Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

MiG-21MF 9805 1/48 Eduard

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: MiG-21MF 9805 1/48 Eduard

Příspěvekod Vladimír Begera » 03 led 2012, 13:05

zaujimave =D>
BEGI
https://scaledstuff.com/
http://scaledstuff.blogspot.com/
http://www.kpmbratislava.sk/
Vladimír Begera

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Bubak » 11 led 2012, 14:07

Dosť dobré! Ak bude finiš taký lesklý ako bol Mig aj v skutočnosti, tak to bude pekne vidno.
Ľubomír Ontkoc
Bubak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 29 led 2012, 23:25

Díky za ohlasy.
Tak nějak jsem dodělal povrch, chybí ještě nějaké drobnosti (směrovka, výškovky, spodek trupu), ale ty dotáhnu později. Stříkl jsem surfem hřbet a byl jsem překvapen, že vypadá líp, než jsem si myslel. Čekal jsem, že se to bude muset ještě nějak opravovat. Stále počítám s tím, že úplná finálka povrchu bude až po slepení. A taky počítám, že po kompletním surfu vyleze ještě spousta oprav...

Premiérově jsem si udělal Brazinové dýzy. Docela jsem byl zvědav, jak budou vypadat. Takže poznatky: Parádní je forsážní kolektor. Při odstraňování nálitků je třeba dávat pozor, je hrozně jemný, ale není to problém. Nádherné jsou lamely zvenku a detaily na nich vylezou až po nastříkání. Ten stínící perforovaný plech je taky neskutečně detailní. Co mně naopak překvapio negativně je kroužek kolem lamel, který je nepatrně hrbolatý a musí se dobrousit, aby šel nasadit na lamely. Ale to je drobnost, co mně opravdu nemile překvapilo je doslova chlupatý vnitřek lamel. Hlavně je problém, že ty "chlupy" z toho nejdou dostat. Prstem olámat nejdou a vzít na to nějaký nástroj, tak půjde do háje krásný vnitřní povrch. Mám doma celkem tří trysky koupené v různém čase a chlupatý jsou všechny. Dvě jsou s přimhouřením očí použitelné, o té zřetí silně pochybuji.
Každopádně tryska je velký přínos. Škoda, že nebude až tak moc vidět...
Nastříkal jsem ji alclady, zelená metalíza je namíchaná z Gunze.

Momentálně jsem se pustil do kokpitu, až bude něco hotovo dám vědět.
Přílohy
IMG_2778.jpg
Trupová čísla MiGů - na skutečném motoru křídou, na modelech fixou :-)
IMG_2779.jpg
Hodně hezký forsážní kolektor.
IMG_2780.jpg
Zvenku jsou lamely moc hezké.
IMG_2782.jpg
Vnitřní perforovaný plech je taky moc hezký, škoda, že nebude skoro vidět :-)
IMG_2784.jpg
Chlupatý vnitřek lamel :-(
MiGy-21MF 1:48 hotovo 9413, Rozestavěné MF: 9805 a 7702+(Tatra141) MiG-21PFM:7909
Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Pospíšil » 30 led 2012, 08:08

Super práce =D> , moc se mi líbí to zvlnění a asi se budu opičet až se dostanu k eduardí jednadvacítce. Co jsem měl možnost vidět jednadvacítku z blízka, tak je hrbolatá jako oraniště, ale možná to neplatí o všech strojích. Ještě se chci zeptat co je to za odstín ta zelená metalíza na forsážním kolektoru?
Jan Pospíšil

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 30 led 2012, 08:54

Po zabudování do modelu z toho uvidíš prd. Podle mě je to krásnej solitér , ale do modelu zbytečná věc. Bohatě stačí plastový provedení. Jinak hezky uděláno.
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Peter DeSnek » 30 led 2012, 11:14

Souhlasim s Martinem.

