Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

2x Fokker D.VII OAW Eduard 1/72

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: 2x Fokker D.VII OAW Eduard a Farman F.231 SBS 1/72

Příspěvekod ivoPV » 19 lis 2024, 11:29

Kulomety jsem chtěl původně použít od GasPatch, ale nebyl jsem je schopen do eduardího D.VII vměstnat. Tak jsem nakonec použil hlavně s chlazením GasPatch a tělo + lepty ze stavebnice.
ivoPV

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 19 lis 2024, 11:57

Tak to je prča, já jsem došel úplně ke stejnýmu závěru a předevčírem jsem řezal a dával to dohromady.
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod J!rka Votápek » 19 lis 2024, 15:25

Tak to jsem teda rád, že mám slepené kulomety ze stavebnice a vlastně mi to nemusí být líto :grin:
Dík za tip!
J!rka Votápek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 04 led 2025, 15:39

Připojuji fotku k té konverzi Gaspatch kulometů na tělo od Eduardu. Bohužel to jinak nejde. Gaspatch má na Spandau přímo vytisklý "skluz" na hilzny a ten tam zavazí. Muselo by se dost upravovat uložení na modelu a nevím, jestli by to i tak sedlo. Nicméně je fakt, že na některých fotkách ten skluz je vidět. Holt v 72 musí člověk občas dělat kompromisy.

DVII_OAW_04.JPG

Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Re: 2x Fokker D.VII OAW Eduard 1/72

Příspěvekod David Hényk » 07 led 2025, 22:52

Už se to začíná pomalu rýsovat.
DVII_OAW_05.JPG

Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 08 led 2025, 14:17

jejda, toto mi nějak uteklo. Krásná práce.
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 09 led 2025, 15:06

