Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

1/48 F-35A Tamiya - early USA, beast mode + všechny doplňky

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 271 • Stránka 9 z 19 • 1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 19
  • Odpovědět s citací

Re: 1/48 F-35A Tamiya - early USA, beast mode + všechny dopl

Příspěvekod jezekm » 25 srp 2024, 23:18

No a takhle ve výsledku, zalakovat a nechat na chvilu :sleep: , časem ještě vovošuju a čmoudnu!

Původní foto:

42o.jpg

Stačí jen nechat v editoru jednoklikem automaticky upravit kontrast a šup, hned je barva jiná (světlejší maj beztak fšici radši)...

42o - kopie.jpg

Takže ták ňák!

PS: jen pro upřesnění - v tuhle chvíli jsem definitivně vyřadil z testu Tamiyackou trysku s edu-plechama, bo to nemá smysl s tím dále jakkoliv pracovat, když jsou tu tištěné...
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarda Kubín » 26 srp 2024, 22:06

Ty jen o prázdninách nepíšeš, ale zase lepíš a barvíš. U mě jsou prázdniny totálně plonkový, mam rozdělanýho kocoura od Gawy a už dva měsíce jsem na něj nešáhl :? Tak to do nás per, třeba mě to nakopne se probudit z letního spánku ;-I ;-I
A jako vždy perfektní práce =D> =D> V budoucnu tohle vlákno využiju až budu stavět ty svoje pětatřicítky =D> =D>
Jarda Kubín

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 26 srp 2024, 22:21

No sice něco lepím a barvím, ale zrovna 2x moc mě to nebaví! Jednak je horko = barva schne "v letu" a to se dělat nedá, nebo třeba když mám rukavice, tak mi z pod nich kape pot na podložku a po sundání mám na prstech "varhánky" jak žába. Ble. A furt se ta stavba nějak táhne jak smrad, občas o tomu sednu a neudělám za celou dobu nic...

Navíc prázdniny jsou obecně dost blbý období, už aby ti fakani zase táhli do školy a měli zeběhlý systém = seděli na prdeli v lavici a nevymejšleli bejkárny. Prázdniny jsou pro mě jeden velkej chaos.

Řečí klasika:

41xx.jpg

jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 26 srp 2024, 22:27

No ale zpět ke stavbě - slepení trupu.

Při prvotním testování jak to sedí to sedělo vše perfektně, tak mě náhle překvapila tahle díra:

41a.jpg

Bylo to dáno tím, že jsem dolepoval šachtu žebříku jako doplněk od Reskitu a prostě to bylo velký. Zas je k neuvěření, že to nikdo při návrhu ani nezkusil na samotném modelu, jinak by to musel hned vidět. No klasika!

Nicméně náprava byla snadná, voškrábat to třeba bylo:

41b.jpg

jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 26 srp 2024, 22:48

No a nyní vše připroveno na hlavní sLEP!

Nejdříve násoskový kanály do spodní části trupu a patřičně zaaretovat:

43a.jpg

43b.jpg

a hlavní spoj spojů:

43c.jpg

Nejdříve jsem štetečkem z DeLuxe lepidla jen tak "něžně oblízl" všechny místa spojů/styčných ploch na obou polovinách. Toto má za následek, že se jakoby "aktivuje" plast! Následně jsem půlky k sobě přitlačil a postupně slepil S-kovou klasikou kolem dokola. Po vytvrdnutí je pak takový spoj pevnější, než jen běžně "svařený" jedním lepidlem.

a celé to řádně zaaretoval a opět nechal :sleep:

43d.jpg

43e.jpg

S touhle vypíč.. přední podvozkovou nohou se fakt pracuje blbě! Celou následující dobu stavby překáží - navíc mám starch, že se při mojí neopatrnosti zlomí. Tamiyácký řešení s vyklopením má fakt něco do sebe...

43f.jpg

ZÁVĚREM: to jak ty jednotlivé podsestavy a nakonec i trup (a vlastně všechno stavebnicové) vzhledem k celkové velikosti modelu sedělo bylo naprosto úžasný.

Kdo si to nezkusí, nevěří!

Prostě skvěle inženýrsky vymyšlený a nástrojářsky provedený řemeslo.

Úplná LePičova nirvána... =D>

jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DimaADA » 07 zář 2024, 22:14

Good afternoon
Very interesting building! I will watch with interest, since in the future I myself plan to make an F-35 from Tamiya. Only I will do modification B in 1/72.

Dobré odpoledne
Velmi zajímavá budova! Se zájmem budu sledovat, jelikož sám v budoucnu plánuji vyrobit F-35 od Tamiya. Pouze já udělám modifikaci B v 1/72.
DimaADA

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 29 říj 2024, 21:01

Táááák popojedem.

Mám tak 4 měsíce opoždění s psaním oproti realitě, tak se to pokusím (podle času) to dohnat - alespoň jeden příspěvek za den - no uvidíme estli se zadaří.

Každopádně ještě se musím vrátit o jeden drobný krok zpět - před slepením trupu je nutno finálně rozhodnout, kterej vejfuk se na model dá.

43c - kopiez.jpg

Když se použije ten ze stavebnice, tak se tam MUSÍ vlepit výstupní kolečko (lopatky motoru), jako tunel se použije ten tubus, co tam už je a pak se tam buď nalepí tryska ze stavebnice, nebo adekvátní náhrady v podobě doplňků od Auresu, apod. Pokud se použije Eduard, tak ten to má jinak = po slepení je to jako jako jeden díl a ten se tam celý vsunuje. Snad je to jasné - viz obrázky.

EDA:
2a.jpg

7i.jpg

Tady je to, co bude nakonec čumět venku:

42o.jpg

No a finální rozhodnutí bylo použít Eduardí sestavu - mají oproti stavebnici lépe udělaný konec motoru (lopatky) a tryska je díky 3D tisku plastičtější. Když zapomeneme na peripetie a zbytečně vyhozený čas opravou schodů na materiálu, tak to vyjde takto. Znovu bych to ale nedělal a s klidem použil Aires, nebo jinou náhradu. Jo a jen pro úplnost - rovnou zavrněte plechy určené na trysku z leptané planžety - tudy cesta fakt nevede.
Naposledy upravil jezekm dne 29 říj 2024, 21:26, celkově upraveno 1
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 29 říj 2024, 21:24

Tak trup jsem nechal zaschnout a mezitím připravil směrovky a výškovky - lepí se ze 2 dílů každá.

Tydlencty "křidélka" jsou ňáké divné - některé spáry procházejí rovným panelem (plochou), někde je to v paneláži (zahloubení). Zřejmě technologický oříšek i pro zkušeného japonce.

Ve všech stavbách co jsem tak vokoukl (povětšinou během meditace na hajzlu), tak jsem viděl, že to tmelili snad všici. Takže, tam kde je spára na panelu, jsem brousil do rovna a tam, kde je paneláž jsem tmel dal do spáry a ten pak vymyl uchošťourem - ale jen tak, aby tmel zůstal rovnoměrně ve spáře a zachoval jí. Je to lepší způsob, než to celé tmelit, brousit do rovna a pak rydlem obnovovat paneláž - většinou se to totiž vydrolí (nebo to má jinou šířku a podobný vylomeniny) a musí se to dělat znovu. Vím, že je spousta jiných způsobů jak to dělat jinak (třeba sekunďák) ale tohle mi nějak funguje, ať si to každej dělá jak chce.

44a.jpg

Pozn. potřeba si zkusit vedle jaký tmel jde čím vymývat a jak dlouho po napatlání ať to neskončí nějakou samonasrávačkou...

44b.jpg

44c.jpg

Ve výsledku OK

44d.jpg

jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lochtibrada » 30 říj 2024, 17:06

chcel by som upozornit ze diel R22 je asi vymysel eduardu na fotkach som nic take nevidel.

