Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

2x Fokker D.VII OAW Eduard 1/72

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 204 • Stránka 12 z 14 • 1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14
  • Odpovědět s citací

Re: Davidovy rozestavěné sedmdvojky: Farman F.231

Příspěvekod Ondřej Škarka » 09 říj 2024, 08:54

Perfektní Davide, už se těším na článek. ;-I
Dokončeno 2025: (3) HAL Ajeet, TKS-D, Payen PA-22
Don't touch a single thing. — "Mutt" Summers's comment from the cockpit of the K5054 after maiden flight, 5th March 1936.
WALKAROUNDY!!!
Obrázek
Ondřej Škarka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 16 říj 2024, 07:23

Tak Farman už se začervenal. Teď trochu ošetřit povrch pod lesklý lak a bude se lakovat a dekálovat.
IMG_20241015_224056.jpg

Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Škarka » 16 říj 2024, 08:21

To je panečku vrtule pro tak malého prcka :lol: ;-I
Don't touch a single thing. — "Mutt" Summers's comment from the cockpit of the K5054 after maiden flight, 5th March 1936.
WALKAROUNDY!!!
Obrázek
Ondřej Škarka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 16 říj 2024, 08:28

Říkal jsem si, kdo se zeptá :-D Ta je na P-40 v opravě :)
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 29 říj 2024, 11:46

Pomalu krok za krokem, pokračuji s Farmanem. Nastříkal jsem některé části jasnější červenou (na fotkách to moc vidět nejde), aby to nebylo tak jednolité a stejně tak odlišil i pohyblivé plochy. S tmavším odstínem budu ještě pokračovat až budou hotové dekály.

F231_01.jpg

F231_02.jpg

Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Škarka » 29 říj 2024, 13:23

Krásná čistá práce Davide! ;-I
WALKAROUNDY!!!
Obrázek
Ondřej Škarka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miloš Völkl » 29 říj 2024, 13:47

Jako vždy =D> =;
Na stole: Mezek, P-51D Mustang, Fw 190A-4, Bf 109G-6
Miloš Völkl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 14 lis 2024, 14:54

Delší dobu zabrušuji do WWI. Zatím hlavně nákupy jak modelů, tak doplňků a knih. Myslím, že je načase přestoupit z fáze nakupování k fázi stavba. Začnu něčím jednodušším. Fokker od Eduardu je skvělá stavebnice, takřka nemající chybu. Přesto se najde pár věcí, které lze vylepšit a přidat. Chtěl bych si postavit hned dva kousky najednou, jako takové předskokany k dalším Fokkerům, kteří se mi v kitníku začínají nebezpečně hromadit :lol:
První bude známý Bäderův Fokker „Sieben Schwaben“ od Jasta 65. OAW mašina zdokumentovaná slušnými fotkami poskytující důležité informace o stroji, které odhalují pěkné detaily. Např. signální pistole ve výřezu horního křídla, ochranné lišty na motoru, opravené průstřely atd. Hlavním důvodem abych začal touhle mašinou je přání mojí mladší dcery, která si se mnou prohlížela návod a ty obrázky na trup se jí tolik líbily, že mne poprosila jestli bych jí nepostavil konkrétně tuto kamufláž. Mě to nevadí, protože bych si nejraději z každé krabice postavil všechny nabízené markingy, tak je asi jedno, kterým začnu :-D . A navíc, co bych pro svoje děti neudělal.
jasta65e.jpg

jasta65d.jpg

Fokker DVII (OAW) no 4649_18 Jasta 65_a.jpg

Fokker D.VII (OAW) 4649~18 Jasta 65 view c detail2 (Greg Van Wyngarden).jpg

Fokker D.VII (OAW) 4649~18 Jasta 65 view c (Greg Van Wyngarden).jpg

Fokker D.VII (OAW) 4649~18 Jasta 65 view b (Greg Van Wyngarden).jpg

Druhý stroj bude červenobílý osobní stroj Augusta Rabena, známého velitele Jasta 18.
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 14 lis 2024, 14:55

Na začátku je potřeba si připravit pár věcí, které jsou na kitu špatně, nebo řekněme to diplomaticky, byly jinak. Budou to takové základní kroky, které bude nutné udělat před každou stavbou. V prvé řadě jsem obrousil porty na pohyblivých plochách VOP a kompletně směrovku. Porty byly pouze na pevné části VOP. Stejně tak jsem je odstranil z křidýlek na horním křídle. Další broušení mě čekalo na obou půlkách trupu, kde jsem zbrousil vylisovanou vnitřní konstrukci, protože ji později nahradím vlastní. Očistil jsem si všechny díly vzpěr a další droboť, abych pak mohl barvit celé skupiny dílů dohromady. Dělicí rovina je tak neznatelná, že jsem raději pro kontrolu všechno stříkl stříbrnou barvou, která odhalí každou chybku. Není nic lepšího, než když máte něco už v barvě a objevíte nějaké nevybroušené místo. Stříkl jsem i křídla a trupy. Trupy opět pro kontrolu, křídla budu lehce zbrušovat porty, protože se mi nelíbí jak jsou výrazné a budu je potahovat lozenge dekály od Aviattic, u kterých je lehké přebroušení port doporučeno. Poslední lozengy od Eduardu nejsou sice tak špatné, jako ty dva tři roky staré, ale pořád je to v porovnání s Aviattic druhá liga. Moc nerozumím tomu, proč si prostě Eduard ty barvy neupraví podle konkurence, ale možná to je pod jejich rozlišovací schopnost, nebo jsou přesvědčení, že jejich barvy jsou lepší, no a nebo prostě i Aviattic musí z něčeho platit účty a tak to nechají na modelářích ať si vyberou. Upřímně, nebýt možnosti si pořídit náhradu, taky bych použil ty ze stavebnice a dokázal bych s tím žít.
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 14 lis 2024, 14:58

