Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Su-33, 1/72, Hasegawa / Trumpeter- skupinova stavba

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 732 • Stránka 8 z 49 • 1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 49
  • Odpovědět s citací

Re: Su-33, Gawa 1/72

Příspěvekod davidSK » 27 pro 2011, 20:58

dik Jardo
dobre nebudem lakovat pojdem hned na druhy pokus, inak Martin ten wash je sedy len v kombinacii s modrymi odtienmi ide jemne do hneda, nechcel som dat ale o moc tmavsi aby to nebilo do oci
davidSK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Glogar » 27 pro 2011, 21:37

Tak to potom jo :)
tvořím: H. P. Halifax
hotovo: G-55
Martin Glogar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod davidSK » 28 pro 2011, 14:41

tak som hodil znovu oleje, neham to vyschnut 3-4 dni kedze to rytie je dost jemne, inak Martin cim preryvas linky? ja ked sa o to snazim tak vzdy vybehnem, ides od ruky ci mas nejake voditko?
davidSK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod tamata79 » 28 pro 2011, 17:05

davidSK píše: inak Martin cim preryvas linky? ja ked sa o to snazim tak vzdy vybehnem, ides od ruky ci mas nejake voditko?

Promiň, nejsem sice Martin, ale ...

Davide, na to přeryvání je tady poměrně dost témat v ,,Jak na to" :-k A docela jsem překvapenej, že zrovna Ty, jsi na to nenarazil :shock: . Protože si myslím že už s těma modelama děláš pěkný věci, takže takovej poměrně základ, jako je obnova rytí, by pro tebe měla být docela prkotina :-k

Jinak to není zas tak nic ,,světobornýho" aby jsi z toho musel mýt husí kůži :lol:
Když to má pěkný ale mělký rytí, tak to normálne jenom protáhni žiletkovou pilkou. Lehce, tak dvakrát, třikrát, čtyřikrát. Bude ti to dělat takovou ,,šponu"- to je vono.
A když je to moc mělký, tak si k tý rýze přilož nastříhanej metr. A máš vodítko hned. Třeba já místo toho metru spíš používám kraje z leptů, on je to takovej dobře ohebnej materiál. Myslím že na stránkách Modelplacu je to doooost dobře popsaný a vyfocený a ukázaný, takže potlesk Panu Jakubu Vilingrovi

ÁÁÁ, Tak jsem to přeci jenom našel :-D http://www.modelplac.cz/pages/tipy_triky/ryti.htm

A má tam i někde videa jak se to dělá [-o< Opravdu je to pecka [-o<
tamata79

• Odpovědět s citací

Příspěvekod davidSK » 28 pro 2011, 17:13

no prave za vsetko co sa tyka rytia je pre mna nocna mora Tamata, skusal som rozne sposobi a vzdy to posere...., preto sa vzdy radsej dotazujem , kazdy ma iny sposob a mozno nieco nove sadne aj mne konecne :D
skusal som aj ziletkovu pilku :( ale mas pravdu sem to nepatri
davidSK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod tamata79 » 28 pro 2011, 17:45

davidSK píše: ale mas pravdu sem to nepatri

Ale tak trochu to sem i patří. Třeba se opravdu najde někdo kdo ti poradí nějakou prkotinu která ti pomůže :-k
Hlavně se toho neboj a zkoušej to!!!!!!!!! Jakub to na těch stránkách má hezky vysvětlený, zkoušej si i ty sám různý úhly toho zkosení toho rydla (nebo co vlastně máš) jak ti to bude nejlíp vyhovovat. (Já bych se přimlouval za tu pilku).
Vem si kousek plastový destičky (nebo třeba vnitřní stranu křídla od nějakýho éra) na spodní kus nastříhanyho svinovacího metru si nalep tamyia pásku (nebo něco jinýho, v podstatě to je jedno) a to celý si potom i stím metrem nalep na tu destičku, aby se to nehlo, a prostě to zkoušej. nakonec uvidíš že zas tak hrozný to není. A že ti to někde vyjede :? pche, myslí že to vyjíždí i takovým borcům jako je Kopečák, Černoch, Braňo, Otisaq a spousta dalších a dalších. ( Sice né tak často jako nám, ale určitě jim to taky vyjede) Prostě vem tmel a oprav to 8-)
Hlavně si z toho nedělej hlavu. Když to zkoušet nebudeš, tak ti to nikdy nepůjde. 8-) ;-I
tamata79

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Glogar » 28 pro 2011, 19:38

Co se mě týče, nejraději používám žiletkovou pilku. Pokud je tam aspoň malá spára, udrží se. Přejedu několikrát, jen lehce, příliš netlačím, opatrně. Jedu ji tak cca pětkrát, až je spára dostatečně hluboká. To jde použít u rovných linek.
U zakřivených používám hrot z kružítka. Netlačm skoro vůbec, ale jen vlastní vahou rychle projíždím, kroužím třeba dvacetkrát, třicetkrát. Ono to ten materiál nakonec ubere a jehla tak nevyjede. Nemůže se hned zatlačit, najednou to neuděláš. U některých méně zakřivených linek jsem si oblíbil rydlo Trumpeter, není vůbec špatné.
Potom povrch přebrousím smirkem 1200, vykartáčkuju pod vodou zubním kartáčkem, a postup ještě jednou zopakuju. Už to jde samo rychleji, spáry už jsou hluboké, jde o jejich důkladné vyčištění. Znovu všechny projedu, přebrousím, vykartáčkuju a nakonec přejedu spáry tenkým štětečkem namočeným v acetonu. Ten vyžere poslední zbytky prachu ze spár.
Pokud není rydlo podle čeho nebo v čem vést, používám DYMO pásku. Ale to se týká jen problametických míst, u Gawy to neužiješ, tam to rytí je, jen je mělké.
Jiní budou mít určitě trošku jinépostupy, budoupoužívat jiné pomůcky. v tom článku je to taky dobře popsáno. Každý si najde svoje.
Já v kostce prorývám tak, jak jsem popsal :) Je to docela náročné na čas, zdržení, ale na výsledku se to zásadně podepíše.

