To Pavel: Fakt pouzivam uvedeny pomer riedenia Surfaceru. Vzdy sa to snazim zriedit niekde medzi 1:1,5 az 1:2 v prospech riedidla. Niekde som to tak precital a zacal pouzivat. Pravdu povediac ani som s tym neexperimentoval. Namiesam si to vzdy dopredu do origos Revell flasticky a vydrzi mi to na 2-3 modely.
To Pavol, ten poměr co děláš je špatně, je to moc hustý, Surfacer je nejlepší ředit minimálně 3:1 ve prospěch ředidla, někdy ho ředim i víc třeba 5:1 když chci udělat opravdu tenkou a sklovitě lesklou vrstvičku. Taky pomůže malej fígl a to na závěr celý model přestříkat čistým ředidlem. Ač se to zdá jako pitomost, ředidlo rozpustí a sleje do dohromady, mikronerovnosti a celkově vyhladí povrch. Mám to odzkoušený , dělám to i po nastříkání modelu barvama GSI.
Vdaka Vam vsetkym za tip. Pravdu povediac, doteraz som to fakt neriesil a drzal som sa oficialneho doporucenia (http://www.gunze.cz/?file=mrsurfacer.htm). Vyskusam Vami odporucane riedenie. Urcite vsak uz nie na Typhoone, ten dostal svoju davku... Ma zmysel tu prispievat
Pavle, vdaka za pripomienky, tmel na striekanie som zacal pouzivat cca pol roka dozadu a som tymto postupom stale nadseny. Ak s tym mozem dosiahnut este lepsie vysledky, a to len za cenu ineho riedenia, tak to je parada . Typhoon uz ostane po starom. Len pre zaujimavost pripajam fotky troch mojich poslednych vytvorov kde som pouzil to slabe riedene cca 1:1,5 - 1:2. Spary to nezalialo, laky to dost vyhladili. Ked sa vsak teraz na to pozeram, mohlo to byt hladsie...
To Martin: Myslim, ze su tu lepsi experti na Bfs a FWs, z mojej strany by to nebolo take zaujimave a poucne. Navyse som u Dory prehodil kamuflazne polia . Nevedel som ako sa mi to mohlo stat az som pozrel do manualu stavebnice a tam tmavsiu RLM83 maju na scheme zobrazenu svetlejsimi poliami a svetlejsiu RLM75 naopak To vsak neospravedlnuje moju nepozornost . Na druhej strane su tieto dve masinky povinnou sucastou mojej domacej zbierky.
nejde o to, ci je niekto lepsi a horsi.
Ja tu mam tiez svojich par modelov a nie som majster, ale citaju to aj mladsi a menej skuseni modelari, ktory su radi za kazde foto pekneho modelu (aspon dufam), nemaju peniaze na to aby chodili na sutaze po celej republike alebo nedajboze do zahranicia, alebo kupovali drahe casopisy s fotkami modelov. Preto si myslim, ze kazdy model sa moze dat do galerie. Pre mna je kazdy kto postavi model frajer, uz len pre to, ze to vydrzal az do konca.
A tie vase su velmi pekne, takze preco nie?
Dalsi pokrok po vikende: preshading, nastriekanie kamuflaznej farby, postshading a nastriekanie leskleho laku. Pritom som sa snazil byt opatrny - original masiny zatial posobia velmi cistym dojmom.
Na preshading som pouzil matnu ciernu GS H12. Robil som to uz minuly vikend.
Na kamuflaz som vybral farbu Lifecolor UA027 (FS36320). Original stroje maju aplikovanu Camouflage Grey BS381C:626. Najviac sa mi k originalu podobala z toho, co mam k dispozicii, prave LC UA027.
Na postshading som pouzil tiez UA027 zosvetlenu pridanim cca 10% matnej bielej Lifecolorky.
Po zaschnuti (cca 24hod) som nastriekal na povrch lietadla leskly lak Revell Aqua. Je to moja prva skusenost s tymto novym typom acryl.farieb. A zatial parada! Ziadne zasychanie na tryske a na riedenie som pouzil iba destilovanu vodu v pomere cca.1:2 v prospech vody. Rozliatie laku po povrchu je perfektne. Revell vsak v tejto novej rade acryl.farieb ponuka zatial iba cca 30 poloziek, co je velmi malo...
Buduci vikend ma cakaju vystupne trysky a snad nanasanie dekalov...
Přílohy
Naposledy upravil Pavol Vilinsky dne 14 kvě 2006, 17:44, celkově upraveno 2