Bäderův Fokker je celkem pěkně zdokumentovaný. Našel jsem výše připojené fotky, ze kterých se dá leccos vyčíst a upravit tak stavebnici oproti návodu. Čelní chladič je jiné verze než doporučuje návod. Na pravé straně byl odstraněný kryt motoru, časté řešení problémů s přehříváním trasovací munice, opět návod mlčí. Pokud se rozhodnete to znázornit, doporučuji koupit si extra Mercedes motor od Edu, vypadá líp než plastová verze ze stavebnice. Naopak pro neodkrytovanou verzi stačí plastový. Trubková konstrukce je v leptu, ale popravdě moc spokojený s výsledkem nejsem. Příště asi zkusím nahradit plochý lept trubičkami. Úplně nejlepší by bylo, celé lože namalovat a vytisknout. Kdybych tedy uměl malovat v 3D a měl tiskárnu :lol: Je nutné doplnit čelní chladič o boční stranu a uchycení ke konstrukci. Tento Fokker měl ještě starší verzi nádrže za motorem se třemi víčky. Dvě napravo, jedno nalevo. Je tedy potřeba dodělat jedno na pravé straně. Na fotografii jde vidět, že ve výřezu horního křídla byla přichycená signální pistole. Vcelku zajímavý detail. Další takovým ajkečrem jsou zalepené průstřely na směrovce a jeden jde vidět i na spodní straně horního křídla (a předpokládám, že byl i na vrchní). To naštěstí řeší dekály.
Doplnil jsem interiér a předělal trubkovou konstrukci s dráty. Horní trubku jsem potáhl lozenge dekálem, tak jak to bylo v reálu a za sedačku doplnil chybějící srpek přepážky. V modelu je jen díra. Box na munici je dárek od kamaráda, který ho namaloval a vytiskl. V dalším kroku mě čeká pasování kulometů. Buď ty ze stavebnice, nebo Gaspatch tištěné. Jsem překvapený, jak moc jde do interiéru vidět. No aspoň to nebyla zbytečná práce. Takže mám zavřené trupy, a v dalším kroku budu špekulovat jak na kulomety a barvit podsestavy, než to začnu kompletovat.
DVII_OAW_01.jpeg

DVII_OAW_02.jpeg

DVII_OAW_03.jpeg

Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Re: Davidovy rozestavěné sedmdvojky: Fokker D.VII/Farman F.2

Příspěvekod RED HONZA » 14 lis 2024, 18:01

;-I
"Jakmile se k moci dostanou důstojníci, zavládnou nedůstojné poměry."
RED HONZA

• Odpovědět s citací

Re: 2x Fokker D.VII OAW Eduard a Farman F.231 SBS 1/72

Příspěvekod J!rka Votápek » 15 lis 2024, 11:34

Na toho "sedmišvába" se v tvém podání velmi těším - o další důvod víc toto téma aktivně sledovat.

Jak budeš řešit výrobu té signální pistole?
Já nedávno na pracovním stole posunul do sektoru určeno ke stavbě svůj od roku 2019 rozestavěný model a už asi měsíc nad výrobou té signálky přemýšlím. To je pochopitelně důvod, proč nemohu pokračovat dál... :grin:
J!rka Votápek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 15 lis 2024, 13:37

Zdarec Jirko, no chtěl jsem na to jít od lesa a říkal si, že to nějak dám dohromady od nuly, ale když jsem si uvědomil jak je to malé a jak by to asi vypadalo, napadlo mě se mrknout na netu, jestli už někdo něco nenabízí v 3D. Od Patrika Pěchu jsem dostal link na "knihovnu s návrhy" a našel tam WW2 německou signální pistoli v měřítku 1/35. Myslím, že nevadí, že je to WW2 pistole, pro moji potřebu to bude stačit. Poprosil jsem Patrika, jestli by ji nekoupil (stála 12 korun!) a nezkusil jí zmenšit do 72 a vytisknout. No máme za sebou první test. Velikostně super, ale nepodařilo se mu vytisknout lučík spouště. Je to už hodně jemné. Takže nás čeká druhé testovací kolo, jak to zaonačit, aby se to vytisklo komplet. Když to klapne, rád ti pár kousků pošlu. Stejně ti dlužím za kafe z Mošoně 8-)
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ivoPV » 15 lis 2024, 16:29

Ahoj pánové,
omlouvám se, že Davidovi lezu do tématu, ale pokud by někoho zajímalo,
jak vypadá signální pistole z eduardí pětistovky doplněná trubičkami z Albion Alloys a plechem ze svíčky,
tak takhle.

gun_1.jpg

gun_2.jpg

ivoPV

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 18 lis 2024, 08:44

Ahoj Ivo, vůbec nevadí a díky za tip! Já jsem si říkal, že jsem někde něco takovýho už viděl :-D ale nemohl jsem si zaboha vybavit kde. Takže Avie. Mimochodem, jaké jsi použil kulomety? Ze stavebnice?
Mezitím kamarád udělal druhé kolo tisku a podařilo se to vytisknout lépe. Bude sice o nervy to začistit, ale budu jich mít víc, tak mám víc pokusů. Ještě vymyslet uchycení a tahle věc je vyřešená.
IMG-20241116-WA0003 (1).jpg

Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 204 • Stránka 12 z 14 • 1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14

Zpět na Rozestavěno