Ahojte Fortresáci. Nedávno mi na stole pristála B-17G od Revellu v 1/72 s niekoľkými doplnkami ... Samozrejme, že som si zaobstaral aj ďalšie.
Teraz už cca dva mesiace lúskam toto vlákno, sťahujem podklady,fotky,robím si poznámky a obdivujem znalosti a prehľad misak58 ako aj vytrvalosť a prácu Jardu Krála. S Jardom som už po súkromnej línii prebral niektoré podklady, takže mu za jeho ústretovosť aj touto cestou ďakujem.
Aj keď zvyčajne neuverejňujem stavbu svojich modelov, teraz som sa rozhodol urobiť výnimku a prihlásiť sa do tejto skupinovky.
S výberom kamufláže ešte nie som na konci, preto uvítam aj Vašu pomoc, prípadne alternatívne návrhy. Mám vcelku jasno, akú B-17G chcem ... s prioritami v tomto poradí : - silne olietanú, - červené doplnky, - pekný Nose art, najradšej peknú babu - mašinu najradšej v OD, - prípadne aj vymenené časti draku, krídla a pod., (niečo ako u LMM ...)
Favorita vidím v mašine/ mašinách 381. BG v prílohe, ale ... ... podľa mojich (resp. našich ... spolu s Jardom ) doterajších zistení a vedomostí im chýba .... tá baba na čumáku. Na fotkách ľavej strany prednej časti ju nevidieť.... ale teoreticky môže byť nejaká na pravej strane ... Fotky z pravej strany som/sme zatiaľ nenašli. Ak by ich niekto mal vo svojom archíve ... pomohli by. Ale uvítam aj Vaše návrhy na iné mašiny, blížiace sa mojim predstavám.
Čičinu na čumáku to má, je to OD, po opravě, červené značení na směrovce, jako bonus to má pravé boční střeliště ještě vzadu, takže by se nemuselo na revellácké stavebnici přeoperovávat, dělají se na něj obtisky, jenom je sehnat...
Ahoj, vďaka za ozaj super tip ... O tej mašine viem , ale ... presne si sa trafil do jediného obmedzenia, ktoré pri mojom výbere mám.
Tento výber má ... z môjho pohľadu ... pre mňa iba "morálny" háčik. Viem totiž, že ju stavia jeden veľmi dobrý kamoš, ktorý ju dosť pravdepodobne bude zanedlho prezentovať aj tu na MF ... Pomohol mi už dokonca aj v súvislosti s touto mojou stavbou ... Z tohoto môjho popisu je asi jasné, že mu nechcem "liezť do kapusty" ....
Ale to je asi jediné obmedenie, ktoré pri výbere mašiny mám. Snáď ešte jedno ... Little Miss Mischief si nechávam na neskôr.
A co třeba Green Good Deal od 483 BG, je v deklech od DP Casper, ale nejsem si zrovna jistý jejich interpretací barevných cowlingů. Ale může být zajímavý i tím odstraněným podbradkem.
Ono těch mašin je i víc, ale nejsou na ně moc dekály, ale to nevím, jaký je problém...
Vďaka za ďalší návrh. Na tých obrázkoch je to isté lietadlo ? Lebo na jednom podbradok má a na druhom nie. Je na ňu viac fotiek, prípadne farebná schéma ?
Pre upresnenie ...(okrem toho, čo som uviedol v mojom vstupnom príspevku) ... chcel by som stavať mašinu s relatívne doložiteľným farebným prevedením a v klasickom G-čkovom usporiadaní.
Zatiaľ sú favoritmi : - niektorý zo strojov 381.BG, z môjho úvodného príspevku, - Nine O Nine, kde sa snažím dopátrať, či stav znázornený na animačnom obrázku dole aj zodpovedal realite. Podľa animácie stavať nechcem. Teda hľadám fotku, ktorá by tú animáciu potvrdila. Vtedy by sa 9O9 stala mojou horúcou favoritkou. Ale možno ma tu ešte niekto prekvapí nejakou mašinou, na ktorú som zatiaľ nenarazil
Víc fotek jsem na Good Deal nenašel. Co je ale na ní zajímavé, že je to poslední mašina, která sjela z výrobní linky Boeingu v Seattlu opatřená OD/NG zbarvením.
