Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

1/48 F-35A Tamiya - early USA, beast mode + všechny doplňky

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 271 • Stránka 12 z 19 • 1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 19
  • Odpovědět s citací

Re: 1/48 F-35A Tamiya - early USA, beast mode + všechny dopl

Příspěvekod jezekm » 06 lis 2024, 23:50

No a teď se vraťme k těm mřížkám.

na LEVÉ straně je plech, který se na obrázcích reálného leptadla jeví jako lesklý plech, viz tu:

59zaa.jpg

59zaaa.jpg

59zaaaa.jpg

59zaaaaa.jpg

A ačkoliv se na Tamiyácký obtisky nadává, tak tenhle se celkem povedl. Mě stejne nezbylo nic jiného, než ho tam dát, ale výsledek tak nějak předčil očekávání:

59za.jpg

Lepší fotku teďka nemám, časem, až budu psát o obtiskách, tak ji udělám. V reálu to vypadá dobře a se to i dokonce leskne jak psí kulky... :lol:

No a PRAVÁ strana tam má 2 takové "opravdu mřížky" navíc dočerna špinavé - viz foto:

59zbb.jpg

59zbbb.jpg

59zbbbb.jpg
59zbbbb.jpg (28.97 KiB) Zobrazeno 1981 krát

59zbbbbb.jpg

no a tomu odpovídá ta leptaná mřížka, až ji vymaskuju a stříknu do černa (nebo spíš nějakej tmavej leštitelnej kov - barva: dark iron by asi šla - to by se mi líbilo, uvidíme).

59zb.jpg

Tohle barvení mě ale ještě čeká...

Takže jak jsem psal výše, nakonec se mi to i takhle líbí - bo to odpovídá fotkám!
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DimaADA » 07 lis 2024, 09:16

The camo looks great!
Tell me, what paint do you use as the main base? Looks very good.
Camo vypadá skvěle!
Řekněte mi, jakou barvu používáte jako hlavní základ? Vypadá velmi dobře.

Regarding the meshes and decals. When I made my Mig-23 MLD, I made the decals for the meshes myself. It looked like this:
Ohledně sítí a obtisků. Když jsem vyráběl svůj Mig-23 MLD, dělal jsem si obtisky na pletiva sám. Vypadalo to takto:

086.JPG

087.JPG

In my opinion, decals are a very good solution in such situations. Visually it matches the original much better than the photo-etched meshes. At least for the 72nd scale this is very important.
Obtisky jsou podle mě v takových situacích velmi dobré řešení. Vizuálně odpovídá originálu mnohem lépe než fotoleptané pletivo. Minimálně pro 72. stupnici je to velmi důležité.
DimaADA

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 07 lis 2024, 22:01

DimaADA píše:Řekněte mi, jakou barvu používáte jako hlavní základ?
Obtisky jsou podle mě v takových situacích velmi dobré řešení.

Někdy jsou lepší plechy, někdy obtisky. Každej, podle svého gusta. Dobrý je, když si můžeš vybrat...

Tak kamufláž start TEĎ - ale postupně od základu, jak jsem to dělal!
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 07 lis 2024, 22:04

Tak, jelikož jsem opravil ještě pár drobností na povrchu a ty místa znovu přestříkal šedým gunze surfem jemnosti 1500, tak jsem si ho pro jistotu ještě poleštil "flanelkou a tím pádem byl připraven na stříkání!"

61a.jpg

61b.jpg

61c.jpg

jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 07 lis 2024, 22:43

Kamufláž není úplně jednoduchá, dlouho jsem přemýšlel nad tím jak začít, jak pokračovat, co kdy vymaskovat a jakou barvou to kdy stříknout, abych si to moc nezkomplikoval, bo těch kroků bylo nakonec dost a k tomu troje masky, 5 šedejch barev, něco lesk, něco mat...

60e.jpg

60ee.jpg

60d.jpg

60c.jpg

První tedy nastříkám tu žáruvzdornou barvu, která je okolo trysky a na VOPkách a a ještě na pár místech.

60a.jpg

Tamka celé letadlo řeší tak, že se nastříká jednou barvou komplet celý skelet a detaily v podobě těsnění RAM panelů a všech dalších serepetiček se pak na model mají dát v podobě obtisků. Taky trochu :nuts:

60b.jpg

Zrovna ve chvíli, kdy jsem začínal toto dělat, tak se mi do ruky dostaly nové odstíny LP barev Tamiya - už jsem o nich psal dříve. Náhodou jsem je položil na obtiskový arch a vyšlo mi docela pěkně, že ta tmavší LP84 odpovídá té "žáruvzdorné barvě" a světlejší LP85 odpovídá barvě těsnění. Což je vlastně OK a hodilo se mi to, že to takto vyšlo, bo na samotné RAM panely jsem pak použil MRP odstín + Have Glass diskošku!

60f.jpg

60g.jpg

jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 07 lis 2024, 22:45

Takže ta "žáruvzdorná barva" je udělána pomocí Tamiya LP84

Nejdříve TEST:

62a.jpg

kterej vyšel krásně, a pak střik:

62b.jpg

62c.jpg

jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 07 lis 2024, 23:12

A první maskování těchto panelů.

63a.jpg

Eduard vyrobil masky ve dvou provedeních na Early a Late verze. Moje letadlo bylo "Early" (vysvětleno dříve), proto jsem použil tyto:
https://www.eduard.com/cs/eduard/masky/ ... -1-48.html

Tady bych se zastavil. Tyto masky maskují těsnění okolo RAM panelů - ne ty panely samotné (= kopíruji obtisky). Když to hodně zjednoduším, tak to jsou v podstatě neskenované a vyřezné tamkové obtisky ve formě masek. Někdo u toho ale přemýšlel a rozdělil to tak, aby se to dalo použít - není to jen bezhlavě zkopírované. Důležité z hlediska kamufláže je to proto, že se nejdříve MUSÍ stříknout veškeré těsnění, to pak zamaskovat a až nakonec stříknout zbytek kamufláže v té základní barvě (+ have glass). Pozn. Have glass - NEPATŘÍ na to těsnění, pouze na RAM panely. Navíc těsnění má být matné, panely lesklé.

Tyto masky jsou PERFEKTNÍ - Eduardu se to povedlo, zde bych chválil! =D>

Samotné vyřezání na fólii je také OK, žádné otřepy, vše ostré.

63b.jpg

63c.jpg

Trochu mě zaráží provedení zrovna z tohoto materiálu a ne z klasické "žluté", ale zrovna tůdle nedávno Šulc vysvětloval ve svém vláknu novinek, že je to z ekonomického důvodu - že bysme se nedoplatili. No nevím, kolik je rozdíl ve stupním materiálu - závratné to asi zrovna nebude. Ale jak píšu - nevidím do toho, nepřísluší mi to řešit, ale osobně bych klidně dal víc za žlutou - pracovalo by se s tím o něco líp. Klidně by mohl někdo v Eduardu udělat testovací sérii se "žlutou" (data jsou stejné a vyřezat to není problém) a dát to někomu ze svých spřízněných modelářů na porovnání ať řekne! Případně dát na trh obě varianty a zkoumat prodeje - skoro bych se vsadil, že by černou nikdo nechtěl... Jen můj názor. Toť vše. Jen tak pro zajímavist - koupil jsem i NW masky na to finální maskování panelů. Ty jsou pochopitelně přibližně stejně velké jako od Edy, jsou ze "žluté", ale stojí cca stejně jak Eda...

To nic ale nemění na tom, že toto jetřeba si na kamufláž koupit. Masky jsou perfektní a i s tímto provedením se pracovalo dobře.

Sice první zaváhání přišlo hned u první masky :) :) :) , ale to byla jen drobná chybička, kterou jsem hned opravil, zbytek masek byl opravdu OK a seděl jak prdel na hrnec!

63d.jpg

63e.jpg

63f.jpg

a pojištění maskolem - s ním ale opatrně, má tendenci "žrát barvu".

63g.jpg

63h.jpg

jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lochy » 07 lis 2024, 23:15

Tohle je naprosto dokonalý téma...šlo by to snad vydat i knižně ;-I ;-I
Jiří Lochman
Lochy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 10 lis 2024, 12:37

Ještě zadělat násosky:

64a.jpg

64b.jpg

a připraveno.

Poznámka ke kamuflážím - ty se postupem času vyvíjely (viz nějaké předchozí příspěvky). Nejstarší F-35ky měly relativně výrazný kontrast mezi barvou RAM panelů a těsněním okolo nich a postupně se tento rozdíl stítral až nejnovější, ty to mají skoro neznatelné. Tady tedy každý musí pak trefit ten svůj správný poměr přímo pro letadlo, které staví! Nebo, když se to tvrzení celé převrátí na hlavu a modelář to netrefí to netrefí, tak serepes, bo může říkat, že je to jiné letadlo z jiného období... Navíc ne všechny fotky to věrně zachycují. V podstatě lze říci, že je to skoro jedno viz obrázky:

65b.jpg

65c.jpg

65d.jpg

65f.jpg

No ale mě to není jedno a jelikož stavím podle obrázků a kkonkrétní letadlo, tak jsem si s tím poměrem snažil v rámci testování (a pak kamufláže) vyhrát a terfit to co nejlépe...

Na agresoru 5020 je vidět, že ten kontrast není výrazný, ale je tam:

65g.jpg

65h.jpg

jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 10 lis 2024, 13:00

Na těsnění panelů je použita barva Tamiya LP85.

