Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

1/48 Su-27UB, GWH + aktuální doplňky, NA POHODU - HOTOVO

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 365 • Stránka 11 z 25 • 1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 25
  • Odpovědět s citací

Re: 1/48 Su-27UB, GWH + aktuální doplňky - NA POHODU -NA PAT

Příspěvekod ya-gabor » 23 čer 2021, 13:33

jezekm píše:
71s.jpg

Ahoj Jezekm!

Your build is looking nice. But I have seen something strange here. Went back to see the instruction sheet, in case we (G.W.H) did something wrong. But in the instruction sheet the right positioning is given.
I am sorry, but you used the decals up-side-down.

Obrázek

Concerning the metallic tubes going into and out of the Alcohol container on the gear door. This is considered to be super detailing. Yes, it would have been possible to indicate that there are tubes here.
But
first

unfortunately many modellers will start to search for the tubes inside the kit box!!!!!!! :? :nuts: "If it is indicated on the drawings then it must be there somewhere". Many will write complaints both on forums and to the company saying that the tubes are missing.

(Unfortunately one example: On Russian forums some modellers have already complained that the Extra Detailed 3D printed undercarriage legs should have been included in the G.W.H kit) :? :? No comment!

Second
if position of the tubes is indicated here for the modellers to make, then in many other places (cockpit, canopy, main and forward gear bays, main and forward gear legs, ejection seat, missile RBF’s, and also lets not forget the radar!) we would also need to add explaining of what extras should be made by the modellers. Here also, people will complain of missing parts and also the instruction sheet will the three times bigger with many more pages! It would be a very interesting collection of extra information but it would be a modelling manual and not the instruction sheet for a plastic kit!

I hope you understand.
Good luck with your build!

Vaše stavba vypadá hezky. Ale viděl jsem něco divného. Vrátili jsme se, abychom si prohlédli instruktážní list, pro případ, že bychom (G.W.H) udělali něco špatně. Ale v pokynech je správné umístění.
Je mi líto, ale vy jste použili obtisky vzhůru nohama.

Pokud jde o kovové trubky, které procházejí dovnitř a ven z nádoby na alkohol na dveřích převodovky. To je považováno za super detaily. Ano, bylo by možné naznačit, že zde jsou trubky.
Ale [b]nejdříve [/ b]
bohužel mnoho modelářů začne hledat trubky uvnitř krabičky!!!!!!!!!! :? :nuts: Pokud je to uvedeno na výkresech, pak tam někde musí být. Mnoho lidí bude psát stížnosti jak na fóra, tak do společnosti s tím, že trubky chybí.
(Bohužel jeden příklad: Na ruských fórech si už někteří modeláři stěžovali, že do sady G.W.H měly být zahrnuty extra podrobné 3D potištěné nohy podvozku) :? :? Žádný komentář!

Druhý
pokud je zde ukázána poloha trubek, které mají modeláři vyrobit, pak na mnoha dalších místech (kokpit, kabina, pozice hlavního a předního převodu, nohy hlavního a předního převodu, vystřelovací sedadlo, střely RBF a také nezapomenout na radar! ) potřebovali bychom také přidat vysvětlení toho, co by doplňky měli dělat modeláři. I zde si lidé budou stěžovat na chybějící části a také instruktážní list bude třikrát větší s mnohem více stránkami! Byla by to velmi zajímavá sbírka dalších informací, ale byla by to modelovací příručka a nikoli návod k plastové sadě!

Doufám, že chápete.
Hodně štěstí při sestavování!

Stay safe!

Best regards
Gabor
ya-gabor

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 23 čer 2021, 19:21

ya-gabor píše:Your build is looking nice. But I have seen something strange here...

Ahoj Gabor.
JOJO, máš pravdu. Vím to, že ty obtisky jsou obráceně... Všiml jsem si toho v tu chvíli, kdy jsem to měl naneseno, zaschnuto a zrovna jsem to přestříkal lakem a už se s tím nedalo nic dělat. Chtěl jsem to celé sundat (udělat znovu) a použít tam ty obtisky od Eduarda, ale Eduardi tam mají zase jen 2 obtisky místo třech a ještě vypadají tak nějak jinak. Tak jsem to nechal být.

Schválně jsem si říkal, jestli si někdo všimne.

