkého washe do prohlubní a záhybů může vést k vytvoření "stínů" i tam, kde ve skutečnosti nejsou.
Já jsem na obličeje zatím vyzkoušel sadu od AK a pracovalo se mi s ní vcelku dobře. Ale třeba dám na tip a časem zkusím i Andrea colors.
On sem snad chodí někdo jiný než nadšenci? :o :D
Honza Nešpor
Stavím pro radost.
www.klpm.cz
Rozpracované:
nespor.jenda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Yippee » 16 bře 2021, 09:39

nespor.jenda píše:On sem snad chodí někdo jiný než nadšenci? :o :D

Myslel jsem to tak, jako tomu bylo kdysi ve scénce Bohdalová-Dvořák. Ona sháněla kvalitní červenou látku a ve finále vyšlo najevo, že potřebuje asi tak 3x5 cm plyšovému medvědovi na utržený jazyk...takže na obličejík 1/72 celou sadu Andrea colors :-D ...i když mám tu sadu už pěkných pár let, barvy se nekazí a když mě to chytne, tak udělám vystínované obličeje pilotům i pod takové kabiny/"lupy" jako lisoval Matchbox.
Kitařina je mužský pud po odbornosti, projevující se v oblasti hry.
Yippee

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 3564 • Stránka 151 z 238 • 1 ... 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154 ... 238

Zpět na Rozestavěno