(6) engine F-35A AF-237 (18-5346) first flight Date 2020-03-24.jpg

(5) engine F-35 Sustainment while at Hill AFB, UT. Photos shot on 06 MAR 2017.jpg

Lochtibrada

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Josef Steinocher » 30 říj 2024, 19:42

Lochtibrada:
R22 je tohle ne?
1.jpg

'' Poznal jsem neomezenou moc a držel jsem ji v rukou a vím o ní jediné: Přivádí muže k šílenství. ''
Alexander III. Makedonský
Josef Steinocher

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 30 říj 2024, 21:08

Hele, nevím, takhle to je v plánku:

42i.jpg

42g.jpg

42h.jpg

Nevím, ale myslím, že pravdu bude mít asi Josef. Trochu mo to připomíná poslední stupeň přídavného spalovaní, tak jako si to matně a zastřeně pamatuju a vybavuju ještě ze školy... ale co to je fakt nevím. Ale je pravda, že Tamka to tam taky nemá. No ještě se tedy na to před finálním slepením výfuku kouknu.
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 30 říj 2024, 21:24

Tak a před stříkáním jsem místo maskování celé bombšachty to zavřel krytem šachet, který je ve stavebnici i pro zavřenou variantu!

Nesmí se tam ale vlepit tenhle díl:

45a.jpg

Ten kryt tam padne jak prdel na hrnec, až se člověk diví, jak je to přesné... prostě PARÁDA: ;-I

45b.jpg

45c.jpg

Ale kryt na šachtu kol tam vlepit/vložit nejde (má tam osazení) - to se musí vymaskovat:

45d.jpg

jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 31 říj 2024, 21:03

No a připravené SOPky vlepíme do skeletu:

46a.jpg

46b.jpg

a OPĚT to sedí jak "prdel na hrnec" - krásné slícování - úplná modelářská extáze... tak u rovných dílů se tak nějak očekává, že to bude sedět, ale tady je to všechno jaxi " v křivkách"!

46c.jpg

46d.jpg

46e.jpg

46f.jpg

46g.jpg

Cajk.

Pozornému čtenáři jistě neutekla chybička, co se vloudila a to tohle vyteklé lepidlo v podobě 3 zasr.. kaPiček. Sedí to prostě tak přesně, že stačí dát lepidla málo a svaří se to parádně. Pokud se dá jen trochu víc a přitlačíte, stane se toto = moje chyba, no couž? Stává se i v lepších rodinách lepším modelářům.

46gg.jpg

Poznámka: když se tohle stane, tak jetřeba zachovat chladnou hlavu a rozhodně se v tom ničím nerejpat, trochu si zanadávat a nechat to pořádně zaschnout = pak to půjde jednoduše odstranit/odříznout nožem.

Tady je to opraveno a přelíznuto jemným smirkem:

46h.jpg

jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 01 lis 2024, 20:47

No a VOPky.

shora vypadaly OK:

47a.jpg

Zdola ale NE. Nevím, kde se stala chyba, asi mám GRAMLAVÝ ruce, ale tady mi to moc nevyšlo:

47b.jpg

47c.jpg

47d.jpg

Každopádně, když to shrnu všechno na jednu kopu, tak tady jsou označeny všechny místa na letadle, které jsem tmelil - no mic toho není... to se dá!

48d.jpg

jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 01 lis 2024, 20:56

No a už se pomalu blížíme ke kamufláži, ale předtím bylo potřeba ještě připravit ty prostory čidel/kamer a vlepit tam ty prosklenné díly.

Obrázkově:

49a.jpg

49b.jpg

49bb.jpg

49d.jpg

49dd.jpg

49e.jpg

49f.jpg

Na lepení používám většinou SP (extra rychlé) svařivací lepidlo v černém nebo čirém provedení - tak jak se to zrovna hodí. Je krásně vidět, kam zavzlíná a "nematní" čiré díly podobně jako sekunďák.

49c.jpg

jezekm

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 271 • Stránka 9 z 19 • 1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 19

Zpět na Rozestavěno