Tak sem pokrocil kousek dal. Dopasoval sem kabinku na 98%, slepil sem dohromady cele poloviny trupu (ne leva k pravi ale casti od nosu do ocasu). Rozhodl sem se ze, Postavim nove kridlo a toto si schovam na S-199 protoze oz ma zbrousene boule na kola. Uz vim jak na tyto kridla tak bi mi to nemelo trvat moc dlouho postavit nove. To nove kridlo nema zadne vistrikove chybi tak bi melo jit docela rychle. Mislim si ze na tomto novem ulozim zadni klapky otevrene. Toto kridlo je na to krasne vhodny tak toho drobet viuziju. Dnes bych rad mel to nove kridlo hotove. Chci zacit na kabinovim interioru zitra.
Nove kridlo je skoro hotove. Zytra zabrousim predni klapky a napasuju chladici klaky. Je mnoho prispusobeni co je mohu posadit a nejsem este rozhodnuty jak. ale mislim si ze asy tak jak je na te fotce.
Oto, upřímně obdivuju tuhle sado-maso práci. Klobou dolů. Dvoumístnou stodevítku mám v oblibě, ale radši si počkám na kit od Eduardu, to bude skládačka. Držím Ti palce, ať se dílo podaří.
Stavím jen a pouze Luftwaffe 1/48...nic víc nic míň...
Hans, mne ani tak nezalima dvou sedadlova stodevitka jak jen to ze je to neobvikti predmet a mohu nato nalepit Ceske oznaky. Gdibi ne existovala ta kabinka od Jays tak bich to ani nestavil. Delam to hlavne pro ten duvod ze to je konverze a ne kvuli predmetu. Modeli Bf-109G-12 existujou od AMG. Pokud vim tak sou od nich tri verze. Zas, ale to je jen hotova skladacka a zrovna tak draha jak od Eduarda. Ja to delam hlavne protoze to mohu a ne protoze to existuje a je to neobtizne. Proto napriklad sem stavil toho Bu-181 od MPM a ne od Stranskyho . Proto radci delam Spitfairy od ICM a delam opravi nez modeli od Eduarda. Proto budu delat S-199 stejne jako tento model nez cekat na model od Eduarda. Takhle jen sam sobe chci dokazat ze to este umim udelat a ne jen ze umim slepit model. Ja nejsem moc dobry na exteriorni detailovani tak jak ste mnoho zvas ale mislim si ze sem este natolik dobry na to komplikonane mechanicke postaveni. I gdiz sem si vedom ze pored sam narikam jak sou modeli od Eduarda drahe tak sem si taky vedom ze gdiz dodelam takovito zapasi tak sem investoval este vic v casu a pridavkam nez bi mi stal tem nodel od Eduarda. Negdy mi to taky udela radost gdiz de negdo jiny odiva na muj hotovi zapas a rekne "To je Eduard?" a ja odpovim "Ne to je 50% ICM a 50% Kudrna." Ja delam to stejne gdiz si stavim skutecne motocykli a skutecne lovecke sbrane. Negdy to trva rok nebo dva ale na potorce je od Kawasaki jen 60% motoru a 25% ramu od Kawasaki a zbitek sem ja. Na flinte je jenom frschlus od Mauser nebo CZ a zbitek sem ja. Tak co chci rict, je ze to nestavim protoze to je stodevitka (protoze normalne pro ne nemam vubec zadny zajem) ale protoze na to mohu nalepit Ceske oznaky a de to nejak dostupitelne a docela presne a dokonale postavit. Ja sem moc stary dedek na to abich cekal nez negdo vijde z novim dokonalim modelem ale mislim si ze este mam tu trpelivost a umelost abich neco takoviho dokazal. Neni to ani tak obtizne postavit jak jen docility tu trpelivost. Tento model mi bude stat $7 za zakladni model $20 za dodavky a hodne trpelivosti. Tak ze Weekend addition eduard bi bil stejne drahy a trval mi jen 10% casu ale zas bi to bil jen ten dokonali Eduard. Gdiz se mi potom negdo zepta, "to je Eduard?" tak odpoved bi jenom bila "ano" a nic vic. To sem jen ja
Dnes budu brousit kridlo zas do rovna a do hldka a dodelam chladicy klapky. Chtel bich nejak zacit interior. Protoze original kridlo sem odlozil a schovam pro S-199 tak sem vcera vecer slepil dalsi 109G-14 od UM dohromady trupove poloviny abi bili dokonale suche na brouseni nosu az budu pripraven na ten zapas. To co sem videl tady, viewtopic.php?f=6&t=82816 je uplne nadherne a musim taky dokazat.
Protoze ten model ma blbe rozlozeni u vnitri casti chlazicich lapek, tak posadit je tak jak sem chtel bi bilo btiznejsi nez sem ocekaval. Tak sem je polozil drobet jinak ale pored si mislim ze poloha je zajimava dostatecne. I udelat tuto polohu potrebuje hodne rezani a brouseni tech soucastek abi pasovali spravne do kridla.
Kridla sou dolepene, dobrousene a dopasovane. Trvalo to dele nez sem ocekaval ale pored mnohem rychlejc nez to prvni. I stema spustetejma klapkama. Bil to dobry rozhod postavit druhe kridlo pro tento ucel. Ty boule pro kola original vipadaji mnohem lepe nez lepit nove na to prvni kridlo. Nemrzi mi to vubec. sem stoprocentne spokojen. Chladici klapka je posazena jako na tomto predmetu.
