Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Správným SMĚRem

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 3564 • Stránka 118 z 238 • 1 ... 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121 ... 238
  • Odpovědět s citací

Re: Správným SMĚRem

Příspěvekod KLuK » 29 led 2021, 23:30

Moc pěkný! Jen tak dál (:) =D>
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sedan1 » 29 led 2021, 23:41

KLuK píše:Moc pěkný! Jen tak dál (:) =D>

Díky. Dneska už na to nevidím...
Honza
sedan1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 30 led 2021, 00:00

Já se dnes zmohl jen na to, že jsem si vyrobil chybějící písty na sklápění hlavního podvozku a patky na jejich upevnění. Zítra budu pokračovat. Mám v plánu nalepit obtisky s popisky a když to stihnu, tak potom stříknout matný lak (zatím to mám v lesku).
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sedan1 » 30 led 2021, 00:16

KLuK píše:Já se dnes zmohl jen na to, že jsem si vyrobil chybějící písty na sklápění hlavního podvozku a patky na jejich upevnění. Zítra budu pokračovat. Mám v plánu nalepit obtisky s popisky a když to stihnu, tak potom stříknout matný lak (zatím to mám v lesku).

A popisky jsi nakonec sehnal kde? A schéma umístění?
Honza
sedan1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 30 led 2021, 09:56

Obtisky s popisky jsem posbíral systémem co dům dal, schéma jsem si dal dohromady podle návodu ze stavebnice Suchoje od Eduarda a Směru.
Prohlížením fotobrafií jsem došel k závěru, že popisky byly v azbuce s velkou pravděpodobností přímo od výroby. A s postupem času pomalu mizely. A pravděpodobně se obnovovaly jen ty nejdůležitější, jako třeba čísla mašiny na oddělitelných dílech. Je to jen dedukce a nikomu ji nevnucuji, jen se mi zdá pravděpodobná (:)
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sedan1 » 30 led 2021, 10:22

KLuK píše:Obtisky s popisky jsem posbíral systémem co dům dal, schéma jsem si dal dohromady podle návodu ze stavebnice Suchoje od Eduarda a Směru.
Prohlížením fotobrafií jsem došel k závěru, že popisky byly v azbuce s velkou pravděpodobností přímo od výroby. A s postupem času pomalu mizely. A pravděpodobně se obnovovaly jen ty nejdůležitější, jako třeba čísla mašiny na oddělitelných dílech. Je to jen dedukce a nikomu ji nevnucuji, jen se mi zdá pravděpodobná (:)

Logická dedukce v tvé situaci :-D
https://www.super-hobby.cz/products/SU- ... lery_start
Zkus si najít lepší obrázek návodu modelu Su-7 od Modelsvitu. Je tam aspoň vidět, kde mají popisky být. Už se z toho bez obtisků v ruce nedá vyčíst, co je tam psáno.
Honza
sedan1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 30 led 2021, 11:43

Díky, velmi podobné plánky s rozmístěním popisek jsou i v návovodu ke stavebnici od Směru a od Eduarda (Eduard je ještě podrobnější). K oběma mám i obrázky obtiskových aršíků takže jde "dešifrovat" i podoba konkrétních popisek. Já jsem řešil hlavně barvy, protože barva některých popisek na obtiscích nekoresponduje s popisem barev popisek k "mé" kamufláži, který je v knize SU-7 v československém vojenském letecvu. Autor tam uvádí : "Popisky zhora bílé, zdola tmavě modré,...." což je popis příliš obecný. Podle fotek, co jsem našel, byly některé popisky i v červené a černé barvě. Například čísla stroje na podvozkových krytech hlavníh kol byla na některých strojích tmavě modrá, na některých černá. To mohlo (podle mě) souviset s obnovením nápisu a dostupností barev nebo zvyklostí. Červené popisky jsem našel na aerodinamických plůtcích některých strojů, atp.
Obecně se dá říci že platilo na kamufláži bílé popisky, na spodních plochách tmavě modré, ale byly určité vyjímky a navíc to vypadá, že co stroj, to originál. A navíc to vypadá, že čím déle stroj v našem letectvu sloužil, tím méně popisek mu zůstalo.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 30 led 2021, 23:37

Dnes jsem strávil celé odpoledne popiskami letadla. Na obtiskovém aršíku, který je dodávaný se stavebnicí, jsou popisky jen v černé a červené barvě, a v bílé pouze „sériová“ čísla. Modré a bílé popisky na něm nejsou. Proto jsem prohrabal své zásoby a modré popisky jsem našel na aršíku ze stavebice MiG -21 F-13 od Trumpety. Protože bílé popisky jako obtisky jsem žádné nenašel, zvolil jsem náhradní řešení. Do kousku kancelářského papíru jsem vyřízl tenký proužek zhruba 2 cm dlouhý a vysoký asi 0,5 mm. Ten jsem přiložil na místo budoucí popisky a kouskem molitanu namočeným do husté bílé barvy jsem vytupoval jednotlivá „slova“. Výsledek je pro můj "vitrínový" model dostačující. :-D
Přílohy
IMG_1606.JPG
"sériová" čísla na brzdících štítech ...
IMG_1605.JPG
... a na podvozkových krytech
IMG_1602.JPG
popisky na spodních plochách
IMG_1601.JPG
IMG_1604.JPG
popisky na horních plochách jsou natupované bílou barvou, ostatní jsou obtisky
IMG_1603.JPG
IMG_1599.JPG
IMG_1598.JPG
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sedan1 » 31 led 2021, 01:00

Молодец 8-)
Honza
sedan1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aeromodelar » 31 led 2021, 02:52

U mě dobrý ... ;-I :wink:
Vláďa Obr, 62 let, stavím letadla Československých pilotů.
Aeromodelar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JimiX » 31 led 2021, 09:27

KLuK píše:[align=justify]Dnes jsem strávil celé odpoledne popiskami letadla...

Čím dál lepší ;-I
Radek Bednařík
JimiX

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 31 led 2021, 13:21

Jóóó! ;-I S tím tupováním "azbuky" molitanem si mě dostal!
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 31 led 2021, 13:31

Dr.zvied: Není to úplně dokonalé, ale z půl metrového odstupu to už působí docela věrohodně (:) ... vzhledem k tomu, že bílé obtisky podomácku nejdou moc dobře tisknout, byla to pro mě rychlá a dostupná technika.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 31 led 2021, 16:33

sedan1 píše:Молодец 8-)

большое спасибо :-D
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JimiX » 31 led 2021, 19:17

Nazdar správně naSMĚRovaní kolegové.
Dnes jsme byli na návštěvě u jedno správného KLuKa a dostali jsme spoustu krásných modelů různých SMĚRů. Většinu z nich postaví děti na naší výstavě v Křenovicích. Kdy to bude, dámě dostatečně (asi měsíc) dopředu vědět.
Děkujeme Ludvíku :)
xxx (1).jpg

A ještě fórek, jak se stavebnicemi naložili ti dva bandité po mém odjezdu na noční. Počítám, že to takhle najdu i po příjezdu z noční :lol:
xxx (2).jpg

Radek Bednařík
JimiX

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 3564 • Stránka 118 z 238 • 1 ... 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121 ... 238

Zpět na Rozestavěno