Díky Vlastíku, ty jsi toho příčinou :)
Už se mi posledně nechtělo moc psát, tak jen nějaké info k fotce. Jak vidno, soustředil jsem se na dokončení jedné mašiny. Začalo se mi to plést, i když mám každou v jiné krabičce, a tak abych předešel nějaký trablům, raději to vezmu pěkně po jednom. Stejně mi ty dual stavby nikdy moc nešly. Tohoto Fokkera beru jako takový testovací kousek. Jsem k tomuto postoji víceméně i donuceny okolnostmi. Na Vánoce jsem si nadělil moc pěknou knihu s bokorysy německých stíhaček z WWI od Ronnyho Bara. Dva díly super pokoukání, doporučuji. Takže si pod stromkem listuji touhle krásnou knihou a najednou čumím jako puk, protože na mě kouká bokorys přesně tohoto stroje od Jasta 18, ale na obrázku je Fokker vyrobený u Albatrosu :wink: Ve mě hrklo jak ve starých hodinách a začaly hlodat pochybnosti. Kdo to má blbě? Ronny, nebo Eduard? Na netu jsem pohledal, ale na fotku origo mašiny jsem nenarazil. Pouze návod od Pheon dekálů uvádí stejnou mašinu jako OAW, ale s Alb charakteristickým kapkovitým odvětrávacím otvorem na krytu motoru, nicméně žaluzie odpovídají podle obrázku OAW. Prošel jsem publikace co mám, ale nic nenašel. Bohužel nemám Osprey na Jasta 18, jestli třeba tam je fotka Rabovi mašiny?? Nemáte někdo aspoň pdf. Navíc Eduard už v dalším vydání OAW krabice zrovna Raba vyřadil a nahradil Sieben Schwaben, tak že by si sami nebyli jistí jaká verze to byla?
No, takže teď už s tím nic dělat nebudu. Že bych to kompletně umyl a začal stavět jiný marking, na to nemám morál. Dotáhnu to do konce a bude to holt takový zkušební kousek.
Ještě se podělím o zkušenosti s dekály. Lozenge od Aviattic jsou barevně nejvěrnější lozengy na trhu. Aspoň to hodně lidí říká :-D Doporučuji je obstřihnout přesně, bez zbytečného čirého laku kolem. Jsou dostatečně silné, takže nemusíte mít strach, že se při nanášení ty velké plachty nějak poškodí. Nanáší se na bílý lesklý povrch, nebo můžete zkusit barvu plátna. Můžete přímo na bílou střiknout i preshading, ale pokud nesednou porty na dekálu na porty na křídle, tak pak nevím jak to bude vypadat. V 72 ty dekály nesedí úplně na 100%. Myslím, že je to tím, že jsou to zmenšené 1/32 původně dělané na WnW modely a co si budem, ty to měli asi jinak připravené. Takže například dekál na horní křídlo se skládá z třech dílů a ty se musí nanášet tak, že první musí jít krajní díly a pak je doplníte středem. Pokud se vám ty díly na spojích budou překrývat, čemuž jsem se nedokázal vyhnout, bude v místě spoje vidět jakoby tmavší porta, tvořený dvěma vrstvami dekálu. Není to nic neakceptovatelného, ale zamrzí to. Příště to zkusím ještě trochu posunout a pohrát si s tím. Co je ovšem uplně velikostně vedle, jsou dekály na pohyblivé plochy. Někde jsem četl, že je má Eduard menší, ale ať tak či tak, je potřeba si při nanášení dekálu hlídat aby sedl na odtokovou hranu a směrem k přední hraně se to prostě zahne. Ničemu to nevadí, protože "výkusy" na uchycení křidýlek jsou taky blbě umístěný. Proto taky doporučuji je před aplikací odřezat a potahovat křídlo a křidýlka zvlášť. Podstatně to ulehčí práci. Já mám za sebou i variantu potahování kompletního křídla a za mě je to no-go. Ostatně skončilo to umytím a předěláním. Jestli jste dočetli až sem a říkáte si "ty vole proč tak raději nedal dekály ze stavebnice?" tak odpovídám, že v prvé řadě ve starém vydání jsou lozengy tak barevně mimo, že bych to nezkousnul. V druhé krabici jsou už o něco lepší, ale pořád to není úplně ono. Nejlepší co jsem zatím viděl, jsou v posledním Weekendu Albatrose D.V. Tak třeba teď už maí konečně recept na správné barvy a v dalších vydáních to už bude ono. No a kdybych pominul barvy, tak aplikace port jedna po druhé je taky zábava na mnoho večerů. Takže proto Aviattic i přes porodní bolesti, které nutně každá nová věc přináší.
K dekálům ze stavebnice ještě jeden postřeh. Kříže jsou přímo z eduardího aršíku prvního vydání stavebnice. Tištěné ještě jako neloupací někdy cca kole 2019. Horší dekály už jsem dlouho neviděl. Stříbří i na lesklém povrchu, po obvodu jsou kříže (bílá linka) jakoby okousané, musel jsem retušovat červenou barvou, a i černá je kropenatá a leze zpod ní bílý podklad. No fakt něco. Mám něco málo zkušeností se staršímy dekály od Eduardu před loupací érou a vždycky spokojenost. Jestli to byla nějaká mezifáze, nevím. Takže tolik dnes k dekálům a příště něco k úpravám stavebnice.

2025-01-09 14 27 57.jpg

Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marcel Matuška » 09 led 2025, 23:50

Parádní stavba, Davide =D> =D> =D>

Se zájmem sleduji a úplně jsi mne navnadil k vytažení Fokkeru D.VII ze skříně. Jen mne poněkud překvapují ty obtisky - doposud jsem s těmi od Eduardu neměl nikdy problém - ať už se starými, nebo novými loupacími.

David Hényk píše:Prošel jsem publikace co mám, ale nic nenašel. Bohužel nemám Osprey na Jasta 18, jestli třeba tam je fotka Rabovi mašiny?? Nemáte někdo aspoň pdf. Navíc Eduard už v dalším vydání OAW krabice zrovna Raba vyřadil a nahradil Sieben Schwaben, tak že by si sami nebyli jistí jaká verze to byla?

V Osprey na Jasta 18 je toto:
V bokorysu uvádí Albatros

AEU-040-01.jpg

V popisu profilu pak tvrdí, že nová interpretace se kloní k OAW. Pozdní verze dle Eduardu je ale podle mne málo pravděpodobná, pokud tedy neměl více strojů se stejným zbarvením v průběhu svého velení u Jasta 18.

AEU-040-02.png

A tady je podle mne jediná existující fotka jeho stroje. Z toho ale moc vyčíst nejde.

