Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

JAS-39C Gripen, Italeri+JAS-39D Gripen, Kitty Hawk 1:48

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 247 • Stránka 9 z 17 • 1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 17
  • Odpovědět s citací

Re: JAS-39C Gripen, Italeri+JAS-39D Gripen, Kitty Hawk 1:48

Příspěvekod KLuK » 11 úno 2024, 18:47

Jak si tak hraju s tónováním překrytu kabiny, tak mě (bohužel až teď) napadlo vyzkoušet, jak překryt sedí na trupu. A k mé nelibosti jsem zjistil, že odklopná část překrytu je úzká. Pokud se na jedné straně srovná s okrajem trupu, na druhé straně jí chybí do šířky něco kolem milimetru. Protože chci kabinu dělat zavřenou, budu si muset vytáhnout nový překryt z acetátové fólie.

vnejší_jas-39a-gripen.jpg
A nebo mě napadlo ještě jedno řešení, ale nevím, nakolik je reálné. Je možné u stroje na zemi, v klidu a bez pilota nechat jen pootevřenou kabinu, jak je vidět na fotce?
Kdyby to bylo reálné, vystačil bych si i originál úzkou kabinou.
Naposledy upravil KLuK dne 12 úno 2024, 09:18, celkově upraveno 1
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Racochejl » 11 úno 2024, 21:03

Našel jsem takové fotky. Takže možné to asi je. Jen je na nich vodoznak tak se mi nechce je sem moc dávat
Racochejl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 11 úno 2024, 23:21

Díky,
fotky nepotřebuji. Stačí mi vědět, že to jde.

Mám už sice vytažený nový překryt z acetátové fólie, ale nalepit na jeho přední hranu "kšilt" a zpětná zrcátka bude docela pakárna. Tak si nechávám pootevřenou kabinu z originál dílu jako zálohu.
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pepsini » 12 úno 2024, 09:31

kluku ušatá (:) chápu že to chceš zavřeny ,ale otevřený kokpit tomu vždy přidá na atraktivitě vždy ,zvlášť když tam máš lepty a povedenou sedačku =D> ,tolik práce na tom, ja bych se toho nebál ;-I ,acetátových si určitě vyrobíš vice a můžeš zkoušet to tónování skel ,mezi námi děvčaty ,dívat se na kabinku v určitý den ,z určité vzdálenosti a z určitého uhlu je na pikaču, já byt tebou tebou tak ještě dal experimentuju na tónovaní , ale jak si psal ,stačí umyt levelingem ,já jsem kejši taky zkoušel tónovat a koupil jsem si na to ,kouřovou šedou a průhlednou žlutou gunze ,pokusu plno a vůbec se mi to nelíbilo ,nakonec jsem byl spokojený z obyčejnými neprůhlednými barvami jen hodně zředěnými (acetonem) ,taky jsem odkukal ty zakouřeny skla na "jutube".sry že ti do toho kibicuji, ,samo že autor si to musí rozhodnout sám o tom to je ;-I
Přílohy
P1080653.JPG
tohle je obyčejná žluta gunze s nějakou kapkou jiné barvy ,hodně zkoušet poměr ředidla ,taky jsem mel představu ze by to mělo vypadat trosku jinak ,ale tak už
P1100802.JPG
tohle je výjimka ,děláno ze staré zažloutlé folie co jsem našel ,ale zas odstín není na gripen a kde něco takého teď najit ...
2022 viewtopic.php?f=6&t=147487 2021 viewtopic.php?f=6&t=142957&hilit=pozdni+sber
2020 viewtopic.php?f=6&t=137562&p=2383849&hilit=pozdni+sber+2020 2023 viewtopic.php?f=6&t=151434 2024 viewtopic.php?f=6&t=155213
pepsini

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 12 úno 2024, 15:51

Pepsini,
děkuji za Tvůj podnětný příspěvek a pěkné obrázky. Svými pokusy s tónováním jsem došel, sice z jiných důvodů než Ty, ke stejnému závěru.

Anžto jsem člověk chytlavý, po přečtení článku o tónovaní skel jsem si řekl to bude ono a jal se to okamžitě vyzkoušet. Moje představa byla, že výsledek bude vypadat jako ochranné metalické filtry na modeních objektivech. Při svých pokusech jsem narazil na několik problémů.
První potíž byla v tom, že jsem chtěl dosáhnout jen velmi lehkého zlatavého odstínu. Ale při nastříkání velmi zředěné metalické barvy s příměsí hnědé metalická barva dělá sice velmi malé, ale viditelné jednotlivé tečky. Tento jev sice zmizí po nastříkání více vrstev, ale pak už je zase překryt příliš zlatý. Zkoušel jsem tyto tečky rozleštit (metalické barvy řady MC jsou leštitelné) ale v při tak velkém rozředění barvy a tím pádem malému množství kovového pigmentu to nefunguje. Tak jsem tento způsob opustil.
Ale napadlo mě použít práškové barvy. Namíchal jsem si směs z hnědého práškového patinátoru a zlatého prášku (dal se koupit v malířských potřebách pro tónování barev) a tuto směs jsem roztíral na překryt. Touto metodou jsem dosáhl celkem dobrého výsledku. Překryt vypadal pěkně, ale ... aby se projevil efekt částečné odrazivosti musela být "barva" nanesena zvenku. Což byl problém, protože barevná vrstva byla velmi háklivá na dotyk a maskování překrytu pro nastříkání rámu kabiny tím pádem nepřicházelo v úvahu. Následné nalakování sice odstranilo citlivost povrchu na dotyk, ale zase vylezl zlatý pigment ve formě malých teček.
Takže jsem dospěl k závěru, že opustím ideu proměnlivé průhlednosti a překryty jednoduše natónuji silně rozředěnou barvou s hnědo žlutým odstínem. Když jsou překryty tónované zevniř, v kombinaci s vnějším lesklým povrchem vypadají překryty taky dobře. Takže teď už jen hledám správný poměr barev pro dosažení akorátního odstínu.

Inu někdo má jasno hned, já na to musel postupně přijít. No alespoň jsem se u toho vyblbnul. Ale k tomu metalickému povrchu se ještě někdy vrátím. :P
A nad otevřenou kabinou ještě pouvažuji. :-k Na to je zatím ještě čas.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kuba Fiala » 12 úno 2024, 16:46

Ahoj Ludvíku,
nedá mi to abych se nezeptal. Proč nezkusíš nejakou transparentí kouřovou barvu na tónování kabinek? Třeba ta nejprofláknutější tamiya X19, mi odstínem nepřijde nějak mimo.... Případně zkusit nějaký jiný odstín od jiného výrobce ( gunze, ammo, mrp...)
https://www.scalemates.com/profiles/mat ... 6&p=albums
Kuba Fiala

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pepsini » 12 úno 2024, 17:06

jen pro představu, transparentní barvy,ta "dolní" kabinka je čistá
Přílohy
P1150808.JPG
2022 viewtopic.php?f=6&t=147487 2021 viewtopic.php?f=6&t=142957&hilit=pozdni+sber
2020 viewtopic.php?f=6&t=137562&p=2383849&hilit=pozdni+sber+2020 2023 viewtopic.php?f=6&t=151434 2024 viewtopic.php?f=6&t=155213
pepsini

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 12 úno 2024, 22:31

Pepsini, klasické tónování bez přidávání metalických barev jsem už dělal vícekrát. S tím už nějaké zkušenosti mám. Ale je dobré vidět, jak se to povedlo někomu jinému.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 13 úno 2024, 00:00

Kuba Fiala píše:Ahoj Ludvíku,
nedá mi to abych se nezeptal. Proč nezkusíš nejakou transparentí kouřovou barvu na tónování kabinek? Třeba ta nejprofláknutější tamiya X19, mi odstínem nepřijde nějak mimo.... Případně zkusit nějaký jiný odstín od jiného výrobce ( gunze, ammo, mrp...)

Ahoj Jakube. (:) Odpověď je jednoduchá. Byl jsem zvědavý a chtěl jsem si vyzkoušet postup tónování s metalickými barvami. Ale výsledek neodpovídal mým představám. Takže teď na tu klasiku dojde.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 13 úno 2024, 00:19

Tak teď, když už mám jasno s tónováním překrytu, vrátil jsem se k modelu a trochu s ním pohnul a věnoval se vybavení kokpitu.

IMG_7011.JPG
IMG_7012.JPG
Stejně jako u dvoumístné verze jsem na kryt přístrojové desky natupoval hustou barvu pro naznačení krycích koberečků, z kousků plastových destiček drátů a bužírky vyrobil detaily na zadní stěně kabiny a z dílů ze sady fotoleptů dal dokupy plato s "krabičkami" za hlavou pilota.

IMG_7013.JPG
IMG_7014.JPG
Na zaměřovač a kabeláž už mi dnes nezbyl čas, takže na příště mám daný jasný program.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DUNDR1 » 13 úno 2024, 11:27

Pěkné to máš. Ty "krabice" za sedačkou nejsou symetricky, ale asi nebudeš řešit. Tak aspoň pár fotek na kabeláž. Ať se daří...
Přílohy
DSC_0543.jpg
DSC_0543.jpg (23.3 KiB) Zobrazeno 1482 krát
100_4009x.jpg
100_4008x.jpg
DUNDR1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 13 úno 2024, 14:54

Díky za fotky.
O těch asymetricky umístěných krabičkách vím. Použil jsem na ně díly ze sady fotoleptů pro Italerku od Eduarda. Bohužel to mají krapet blbě. :? Původně jsem to řešit nechtěl. Ale kvůli místu zkusím tu zadní krabičku urvat, zkrátit a přilepit ji správně. Pak se mi budou lépe dělat kabely. Takhle tam na ně není až tak moc místa.
Naposledy upravil KLuK dne 14 úno 2024, 10:57, celkově upraveno 1
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 13 úno 2024, 23:15

Dnes jen malý pokrok.

IMG_7018.JPG
Nejdříve jsem natónoval překryt a čelní štítek kabiny. Chtěl jsem to mít hotové dříve, než se pustím do zaměřovače, protože po osazení sklíčka zaměřovače bez přilepení čelního šítku, jak se znám, bych sklíčko zaměřovače určitě urazil a ztratil.
Úplně vlevo na snímku je nový překryt, vytažený z acetátové fólie. Zatím ho mám jako zálohu.

IMG_7015.JPG
Upravil jsem šířku a umístění krabičky (blíže k zadní stěně) na platu za hlavou pilota. Podle zákonu schválnosti, když je potřeba některý díl z modelu odlepit, tak drží jako hrom. Kdyby ale měl opravdu pořádně držet, stačí škaredý pohled a díl upadne. Odlepení krabičky z plata byl samozřejmě ten první případ. Nakonec jsem zaznamenal úspěch. Po půlhodinovém přemlouvání debonderem a pošťuchováním skalpelem se mi podařilo krabičku odlepit, aniž bych poškodil zbývající díly a samotnou krabičku. Odlepenou krabičku jsem o necelé 2 mm zúžil a přilepil ji zpět na plato, přičemž jsem ji posunul k levému okraji kabiny (po směru letu). Upravenou krabičku a její okolí jsem znovu natřel.
Po této operaci jsem začal doplňovat kabelové rozvody. Zatím jsem stihl jen malou část a to "nejlepší" mě teprve čeká. Ale už se to začíná pomalu rýsovat. (:)

KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jouza » 14 úno 2024, 23:08

Velice inspirující vlákno. Líbí se mi styl práce"co není, vyrobím si" ;-I
Petr Schickl, prostý lepič...
člen štětečkové galaxie č.50
Jouza

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 14 úno 2024, 23:31

Dnes jsem měl jen chvilku. Na doplňování kabeláže do kokpitu jsem nějak moc neměl náladu a tak jsem se pustil do úpravy trysky motoru. :sculptor:

IMG_6841_1.jpg
Díly na trysku jsem použil ze sady leptů. Tryska je složená za dvou dílů, vnitřní části (na fotce je označena červeným obdélníkovým rámečkem) a z vnějších lamel (v červené kružnici)

IMG_6845.JPG
Podle návodu sestavená a naohýbaná tryska se mi nelíbila. Lamely trysky jsou rovné ...

IMG_0014_1.jpg
... ale měly by být mírně vyklenuté.

IMG_7019.JPG
Takže jsem trysku zase rozebral, nechal jsem si sestavenou vnitřní část a na její konec jsem přilepil kroužek odříznutý z plastové trysky ze stavebnice.

IMG_7021.JPG
Z vnějšího dílu jsem odřezal jednotlivé lamely a ty jsem lehce prohnul. Na vytvarování prohnutí mi posloužila obyčejná sklenička na pití, do které jsem lamelu vložil a pomocí dřevěnou kulatinou ji vnutil prohnutí vnitřního průměru skleničky. Vytvarované lamely jsem pak postupně lepil na vnitřní díl trysky s plastovým kroužkem.

IMG_7029.JPG
IMG_7030.JPG
Oprava trysce prospěla. I když je klenutí jen velmi mírné, rozdíl je viditelný. (:) Trysku ještě trochu doladím a pak už bude moct do lakovny.
KLuK

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 247 • Stránka 9 z 17 • 1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 17

Zpět na Rozestavěno