Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Mi-24 Monogram 1:48 - trocha masochismu neuškodí

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 464 • Stránka 9 z 31 • 1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 31
  • Odpovědět s citací

Re: Mi-24 Monogram 1:48 - trocha masochismu neuškodí

Příspěvekod KLuK » 10 čer 2023, 20:44

Tomáši, mám dotaz k té zmiňované přepážce v hlavní podvozkové šachtě u Déčka.

přepážka v podvozkové šachtě.jpg
Nemám úplně jasno v tom jak vypadala. Zkusil jsem to nakreslit. Je ta přepážka od přední až k zadní stěně šachty (zelená a červená část) nebo jen jako je ta červená část? Nebo úplně jinak ? :?:
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hindman » 10 čer 2023, 20:58

Ludvíku, je to jen ta červená část, to, co jsi označil zeleně je průchozí. Na fotkách, co jsem Ti poslal je to vidět, i když ne možná dost zřetelně.
Hindman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 10 čer 2023, 21:23

Děkuji. Myslel jsem si to, právě že jsem si toho na těch fotkách všiml. Tak jsem se chtěl ujistit, že jsem to pochopil správně.
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 12 čer 2023, 21:40

Po krátké přestávce (v poslední době mám času na hraní méně, než bych si přál :( ) zase o kousek dál.

IMG_5756.JPG
Původní sedačky ze stavebnice jsem nahradil novými. Na výrobu kovových skořepin sedadel jsem použil díly ze sady fotoleptů pro interiér. Skořepinu předního sedadla jsem sestavil bez úprav, u skořepiny zadního sedadla jsem podle fotografií mírně snížil opěradlo. Do obou sedadel jsem doplnil polstrování opěradel. To jsem udělal z plastových destiček, které jsem vytvaroval pomocí rydla a skalpelu se zakulaceným ostřím. Na sedáky jsem použil stejnou destičku. Vzhledem k tomu, že sedáky byly hladké, tak jsem u nich pouze zakulatil rohy a hrany.

IMG_5755.JPG
Na přední sedačku jsem doplnil z kousku tenké plastové destičky vyvýšení levého boku a loketní opěrku vyrobenou z drátu a kousků plastu. Na zadní sedačce jsem doplnil "nějaký forichtung" na dolní části pravé bočnice sedadla a opěrku hlavy. Opěrku hlavy jsem nalepil sklopenou, aby bylo alespoň trochu vidět i do chodbičky. Sklopená opěrka hlavy po umístění sedadla do kabiny sice moc vidět nebude, ale kdyby tam nebyla, bylo by vidět, že tam chybí.

IMG_5757.JPG
Na obě sedačky jsem doplnil pásy, opět ze sady fotoleptů pro interiér. Zbývá mi udělat pro obě sedadla "nohy" a pak už je budu moci instalovat do kabin.

IMG_5758.JPG
Z kousků plastu jsem sestavil konzoli s pákami stop kohoutů, ovládání motorů a pákou kolektivu.

IMG_5759.JPG
Na páku kolektivu jsem použil původní díl ze stavebnice. Páku jsem zkrátil, upravil její hlavici a na spodní straně rukojeti doplnil "oko" z tenkého drátu. Kolečko na levé straně pod pákou kolektivu jsem vypustil, po umístění konzole do kabiny nebude v žádném případě vidět.

IMG_5763.JPG
Páky stop ventilů a ovládání motorů ještě čekají na doplnění.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 13 čer 2023, 21:05

Konzola s ovládacími pákami je hotová. Je to celkem prťatý (viz předchozí smímky se sirkou), tak se to špatně fotilo. :foto: Fotky nejsou nic moc. Ale pro představu to snad stačí.

IMG_5766.JPG
IMG_5774.JPG
IMG_5777.JPG
Na páčky pro stop ventily a ovládání motorů jsem použil měděné drátky, kuličku na konci jsem udělal roztavením konce drátu nad plynovým hořákem kuchyňského sporáku. Jo a ty dva měděné fousy jsem tam nechal jen kvůli focení. Před přilepením konzole do kabiny je samozřejmě odstraním.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Szwarc.Robert » 13 čer 2023, 21:14

Ty teda jedeš, radost sledovat =D> =D> ;-I
Szwarc.Robert

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Hatala » 13 čer 2023, 22:44

Super, jak zive. =D> =D> =D>
Martin Hatala

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pepsini » 14 čer 2023, 16:29

S tou sirkou se to tu už provalilo, nehraj to na nás :grin: , kus páky a tolik se dá ještě vylepšit, dobře ty =D> =D>
2022 viewtopic.php?f=6&t=147487 2021 viewtopic.php?f=6&t=142957&hilit=pozdni+sber
2020 viewtopic.php?f=6&t=137562&p=2383849&hilit=pozdni+sber+2020 2023 viewtopic.php?f=6&t=151434 2024 viewtopic.php?f=6&t=155213
pepsini

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 15 čer 2023, 22:43

Szwarc.Robert píše:Ty teda jedeš, radost sledovat =D> =D> ;-I

Díky Roberte!
Tento týden jsem měl docela náročný, na modýlek moc času nezbylo. Zítra a o víkendu (pokud se něco nezmění) bych na tom měl být s časem lépe, tak zase o kousek popojedu. :sculptor:

Martin Hatala píše:Super, jak zive. =D> =D> =D>

Martine díky.
Interiér této stavebnice je poplatný době jejího vzniku. Pro dosažení podoby, která se blíží skutečnosti je potřeba prakticky vše udělat nové. I když mám sady fotoleptů pro interér a exteriér od Edy (sady jsou přímo pro stavebnici Monogram, z přelomu roku 1998/1999) stále je dost věcí, které tyto sady neřeší nebo některé díly nejsou úplně přesné. Například lepty na výrobu nových sedaček vůbec neřeší polstrování, na přední sedačce chyběla loketní opěrka a zadní sedačka (pilota) byla tvarově trochu mimo. Takových drobných chyb je tam více, takže nezbývá, než některé díly upravovat nebo vyrábět nové.

pepsini píše:S tou sirkou se to tu už provalilo, nehraj to na nás :grin: , kus páky a tolik se dá ještě vylepšit, dobře ty =D> =D>

Dobře, dobře, na krbovou sirku jste mi přišli, tak začnu používat špendlíky nebo kovové mince. :grin:

Je to tak. Z původní páky kolektivu, tak jak byla ve stavebnici, mi zbyl 2/3 pahýl, který potřeboval upravit. Konzolu s dalšími páčkami stavebnice neřeší, výrobce to obešel připevněním páky rovnou do podlahy kabiny vedle sedačky pilota. Na nově vyrobené konzole je však páka více vpředu a kdybych neupravil její délku, končila by někde za palubní deskou a nešla by zvedat.
Ještě mě čeká upravit páku kolektivu do přední kabiny a páky cykliky do obou kabin (obě mají špatný tvar) a vyrobit novou páku brzdy rotoru. Ta ve stavebnici není.

Celý interiér obou kokpitů, spojovací chodbičky a transportní kabiny je rozsáhlá přestavba s využitím fotoleptů a velkým podílem nově vyrobených dílů.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 16 čer 2023, 19:08

Dnes jsem měl konečně dostatek času ke stavbě Hinda.
Dokončil jsem práce na vybavení pilotní kabiny ... tedy mimo věcí, které jsou umístěné na rámu překrytu a dveřích do kabiny.

IMG_5780.JPG
Takto vypadaly páky cykliky a kolektivu před úpravou.
K profláknuté "krbové" zápalce jsem přidal minci a vše fotil na podložce s rastrem 10 x 10 mm

IMG_5782.JPG
A takto vypadají páky po úpravě. Ta položená vodorovně je nově vyrobená páky brzdy rotoru (ještě nezkrácená). Tato páka ve stavebnici není.

IMG_5789.JPG

IMG_5792.JPG

IMG_5793.JPG
Tři snímky s pohledy do dokončené kabiny pilota.

Po dokončení kabiny pilota jsem začal s vybavením kabiny střelce. Tady to bude větší "sranda". Zatímco v kabině pilota jsem mohl použít díly ze sady fotoleptů s minimálními úpravami, do přední kabiny střelce budu muset některé přístroje vyrábět nové, protože je sada fotolepttů buďto neobsahuje, nebo jsou dost nepřesné.

IMG_5794.JPG
Zatím jsem stihl nabarvit a přilepit přilepit do kabiny levý přístrojový panel s pákou cykliky.

... pokračování zase zítra (:)
Naposledy upravil KLuK dne 17 čer 2023, 18:17, celkově upraveno 4
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tonny » 16 čer 2023, 19:10

:-)˜ :wink: :? Jako při té velikosti ;-I
2016 rozestavěno :Jak-1B Eduard
2016 dokončeno : 3x spit Mk.IX a pokaždé jinak Eduard Spit Mk.VIII JF 330 Eduard
2017 dokončeno : Spitfire Mk.VII 1/48 Eduard Spitfire IX R-RH M61 1/48 Eduard
Tonny

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 16 čer 2023, 22:04

Ahoj Tonny,
Je to docela pidi velikost. Obdivuji modeláře, kteří to zvládnou v měřítku 1:72.
Řečeno slovy "klasika": "Je to boj ... ale krásnej." :)
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 17 čer 2023, 18:38

Dnes jsem začal zabydlovat pravou stranu střelcovi kabiny.

IMG_5835.JPG
Pod horní okraj kabiny jsem natáhl tyrkysově zelenou trubku z olověného drátu, na zadní stranu kabiny vpravo od sedadla doplnil lékárničku vyrobenou z kousku plastové destičky (na fotce není moc vidět) a kousek nad lékárničku jsem ještě doplnil "krabičku" s elektropřístroji.

IMG_5836.JPG
Na pravý bok jsou doplnil další blok s přístroji. Základ bloku je z fotoleptu. Na něj jsem doplnil kabelové rozvody z tenkých drátků, konektory jsou z kousku plastové izolace stažené z tenkého drátu a nařezané na přiměřeně velké (přesněji malinké) válečky. Nyní jsem již mohl přilepit i sedačku. Její loketní opěrka by při dřívějším přilepení sedačky do kokpitu překážela při lepení bloku s elektronikou na pravém boku kabiny.

... a další zase příště. (:)
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 18 čer 2023, 22:08

Úkol na dnešní odpoledne splněn. Pravá strana kabiny střelce je téměř hotová.

Po včerejšku my zbývalo doplnit "berany" na řízení protitankových střel a jejich zaměřovač. Berany stavebnice neřeší a ve fotoleptech jsou zjednodušeny na jednu krabičku. Nezbylo, než je celé vyrobit nové.

IMG_5840.JPG
Zaměřovař protitankových střel ve stavebnici je, ale příliš velký a navíc zcela smyšlený. Fotolepty nabízí akorát základnu na kterou se má nalepit plastový díl zaměřovače ze stavebnice. Takže v podstatě stejná situace jako u beranů. Všechno znovu a lépe.

IMG_5842.JPG
IMG_5844.JPG
Takto vypadá pravá strana kabiny střelce po doplnění beranů a zaměřovače.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Truhlík » 19 čer 2023, 16:07

Vies,ze ta prepazka za strelcom nema byt...
Truhlík

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 464 • Stránka 9 z 31 • 1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 31

Zpět na Rozestavěno