Martin F píše:Tak ještě jednou, trochu jednodušeji - žádný japonský druhoválečný vzorník neobsahuje žádnou amber gray ani ame-iro a žádný dokument ji neuvádí jako barvu kamuflážní. Tuhle barvu si vymysleli Nohara s Lansdalem. Celá tahle story o tzv. amber gray je ve skutečnosti o žloutnutí (degradaci) světle šedé barvy nazývané J3. Různí lidé se přou o tom, jak rychle žloutla, ale velmi lehce nahnědlý nádech dostala až zhruba po roce a čtvrt služby (kolik Zer třeba na Nové Guineji vydrželo ve službě takhle dlouho?).
Z toho mimo jiné plyne, že určit přesný odstín tzv amber gray / ame-iro asi moc nepůjde. Žloutnutí je totiž postupný proces![]()
Ano, informace z Lifelike Decals se mi líbí. Považuji je za logické a dobře argumentačně podložené. Daleko lepší, než že jantar je olivově zelený.
Tvůj článek jsem samozřejmě četl...
Sam hovoris, ze priemerna zivotnost Zera v Pacifiku nebola "rok a ctvrt", Ed DeKiep to dokonca skumal a na PNG to bolo v priemere 3-5 mesiacov. A tu je prave "kamen urazu": zbytky zostrelenych Zer, spravy (Pearl Harbor, Akutan...), spomienky spojeneckych pilotov, japonskeho personalu... nehovoria o sedej, ale "khaki, zltej, olivovej atd. atd. na operacnych eroplanoch! Nemusis ma chytat za slovo, ze jantar je olivovy, z nedostatku "spravneho" nazvu sa pouziva/pouzivalo aj olive gray aj amber gray, a tiez ame-iro. Inymi slovami, z toho vyplyva, ze Zera vyzerali "vselijako" len nie cisto sive, alebo s "lahkym nadychom do modra" po par mesiacoch sluzby. Tymto sa Lansdale, a ciastocne Nohara, zaoberal viac ako 30 rokov, tak mi to pripada trochu arogantne tvrdit, ze si to vsetko vymysleli. Ano, byvaly editor Asahi Journal, Tom Hall, "nastupil do utoku" po Lansdale-ovej smrti seriou clankov na FB, ako je vsetko zle. Kde bol celych 30 rokov? Na strane "amber gray" je Nicholas Millman, Ryan Toews and Michael Claringbould. Chces povedat, ze nevedia o co ide? Z rozboru farby Zera Havajskou univerzitou vyplyva, ze pojidlo bolo na zaklade chemicky upravenej prirodnej zivice urushi a teda do zlta. Su ine nepriame dokazy, ze v tejto farbe boli aj dalsie pigmenty ako biely a cierny, napr. zlta okrova a pruska modra. A keby aj nie, zmiesanim "neutralnej sedej" s naztlym pojivom dostanes, nazvi si to ako chces, ale urcite nie "svetlo sedu, ktora neskor namodrala".