AEU-040-03.png

Rozestavěno: Battle I vs Bf-109E, 3x Bf-109G-10, Mosquito B.XVI, 2x Sd.Kfz.10
2025: Ni-17, Spitfire IXc, Fw-190D-9 2024: 2x Bf-109G-14, P-400, P-47D-27, P-51D-20, Mustang IV 2023: P-39D-1, Kittyhawk III, Spitfire Vc, Macchi C.202, Fw-190A-8 2022: Sd.Kfz.7/2, Il-2m3, Fw-190F-2, Fw-190A-8R2, P-51C, Ki-84, Spitfire VIII, Beaufighter TF.X 2021: Fw-190F-8, P-47C-5/D-28/D-30, Mirage F.1 EQ-2, F.1 EQ-5
Marcel Matuška

• Odpovědět s citací

Příspěvekod J!rka Votápek » 10 led 2025, 09:09

Tady se řeší verze zachycené na bokorysech, ale té bílé výseče na kolech si všiml jenom David :grin:
Zda OAW nebo Alb bych naprosto s klidem nechal plavat…
J!rka Votápek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 10 led 2025, 09:12

Ahoj, díky moc za podklady Marceli. Včera mi jeden kolega poslal Osprey na mejl, takže už jsem na to taky koukal. Souhlasím, že z té fotky lze poznat kulové a pokud u někoho v archivu neleží lepší, tak nezbývá než to vzít jako že si člověk může vybrat. Mě to aspoň uklidnilo, že nestavím úplnej What if :-D
Osprey prostuduji a čekám, že se pak nadchnu pro nákup dekálů na celou Jastu 18 :)
Jinak už Vlasta volal po nějakém "roku pana Fokkera" tak si můžeme třeba vyhlásit skupinovku v tomto duchu, já mám naskladněno na roky :-D

Jirko, tu má v návodu i Eduard :lol: Upřímně řečeno ja si zase nevšiml, že chybí na těch bokorysech.. asi pro všeliké to kontrolování žaluzií a otvorů na odvětrávání :grin:
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 10 led 2025, 09:26

Nicméně k té fotce co tady dal Marcel mám ještě dvě věci. Výrazně světlé pneušky, což jsem tedy úplně netrefil a nejspíš to přestříkám. Zajímavé je, že i čelní chladič je přetřený bílou, ale to měnit nebudu.
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr V. » 10 led 2025, 09:37

Máš to parádní. Jen k těm pneuškám, měl jsem za to, že v první válce byla všechna guma světlá? Někde tady na fóru jsem četl, že saze se přidávaly do směsi až později, jen nevím co to "později" znamená? Ke konci války nebo až někdy po válce? nebo to měl každý výrobce jinak?
Petr V.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 10 led 2025, 10:22

Jojo párkrát se to tady na MF řešilo a víceméně ty světle šedé pneumatiky jsou takové klišé, ale tmavé (černošedé) pneumatiky jsou vidět na dost francouzských typech, Angličani stejně tak a včera jsem procházel knížku na SSW typy a i tam je někde vidět tmavé pneu. Samozřejmě je to věštění z čb fotek, ale řekl bych, že světlé pneu rozhodně není nějaké pravidlo. Tady na fotce Fokkeru Jasta 18 je to teda dost výrazně vidět, takže s tím asi něco udělám.
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr V. » 10 led 2025, 10:43

No právě... ty čb fotky... V tomhle já se vůbec neorientuji. Tuším, že existuje něco jako různé fotografické papíry, které zobrazují ty barvy rozdílně. Z toho si vyvozuji, že nějak se to jeví na fotce, ale vzhledem k použitému fotografickému materiálu to může klamat. A to je asi tak všechno co o tom vím... :nuts:
Petr V.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 10 led 2025, 13:09

Byl bych asi v klidu OAW či Albatros...možná ještě zkusit FB jestli tam někdo z expertů nebude mít fotku Rabenova Fokkeru v lepší kvalitě. Na bokorysu je vidět větrací otvory na spodní části přídě, ale na fotce nevím, nevím. Každopádně je ale sundaná krytka na horním krytu motoru před výfukem.

Bílá výseč na kolech je hodně zajímavá, prvně jsem myslel, že je to odraz slunce, ale třeti Fokker má kolo bez odrazu či výseče, tak možná to bude opravdu bílá výseč. A pneu bych udělal světlejší. Ale sám vím jaké to je drbat do už skoro hotového modelu.

Skupinovka na Fokkera by se udělat mohla, doma 6x Fokker DVII a tři Dr.I a rozdělaný DI. Tak snad bych se mohl připojit :lol:
Vlastimil Lukáš

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno