Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Avia BH.10

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 212 • Stránka 8 z 15 • 1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 15
  • Odpovědět s citací

Re: Avia BH.10

Příspěvekod sedan1 » 04 črc 2024, 22:03

Pavel Klouček píše:Procházel jsem fotky na desítky a na žádné zelené či kamuflované jsem chodníček neobjevil. U některých by se těžko určoval, některé ho prokazatelně nemají. Možná ho přidávali až dodatečně s generálkami a změnou nátěru. Na fotkách z civilu to působí jako tenká guma.

Pavle, jen taková myšlenka. Guma v té době byl velmi strategický a nedostatkový materiál. Protože se vyráběla jen z přírodního kaučuku. Já bych spíš tipoval mosazný plech.
Honza
sedan1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Klouček » 05 črc 2024, 08:11

Je to možné, i když by to asi klouzalo. Každopádně asi šlo o to vymezit plochu křídla, na kterou se dalo stoupnout. U jednotlivých kusů se taky liší délkou směrem k odtokovce.
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Matwej » 06 črc 2024, 20:00

KLuK píše:Obrázek

Jen v rychlosti :
-hnědé pole na pravé výškovce by mělo mít větší oblouk na spoji pevná a pohyblivá část
-hnědé pole na hřbetě u směrovky by mělo být klenuto směrem vpřed
-hnědé pole u pylonu za pilotem na pravé straně trupu má jiný průběh (a nebo se jedná o jiný stroj než na první fotce) . Pylon je určitě celý zelený, ale ta hnědá zabíhá až na pravou stranu.

:arrow:
Matwej

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 07 črc 2024, 00:12

KLuK píše: ...Je to takový částečný what if, ale vzhledem k nedostatku podkladů je to to nejlepší, co mám k dispozici.

Neříká se částečný what if, ale rekonstrukce původního vzhledu. Má to takový krapet "odborný" nádech. 8-)
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 07 črc 2024, 01:12

Matwej píše:Jen v rychlosti :
-hnědé pole na pravé výškovce by mělo mít větší oblouk na spoji pevná a pohyblivá část
-hnědé pole na hřbetě u směrovky by mělo být klenuto směrem vpřed
-hnědé pole u pylonu za pilotem na pravé straně trupu má jiný průběh (a nebo se jedná o jiný stroj než na první fotce) . Pylon je určitě celý zelený, ale ta hnědá zabíhá až na pravou stranu.

Díky za Tvůj příspěvek. Ale zřejmě jsem se nepřesně vyjádřil k fotografiím, podle kterých jsem si nakreslil kamuflážní schéma a tím Tě svedl na špatnou stopu.

Takže ještě jednou a lépe.
Pro svůj model jsem si jako předlohu vybral stroj B.10.4 v tříbarevné vrchní kamufláži s praporovými znaky v původní podobě, tak jak "sjel z výrobní linky".

BH10_4_0597a.jpg
Toto je jediná toho stroje (B.10.4), kterou mám. Žádnou jinou fotografii tohoto stroje v jeho původní podobě nemám. Ale jsou na ní dobře viditelné že:
- hnědé pole u pylonu určitě nezasahuje na druhou stranu trupu
- hnědé pole na hřbetě u směrovky je s největší pravděpodobností vyklenuto nikoliv vpřed, ale vzad, jak jsem to nakreslil ve plánku.
Obě zmiňovaná rozhraní barevných polí, jsem na fotce zvýraznil červeně.

Pro pravou stranu trupu žádnou fotografii nemám. Ale protože v drtivé většině si byly tvary jednotlivých barevných polí na obou bocích trupu hodně podobné, překreslil na pravou stranu trupu tvar polí z levé strany (s drobnými odchylkami). A samozřejmě jsem je zrcadlově obrátil.

bh-10_002a.jpg
Pravděpodobně Tě zmátla tato fotka. Sice jsem k ní napsal: "Fotku s pohledem na horní plochy ke "čtyřce" nemám, tak jsem použil tuto jedinou, co mám a podle ní dokreslil rozmístění a tvar jednotlivých polí na křídlech a vodorovných ocasních plochách." Tím jsem chtěl říci, že to není fotografie horních ploch stroje B.10.4, ale protože žádnou jinou fotku nemám, tak mi tato fotka (na které je jiný stroj) posloužila pro inspiraci při kreslení tvaru jednotlivých polí na křídlech a vodorovných ocasních plochách. Jaký byl jejich tvar doopravdy nevím. A určitě nejsem sám.

