Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Avia BH-3 1:48 od nuly aneb z toho co dům dal

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Avia BH-3 1:48 od nuly aneb z toho co dům dal

Příspěvekod KLuK » 29 črc 2019, 14:22

A je tu další pokračování

Po několikanásobném tmelení a broušení trupu a křídel opět krůček vpřed. Na vybroušená křídla jsem pomocí maskovací pásky a řídkého tmele nastříkal porty. Po zaschnutí tmele a odstranění maskovací pásky jsem křídla přestříkl surfem. Dobu, po kterou křídla zasychala jsem využil pro výrobu čtveřice kapek na horní plochy křídel. Vybrušovat z kousku plastu čtyři stejné kapky po jedné mi přišlo zdlouhavé a pracné. Vybrousil tedy jsem jen jednu a tu použil jako kopyto. Pomocí kopyta jsem kapky vytvaroval z tenkého plechu (z tuby od lososové pasty (:) ). Plechové kapky jsem (po lehkém přebroušení křídla i kapek) přilepil na příslušné místo.

Do čel křídel jsem navrtal ovory a do nich vlepil kolíčky z drátu pro usnadnění přilepení křídel k trupu. Na závěr jsem křídla přestříkal podkladovou barvou.

svatba_0700.JPG
spodní plochy křídel po nástřiku základovkou
svatba_0808.JPG
horní strana křídla s nalepenými plechovými kapkami a po nástřiku základovkou
svatba_0809.JPG
horní strana křídla s nalepenými plechovými kapkami a po nástřiku základovkou
svatba_0810.JPG
horní strana křídel
svatba_0811.JPG
a ještě jednou horní strana křídel (s nalepenými plechovými kapkami a po nástřiku základovkou)
svatba_0812.JPG
kovové kolíčky pro usnadnění montáže křídla k trupu

stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod CARLOS CHECA » 29 črc 2019, 19:41

Koukám samý hustý technologický vychytávky. Ta s tou žárovkou, tak ta je za 100 bludišťáků ;-I Fakt super =D>
Vystřelim z děla, páč mašinkvér je na hov.o M:-) !!!!!
Koupím různé modely 144 i rozestavěné, nabídněte, děkuji [-o<
CARLOS CHECA

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Víťa Výmola » 29 črc 2019, 20:24

Mám dotaz k těm portům na křídlech. Opravdu tam byly a takto vystouplé?
Sám už dlouho uvažuji o stavbě Bh-3 a tuto otázku pořád nemám vyřešenou. Samozřejmě, třeba Bh-10 je takto má a jsou dobře vidět na fotkách. Ale Bh-3 má konstrukc křídla přece jenoum jinou a na fotkách jsem porty nikdy neviděl. Vyjímkou je pouze béžový prototyp (nebo je to závodní stroj?), kde ale švy spíš prosvítají skrz nekamuflovaný povrch.
Ví někdo, jak to má správně vypadat? A fotka by byla úplně nejlepší!
BEZVÝHRADNĚ STOJÍM ZA IZRAELEM

Pracujte pečlivě, nespěchejte, dokonalý vzhled modelu záleží jen na Vás. :)

Na stole: Avro Vulcan (Airfix 1/72), Zlín Z-181 (KP 1/720, leccos dalšího v šuplíku
Letos dokončeno: SPAD 510 (Azur 1/72)
Mimo jiné dokončeno: I-16 (1/72, ICM), MiG-3 (1/72, Hobbyboss), P-51 Nooky Booky (1/72, Tamiya)
Víťa Výmola

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 29 črc 2019, 21:31

Víťa Výmola píše:Mám dotaz k těm portům na křídlech. Opravdu tam byly a takto vystouplé?
Sám už dlouho uvažuji o stavbě Bh-3 a tuto otázku pořád nemám vyřešenou. Samozřejmě, třeba Bh-10 je takto má a jsou dobře vidět na fotkách. Ale Bh-3 má konstrukc křídla přece jenoum jinou a na fotkách jsem porty nikdy neviděl. Vyjímkou je pouze béžový prototyp (nebo je to závodní stroj?), kde ale švy spíš prosvítají skrz nekamuflovaný povrch.
Ví někdo, jak to má správně vypadat? A fotka by byla úplně nejlepší!

Popravdě, podkladů k tomuto letadlu mnoho není a tak jsem vycházel z toho mála, co mám a co se mi podařilo najít na netu.Z technického popisu v monografii L+ K (ročník 1981, čísla 24 a 25), knihy Českoslevenská letadla (1.díl) a fotek křídla BH-9, závodního stroje BH 3.1 trupové číslo 17 a stroje BH-3.4. Ostatní fotky, které mám k dispozici jsou v takové kvalitě, že z nich nelze posoudit přítomnost či nepřítomnost port na křídlech.
O křídlech se v monografii mimo jiné píše: " ... kostra křídla byla tvořena dvěma skříňovými nosníky a šestnácti žebry ... potah křídla z obou stran od náběžné hrany až po druhý nosník byl překližkový, celek byl potažen plátnem. ..."

V popisu závodního stroje (BH-3.1 trupové číslo 17) který jsem nalezl zde na fóru se pak praví: " ... páska použitá na přelepení PORT lemovala i náběžné a odtokové hrany křídla a ocasních ploch."
Z těchto faktů jsem vycházel.

Dále už je to jen moje dedukce.
1) když byla křídla potažena plátnem, bylo zcela běžným a zavedeným postupem přichycení plátna k žebrům křídla. To se dělo pomocí hřebíků podložených pro zpevnění páskou - portou
2) u závodního stroje (BH-3.1) se píše o přelepení port páskou. Z toho usuzuji, že porty na křídle byly. Kdyby ne, proč by je někdo přelepoval páskou? Zároveň se domnívám, že závodní stroj byl "vymazlen" pro maximální výkon a jedna z úprav byla přelepení port páskou pro zlepšení aerodynamiky, proto si myslím, že u sériového stroje porty byly, ale nemusely být přelepeny páskou.
Takže netvrdím, že to tak doopravdy bylo, pouze mi to připadalo logické.

IMG_20190729_215639.jpg
křídlo BH-9
23_BH-3_17.jpg
Je to sice ta závodní verze (BH-3.1) , porty jsou zřetelně vidět a podle mě jen neprosvítají, ale jsou na povrchu. Ale možná se taky mýlím.
Avia BH-3_4.jpg
Avia BH-3.4 křídlo vypadá, jako by na něm porty byly, ale vzhledem ke kvalitě fotky se to nedá jednoznačně potvrdit ani vyvrátit

Naposledy upravil KLuK dne 31 črc 2019, 10:41, celkově upraveno 7
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 29 črc 2019, 21:43

CARLOS CHECA píše:Koukám samý hustý technologický vychytávky. Ta s tou žárovkou, tak ta je za 100 bludišťáků ;-I Fakt super =D>

Díky :)
... skromný dotaz, a co je takový bludišťák?
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 31 črc 2019, 10:53

Pokračuji trupem, tmelení a broušení a tmelení a broušení a ....

svatba_0604.JPG
svatba_0605.JPG
svatba_0606.JPG
svatba_0607.JPG
svatba_0608.JPG
svatba_0609.JPG

Naposledy upravil KLuK dne 31 črc 2019, 21:42, celkově upraveno 1
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vrazel » 31 črc 2019, 11:07

Ty křídla vypadají fajnově.
Když už si s nimi takhle hraješ, nezapomeň na ty černé gumové bloky na náběžce,
které ji chránili proti poničení, když křídlo po odmontování dali ke zdi.
Na té tvé fotce je jeden na levém křídle pěkně vidět.
Obrázek
Dušan Vrážel - Čs. letectvo 1918 - 1939
Letov Š-328v.4, Avia B-222, Avia B-422, Aero A-300
vrazel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robert Blaschke » 31 črc 2019, 11:17

KLuK píše: ... skromný dotaz, a co je takový bludišťák?

Bludišťák je odmena, trofej, čosi ako Oscar. :)
https://www.ceskatelevize.cz/eshop/2304 ... zlaty.html
A-300 vacu, Praga XE-55, Š.4, SARO, B.34
Robert Blaschke

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 31 črc 2019, 11:25

V mezičase mezi jednotlivým přebroušením a přetmelením trupu jsou začal vyrábět drobortinu.

Chladič jsem udělal z destiček různé tlouštky a jako imitaci voštiny použil jemnou kovovou síťovinu.

chladič_0001.JPG
chladič_0002.JPG
chladič_0003.JPG
chladič_0004.JPG

Podvozková kola jsem použil z starého vakuformu Avie B-534 od MPM, která již obsahovala drobné díly odtříknuté z plastu. Na osy a ložiska kol jsem použil injekční jehly, podvozkové nohy a kryt osy jsem vyřízl a následně vybrousil do tvaru opět z plastové destičky

podvozek_0001.JPG
podvozek_0002.JPG

Sedačka - jak jinak než plastových destiček + pásy z maskovací pásky a drátu.

svatba_0900.JPG

Vrtulový kužel jsem použil ze stavebnice Avia B-534 od Eduarda, listy vrtule stejně jako křídelní vzpěry budu vybrušovat z destičky.

vrtulový kužel_0001.JPG
vrtulový kužel_0002.JPG

KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robert Blaschke » 31 črc 2019, 12:16

Dobrá práca! Máš šikovné ručičky =D>
A-300 vacu, Praga XE-55, Š.4, SARO, B.34
Robert Blaschke

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 31 črc 2019, 12:25

Vážený pane velmi děkuji za návod jak stvořit křídla. Tak asi pohnu ze svýma Avkama které obrůstá mech. [-o<
Přílohy
IMG_20190731_122452.jpg
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 02 srp 2019, 15:21

Stavba opět poskočila, tentokrát o větší kus.

Pokračoval jsem na trupu, bohužel jsem neměl fotoaparát k dispozici, odjel na pár dní se synem, tak alespoň slovní popis. Po dotvarování a přebroušení přídě jsou přistoupil k výrobě detailů. Při hledání řešení, jak vytvarovat větrací otvory na horní straně kapoty mě napadlo využít tenkého plechu, který se již osvědčil na kapkovité kryty kování na křídlech. Z plechu jsem vystřihl dva obdélníky a ty z rubu i lícu vyhladil zakulaceným koncem rukojeti šroubováku na tvrdé rovné podložce (v mém případě na pracovní desce kuchyňské linky :lol: ).
Tvar prvního plechu jsem upravil tak, aby "sedl" na horní část přídě mezi přední kryt motoru a kabinu. Na přiloženém obrázku je to žlutě vybarvená část. Po doladění tvaru plechu jsem jej narovnal a rýsovací jehlou na něj nakreslil umístění větracích otvorů, otvorů pro výfuky a kulomety a pozici kapkovitého krytu na levé straně přídě. Břit starého šroubováku jsem vybrousil do tvaru dlátka a tímto nástrojem jsem pak do plechu položeném na dřevěný špalík, vysekl větrací otvory na kapotě motoru. Na poprvé se to moc nepovedlo, ale bylo již jasné, že to tak půjde. Kýžený výsledek přinesl až třetí pokus. Poté následovalo vyvrtání otvorů pro výfuky a kulomety a jejich začištění jemným smirkem. Na závěr jsem plechový díl naohýbal podle tvaru trupu a přilepil na jeho místo na přídi.
Z druhého plíšku jsem po vyvrtání a vypilování větracích otvorů vytvaroval přední kryt motoru (na obrázcích označeno oranžovou). Tímto oplechováním jsem vyrovnal schod, který vznikl po nalepení plechové kapoty a zároveň mi umožnil přesné vytvarování tří otvorů v jeho čele. Balza je měkká a tři malé větrací otvory bízko sebe by se v ní dělaly špatně.

Avia BH_3_001.jpg
žlutý díl - plechová kapota, oranžový díl - přední kryt motoru
Avia BH_3_002.jpg
žlutý díl - plechová kapota, oranžový díl - přední kryt motoru

Bouli na levé straně přídě a oválnou kryku na přední části kapoty jsem vyrobil z plastu.
Naposledy upravil KLuK dne 03 zář 2019, 21:41, celkově upraveno 2
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 02 srp 2019, 17:01

Po oplechování přídě následovalo přetmelení a přebroušení drobných spár. Poté jsem přilepil kapku na levou stranu motorového krytu, na horní stranu oválnou destičku se "zobáčkem" (dopředu připravené z plastu) a injekční jehly coby trubkové průchody pro hlavně kulometů. Vrtáčkem jsem prohloubil otvory pro výfuky, žiletkovou pilkou vyryl spáry na kapotě motoru,jehlou podle šablony pár kruhových krytek na trupu a na příslušná místa na zádi trupu udělal otvory pro lanka směrovky.
Na pohyblivých částech výškovky a na směrovce jsem vyškrabováním a následním broušením jemným smirkem namotaným na kulatém špalíku naznačil prohnutí plátěného potahu mezi žebry, vahadla pro ovládání směrovky jsem udělal z plechu jako jeden kus a vlepil do výřezu na směrovce, který jsem předtím udělal žiletkovou pilkou. Po vlepní vahadla jsem řez na hraně směrovky zatmelil a po přebroušení směrovku i výškovky přilepil k trupu.
Na závěr jsem celý trup přestříkal podkladovou barvou. Mezitím se mi vrátil fotoaparát z cest a tak jsem mohl nastříkaný trup rovnou vyfotit.

svatba_0805.JPG
trup po nastříkání podkladovou barvou
svatba_0806.JPG
trup po nastříkání podkladovou barvou
svatba_0808.JPG
ovládací páka a otvor pro lanko směrovky

Naposledy upravil KLuK dne 03 zář 2019, 21:44, celkově upraveno 2
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 02 srp 2019, 17:06

a safra to je paráda! Klaním se!
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pepsini » 02 srp 2019, 17:31

Nedávno jsem mněl stejný nápad udělat bh-3 z bh-11,nakonec po děsné lopotě :angry: jsem to vzdal,ale ty větrací otvory jsi udělal brilantně [-o< [-o< ,držím palce ať to dotáhneš do zdárného konce,to nejtěžší máš myslím už za sebou ;-I
2022 viewtopic.php?f=6&t=147487 2021 viewtopic.php?f=6&t=142957&hilit=pozdni+sber
2020 viewtopic.php?f=6&t=137562&p=2383849&hilit=pozdni+sber+2020 2023 viewtopic.php?f=6&t=151434 2024 viewtopic.php?f=6&t=155213
pepsini

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno