Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Správným SMĚRem

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 3564 • Stránka 146 z 238 • 1 ... 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149 ... 238
  • Odpovědět s citací

Re: Správným SMĚRem

Příspěvekod KarelB » 07 bře 2021, 10:47

Notice technique - MS.130/230, jestli to máte tak pardon ;-I
https://uloz.to/tamhle/rGgxCH0eGvqt
KarelB

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 07 bře 2021, 11:21

Dr. zvied píše:NIKAM NEPUDU!! [-X
Tady zůstanu! :evil:
:wink:

Nikoho nevyháním, to jsi moc nerozuměl. :wink:
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 07 bře 2021, 11:21

standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 07 bře 2021, 11:44

KarelB píše:Notice technique - MS.130/230, jestli to máte tak pardon ;-I
https://uloz.to/tamhle/rGgxCH0eGvqt

Podobný odkaz tu už uvedl dmoravan. Ale v poho. Opakování, matka moudrosti. 8-)

Přestože jsem se chtěl v první řadě věnovat něčemu jinému a křídlo Morana si nechat na "potom", začal jsem přípravné práce. Jako první jsem zalepil pracně vyryté linky křidélek, následně povrch zlehka zatmelím a přebrousím do hladka. Inu, jak říká staré čínské přísloví: I pochod na tisíc mil začíná prvním krokem. Víc jsem včera nestihnul. Napřed jsem se kouknul na Nabarvené ptáče, a potom jsem se dočetl v záhlaví, že nás opustil další "Pan modelář".

Tak zatím jen jedna vstupní fotka šíleného pokusu o změnu povrchu. A já se jdu připravit na svojí soukromou noční můru. ](*,)
Přílohy
20210307_112448.jpg
Poslední podoba křídla. Řekněte: Pá pá...
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 07 bře 2021, 11:58

standaslechta píše:

Ale kdež Stando! Já Ti rozuměl moc dobře. Asi není vidět ten poslední smajlík. Podle mě je zbytečné zakládat nové téma jen kvůli tomu, že se tu rozjela debata o modelu, který tu už pár modelářů představilo v dokončené podobě. Leoš je sice zajímavé téma, ale když si ho projdeš, nakonec zjistíš, že model staví jen dva lidi, ostatní jsou jen přispěvatelé a téma je hlavně o spoustě fotek vraků a diskuzi.

Tady se staví víc, téma je vedené v duchu názvu - modely ze Směru, a kdo si zalistuje předchozími stránkami (podobně jako v knížce), najde tu spoustu zajímavých podkladů, postupů i hotových modelů. A kdoví? Třeba dnes sem někdo vloží další fotky z postupu stavby svého modelu, např. Piper, Čajka, P-40 od Radka.

Zakládat nové téma mi přijde zbytečné.
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JimiX » 07 bře 2021, 12:01

Tak tak kluci. Leo je velký téma. Oproti tomu Moránek je jen pěkná epizodka. Ale výživná, to ne že ne :)
Radek Bednařík
JimiX

• Odpovědět s citací

Příspěvekod dmoravan » 07 bře 2021, 16:11

Dr. zvied píše:
standaslechta píše:

Ale kdež Stando! Já Ti rozuměl moc dobře. Asi není vidět ten poslední smajlík. Podle mě je zbytečné zakládat nové téma jen kvůli tomu, že se tu rozjela debata o modelu, který tu už pár modelářů představilo v dokončené podobě. Leoš je sice zajímavé téma, ale když si ho projdeš, nakonec zjistíš, že model staví jen dva lidi, ostatní jsou jen přispěvatelé a téma je hlavně o spoustě fotek vraků a diskuzi.

Tady se staví víc, téma je vedené v duchu názvu - modely ze Směru, a kdo si zalistuje předchozími stránkami (podobně jako v knížce), najde tu spoustu zajímavých podkladů, postupů i hotových modelů. A kdoví? Třeba dnes sem někdo vloží další fotky z postupu stavby svého modelu, např. Piper, Čajka, P-40 od Radka.

Zakládat nové téma mi přijde zbytečné.

Veľmi rozumný názor, plne súhlasím. Škoda zakladať nové vlákno pre Morane Saulnier 230, či už 225. K tomu Leo-451, áno je tam plno fotiek vrakov, ktoré vždy na niečo poukazujú. Bohužial tá stavebnica je strašný mix prototypu a potom toho ostatného. Už sa bojím tam vkladať ďalšie fotky, lebo sú to ďalšie otázniky a problémy. Sám neviem ešte ako naložím s informáciou, že dvojité riadenie bolo už v 1939 a nie až po vojne, že od 1942 priestor zadného strelca bol trocha modifikovaný (kúp si niečo zo zvedavosti a vedie to iba k samým problémom) a tak ...
dmoravan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 07 bře 2021, 22:22

Dr. zvied píše:... Třeba dnes sem někdo vloží další fotky z postupu stavby svého modelu, např. Piper, Čajka, P-40 od Radka.

Protože nejen modelařením živ jest člověk, musel jsem se v poslední době věnovat méně zábavným, ale o to důležitějším věcem a na modelařinu mi poslední týden moc času nezbývalo.
Stihl jsem tak akorát po večerech nakukovat, co je zde nového a po volných chvilkách studovat podklady a fotky k Piperovi, což bylo ku prospěchu věci. Podařilo se mi vyřešit otázku, jak to bylo s plechovými kryty vyčnívajícíh válců motoru. To že měl motor Pipera (při pohledu shora) přesazené protilehlé válce je celkem známý fakt, ale jak to bylo s plechovými kryty hlav válců už se nikde neuvádí. Výkresy, které mám k dispozici jsou v podélné ose letadla půlené, jedna půlka pohled shora, druhá půlka pohled ze spodu, a tím pádem z nich poloha krycích plechů nelze vyčíst. Na většině fotek je piper vyfocen v úhlu, ze kterého nejde vzájemná poloha plechů určit, a když už je to dobrý úhel, tak je jeden z plechů schovaný za vrtulí, takže zase nic. Nezbylo, než hledat fotky jednoho stejného stroje z obou stran a porovnávat vzdálenost plechu od přídě. Což se mi naknec povedlo a teď už vím, že i krycí plechy hlav válců (možná by bylo lepší napsat lapače vzduchu) byly přesazené stejně, jako hlavy válců.
Další věc kterou jsem nevěděl ale objevil zkoumáním fotografií byla, že lanka pro ovládání křidélek vedla z trupu do křídla po hraně přední křídelní vzpěry a přes kladku pak dále křídlem až ke křidélkům.

aircraft-radio-serviceman-radio-news-april-1946-3.jpg

Podařilo se mi na netu najít pěkný plánek celého ovládání řídících ploch Pipera ...

1465533_orig.jpg

... a taky pěknou skicu s rozmístěním "hejblat" v kabině Pipera.Je to sice na civilní verzi, takže palubní deska úplně neodpovídá vojenské verzi, ale rozmístění ostatních prvků je stejné.
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 07 bře 2021, 22:53

O víkendu jsem konečně našel čas i na modelaření (i když toho času bylo méně, než bych si přál), takže jistý posun s pracemi na Piperovi přece jen je (:). Zatím to vypadá, že teď budu mít zase trochu více času, tak by mohla stavba pokročit :D
Přílohy
IMG_1879.JPG
dokončil jsem tvarové úpravy přídě, vlepil do ní blok mototru a vnitřní rozvod výfuků ...
IMG_1878.JPG
... a příď jsem přilepil k trupu. Válce motorů s dalšími detaily přilepím až později, teď by jen překážely dalším pracem na modelu a zbytečně by jim hrozilo poškození při manipulaci s modelem
IMG_1873.JPG
trup s přilepenou přídí zespodu ...
IMG_1874.JPG
... a z boku. Ještě tomu hodně chybí, ale už to začíná připomínat něco jako trup letadla :-)
IMG_1876.JPG
z drátů o průměru 0,5 mm jsem vyrobil část vnitřní konstrukce trupu, protože něco málo z ní bude přece jen vidět ...
IMG_1877.JPG
... dráty vyčnívající v této chvíli nad trup jsou základ budoucí části kostry letounu viditelné v prosklené části kabiny
IMG_1880.JPG
na zadní část trupu jsem přilepil krycí "plechy" montážních otvorů pro přichycení vodorovných ocasních ploch vyrobené z plastové destičky 0,15 mm
IMG_1882.JPG
Dokončil jsem broušení křídel a vyřízl z nich křidélka
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JimiX » 07 bře 2021, 23:07

Teda tem Piper vypadá lépe a lépe [-o<

Dr. zvied píše:...A kdoví? Třeba dnes sem někdo vloží další fotky z postupu stavby svého modelu, např. Piper, Čajka, P-40 od Radka...

A proč ne. Trochu se můj Semilyhawk pohnul kupředu. Aby ale vypadal trochu přijatelně, tak mu musím transplantovat vrtuli, nohy podvozku, osruhové kolečko Sword. Kola, výfuky SH. A pár dalších detailů, různě v čase nasbíraných.
IMG_20210307_221423.jpg

Radek Bednařík
JimiX

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 07 bře 2021, 23:45

Ta hejblata na Pipera jsou dost dobrý. když jsem studoval hydroplán, byl jsem trochu divokej z ovládání kormidel plováků. Tohle by mi mohlo pomoct. :-k

Radku, to bude pestrej Semilyhawk (podle použitých doplňků). ;-I
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 07 bře 2021, 23:45

Hawk už taky vypadá jako letadlo =D>

Mimochodem, koukám, že používáme stejné nástroje. Kleště Citadel, nůž Excel a stejnou žiletkovou pilku. (:)
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Yippee » 08 bře 2021, 08:26

Piper =D> , někdy si říkám, že je škoda dělat povrchovou úpravu, která schová všechnu práci :lol:
Kitařina je mužský pud po odbornosti, projevující se v oblasti hry.
Yippee

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JimiX » 08 bře 2021, 09:02

Rady, "doplňků" bylo třeba. Například vrtule, krerá je ve stvebnici je spíše na D.520, než na Warhawka :)

Ludvíku, to je dobrá náhoda :) Kleště mám troje. Tamiya, AK a ty Citadelky. Nejlepší jsou Tamiye, ale Citadelky používám nejčastěji. Jsou nejuniverzálnější a mají super střih. Ak mají zase výhodu v tom, že stříhají oproti plošce a ne oproti hrotu, jako ty dvoje předchozí. Proto stříhají rovněji větší věci. Dopručoval bych je tomu kdo hledá za málo peněz,hodně muziky. Víš kolik stojí ty Citadely a Tamiye jsou stejně drahé.
Oproti tomu pilky JLC a nůž Excel nemají konkurenci 8-)
Radek Bednařík
JimiX

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 08 bře 2021, 09:32

Yippee píše:Piper =D> , někdy si říkám, že je škoda dělat povrchovou úpravu, která schová všechnu práci :lol:

V mém případě to asi nebude pravda. Jsem hrozný "patlal" a tomu o čem vím, že se na tom bude ještě dělat nebo to bude schované, nevěnuji příliš péče :P
KLuK

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 3564 • Stránka 146 z 238 • 1 ... 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149 ... 238

Zpět na Rozestavěno