Dr. zvied píše:Neříká se částečný what if, ale rekonstrukce původního vzhledu. Má to takový krapet "odborný" nádech. 8-)

Aha, už tomu rozumím. Tak já to tedy opravím:

Je to takový pokus o rekonstrukci původního vzhledu ze kterého mi nakonec vyšel (vzhledem k nedostatku podkladů) částečný what if. Ale je to to nejlepší, co mám k dispozici. :wink: :grin: :wink:
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pepsini » 07 črc 2024, 11:05

chlapi to je úplná detailní archeologie ,jen koukám a nic nedělám (:) ,ta avka zezadu focená ,mi přijde že ani Red Arrows nemají tak zrcadlově vyleštěná éra (:)
2022 viewtopic.php?f=6&t=147487 2021 viewtopic.php?f=6&t=142957&hilit=pozdni+sber
2020 viewtopic.php?f=6&t=137562&p=2383849&hilit=pozdni+sber+2020 2023 viewtopic.php?f=6&t=151434 2024 viewtopic.php?f=6&t=155213
pepsini

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kvaker » 07 črc 2024, 12:01

S výkresy B-10 se musí trochu opatrně. Vím celkem o třech publikovaných výkresech B-10. V Modeláři 7/1986, v LHS Journal – Album 2/1996 a v Model Hobby Magazin 8/2007. V Modeláři je výkres B-10 druhého provedení, i když interpretace motorové přepážky (řez A1) je trochu problematická, podvozek je zobrazen zřejmě v nezatížené (letové poloze). Výkres asi vychází ze B-10 vystavené v NTM. Výkres v LHSJ a MHM zobrazují 1. provedení, ale také trpí neduhy. MHM má ve výkrese pravého bokorysu nakreslenu vnější výztuhu, kterou první provedení nemělo. Velký problém je v tom, že si jednotlivé části výkresu rozměrově neodpovídají. Délka trupu v bokoryse je jiná než v půdoryse. To samé platí pro rozpětí v půdoryse a pro rozpětí v pohledech ze předu i ze zadu, logicky stejný problém platí i pro rozchod kol a další rozměry. S takovým výkresem se špatně pracuje. Musíme doufat, že chyba nevznikla pří kreslení, ale při tisku nebo jeho přípravě, a jednotlivé části výkresu jsou v publikovány v různých měřítkách. Výkres v LHS-J taky není bez chyb, ale zde je omluvou, že je nazván dispozicí, tedy nikoli přesným výkresem letadla. [Poloha kotvení vzpěr v křídle v půdoryse je jiná než v pohledu zepředu; průměr vrtule je až odvážný – při vodorovném letu (před přistáním) by obíhala 15cm nad rovinou podvozkových kol (nad přistávací dráhou) apod.]
Z jakého výkresu ovšem vyšel tradiční při tvorbě modelu B-10 se asi nepodaří zjistit, mám obavu, že ani on sám to tradičně neví… Kdyby kompletně obšvihnul model RVHP nebo MiKu, tak by B-10 ublížil méně, těm aspoň seděla délka polovin křídla...
kvaker

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 08 črc 2024, 21:40

IMG_7763.JPG
Na trupu jsem doplnil poslední detaily, vyvrtal otvory pro drátové čepy na křídlech a pro vzpěry, do křídel vlepil čepy z tvrdého drátu a vyvrtal otvory pro vzpěry a na směrovce doplnil doplnil vahadlo pro připojení ovládacích lanek. Takže můžu začít Avii oblékat barevný kabátek.

IMG_7764.JPG
Se stříkáním barev jsem začal na horních a bočních plochách od nejsvětlejší barvy. První barva sama o sobě je nic moc, ale s přibývajícími kamuflážními odstíny se to bude zlepšovat. Další přijde na řadu zelená, ale to zase až příště.
Naposledy upravil KLuK dne 18 lis 2024, 23:24, celkově upraveno 1
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Dub » 08 črc 2024, 22:11

Ludvíku, myslím, že na té druhé fotce zprava zezadu je B-10.1 a tu malůvku bys měl minimálně na levém křídle a levé VOP korigovat podle níže přiloženého snímku. Jinak na B-10.1 jsou slušné záběry i z levé strany a tudíž dobrá šance rekonstruovat celkový vzhled. Když tak mi pošli SZ.

MF_240708_B-10-01_KLuK.jpg

Jsem líný nevyhraněný modelář 40+. Stavím pomalu a nekvalitně a přesto mě to občas baví.
Rozcestník na moje stavby na MF: Roční rekapitulace staveb letadel čs. pilotů
MF oblíbené skupinovky: MiG-21 v čs. službách, 80. výročí SNP, B-534 do každé vitrínky
Michal Dub

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sedan1 » 10 črc 2024, 18:54

Začala dovolená, a tak na modelařinu kupodivu není moc času. Ale mírný pokrok nastal.
Vydlabal jsem na obou levých polovinách trupu stupačky, tloušťka materiálu to s přehledem umožňuje.
Ještě jsem o cca 1 mm dozadu převrtal dírku pro zadní vzpěru křídla.
Přepážku za pilotem jsem lehce sklonil, je součástí pylonu za hlavou pilota a svisle nebyla.
Upravil jsem pylony, 2x mi to přišlo jednodušší než výroba od nuly.
Zatmeleny otvory vzpěr na křídlech, ještě neobroušeno.
Zavrhl jsem opravu půdorysu křídel, už takhle jsou menší, a potom by z nich nezbylo nic…
Přílohy
BEC83767-C65B-4872-9F47-62D62CBEDE3E.jpeg
Honza
sedan1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 10 črc 2024, 22:48

Honzo, pěkně jsi se rozjel. Budeš něco dělat s výřezem na vodorovné ocasní plochy? Přijde mi, že je poměrně velký a určitě je moc vysoko.