Takže Gabor, OK DOBRÝ POSTŘEH ;-I

Ale přimýšlel jsem nad tím, proč jsem tu chybu udělal... myslím, že by bylo lepší v manuálu tuhle krytku nakreslit v poloze, jak je na letadle, ale ne vzhůru nohama, resp. těma úchytama dolů = což je obráceně, možná bych to nespletl... Ale jak říkám, moje chyba - na druhou stranu to splnilo účel - rada pro další budovatele, aby si dali pozor.
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 23 čer 2021, 20:00

ya-gabor píše: Concerning the metallic tubes...

A k té druhé části.

Jak jsem psal už dříve, jedná se o nejlepší model Su-27UB o kterém vím, že je na trhu a jsem s ním relativně spokojen. Už mám předobjednáno Su-27 od G.W.H. a těším se na něj. Pokud bude ve stejném duchu, jako UB, tak nemám výhrad a postavím taky. Tak jak jsou, je to OK.

Kromě toho mám i Su-33 od MiniBase
viewtopic.php?f=57&t=139619&p=2414992&hilit=su+33#p2414959
a ten model je tak moc rozkouskovaný na prvočinitele, že se až bojím to skládat...
Tady si myslím, že GWH je lépe sestavitelné, naopak Minibase je detailnější.

Taky mám Su-34 od KittyHawku a to je takový normální model, ale jiný lepší není, takže ho někdy složím bez jakýchkoliv ambicí, asi jen tak z krabice, protože KittyHawk zkrachovali a tím pádem na to za chvíli žádné doplňky stejně nebudou. Píšu to ale proto, že mám verzi 2, kde jsou navíc kovové lamely a kovové nohy a popravdě, ty jsou úplně k hovnu = nepoužitelné. Musel jsem to reklamovat - bylo to obuchané, na podvozkové noze chyběl čep... prostě hrůza. Fotky mám, ale nebudu to tady zasí... Takže vylepšení pomocí doplňků se v tomto se nekonalo, ale cena +400.- :-W

Takže:
Gabor opět s tebou souhlasím, tak jak to je tento model v tomhle provedení udělán, je pro většinu modelářů (včetně mě) naprosto dostačující. Řekl bych, že model sám o sobě je tak o řád lepší, než co z něj dokážu vůbec udělat...

Jen jsem viděl nový doplněk - podvozkové nohy, tak jsem to sem dal.
Psal jsem to proto, že tak nějak obecně nerad tahám náhodně drátky někde po modelu - tak jak je to u některých staveb vidět - prostě tam někdo "frkne drátek" jakože tam je i když tam není ale "hlavně, že detail vole" :D
Jsem sice elektrikář, ale drátky moc nerad. A popravdě se mi to ani nechce dělat - všechno zapatlaný, divný... Nehledě na to, že mám raději měřítko 1/32, kde to zas až takový problém není.

Jen jsem si postěžoval, že by ty drátky mohly být naznačeny tak jako třeba tady (ale to je 1/32):
viewtopic.php?f=57&t=133491&start=330#p2392666
Namaloval bych tam černou barvou 2 šmouhy a šlus...

Škoda, že GWH nedělá tenhle v model v měřítku 1/32. Úplně by mi stačilo nechat model tak jak je, jen ho zvětšit 1,3125x. Gabor navrhni to prosím v G.W.H - nové 1/32 Su-27 (A UB) - splněný sen. No nic, tak zpátky na zem.
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 23 čer 2021, 20:03

Honza Kopecký píše:Osobně bych do toho teda nesel. Ten model bude vazit kilo dvacet a tisky budou hrozne krehke.

rolls píše:na tvojom mieste by som na tie nohy počkal, to tvoje patlanie si to zaslúži :wink: A nevypadajú tie nohy tak zbúchané ako od Eduardu, tak sa oplatí počkať...

Koukám, co modelář, to názor. To jste mi tedy pomohli :D :D :D

Vono o nějak dopadne.
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tchert » 23 čer 2021, 20:57

já bych do rozhodovacího procesu započítal i cenu...
Tchert

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ya-gabor » 23 čer 2021, 21:16

Ahoj Jazekm!

I have to say that I have no idea how strong the 3D printed legs are. I see only what you see. It is stated that it is made from a strong resin so in principle it should be able to hold the kit and will not bend or brake.
Is it fragile? Dont know. We will have to find out when the set is here. This is something new and different from what all other manufacturers are making.

