Děkujene. Jak by řekl Čtvrtníček z Autobazaru Monte Karlo: Tak to máme "ve vůni". A můžem začít s obtiskama!
U mě je to s obtiskama tak, že je to nutné zlo, nejradši bych vše stříkal, ale to od jisté velikosti nejde, navíc menší obtisky vypadaj líp (než střik), a už su taky na ruce gramlavej! Tož ale jednou jsem zkusil HGW a od té doby jsem to považoval za nejlepší možné řešení. Od 1. 7. 2020 začali potichu v Eduardu tisknout "loupací obtisky" a postupně, jak to vyladili, tak s tím nápadem šli ven a někdo byl nadšen, někdo ne.
Podle mě to ale byla VELKÁ OBTISKOVÁ REVOLUCE a oběma výrobcům se klaním a tleskám - TO SE POVEDLO.
Já jsem tomuto typu obtisků propadl a nutno říci, že jsem se od té doby víceméně zaměřil na to, abych si vybíral a lepil lepil model na který jsou dostupné právě Edí loupací, nebo HaGrydoWy obtisky. Ostatní modely jsem odložil, počkaj! Po oloupání vypadají obojí dobře - nedám na ně dopustit - všude to chválím... A když se dodrží technologicky postup, tak to funguje.
Když tedy Eduard vydal stencily na F-35, tak to byla víceméně jasná volba - bez toho to prostě nejde!
Tady jedna drobná poznámka - ten Eduardí návod dodávaný ke stencilům to je výsměch - na jehličkárně vytisknuté něco šedé ve velikosti A5, kde není vidět vůbec nic - rovnou to zahoďte a k finální práci si vemte Tamkovej návod a jeďte podle něho - ten je krásnej, ostrej - přesně jsou vidět pozice a umístění "noustepů", ostatních stencilů a obtisků.
A ještě pro upřesnění - veškeré označení na modelu je u mě 5té přez 9té: - kokardy jsou stříkané dle masek Ondry O-Mask, - stencily co byly dostupné v sadě od Edy, tak jsou jejich, - stencily co chyběly (ano nebyly tam všechny, tak jak by podle Tamky mělo být) jsou doplněny Tamkovými stencily; některé mřížky a další označení na letadle jsou také z obtisků Tamky, - označení stroje (čísla a písměna) a letky jsou z obtisků od číňana - Galaxy model - to dává logiku - je to sada pro agresora. Prostě to tak je - proberu později.
Nad čím bych se pozastavil je kvalita tisku Eduardích obtisků. Ono je to asi dáno typem tisku (digitální) - noale když na to tak koukám... lepší nekoukat!
Mě by zajímalo, kde soudruzi udělali chybu? Jestli toto je to nejlepší po 20ti letech vývoje...
Ale protože mám Edu rád a přez všechny výhrady výše popsané byly nakonec jako základní stencily použity loupací od Eduardu, bo s porovnáním s Tamkou (je tam silnější vrstva laku) a s Galaxy (tam je podle mě ta světlá méně sytá = prosvítá) to tak prostě vyšlo. Někdo si možná bude klepat na čelo, ale prostě to tak je!
Tady samostatně číňan (pro kompletnost) - z něj jsem použil čísla, označení letky na násosky a písmena a znaky na SOPky.:
No a pak už jen drobnost (poznámka pod čarou). Na celém tom obtiskovém papíru jsou takové žluté tečky (zvěčte si to) - lze si toho všimnout i na ostatních obrázcích. Mě by úplně tak nevadily, ale co dělají v tom písmu? Viz šipky. Možná je to nějaká ochrana proti kopírování, něco jako žluté kroužky u bankovek, ale jen tak mezi námi - kdo by to v takové kvalitě kopíroval?
No a začněme asi největším a nejviditelnějším obtiskem z tamkového archu.
Jedná se o tuto mřížku na levé straně. Je to jemná lesklá mřížka.
Na pravé straně jsou použity lepty, ale zde lept chyběl = proto použit obtisk 311.
Obřízka nutná:
A po umístění potřeba použít silnou vodičku, aby si obtisk (obzvlášť tamkovej) dobře sedl:
po zaschnutí přišly na řadu NO STEPy kolem dokola - tak bylo potřeba uříznout lak (bo ty eduardí obtisky ho mají záměrně větší, než je potřeba - ale to je tak správně).
a ve výsledku asi takto, celkem cajk:
PS: když jsem to ve výsledku viděl (všimněte si v detailu, že je ta mřížka (obtisk) docela pěknej - je tam použita nějaká lesklá barva...), jak se to v podstatě "povedlo" tak jsem si říkal, že by asi vůbec nevadilo dát obtisky i na druhou stranu místo leptů. Takže pokud někdo nezakoupí a neaplikuje lepty, tak obtisk bude taky vypadat tak nějak OK.
No a když jsme u těch mřížek, tak jistě všichni chodíte čubrnět na vlákno novinek Eduardu a tam PetrB měl skvělý nápad a nastínil žádost o výrobu mřížek (které jsou různě rozesety po celém trupu - hlavně zespodu) na celou rodinu F-35tek v jednom plechu.
Ať to zbytečně nekopíruji, tak jsem dám přímo odkazy na vlánkno Eduardu a tam samozřejmě najdete i patřičné odpovědi:
Jak bylo napsáno, opravdu by stačilo kouknout na originál obtisky ze stavebnice a všechny mřížky udělat v kovu - zrovna totiž tyhle tyhle obtisky ve stavebnici (na ty spodní mřížky) sou ňáký divný, vypadaj na modelu zvláštně... Proto se PŘIMLOUVÁM, aby to udělali - ideálně jako samostatnou sadu pro celou sestavu Tamkovejch F-35tek.
Jo a opět čas od času padají otázky jak je to u Eduardu s resinovou šachtou - a o5 odpovědi jak před rokem touhle dobou: "pracujeme na ní"...,
A ať to máme i obrázkově zdokumentovaný, tak se jedná o tuto sekci:
Všechno jsem poobřízkoval:
a na trupu jsou to tyto různě rozesetý kosopičouhelníky na spodní straně:
Použíty originál Tamkový obtisky a jak jsem psal nahoře je to takový nemastný x neslaný, neošklivý x skoropěkný - no ještěže je to zespodu... V přímém porovnání s tou mřížkou je to nebe a dudy.
Jestli někde Eduard může zabodovat, tak si myslím, že by to právě mělo být zde. Taková krásná jemná mřížka - no úplně mi mrazí...
Stencily jsem dělal přesně podle plánku Tamiya s tím, že jsem to porovnával s obrázky tak, aby tam kde je stencil jiný (třeba barevně), nebo vůbec není, tak jsem to udělal tak, jak to bylo na obrázcích. Tam kde to nebylo vidět, nebo se nešlo rozhodnout, tak jsem dal vše podle plánku. Klasicky se jedná o NO STEPy a jejich pozice a všechny ta istatní malé obtisky.
Stencily jsem měl k dispozici troje. 1. Eduardí generickou sadu na rodinu F-35, 2. Tamiyácké obtisky z krabice, 3. Obtisky od Galaxy models.
Ke všem mám výhrady - Eduard má jednoznačně nejhorší tisk, ale jsou loupací. Dále neobsahují všechny stencily = ty chybějící se musí doplnit z krabicových. Tamiyácké obtisky mají zase nejlepší tisk, ale na můj vkus relativně velkou vrstvu laku. S tím ale nedá nic moc dělat - tam kde chybí Eduardí jsem musel dát Tamiyacké (PS: vím přesně, jak se má postupovat (několikrát přestřkat lakem a brousit), aby krycí lak "zanikl", ale zrovna u stencilů (vzhledem k velkosti a počtu) je to o telefonát Chocholouškovi ). Obtisky od Galaxy Models mají pěkný tisk, ale ta šedá barva je nevýrazná a také nejsou všechny.
Na letadle je tedy použit mišmaš všeho s tím, že základ jsou Eduardí loupací, doplněné Tamiáckými. Z obtisků Galaxy jsem použil pouze ty na označení stroje.
Nebudu vypisovat stencil po stencilu, zastavím se jen u těch řekněme zajímavějších.
Při bližším zkoumání obrázků je vidět, že 5020 má na hřbetu jiný obrazec, než 5021 - nemá tam to ohraničení:
Nalepil jsem tedy Eduardí obrazec:
pozn. ty mapy na obtisku nejsou na škodu a objevují se na všech loupacích obtiscích už z výroby. Pokud se lak oloupe, nic tam tím pádem není nic a kupodivu, i když se to pak přestříká lakem, tak ty mapy zmizí. Někde v Eduardím vláknu si na to někdo stěžoval, ale mě to problém nedělá - nestříbří to...
Takže jsem to kolem dokola ošmudlal Zippo benzínem - má tu vlastnost, že v první vrstvě smývá krycí lak a i pak po přitlačení i tu obtiskovou barvu:
Někdo lak z obtisků smývá pomocí DEGREASERu od MRP, já spíš lak odstaraňuji pomocí "škrábání". Základ obou metod je nechat obtisky dobře zaschnout, mít pořádně "podlakováno" a dodržet postup výrobce pro nanášení.. Nevýhodu "mokré cesty" vidím v to, že pokud se použije moc kapaliny a přitlačí se, tak jde s lakem i nejvrchnější vrstva barvy = pokud je obtisk podbarven bílou, tak smytím vrchní vrstvy barvy "bledne". Eduard má ty vrstvy barev opravdu minimální. Nevýhoda "škrábací" metody je jasná.
Tady je příklad toho, jak lze jednoduše udělat chybu - zde se mi ten krycí lak ohnul až jakoby pod obtisk (barvu) a nevšim jsem si toho a když jsem to pak loupal, tak to vzalo i tu barvu. To je vyloženě moje procesní chyba a popravdě, není to poprvé co se mi to stalo... Jetřeba dávat pozor!
Takže jsem to pak dokreslil štětcem příslušnou barvou - tady na obrázku ještě chybí A, ale to jsem později dodělal...
A tady jiný příklad - zde jsem nanesl Eduardí stencil, ale ta kvalita se mi nelíbila tak jsem ho celý smyl a dal tam Tamiyáckej (nebe a dudy).
Navíc tahle krytka je ohraničená paneláží = nen vidět ta vrstva laku Tamiáckého obtisku a výsledek je lepší; soráč fotku ale nemám - bude vidět někde v dalším postupu.
Tady na obrázku stroje je vidět, že je NO STEP v černé barvě:
Samozřejmě, že v obtiskách nic takového není (ty jsou šedé), je to specifickej stencil daný kamufláží tohoto stroje.
Tak jsem přemýšlel, jak to ojebat...
Až přišla spásná myšlenka a našel jsem stencily na F-4ku:
a tam ten černej noustep je:
takže jsem ho na model dal a vyřešeno:
Při té příležitosti jsem si prohlédl "loupací eduardí obtisky" a tady je vidět, že ta kvalita tisku je lepší a tady k ní bych neměl výhrady (tady se mi to líbí) - problém je asi opravdu jen s tou blbou šedou a digitálním barevným soutiskem...
Ale i na těchto obrázcích jsou ty žluté tečky a to furt nevím, co a proč o tam je!
No a poslední sadu obtisků, co jsem aplikoval na drak bylo označení smotného stroje - na to byly použity obtisky GALAXY MODEL.
Ty obtisky obsahují označení pro cca 12 strojů různých armád, 5 sad stencilů a masky na "lomenou kamufláž".
Tak masky jsem rozebral dříve - ty jsou k ničenu, na vyhození.
Obtisky samotné jsou pěkné, mají hezký soutisk a krycí lak nemá velké přesahy, jen ta šedá se mi zdá trochu vyblitá.
Označení stroje je hlavně na SOPkách (čísla a znak) a na násoskách (znak) a na předních krytkých podvozku (číslo a pilot).
Mám rád stříkání, tak jsem chtěl označení na SOP nastříkat - Ondřej (Omask) mi na to dokonce vyřezal o masky - děkuji.
Něco se stříknout dá, něco je malé, že něco už tak malé že ne (a ani si to nedá vyřezat). Na SOPKách je označení a znak. Označení by stříknout šlo, ale znak ne. Navíc jsem chtěl, aby to bylo vše v jedné barvě (protože strefovat se do barvy neaplikovaného obtiskuje teda dost naprd) a tak jsem rzhodl a na SOPky použil pouze obtisky od Galaxy model. Tato část je vidět a nechtěl jem mít jinou barvu znaku a označení. Tečka.
No a tady důkaz toho, že ta šedá je vyblitá - ale postupně.
Krytky předního podvozku:
Pravá strana:
Levá strana:
Tak je celkem dobře vidět, že "praví" piloti byly ňák vymazáni, ale "levej" pilot zůstal a je to furt ten samej a kupodivu je to i ten samej, co je v obtiskách.
Obtisky nabízí jen jednu možnost.
Když jsem to začal aplikovat, tak jsem si všimnul, že na jednom obtisku byla špína, ňákej bordel:
A jako naschvál to bylo na čísle, nikde jinde bordel není, jen tu - no to sem byl nasranej teda...
No takže jsem to nějak obřezal, použil 502 z čísla 5021 a 0 z druhého 5021 dal to nějak dohromady.
A tady když se člověk koukne na intenzitu té světle šedé, oproti šedé na obrázcích (a kontrastu mezi nima), tak je vidět, že je nevýrazná - měla by být sytější.
No couž, nic jiného stejně není - na modelu je to takto.
Tak to by bylo k označení letadla VŠE. No jednoduchý to úplně nebylo. Použil jsem (to nejlepší ze 3 obtisků a stříkané kokardy) a udělal jsem vše podle nejlepšího mínění, nic jsem nepodcenil, nevynechal; je tam dáno všechno, tak jak má podle obrázků letadla být, ale i tak bych řekl, že je to jediná, né zrovna úplně dokonalá část stavby.
Jan Šubi Šubrt píše:Stavba je opravdu parádní jenom mi přijde, že výrobce obtisků udělal drobnou chybku a z "Bull" udělal "Ball".
DOBŘE TY - jsem si říkal, jestli si někdo všimne!
No ona to totiž není jediná chyba - na deklu je napsáno: Maj Sean "Bull" Rush ale na obtisku je Maj Sean "Ball" Bush.
Jsem to chtěl nějak škrábat, něco s tím dělat, domalovávat, ale nakonec jsem se na to ten obtisk je jen jeden a nedá se nahradit, tak to tam holt takto bude = mám prezidentský letadlo. Sere pes. Bych se musel zbláznit
Tak obtisky bychom měli a teď se vrhneme na paneláž a taky trochu na patinu.
Jak jsem tak postupně procházel fotky, tak přestože je to relativně nová kamufláž, tak lze najít různé fotky od nejstaších (období někdy kolem roky 2022 kdy dostalo letadlo novou kamufláž) až do dnešních dnů.
A i za tyto 2,5 roku prošlo letadlo vývojem a je na něm vidět postupná patina. Všímejte si intenzitu zašpinění v okolí ústí kanónu, potom změnu obrazce na hřbetu a celkové patiny předenším v zadní části hřbetu, která je postupně na letadle vidět ve větší intenzitě.
Řazeno od nejstarších (6/22)
A toto všechno stihlo letadlo během 2,5 roku.
Pro svou stavbu (a jelikož nemám rás špinďíry), jsem vybral ten okamžik, kdy je na letadle nový obrazec na hřebu, ale ještě není velká patina (rozuměj špína) v okolí kanónu - budu tedy celkové "ne-zašpinění" směrovat tak aby se to přiblížilo tomuto obrázku:
Žádná velká atomová věda, prstě napatlat, nechat zaschnout (samozřejmě přiměřeně!) a pak setřít hadrem ve směru proudnic a doladit uchošťourama, samo že i White Spirit se pak taky hodí (třeba dyž se to posere), no atd... Každopádně je potřeba mít dobře zalakováno (a pak se stím daj dělat psí kusy), takže jsem ještě (před samotnou patlámou) lesklým lakem doladil co bylo potřeba a pustil se do toho.
Rytí a paneláž na modelu jsou parádní, přímo ukázkové - přesné, ostré, hluboké - takto by se mi to jako i líbilo . Krásně to zateklo kam mělo, zvýraznilo to krytky a panely, pár šroubů (bo nýty na F-35 samozřejmě nejsou), nebyl s tím problém, je to takové decentní (a dokonce i v porovnání s obrázkama to tak nějak sedí), celkem jsem spokojen.
Poznámka pod čarou: pro kohokoliv, kdo nemá zrovna model F-35 v ruce a nemůže na to přímo kouknout, tak bych řekl, že kvalita povrchu a rytí je plně srovnatelná s dnešními Eduardími modely (a ty máme všichni). A jestliže Vl. Šulc tvrdí, že mají na svých modelech povrch, paneláž a nýty dokonce nejlepší (a to asi maj), tak Tamka je má stejně tak nejlepší jako Eduard. To jenom pro představu, že nic-moc lepšího se v plastu dnes asi udělat nedá (nebo jsem to zatím neviděl), tohle je dnešní maximum co z toho de vytřískat.
Tak model je v tomto stavu připraven asi na nejzajímavější část stavby (co se kamufláže týká) - ale to zase až příště, bo du