Tak tady sem dostal lepsi fotku te EV-8 gde vazne je videt ta kratka kylovka/smerovka. Tam gde bi byla videt ta boule kapotova je opreny nejaky kryt od kridla smerem na hour tak ze vazne se nevi co by to mohlo byt za kapotaz, boule nebo bez boule. Taky je docela dobre videt ze EV-7 je svetlejsi nez EV-8. Posledni tri stroje sou tmavsi nez predni dva stroje. Ovsem, osvetleni je stejne na porovnani. Taki ze na EV-7 bud pouziju Peewit C-4610 a nebo RLM 77 podle vzorniku Hikoki. Ale bude to jedna stech dvou barev. Je skoda ze sem musel tu fotku o tolik zmensit pr pridani sem.
Tak stech vsech Eduardu G-cek co sem dostal a prikoupil mi zbili vrtule tak ze mohu pouzit poradnou ktera krasne pasuje a vipada spravne. Taky se mi stala zajimava vec. Protoze chladicy klapky sou prilepene jen z jedne strany, tak pri usichani pres tyto dva tydny se pomalu sami uzavirali. Hli se aspon pet stupnu nahoru. Nelibilo se mi to tak sem je ulomil a prilepil znova a vic otevrene. Tak ze gdiz se budou uzavirat tak este zustanou aspon tak jak je priblizne chci. Nacpal sem tam papirovou sablonu a necham je par tydnu tak uschnout nez na to budu znova sahat. Mam zatim dost prace a trupu ted. Taky sem se rozhodl ze ktomu prispusobim to jedno extra kormidlo od Eduarda. Taky sou v skadackach extra na pouziti. Ma dobry detail a na UM je na kormidle detail uplne omizeny. Vsude jinde je dobry. To bich este chtel docility dnes. Balancni plocha neni ve stejnem miste a nema stejny rozmer tak ji uriznu od um a nalepim na Eduard kormidlo.
Tak uz zapasim stim trupem pres tyden. Porad sem memohl pochopit proc mi nic nepasuje co chci do nej namontovat a porad to nechce vipadat spravne. Nakonec sem nato prisel. On je nos na vysku priblizne o dva milimetry moc stihli. Nemohu byt vic Nas**ny. Co budu ted delat? Chci nato skocit zvobouma nohama.Ted, rychle musim rozhodnout jak pokracovat a co budu moct zachranit. Cas ovsem uz nigdy nezachranim. Ja mam zato ze je na takovou presnou situaci Cesky viyraz, "Dopr**le prace" Presne pasuje. Tak sem porovnal trupy co mam poruce. Eduard, Hobby Craft a tento UM. Jak vite, ze novi Eduard G-6 nemam dlouho tak sem to neudelal drive. Hobby Craft a Eduard je skoro presne stejny ale tady je Eduard a tento UM. Muj modyfikovany Um uz na dvou sedadlovku a Eduard polovina, a potom Eduard polovina prilepena lepenkou ze spoda na UM nemodifikovany trup. Rozdili sou samozrejme. I na obrazku gde sedi nad sebou. Ten uhel vrchni kapotaze je videt ze je samozrejme rozdilny.
Tak ted bila otazka co skusit. Casu je vzdy vic nez penez tak skusim ten jeden trup stoho stareho G-6 od Eduarda skratit. Ten my nestal vubec nic a mam ctyri do zasoby. Jak se rika tady v Americe (prelozeno) " nestal ani jeden cervenej cent" viewtopic.php?f=296&t=131285 . Toto trvalo priblizne 50 minut udelat. Skratit ten stary trup. Proc to delam? 1)Jak sem rek, nic to nestoji financne. 2)Protoze de stoprocentne a lehce prispusobit to kridlo UM co sem uz postavil a mam hotove. Tak ted to vazne je cemu tady rikame "Kit-bash". Jak vidite ze to vazne de skratit. Taky protoze sem vibral toto misto na skraceni, ten trup je ted o neco nizsi v hrbetu coz je dobre protoze Eduard je vazne o neco visi nez ma bit podle tohoto. https://www.britmodeller.com/forums/ind ... hree-kits/
Tady je trup 1) Naznaceny a naryty 2)Uriznuty 3)Zarovnany 4)Zavereny a pasovany
Ted musim prilozit ze gdybi tento model bich delal podruhe tak bych nesahl ani na Eduard ani na UM ale stavil bich model Zvezda Bf-109G-6 to je podle zas tohoto. https://www.britmodeller.com/forums/ind ... hree-kits/
Provizorne odriznuto pro kabinu. Zas budu muset prilepit predni cast, nez budu pasovat spodek a zadek protoze potrebuju zas ty dva spodni trojuhelniky.
Nalepil sem predni cast kabiny. Ja sem si toho nevsiml driv, ale tento trup mel zdeformovanou levou cast trupu. Musel sem tam prozatim napasovat drevenou spejli do te doby co uscne lepidlo. Nahodou tam bude mezi kabinama prepazka ktera to bude drzet rovne. Na UM tam uz bila ale tento model tam nic nemel tak se lehce plastyk skrouti. Tento trup ma lepsi rozmery nez ma ten UM a kabinka pasuje na nej lepe ale co se tyka pasovani plastyku tak uprimne musim rict ze then UM dohromady pasuje o neco lip. Obednal sem si jeden od Zvezdy 109G-6 a taky jeden 109F-4 protoze ten ma kulate otvory pro kola az budu stavet S-199. $12 za kus je pored polovina co my stoji Eduard 109 Weekend addition($26/kus) a Overtrees co my stoji $20/kus.