Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

1/32 Trumpeter Su-30 MKK, Rusko - DOKONČENO

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 378 • Stránka 12 z 26 • 1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 26
  • Odpovědět s citací

Re: 1/32 Trumpeter Su-30 MKK, Rusko

Příspěvekod jezekm » 16 zář 2020, 22:49

Tenhle příspěvek bych nazval:
I modeláři mají své dny...
nebo
Cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly...

Když máme ten KOVídek, tak začneme KOVEM - stříknem si trochu...

Zase hned na začátek řeknu, že jsem věřil návodu a vzal barvy přesně podle něj. U konónu to je C061 (opálený kov - Burnt Iron) a na plechy motoru C028 (Steel - Iron). Tyto barvy jsou metalické, ale neleštitelné...

Takže stříknuto - plech u kanónu má správnou barvu, ale na povrchu je taková jakási krupička - si říkám to vyleštím a pak přelakuju. Ale "modří už vědí", že neleštitelnou barvu asi moc nevyleštím... No nic třeba to zmizí po laku - tak nezmizelo. Hmmm co už, no nic už. Nechal jsem to být. Ale je to divný.

Obrázek

Zamaskovány plechy motoru shora a zespodu. Stříknuto barvou Iron a hned v základu je potřeba napsat, že je dost tmavá - ale v podstatě to odpovédá barvě na letadle. OK, vypadá to fajn, leskne se to jak psí kule, to bude paráda. Cajk. Takže vymaskovat trysky a střik. Taky OK.

Obrázek Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek

No a tady bych se trochu zastavil. Strejda Renda (tímto zdravím) mě zasvětil (nebo spíš se snažil) do techniky použití TUŠí na stínovaní. Šlo mu to pěkně, tak nějak jsem si to představoval. Krásně to dobarvilo stříbrnou do barvy jak by bylo potřeba - modrá, hnědá, žlutá - to bude paráda. Si říkám, nejsem přece gramlavej, to cáknu na první dobrou hned z fleku, trénink netřeba. No a takhle to začíná... Žádnej učenej z nebe nespadl, ale blbce jakoby shazovali...

Výsledek zde:

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Myslím, že největší chyba byla stříkat tu tuš na tmavou barvu. No a jen tak mimo vlákno - zasralo mi to pistoli a nejde to dolů.

Čumím na to pořád dokola - večer 3x , ráno 3x, v práci na fotky...

No a teď přišly ty smíšené pocity:
- to je dobrý
- to moc dobrý není,
- nech to bejt, jsou horší,
- přece to tak nenecháš,
- ser na to, pak to nějak opravíš,
- no to si se asi zbláznil,
- v cajku, toho si nikdo nevšimne,
- ses, po.ral? to je jak vod kolotačářů,
- dyk je to super,
- vyhoď to už konečně z vokna,
atd...

Takže jsem to umyl. A jak jsem byl nasranej a nepřemýšlelo mi to, tak jsem vzal na mytí místo lihu ředidlo a to naleptalo plast - viz foto, no nic do budoucna si to budu možná pamatovat. Oprava jednoduchá, ale zase se musí den počkat, než to ztvrdne. chjo.

Obrázek

Takže smyto obtaženo a vyleštěno a jedem znovu. 8-) V podstatě JAKOBY NIC!

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Tak to je vše k mojí modelářské menstruaci.

PS: čistě teoreticky bych to sem ani nemusel dávat, ale když už, tak už... Chybama se člověk učí!
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petrohrad » 17 zář 2020, 00:36

No teda ta oprava je asi největší majstrštyk z celý stavby ;-I
BF 109E 1/48 Amiot 143 Halifax Potez 540
Petrohrad

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel M » 17 zář 2020, 16:32

Všechny "kovové" barvy ze standardní řady Gunze nebo Tamiya stojí za prd. Mají strašně hrubý pigment a snahu dělat krupici. Za mě vhodné maximálně jako stříbrná barva, nebo jako nouzovka pro někoho, koho by rodina s C barvami defenestrovala. Rozhodně ne jako kovový povrch, proti nim byly zlaté i Humbrolky z metalic řady, ty akorát byly hodně citlivé na maskovací pásku. Za mne doporučuju Gunze ze Super metalic řady (čísla barev SMxxx). Jsou poměrně drahé, ale pracuje se s nimi krásně a povrch je parádní a poměrně tvrdý a odolný ;-I .
Pavel M

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 17 zář 2020, 17:59

Petrohrad píše:No teda ta oprava je asi největší majstrštyk z celý stavby ;-I

Taky bych řekl - konečně něco, co dávalo aspoň trochu smysl!

Pavel M píše:Všechny "kovové" barvy ze standardní řady Gunze nebo Tamiya stojí za prd. Mají strašně hrubý pigment a snahu dělat krupici. Za mě vhodné maximálně jako stříbrná barva, nebo jako nouzovka pro někoho, koho by rodina s C barvami defenestrovala. Rozhodně ne jako kovový povrch, proti nim byly zlaté i Humbrolky z metalic řady, ty akorát byly hodně citlivé na maskovací pásku. Za mne doporučuju Gunze ze Super metalic řady (čísla barev SMxxx). Jsou poměrně drahé, ale pracuje se s nimi krásně a povrch je parádní a poměrně tvrdý a odolný ;-I .

S první větou souhlasím (a taky jsem si to ověřil), ale jak jsem psal nahoře - použil jsem barvy podle návodu - ale ten je asi tak 10 let starej - možná, že tehdy tyhle MC a SM barvy ani nebyly, nevím...

Mám je snad všechny:
C008 Stříbrná Silver
C028 Železo Steel (Metal Black)
C061 Spáleniny Burnt Iron
C104 Chrom Gun Chrome
MC211 Stříbrný chrom Chrome Silver
MC212 Železo Iron
MC213 Nerez Stainless
MC214 Železo Dark Iron
MC215 Měď Copper
MC218 Hliník Aluminium
MC219 Mosaz Brass
SM203 Železo Super Iron 2
SM204 Nerez Super Stainless 2
SM205 Titan II Super Titanium
SM206 Chrom Super Chrom Silver 2

Obrázek

PS: už jsem se do opravy pustil, ale ani napodruhý se mi to moc nelíbí (todleto je asi vyšší modelářská) - viz nějaký další příspěvek, až to dodělám/doku.vím....
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 17 zář 2020, 18:30

Plech u kanónu jsem nastříkal: SM203 SUPER IRON a trochu poleštil - vypadalo to o něco lépe. Pak jsem použil jedinou Tamiya barvu co mám = X19 - SMOKE, abych to trochu jakoby opálil - původní barva (dle návodu byla) byla C061 - Burnt Iron.
Dejme tomu, že bych to tak mohl nechat. Oproti barvě v předchozím příspěvku je to v cajku a v porovnáním s fotkou to taky docela jde.

Základová barva SM203:

Obrázek

Po aplikaci X-19 ( je to foceno večer - proto ten odstín do zlatova):

Obrázek Obrázek

Tady je to foceno za dne - takový odstín to má v reálu:

Obrázek

Takhle by to asi mělo vypadat - ale zase ty barvy se měmí podle světla a u kovových obzvlášť...

Obrázek
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 22 zář 2020, 21:20

Na opravu plechů okolo motoru jsem zkouknul pár obrázků Suchoja 502... Tak předně - pokud na ty plechy svítí slunce, tak se lesknou jako "psí kule", pokud je to celé ve stínu, tak je to tmavé jak černá fena bez kulí.. :) .

Několik fotek (ty co jsem sem ještě myslím nedával...) - většinou přesvětlených - něco takového bych potřeboval udělat - nic takového se mi však nepovedlo udělat- viz další přípěvek. Mimoto - všiml jsem si, že do modra vyžíhané plechy jsou jen na levé straně (ty poslední 2 části už jsou už lamely trysky... - ty budu dělat zvlášť). Dále pak, že na letadle jsou 3 sekce, ta poslední je z nich nejsvětlejší. Zespodu je pak nějaký světlý pruh, ty servisní krytky nahoře ani dole nejsou zase až tak moc vidět, atd atd...

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Tak nakonec stejne nic nevim - jsem z toho ňákej jalovej. :( Žádnou pořádnou fotku plechů 502ky nemám. Na tomhle (myslím Venezuelským) je to prostě tmavý plech - tak tak nějak to asi má být...

Obrázek
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 23 zář 2020, 07:52

Tak oprava plechů nad motorem a pod motorem - jen obrázkově, nemá smysl všechno popisovat - maskování, stříkání, leštění, očouzení, maskování, smoke, soot, modrá transparent, lak... No trochu jsem si s tím hrál - výsledek níže - líp to nedám.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Naposledy upravil jezekm dne 23 zář 2020, 08:03, celkově upraveno 1
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 23 zář 2020, 08:01

Podle manuálu jsou ty plechy v podstatě tmavá pole a na spoustě staveb jsem to i tak viděl.

Obrázek Obrázek

Ale všeho s mírou a raději méně než více - uvidíme, jak to bude vypadat po kamufláži (kontrast oproti surfu není moc výrazný). Kdyžtak to můžu vždycky zasypat černým pigmentem...

Teď už s tím nic dělat nebudu. Jen pro info - první obrázek je ten původní. No rozdíl tam je...

Obrázek
Obrázek

Foceno pod jiným světlem:

Obrázek
Obrázek
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 24 zář 2020, 19:51

Tady trochu poskočím dopředu a dám sem fotky, jak to vypadá po základním nástřiku barvou - ať je to pěkně spolu a pak se k tomu nemusím vracet.

Obrázek Obrázek
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod onysx » 24 zář 2020, 20:06

Já myslím že se ti to daří! =D> =D>
Roman Pavlů,KPM Brněnec, koordinátor pro oblast východ

"Čas je pouze relativní pojem. Důležitý je zda chceš ležet nebo modelařit!" :wink:
Rozpracováno:2x Fw-190A-4, Ju-88A-4,H.Hurricane mk.IID,G.Meteor mk.I, Bf-109 G-6,..........atd.
Hotovo 2019: Fw-190 A-3 Eduard
P-39 Q Eduard
Hotovo 2020: 2x Fw-190 A-5 Eduard
onysx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 26 zář 2020, 11:17

V mezičase jsem dodělal druhou sedačku.

Obrázek Obrázek

Na textilní HGW pásy to nemá (ale HGW je stejně nedělá), jsou to barvené lepty od EDY - musí se s nimi při ohýbání pracovat s citem - jinak se odloupe barva. Výsledek je ale o řád lepší, než to co nabízí samotná stavebnice!

Obrázek
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod harvy5 » 26 zář 2020, 14:14

Ked uz sa tak hras s detailami,tak sedacky mas zle.Madla starsieho typu a tiez pasy od NAZ.Prechadzaju polstrovanim,aby si ich pilot okolo stehien mohol zapnut do brusnych popruhov.Tiez mas zle celu prirubu na privod vzduchu a kysliku k pilotovy a intercom. Tiez prerob system stahovania noh.
su30-2.jpg
Su-30MKK

harvy5

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 26 zář 2020, 20:43

harvy5 píše:Ked uz sa tak hras s detailami,tak sedacky mas zle.Madla starsieho typu a tiez pasy od NAZ.Prechadzaju polstrovanim,aby si ich pilot okolo stehien mohol zapnut do brusnych popruhov.Tiez mas zle celu prirubu na privod vzduchu a kysliku k pilotovy a intercom. Tiez prerob system stahovania noh.
su30-2.jpg

harvy5 - OK. Beru kritiku, ale na svojí obranu:

1. vycházel jsem z tohoto obrázku:
Obrázek

2. jak jsem (na základě tvojeho všechno blbě) zjistl TEĎ z wiki, tak: The original K-36 ejection seat on Su-30MK is replaced by K-36M ejection seat for Su-30MKK.
a začal jsem hledat K-36M a ano, to sedadlo je dost jinak - hlavně je šedé, ne černé.

3. Když na to koukám, tak v podstatě všechno špatně, ale popravdě NENÍ MORÁL to předělávat. Fakt jsem žil v přesvědčení, že tam je ta černá sedačka - také lepty od EDY, které jsem na to použil jsou na jejich stránkách přímo k tomuto typu - opět tedy chyba - eduardi dávají tento typ stejný je všem SU a MIG kde byla K-36 = asi to taky moc neřeší.
https://www.eduard.com/out/media/32663.pdf
Tady je manuál - přesně podle něj jsem tu sedačku stavěl - to napojení vzduchu a všechno co popisuješ je v reálu vlastně jinak... Třeba to napojení mají v manuálu opravdu ohlé...

4. No co už? Vzhledem k celkové koncepci modelu a všech jeho ne/dostatků a ne/detailů to předělávat nebudu - musel bych to udělat celé znovu a popravdě, už chci ten model alespoň nějak dodělat ať zmizí ze stolu.

Takže závěrem: koho by to KUA napadlo, že to je jinak? A vůbec úplně nejlepší je to zjistit, až když je to hotové :nuts: . Na druhou stranu, tohle bude do budoucna ideální vlákno pro někoho, kdo to bude chtít stavět pořádně = aby se těchto chyb vyvaroval.

Pro budoucí generace: správná sedačka v SU-30MKK je K-36M:
Obrázek

ALE - já stavím 2 prototyp, což je mírně upravená SU-27UB a tam se používala sedačka K-36. A jak tak koukám na fotky 502ky - tak ty sedačky jsou černé. Hádat se nebudu, nic moc o tom nevím, ale většina lidí taky ne, tak jim to můžu tvrdit... :lol:
A ty modrý kroužky (nebo co to je) tam domaluju - basta fidli.

Obrázek Obrázek Obrázek
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod harvy5 » 27 zář 2020, 00:47

OK v poriadku,je to tvoj model,len male poucenie do buducna.
1.ked si vychadzal z tej fotky,nevidis ze tie popruhy su prehodene cez madla a vychadzaju odniekal zo sedacky a nie spod polstrovania za zdvihanim noh?Tak isto aj stahovanie noh.Polstrovanie na vonkajsej strane iba trochu precnieva ram sedacky a chybaju ti lana stahovania.No a nakoniec mas aj odistene madla,pripravene na katapultaz.Zaistenie okrem zaistovadiel sa totiz vykonava preklopenim dopredu,je to na vsetkych fotkach.To len k tomu co si nevidel.
2. zase spatne zistenie! 8-) Sedadlo je cierne,akorat u novych a repasovanych je pridany novy zeleny tapacirug sedacky. To sede cudo je K-36D prvych serii zo zaciatku 80th.A neviem preco ho na sedo natreli.To je prva fotka co vidim v sedej farbe.
harvy5

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 27 zář 2020, 08:38

Tož, ja bych to víc už nedramatizoval... Je to hotový.

Jak psal Renda: Jako bordel v tom asi je... ale důkaz místo slibů - viz staré fotky ještě z roku 2006 a tam je vidět, že tam jsou jiné sedačky než na novějších fotkách - minimálně tam nejsou ty modré pruhy na stabilizátorech...
A černá vs šedá barva - no ruku na srdce - to jde úplně mimo mě! :| Ale minimálně na profilu opěrky hlavy (porovnáním těch dvou sedaček), je vidět, že v letadle ta stará sedačka. Tečka.

Obrázek Obrázek

A jak jsem psal, je to tupě udělaná sedačka podle návodu EDY. Opět jsem jim věřil...

Obrázek
Obrázek

Zpětně koukám, že by bylo třeba vhodnější nechat tam to původní napojení vzduchu - ale EDA kreslil odříznout...
Madla jsou v této poloze už ze stavebnice - nelepí se, nedá se s nimi hnout.
Provazy na nohy možná dodělám, možná ne.
Popruhy na pilota tam stejně jinak/jinam dát nejdou (někam je přehazovat apod) - ta sedačka by se tam pak nevlezla.
jezekm

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 378 • Stránka 12 z 26 • 1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 26

Zpět na Rozestavěno