Trysku mam taky doma, a pokud do ni nezamontujes bilou LEDku, tak z vnitrku na modelu nic neuvidis, a bude te hrat jenom dobry pocit.
Pravda ale je, ze vystupni venec se pri detailnejsim pohledu pozna.
Nejsem tak blby, jak vypadam na fotkach ... v realu jsem blbejsi ... !!!
Aneb - Murphy musel byt optimista ... a optimiste by se meli strilet ... !!!
Je lepší být souzen dvanácti, než nesen šesti ...
Peter DeSnek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod novakow » 30 led 2012, 16:37

máš to hezké
7702 bude z čs. limitky? :)
Vojta Novák, KPM ZNOJMO
Hotovo: Silbervogel (Takom 1/72)
Shelf of shame: 20+
Běžte radeji lepit...
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics. Even if you win, you're still retarded.
novakow

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 31 led 2012, 07:07

Předně díky všem, komu se to líbilo.
Jan Pospíšil píše:Super práce =D> , moc se mi líbí to zvlnění a asi se budu opičet až se dostanu k eduardí jednadvacítce. Co jsem měl možnost vidět jednadvacítku z blízka, tak je hrbolatá jako oraniště, ale možná to neplatí o všech strojích. Ještě se chci zeptat co je to za odstín ta zelená metalíza na forsážním kolektoru?
Mezi jednadvacítkama se najdou pěkně poprohýbané kousky :o Třeba to, jak kolikrát navazují plechy hřbetu na trup. Ale to v tom je Eduard fajn, že všechno naryto jemně a kdo chce, může se vyřádit.
Ta zelená metalíza je ve skutečnosti nějaký smalt a je na celém vnitřku trysky kromě toho vlnitého plechu. Já jsem ji namíchal ze zbytků zaschlé barvy v kelímku :-D , kterou jsem u předchozí 9413 nastříkal kužel a antény a přidal do ní stříbrnou C8. Hlouběji směrem k vlnitému plechu je přestříkaná alcladem na trysky, taková skoro černá.
Martin Černý 'Černoch' píše:Po zabudování do modelu z toho uvidíš prd. Podle mě je to krásnej solitér , ale do modelu zbytečná věc. Bohatě stačí plastový provedení. Jinak hezky uděláno.
Peter DeSnek píše:Souhlasim s Martinem. Trysku mam taky doma, a pokud do ni nezamontujes bilou LEDku, tak z vnitrku na modelu nic neuvidis, a bude te hrat jenom dobry pocit.
Pravda ale je, ze vystupni venec se pri detailnejsim pohledu pozna.
Použití odlévané trysky, to je otázka. :-k Minule jsem dal plastikovou a je pravda, že většinou se nikdo do díry nekouká a ten plast splňuje mé představy tak na 80%. Na druhou stranu zas tak malý a bezvýznamný detail to není. Osobně mi na plastové trysce nejvíc chybí ten vlnité plech a ta dvojice "pacek" na jednotlivých segmentech. S přibývajícími léty přicházím k poznání, že nemá cenu něco vylepšovat, když se to vyrábí. Nálitky se odstraňují velmi rychle, takže celková volba jestli použít nebo nepoužít se posouvá jen do otázky ekonomické a to je asi na každém, jak se rozhodne.
novakow píše:máš to hezké. 7702 bude z čs. limitky? :)
Ano z čs.limitky. U ní se nejvíc těším na barvičky.
MiGy-21MF 1:48 hotovo 9413, Rozestavěné MF: 9805 a 7702+(Tatra141) MiG-21PFM:7909
Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod lukofak » 31 led 2012, 09:07

moc pekné! =D> :shock: len škoda že také malé moc vidieť nebude...
mail: lukofak@gmail.com
Lepím hlavne letectvo 1/48 a námorníctvo (ponorky).
lukofak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 04 úno 2012, 12:08

Abych mohl slepit trup, tak jsem se dal do kokpitu. Co o tom napsat. Je to eduardí brasin. Myslím, že vanu už mám. Dodělal jsem pár chybějících čudlíků (asi tak pět :-D ) a asi už nic dál vylepšovat nebudu. Zasklil jsem na pravé straně nahoře vzadu tu skříňku celofánem. Škoda, že tam neudělali tapicírování i vedle sedačky, ale nebude ono to stejně nebude vidět. Spíš myslím, že až někdy budu dělat MiGa s vytáhnutou sedačkou, tak mi to bude chybět. To samé, trošku nezvládli konec bočních pultů, kdy vymysleli mezi koncem pultů a zadní sedačkou mezeru. Což je nesmysl, tam musí být kanál na přívod vzduchu k motoru. Udělal jsem novou plynovou páku, ta původní mi přišla jako dost nevýrazná. Docela legrační jsou hranaté spínače, zase na druhou stranu je dobře vymyšlená kombinace leptů a rezinů, naví cto pěkně sedí na sebe a do sebe.
Zadní stěnu ještě chci trochu dotáhnout a domalovat.
Stejně tak desce, které se chi také ještě věnovat. Původní zelenou na leptech jsem přetřel vlastní. Domaloval jsem červené kraje stupnic (čekal jsem, že už to bude namalované na plechu) a přidělal vystouplou krabičku nad radarem z odlitku. Trochu jsem ztenčil stínítko kolem obrazovky. Sklo obrazovky jsem vysekl z acetátu a umístil hodně šikmo, jak to má být správně. Mezi oba plechy jsem vložil celofán, aby se přístroje pěkně leskly. Musel jsem nahradit ve spodní řadě druhý přístroj zleva za ovládání rádia (červený displej + tři čudlíky). Ještě chci desku trochu dotáhnout, ale asi než ji tam budu ze shora vlepovat.
Přílohy
IMG_2787.jpg
IMG_2790.jpg
IMG_2791.jpg
IMG_2798.jpg
IMG_2796.jpg
Mizerné fotky na desku. Asi má technika nebo schopnosti :-) nestačí na takové drobnosti
IMG_2796a.jpg
Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Glogar » 05 úno 2012, 15:37

Zvlnění bude pěkný detail, Martine. I kokpit se mi moc líbí :)
tvořím: H. P. Halifax
hotovo: G-55
Martin Glogar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Peter DeSnek » 06 úno 2012, 10:21

Pekny kokpit, jsem zvedaf, jak ti bude sedet do trupu.

S tim ukoncenim bocnich panelu a nenavazovani na zadni desku kokpitu mash prafdu, ale myslim si, ze je to dane technologii, aby vytahli ven odlitek z formy.
Jinak pokud je sedacka uvnitr neni z toho nic videt. Proto udelali toto zjednoduseni.
Nejsem tak blby, jak vypadam na fotkach ... v realu jsem blbejsi ... !!!
Aneb - Murphy musel byt optimista ... a optimiste by se meli strilet ... !!!
Je lepší být souzen dvanácti, než nesen šesti ...
Peter DeSnek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Král » 06 úno 2012, 11:48

Peter DeSnek píše:Pekny kokpit, jsem zvedaf, jak ti bude sedet do trupu.

S tim ukoncenim bocnich panelu a nenavazovani na zadni desku kokpitu mash prafdu, ale myslim si, ze je to dane technologii, aby vytahli ven odlitek z formy.
Jinak pokud je sedacka uvnitr neni z toho nic videt. Proto udelali toto zjednoduseni.

Mohu říci že jsi se přesně trefil.Je to daň za technologii.
Martin

FLICKR

Rozestavěno :
Merkava
Mig-21F-13+UM
Mig-21Bis+Mig-21SMT
Martin Král

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hansi » 06 úno 2012, 23:59

Nie som si istý, či je to daň za technológiu, keď Aires to má vcelku (vaňu aj trupovú prepážku) ...
Hansi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 07 úno 2012, 16:13

Anebo by ty kanály mohly být nality na zadní přepážce. Stejně je tam malý odskok.
Ne že by ty chybějící kanály měly až tak praktický význam, ale trochu to zarazí, když člověk najde 95% naprosto přesně udělaných míst do posleního čudlíku a výstupku, které nejsou pomalu ani vidět, všechno perfektní a v tom najednou tam chybí blok cca 3x3x3mm. Tak jenom, že to trochu překvapí.
Zdá se, že tam vana i zadní přepážka sedí docela dobře, ale nijak jsem to nezkoumal. Usazení desky a toho mumraje před ní si nechávám až po slepení, aby eventuálně zbyl nějaký manévrovací prostor.
Martin Janoušek

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno