O tom Kits-Worlde na A Bit O´Lace viem, ale v "našich končinách " momentálne nie je u žiadneho predajcu skladom. Ale možem na tie dekále počkať (hádam sa v predaji objavia), alebo ich dať vyrobiť. Preto v tejto chvíli ten môj pokus o ich výmenu resp. kúpu dekálov.
K Princess Pat : viem, že má Nose Art dosť chudobný (žiadna baba), ale láka ma to olietanie. Ani tá druhá olietaná mašina z 381.BG (VP P ....Dreambaby ) na tom nie je s Nose artom o moc lepšie. Na ani jednu z nich som nenašiel dekále .... Takže ich bude treba dať vyrobiť.
Do úvahy ešte prichádzala Nine O Nine, ale zatiaľ som nenašiel fotku ( a prešiel som toho na nete už dosť), ktorá by ukazovala na jej olietanie, resp. ktorá by potvrdzovala tú animáciu olietania na krídlach. Tým by bola pre mňa zaujímavá, lebo na ňu dekále mám.
Tak aby sa nepovedalo, že zatiaľ iba "mudrujem", tak niečo od stola ...
Začínam krídlami ... Na základe porovnania paneláže z výkresov a stavebníc, ktoré som tu zverejnil cca stránku dozadu, som v prvom kroku mojej stavby pretmelil na oboch stavebniciach tie časti paneláže krídiel oboch stavebníc, ktoré nezodpovedajú výkresom. Na krídlach ešte musím (podľa definitívne vybratých strojov, podkladov a ich fotiek ) doriešiť "problematiku mriežky" a "výduchov" na konci krídiel.
Jeden stroj už mám definitívne vybratý, lebo už mám na ceste dekále na A Bit O´Lace ....
Druhým bude s veľkou pravdepodobnosťou jeden zo strojov 381.BG : VP-X, VP-P, VP-W Ani na jeden z nich pravdepodobne dekále neexistujú, takže minimálne Nose Arty budem musieť dať vyrobiť.
Stavebný sumár / úvaha pri aktuálnych úpravách krídiel stavebníc Revell a Airfix :
A Bit O´Lace: táto mašina je z poslednej tretiny produkcie, takže by som podľa informácií zverejnených v tomto vlákne očakával, že bude mať už iba jeden výduch na koncoch krídla realizovaný priamo vo výrobe. Ale existuje na ňu fotka /-y, ktoré dokazujú, že mala po dva výduchy na každom krídle, v trochu inej pozícii, ako ich majú mašiny s jedným výduchom. Stavebnica Airfix má takto urobené krídlo, takže A BIt O´Lace bude pravdepodobne stavaná z tejto stavebnice. Ale problémiku pri Airfixe sa asi nevyhnem, lebo táto stavebnica má posunuté bočné strelištia a A Bit OˇLace ich podľa fotiek aj podľa podkladov ( zoznamu výrobných blokov) ešte posunuté nemá ... Či by sa dali prehodiť krídla medzi stavebnicami som zatiaľ neskúšal. Skôr si myslím, že nie.
Jedna z mašán 381.BG : (VP-X, VP-P, VP-W,...) Tieto mašiny sú síce z rôznych závodov a asi aj období zhotovenia, ale podľa fotiek fotiek fotiek majú po dva výduchy ... ... takže by sa pri nich priam pýtala stavba z Airfixu, ale opäť ... mali neposunuté bočné strelištia. Takže si opäť budem musieť vybrať, ktorú časť stavebnice upravovať : či trup (strelište) , alebo krídla ( koncové výduchy).
Ale ... V dohľadnej budúcnosti plánujem stavať aj Little Miss Mischief . Ona je priamo v stavebnici Revell, ktorá má : - neposunuté bočné strelištia ... čo by malo byť v poriadku, - jeden odvetrávací výduch na konci krídiel .... čo asi nie je poriadku (minimálne na jednom krídle).
Keďže nemám v archíve dobovú fotku na krídla reálnej mašiny zhora, tak vyvstáva otázka pre miestnych znalcov : Ako je to z výduchmi na konci krídla u Little Miss Mischief ? Ja v tejto chvíli zastávam tento názor : Vývoj a typy týchto odvetrávacích štrbín na konci krídla opísal v tomto vlákne misak58 tu : viewtopic.php?f=57&t=76648&hilit=skupinovka+B+17&start=255 ... ale priamo sa nevyjadril k ich usporiadaniu na Little Miss Mischief ... LMM je stroj o jeden výrobný blok starší ako A Bit O´Lace, ktorá má na dobových fotkách dva tieto výduchy. Takže aj LMM by ich teda mala mať. Navyše ... aj keby mala LMM nejakým spôsobom od výroby už iba po jednom výduchu (ako je to v stavebnici Revell), tak pri výmene poškodeného ľavého krídla dostala krídlo zo staršieho stroja, ktorý mal dosť pravdepodobne ešte výduchy dva. Takže predpokladám, že : - LMM mala po dva výduchy. - Ak by mal Revell správne podklady ( o ktorých ja doposiaľ nemám vedomosť), tak by mohol byť reálny aj stav s jedným výduchom na R krídle a dvoma výduchmi na vymenenom Ľ krídle. Pomohla by dobová fotka na Little Miss Mischief zhora na krídla.
Keďže všetky plánované mašiny majú neposunuté strelištia, krídla bez ventilačných mriežok a po dva výduchy na koncoch krídiel, tak som začal s potrebnými úpravami ... : - u Airfixu ... presunutie predsunutého streliska späť na pôvodné miesto a zatmelenie mriežok topenia, - u Revellu ... zatmelenie výduchov na konci krídla. Budú zdvojené a na inom mieste.
Po týchto úpravach bude (na dotknutých miestach) nasledovať kontrolný surf, prebrúsenie a následne definitívna úprava kridiel : - úprava paneláže, - nitovanie - možno aj doplnkové exteriérové plechy