65a.jpg

Nyní jsem potřeboval rozhodnout, jak se ke kamufláži postavit, tak jsem rozhodl následně: přestože horní plocha skeletu agresora je v novém nástřiku ve dvou šedých barvách (lomená kamufláž), tak letadlo původně bylo v "early" kamufláži, tak jsem rozhodl, že v rámci modulace barvy to udělám i na horní straně trupu - sice méně intenzivně/výrazně, ale udělám. Takže jsem to pro začátek začal stříkat tak, jakoby to bylo letadlo na "začátku" kariéry - to jen pro vysvětlení, proč to tak je. Mohl bych se na to vys..., ale ve výsledku to dopadlo celkem dobře a ta modulace tam je patrná a nevypadá to úplně blbě... ale to až časem!

Tedy takhle (postupně):

66a.jpg

66b.jpg

66c.jpg

66d.jpg

No a teď pro mě důležité - nakonec jsem tu LP85 trochu ztmavil MRP-280 barvou kamufláže, abych právě zmenšil ten kontrast barev RAM panelů a těsnění. Teď to samozřejmě vidět není, ale nakonec je to OK. Tohle byla loterie to strefit dobře, ale nic jsem neponechal náhodě, udělal si test (viz to křídlo F-117 vedle ) a pak to stříknul a děj se vůle boží.

Ajeto:

66e.jpg

66f.jpg

Naposledy upravil jezekm dne 10 lis 2024, 19:57, celkově upraveno 1
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 10 lis 2024, 13:06

No a pak jsem jestě to stříkl matným lakem - což mi v této části stavby a v tu dobu dávalo smysl (bo tyto plochy jsou na letadle tvrdě matné), ale jak se později ukázalo, bylo to úplně zbytečné, tento krok lze přeskočit a nedělat, prostě taková slepá ulička. Matem netřeba stříkat, ale udělal jsem to, tak píšu.

67.jpg

Tady je teda sesumírováno co bylo doposud použito:

67a.jpg

a takto přpraveno na další fázi:

67c.jpg

67d.jpg

Naposledy upravil jezekm dne 10 lis 2024, 19:52, celkově upraveno 1
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 10 lis 2024, 13:16

Super, tvoje stavby jsou úplně nejlepší z celého MF. =D>
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 10 lis 2024, 20:15

Děkujeme, děkujeme - taky to psaní ale zabere dost času... Nicméně tak nějak jsem si před časem dal závazek, že popíšu alespoň jednu stavbu ročně a to asi zatím plním...

No a nyní přišlo na řadu hlavní maskování.

Vše co je na obrázcích letadla "světlé" muselo pod masky. Trvalo to tam naplácat sice 2 večery, ale v tomto případě se vyplatí postupovat pomalu a precizně - člověk si pak ušetří spoustu oprav, vztekání a dalšího maskování...

68a.jpg

68b.jpg

68c.jpg

ve výsledku:

68d.jpg

68e.jpg

68f.jpg

68g.jpg

Pozorné oko modelářovo si zajisté všimne několika málo žlutých masek na černých - to byly jediné opravy, co jsem udělal a to většinou pouze v místech, kde na sebe masky navazují (přelepeno jen jako pojištění toho přechodu), nebo jen malé nedokonalosti, co jsem našel (možná to taky bylo rukama). Každopádně ještě jednou opakuji Eduardí masky jsou OK a mohu je doporučit.

Huráhurá! Maskování nemám rád. Vopruz to je teda řádnéj, ale bez toho to nejde.
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pojistovak » 10 lis 2024, 20:18

Já tyhle černé dal přímo na model a ty potvory pak moc nešly dolů. až pak jsem zjistil, že v postupu co měli v infu je, že se mají olepit třeba o ruku. Snad to bude vše ok. Mám je teď na 1/72 a trochu se jich bojím.
Prodám Eduardí limitky 1/48

Neumim modelařit a vím to.
Pojistovak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 10 lis 2024, 20:37

Jediná rada, kterou k tomu za sebe můžu napsat je: masky jetřeba strhávat pomalu!

Pokud, je model dobře odmaštěnej a drží na něm surf jak má, tak moc tragédií nehrozí. Já jsem při sloupnutí měl asi 2 malé milimetrové nehody, což byl vzhledem k rozsahu a velikosti masek docela dobrý výkon. Ano, masky lze omastit o ruku, aby míň držely, ale problém je to "omastit", nebo se mají olepovat o tepláky, aby se ochlupatily (a míň držely), ale problém je to "ochlupatily" - bo ty chlupy pak lezou všude kolem a zalakuješ si to do barvy a to pak teprve nasere.

Já jsem se odrthnutí/odloupnutí barvy z povrchu (při strhávání masek) bál daleko víc při druhém kompletním maskování, které jsem navíc jsem dělal žlutou - ta líp lepí. Bylo to na finálních vrstvách barvy, obtiscích a laku (tam by to už bolelo...), ale taky to model nějak ustál. O tomto bude později ve vláknu taky řeč. Teda spíš budou písmenka a fotka než řeč.
jezekm

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 271 • Stránka 12 z 19 • 1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 19

Zpět na Rozestavěno