Zdá se, že produktový manažer firmy U3D správně pochopil důležitost letounu PBY-5 pro modelářský svět a máme tady další krásný doplněk pro model 1/48 ( dvaasedmdesátina by asi taky nebyl problém). Žebřík pro nástup do letadla, hotovou mašinu to velmi oživí, a že bych to lepil z U profilů, to si nedovedu představit. Už jen doplnit hadrový podklad pod první dvě pole a hurá s tím na místo.
Anton Zídka píše:Zdravim pani. Chcem sa opytat ci niekto nema zvysne tieto dekaliky pre catalinu. Je to pre znameho ktori sa chysta na tuto krasku. Dakujem Anton
Jsou to všechno jednoduché markingy, jen znaky a čísla, doporučil bych nechat si říznout masky
Pár fotek od stolu s mírným pokrokem. Pustil jsem se do partie, která mě dost dlouho strašila. Původně jsem měl v plánu vyrobit kopyto nové věže a vyvakuavat si novou, ale v poslední chvíli jsme ztratil odvahu, a použil tu ze stavebnice, která je malá a má špatný tvar. Udělal jsem alespoň pár úprav-doplnění vnitřní konstrukce, nový kulomet od GasPatch, který je krásný ale pouze v pevné verzi, doplnil jsem tedy madla z leptů, muniční a "odpadní" schránky z leptů a profilů, opěrka střelca je vyrobena z drátu, leptu a kusu plechu. Vnější svislé rámování je dolepeno ze samolepící fólie, ve skutečnosti byly tyto pruhy taky nanýtované na vnější konstrukci. Nebude to zrovna nejlepší partie modelu, ale jsem, rád, že ji mám z krku, protože mi pomalu začíná docházet dech.
Konečně jsem se hnul trochu v před, a je tu ještě jedno oživení jinak fadně nudné modré Cataliny, opět z produkce firmy U3D, servisní plošiny, ještě musím doplnit výztužná lanka. Tímto zvoním do posledního kola, už jen dolepit plováky, osadit věž, vrtule, natahat antény, posledních pár detailů a bude po všem
Pánové, díky Vám všem za přízeň, sledování, komentáře. Dnes, 8. května 2022 ve 21:11 nastal ten slavný okamžik, moje Catalina je hotová. Doufal jsem že ji stihnu k 80. výročí bitvy v Korálovém moři (kterého se nejspíš účastnila nebo minimálně kamufláži spadá do tohoto období) a podařilo se na poslední chvíli. Ke konci už jsem se s focením nezdržoval a dolepoval a dodělával co šlo. Ne vše proběhlo hladce, ne vše je dobré jak mohlo být, ale jsem rád, že jím mám z krku. Teď přemýšlím čím vyplnit tu prázdnotu, přece jen 4,5 roku, kdy byla rozestavěná (za tu dobu jsme přibral 20kg, narodili se mi dvě děti, ubylo vlasů)..trochu jsem si na to zvykl jako na pevný bod v životě ..ale mám pocit, že konverze B-17C 1/48 tohle místo zaplní minimálně za dvě pětiletky Fotka je jen rychlá ze stolu v obýváku, budu to muset nafotit, ale nejsem zdatný fotograf, ani žádného po ruce nemám, tak kdo ví kdy to bude.
Gratulujem Vojtěch, celú dobu som Tvoju prácu sledoval a je naozaj perfektná Rád vidím nejakú Catalinu po veľmi dlhej dobe postavenú, je to krásna mašina (moja úplne top). Teším sa na B-17.
Díky Dneska jsem narychlo blikl ještě pár záběrů, aby má reportáž byla kompletní. Antény jsou z chemlonky, izolátory na nich z plastové tyčky od lízátka vytažené nad ohněm a protažené vrtákem, sloupek antény na centroplánu stavebnice ignorovala, tak jsem mírně upravil jeden přebytečný z Bf 109 od Edy Stejně tak chybělo ve stavebnici pachole na přídi, které jsem doplnil z profilu a vyseklého plastového kolečka, doplněné manipulační madla na náběžných hranách, k právemu je uchycena nějaká boční anténa (mimochodem tohle je velice opomíjená partie jak v literatuře tak u stavebnici, nenašel jsem na to pořádný záběr nebo pérovku, takže trocha improvizace). Dále osazeny vrtule, střelecká věž s přechodovými pásky, poziční světla, manipulační tyč ostruhového dvojkolí, a...a to je asi tak všechno co vám o válce s Catalinou můžu říct Ne všechno se povedlo jak mohlo, ale v tuhle chvíli jsem rád, že ji mám hotovou a na své poměry jsem spokojen. Lepší fotky celku mi snad nafotí kamarád s pořádným fotostanem a foťákem, když se podaří, za 14 dní by to mohlo být.