Concerning the single seat Su-27, I have one test example for almost a year now. ( I did not build it, had other things to do) If you like the G.W.H Su-27UB kit, you will love the single seater! I personally prefer the single seater, it is far more elegant!!!!

The stencils on the front gear door: Some aircraft have only two. The stencil to the front is a technical text, the second stencil is to warn against steping on the Alcohol bottle and the third stencil is to Warn against steping on the landing lights. For servicing the electronic equipement technicians have to get up deep inside the aircraft nose bay and this is why there is the warning against using the Alcohol bottle or the lights as Steps.
The second and third marking on some aircraft could be of different style. But it is not possible to include ALL the variants in the kit decal sheet so only the most common 3 versions were made. On some aircraft there are only 2 stencils. Always look at your references for the aircraft you are building!

Musím říci, že nemám tušení, jak silné jsou 3D tištěné nohy. Vidím jen to, co vidíte vy. Uvádí se, že je vyroben ze silné pryskyřice, takže by v zásadě měl být schopen držet soupravu a neohýbat se ani nebrzdit.
Je to křehké? Nevím Budeme muset zjistit, kdy je sada tady. Jedná se o něco nového a odlišného od toho, co dělají všichni ostatní výrobci.

Pokud jde o jednomístný Su-27, mám již téměř rok jeden testovací příklad. (Nestavěl jsem to, měl jsem co dělat) Pokud se vám líbí sada G.W.H Su-27UB, budete milovat jednomístný sedačku! Osobně dávám přednost jednomístnému autu, je mnohem elegantnější !!!!

Šablony na předních dveřích převodovky: Některá letadla mají pouze dvě. Šablona vpředu je technický text, druhá šablona má varovat před šlapáním na láhev s alkoholem a třetí šablona má varovat před šlapáním na přistávací světla. Při provádění servisu musí technici elektronického vybavení vstát hluboko do příďové šachty letadla, a proto je zde varování před použitím lahve s alkoholem nebo světel jako kroků.
Druhé a třetí označení na některých letadlech by mohlo být odlišného stylu. Na obtiskovém listu sady však není možné zahrnout VŠECHNY varianty, takže byly vyrobeny pouze nejběžnější 3 verze.
Vždy se podívejte na své reference na letadlo, které stavíte!

Stay Safe!

Best regards
Gabor
ya-gabor

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 24 čer 2021, 23:00

ya-gabor píše: The stencils on the front gear door: Some aircraft have only two...

Děkuji za vysvětlení.

Někdy tam jsou popisky 3, někdy 2 a dokonce na mojí RED63 je jeden a ještě jinej - viz tento obrázek.

Su-27UB_Stargard_(24612106852).jpg

To že to mám jinak, nějak přežiju. Dyžtak ho postavím čumákem doprava, aby to nebylo v poličce vidět.

Teď otázka pro znalce kamufláží.

Upozorňuji, že mě zajímá pouze řekněme "ranné" období - roky cca 1988 - 1990 a ideláně právě ta RED63ka.
Zajímá mě, jestli UBčka měly taky "kovovou náběžnou hranu" tak jak je to vidět například zde na jednomístném:

Su-27a.jpg

Myslím tím náběžnou hranu na křídle a i tu "oddělovací vrstvu" (nebo co to je ?) od čumáku k hraně křídla.

Na fotkách UBček to moc vidět není, ale zdá se mi, že jsem to někde zahlédl. Z dostupných fotek RED63 co mám se nějak nemůžu rozhodnout. Tady to skoro vypadá, jakože jo, ale třeba je to jen odraz, nebo odřenina.

Su-27UB_Stargard_(24434362860)a.jpg

Druhá otázka - když sloty na náběžné hraně v "parkovací" poloze spadnou dolů, je ten plech pod nima v kamuflážních barvách, nebo opět v barvě kovu. Na některých modelech je to tak, jinde jinak... Si myslím, že když to barví, tak právě v parkovací poloze a tím pádem to stříknou...
Tady je nějaká už postavená RED63ka a to vypadá, že tam tu stříbrnou použil:
http://www.arcforums.com/forums/air/ind ... r/page/27/
Jinak to má celkem OK, ale na můj vkus moc špinavý... Ale uvidíme, co vyplodím sám... Jo a jen tak mimochidem, taky má na přední krytce kola 3 stencily (místo jednoho), ale aspoň je má správně!

Třetí otázka - nemáte někdo fotku UBčka s podvěšenou výzbrojí? A teď nemyslím přehlídkové makety, ale ostrou. Jde mi o to, že se mi to nechce ověsit raketkama jen tak jak vánoční stromeček, ale spíše decentně tak hledám inspiraci. I když je to pěkné i bez munice.

Co vy na to? Myslím ty sloty a náběžné hrany?
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod saburo » 25 čer 2021, 11:33

Nepoznám jestli jsou ty rakety ostré, ale s infra hlavicí mezi motory ...

Su-27UB red 60_1.jpg

Su-27UB red 60.jpg

p.s. moc pěkná stavba, díky ní jsem si to sůčko taky koupil (:)
saburo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ya-gabor » 25 čer 2021, 15:27

Ahoj!

The Su-27UB is a fully war capable version of the Flanker. It can perform the same military missions as the single seat Su-27.
The Su-27UB is of course a dual function fighter. Also please have a look at the actual official name of 27UB which is УБ in Russian which is Учебно / Боевой that is Trainer / Military.
So based on photos you can do which ever armament option you want. They do both air to air and air to ground. In everyday service it is either this or that, so I would NOT mix bombs with air to air missiles.

With slats dropped the area which becomes visible is dull natural metal, it is more a mid grey colour and NOT Bright Aluminium!!!

Su-27UB je plně válečná verze Flankeru. Může plnit stejné vojenské mise jako jednomístný Su-27.
Su-27UB je samozřejmě bojovník s dvojí funkcí. Podívejte se také na oficiální oficiální název 27UB, což je v ruštině УБ, což je Учебно / Боевой, což je Trainer / Military.
Takže na základě fotek můžete dělat jakoukoli možnost výzbroje, kterou chcete. Dělají vzduch i vzduch a vzduch na zem. V každodenní službě je to buď to, nebo ono, takže bych NEMĚL míchat bomby se střelami vzduch-vzduch.

Když jsou lamely upuštěny, oblast, která se stává viditelnou, je matný přírodní kov, je to spíše středně šedá barva a NENÍ jasný hliník !!!

Stay Safe!

Best regards
Gabor
ya-gabor

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hansi » 25 čer 2021, 15:55

To Saburo: všetky riadené strely na fotke sú ostré.
Hansi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 25 čer 2021, 18:47

saburo píše:p.s. moc pěkná stavba, díky ní jsem si to sůčko taky koupil (:)

Díky ;-I
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 25 čer 2021, 18:59

ya-gabor píše:With slats dropped the area which becomes visible is dull natural metal, it is more a mid grey colour and NOT Bright Aluminium!!!
Gabor

Díky. To je přesně to, co jsem potřeboval vědět. Stříknu šedou a po přidání panelineru to trochu ztmavne (případně doladím stínama) a mohlo by to být OK.

Ptal jsem se proto, že "mistr doktor" v časopisu modelář 1/2018 (pro Su-33) to dělal takto - viz obrázky:

73a.jpg

73b.jpg

jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 25 čer 2021, 19:00

A tu výzbroj tedy nechám ještě otevřenou...
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 25 čer 2021, 19:06

A teď KOLA.

Ve stavebnici jsou kola perfektní a v detailností si nezadají s resinem. Za mě osobně tedy OK.

72a.jpg

72b.jpg

Dle manuálu nahrazena krytka leptem:

72c.jpg

72d.jpg

72e.jpg

Stříknuto a zašmudláno.

72f.jpg

A prach na kola:

72g.jpg

Pro ty co neznají - není to klasický prach v prášku (ala písek), ale vodička, která se nanese, nechá zaschnout a pak se setře - viz další příspěvek.
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 25 čer 2021, 19:35

Tady vše napatláno vodičkou:

72h.jpg

Jedno kolo setřeno:

72i.jpg

Komplet (na bílém to vypadá líp):

72j.jpg

72k.jpg

Střed zapadl do "gumy" tak přesně (na jedno zaklapnutí), že ani nebylo potřeba lepit - ale samozřejmě jsem to zalepil...

72l.jpg

72m.jpg

nakonec přilepeny brzdy + nějaká patinka decentní... tož, takhle nějak to asi zůstane_

72n.jpg

72o.jpg

72p.jpg

A tady jen tak mimo téma - aktuální ozdoby připravené na budoucí zavěšení...

72q.jpg

jezekm

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 365 • Stránka 11 z 25 • 1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 25

Zpět na Rozestavěno