Ta fotka bez podbradku je nedatovaná, tak těžko říct, jestli to bylo pořízeno během služby, anebo až po válce. Našel jsem na ní následující barevnou vizualizaci, na které má modré cowlingy, což je podle mě interpretace autora na základě té první fotky bez podbradku: https://www.markstyling.com/mto_b17s4.htm.
Ahoj Rosťa. Sedím nad výberom konkrétnej mašiny na nete už zhruba týždeň. Nad hľadaním podkladov na samotnú 9O9 druhý deň. Aj na túto stránku k 9O9 som tiež narazil. Nie je tam výpovedná fotka zhora na jej krídla. Ale vďaka za snahu ...
Ale aby som sem dal už aj niečo k samotnej stavbe ...
Pri porovnaní (v tomto vlákne zverejnených) výkresov na B-17G a krídla stavebnice 1/72 od Revellu som narazil na nezrovnalosti v paneláži, ktoré som zvýraznil na fotke. Predpokladám, že zverejnené výkresy sú OK ... a hokej ( ako sa to pekne rýmuje ... ) v tom má Revell. Keďže sa jedná o lokálne nezrovnalosti, tak sa ich chystám lokálne zatmeliť, preryť a celé krídlo onitovať.
Takisto sa chystám riešiť správny tvar a pozície výduchov na krídlach. Všetko práve podľa fotiek definitívne zvolenej mašiny.
Ale práce na niektorých podskupinách, ktoré mali všetky G-čka určite rovnaké, by som už aj mohol začať ... Uvidíme, ako mi do toho zatnú blížiace sa sviatky ...
Když jsme u té 909 a fotek, na které dal odkaz Rosťa - jak vidíte barvu cowlingů na této fotce?
Je to jen klam, nebo jsou jiné barvy než OD? Na ostatních fotkách je jasné, že barva je stejná jako olivovka na trupu, ale tady je to takové tmavší, připomíná to odstín směrovky
Já bych bral výkresy vždy jen jako orientační. Lepší jsou fotky. Na první je B-17 verze B/C a je tam vidět poměrně hodně linií. Křídlo bylo asi děláno s více kusů. Na fotce druhé kde je verze G bych řekl, že došlo ke zjednodušení výroby snížením počtu dílů. Ale nemám B-17 tak naštudovanou.
Odpovede na dotazy : Tak ja sa iba začínam prelúskavať témou B-17, určite sa tu teda nájde viac povolanejších znalcov.
to Kyli : Z môjho pohľadu asi takto : bolo by to zaujímavé, keby v nejakom období boli červené ... nedohľadával som to. Ale možno boli iba v nejakom období viac ušpinené, ako sa (o pomerne výraznom ušpinení cowlingov) píše aj tu niekde vo vlákne. to Pelikan : Pravdepodobne správna úvaha.
Keďže viem, že si pri stavbe musím dávať pozor na výrobcu stroja, výrobné číslo, od toho závislú farbu interiéru, pozíciu bočných strelísk, typ zadného streliska, prevedenie výduchov na koncoch krídel, a pod.... ... tak si musím najskôr definitívne vybrať mašinu, resp. mašiny aby som neskákal zprava do ľava a nemenil "tému" každú chvíľu.
Situácia sa u mňa mierne posunula asi tak, že v sobotu na súťaži v Košiciach som si bazárovo zaobstaral v 1/72 ďalšie G-ko od Airfixu ...
Z jednej stavebnice (ako som už písal) chcem stavať olietanú mašinu v OD s červenými doplnkami. Favoritmi sú niektorá z mašín 381.BG (VP-X, VP-P, ....). Zháňam na nich dekále, hlavne Nose artu. Náhradníkom na stavbu v OD je 9O9.
Z druhej stavebnice chcem stavať A Bit O´Lace. Takisto zháňam dekále, hlavne Nose artu.