Jo, a rydlo mi semtam vyjede taky, to se stane, přetmelíš 500 surfem, po zaschnutí seřízneš skalpelem a zbytek dobrousíš a je to :-D
Martin Glogar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarda Kubín » 29 pro 2011, 15:07

Martin Glogar píše:Co se mě týče, nejraději používám žiletkovou pilku. Pokud je tam aspoň malá spára, udrží se. Přejedu několikrát, jen lehce, příliš netlačím, opatrně. Jedu ji tak cca pětkrát, až je spára dostatečně hluboká. To jde použít u rovných linek.
U zakřivených používám hrot z kružítka. Netlačm skoro vůbec, ale jen vlastní vahou rychle projíždím, kroužím třeba dvacetkrát, třicetkrát. Ono to ten materiál nakonec ubere a jehla tak nevyjede. Nemůže se hned zatlačit, najednou to neuděláš. U některých méně zakřivených linek jsem si oblíbil rydlo Trumpeter, není vůbec špatné.
Potom povrch přebrousím smirkem 1200, vykartáčkuju pod vodou zubním kartáčkem, a postup ještě jednou zopakuju. Už to jde samo rychleji, spáry už jsou hluboké, jde o jejich důkladné vyčištění. Znovu všechny projedu, přebrousím, vykartáčkuju a nakonec přejedu spáry tenkým štětečkem namočeným v acetonu. Ten vyžere poslední zbytky prachu ze spár.
Pokud není rydlo podle čeho nebo v čem vést, používám DYMO pásku. Ale to se týká jen problametických míst, u Gawy to neužiješ, tam to rytí je, jen je mělké.
Jiní budou mít určitě trošku jinépostupy, budoupoužívat jiné pomůcky. v tom článku je to taky dobře popsáno. Každý si najde svoje.
Já v kostce prorývám tak, jak jsem popsal :) Je to docela náročné na čas, zdržení, ale na výsledku se to zásadně podepíše.

Jo, a rydlo mi semtam vyjede taky, to se stane, přetmelíš 500 surfem, po zaschnutí seřízneš skalpelem a zbytek dobrousíš a je to :-D

Martine asi blbá otázka, ale přeci :) : ten aceton nemůže nějak narušit okolní povrch, když štětcem máznu mimo spáru?
Jarda Kubín

• Odpovědět s citací

Příspěvekod komisař » 29 pro 2011, 16:43

Jarda Kubín píše:Martine asi blbá otázka, ale přeci :) : ten aceton nemůže nějak narušit okolní povrch, když štětcem máznu mimo spáru?

Jardo, pokud z acetonu nevytvoříš na povrchu modelu kaluž, nic se nestane. Aceton se velmi rychle odpařuje a nestačí naleptat homogenní plast. Leptá jen drobné škrábance a prach v linkách rytí. Podobně jako filmové lepidlo (které používám já). :)
Petr Koliba - bývalý člen bývalého klubu KPM Apolo Kopřivnice

"Nemo me impune lacessit."
komisař

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Glogar » 29 pro 2011, 18:45

Přesně jak píše Peťa. Chce to malé množství, proto ten tenký štětec (např. vel. 0), a na místo, které jsem přejel, se už nevracím. Aceton vyprchá prakticky okamžitě a sežere pouze ten prach ve spárách.
Filmáč jsem nezkoušel, ale třeba Extra thin jo a neudělal jsem s ním nejlepší zkušenost, byl moc agresivní.
Martin Glogar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarda Kubín » 29 pro 2011, 19:26

Pánové díky za objasnění [-o< Na dalším modelu to určitě vyzkouším
Jarda Kubín

• Odpovědět s citací

Příspěvekod davidSK » 01 led 2012, 18:02

nehal som oleje uschnut 5 dni, bolo to uz lepsie ale to rytie ja fakt hodne jemne , takto to uz neham lepsie mi to uz nepojde
Přílohy
New_New_IMG_0617.jpg
New_New_IMG_0616.jpg
davidSK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Glogar » 01 led 2012, 18:40

Bez hlubšího rytí už to asi líp nepůjde ... i tak vypadá sučko dobře, a příště to proryješ :)
Martin Glogar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarda Kubín » 01 led 2012, 19:19

Jak píše Martin, i tak vypadá dobře =D>
A to jsem si říkal, že u takhle novýho modelu nebude třeba protahovat rytí :roll: Aspoň vím, co mě čeká jako první až se na něj vrhnu :cry:
Jarda Kubín

• Odpovědět s citací

Příspěvekod davidSK » 01 led 2012, 19:59

aspon ze tak chlapi, vdaka, ale asi ma to dlho neneha napokoji , akonahle dokoncim tohto zurlavika pustam sa do dalsieho a tam budem musiet doryvat #-o
davidSK

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 732 • Stránka 8 z 49 • 1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 49

Zpět na Rozestavěno