Já jsem se teď k modelu nedostal, hlídali jsme našeho malého vnuka a to se s modelařinou (prozatím) neslučuje. Ale doufám, že časem ho k ní dovedu. (:)

Avia B-10_4 zbarvení oprava.jpg
Ale aspoň jsem stihl upravit barevné schéma s rozmístěním jednotlivých polí na křídlech a vodorovných ocasních plochách podle fotky, co sem dal Michal Dub. Fotka od Michala je focená z lepšího úhlu a je v lepší kvalitě, než ta, podle které jsem maloval první schéma. Lépe se podle ní dalo určit tvar a rozmístění jednotlivých barevných polí.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sedan1 » 10 črc 2024, 22:53

KLuK píše:Honzo, pěkně jsi se rozjel. Budeš něco dělat s výřezem na vodorovné ocasní plochy? Přijde mi, že je poměrně velký a určitě je moc vysoko.

Určitě, psal jsem to i výše, že mi výřez nesedí. Až slepím trupy, tak ho předělám níž.
Na to, že jsem si myslel, jak bude tohle rychlovka a dva pěkně barevné kousky přibudou ve vitríně, tak s tím bude drbání až až…
Honza
sedan1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sedan1 » 10 črc 2024, 23:04

Ale aspoň jsem stihl upravit barevné schéma s rozmístěním jednotlivých polí na křídlech a vodorovných ocasních plochách podle fotky, co sem dal Michal Dub. Fotka od Michala je focená z lepšího úhlu a je v lepší kvalitě, než ta, podle které jsem maloval první schéma. Lépe se podle ní dalo určit tvar a rozmístění jednotlivých barevných polí.

Jen pro zajímavost jsem porovnal tvoji rekonstrukci s návodem KP. Mírně se rozcházíte na levém křídle. A dal bych ti zapravdu. Jenže… Na fotce havarované B.10.18 na předchozí stránce bych řekl, že pod vlajkou je žluté pole. Tak sám nevím, protože tohle křídlo chci dělat (:)
Trup se žlutým čumákem u KP nebude dobře.
Honza
sedan1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 11 črc 2024, 11:15

sedan1 píše:... Jen pro zajímavost jsem porovnal tvoji rekonstrukci s návodem KP. Mírně se rozcházíte na levém křídle. A dal bych ti zapravdu. Jenže… Na fotce havarované B.10.18 na předchozí stránce bych řekl, že pod vlajkou je žluté pole. Tak sám nevím, protože tohle křídlo chci dělat (:)
Trup se žlutým čumákem u KP nebude dobře.

Na barevná schémata od KP bych příliš nespoléhal. Lepší je držet se fotografií, pokud tedy jsou k dispozici. Ale i tak to není jednoduché. Černobílé fotografie dokážou pěkně klamat. Hodně u nich záleží na lesku nátěru a na směru a intenzitě dopadajícího světla.

MF_240708_B-10-01_KLuK.jpg
Názorný příklad poskytuje tato fotka od Michala. Na levém křídle (od konce křídla k trupu) lze celkem snadno určit tvar jednotlivých polí a jejich barvu - konec křídla hnědá, pak zelená, okrová a nejblíže u trupu hnědá. Na pravém křídle v jeho horní části lze rovněž celkem bez problémů určit pořadí barev - u trupu hnědá, následuje zelená, po ní okrová a konec křídla je hnědý. Ale na části křídla mezi trupem a ukotvením vzpěr do křídla v dolní části směrem k odtokové hraně se barvy (díky průhybům potahu mezi žebry a lesku nátěru) jeví daleko světlejší. Zelená i hnědá je zde velmi světlé, dokonce světlejší než okrová.

Další věc je, že já stavím stroj č. 4. A protože na "čtyřku" nemám fotografii, ze které by se dalo určit rozmístění polí na křídlech a VOP, použil jsem pro svůj nákres fotku od Michala i když je na stroj B.10.1, lepší fotku nemám.
A také jsem vycházel z dostupných informací pro tříbarevný nátěr. U bojových letounů byl stanoven jednotný nátěr - vrchní plochy kombinaci hnědá - zelená - okr, spodní plochy stříbrná. Jednotlivé barvy byly na horní plochy nanášeny v pásech a měly jednotné pořadí: hnědá - okr - zelená. Vzpěry pak měly barvu pole, z něhož vycházely. Velikost polí, rozmístění a tvar polí však předepsáno nebylo ale bylo charakteristické jednak pro továrnu, jednak pro jednotlivé typy. U strojů stejného typu z jedné výrobní série byly většinou tvar a rozmístění polí velmi podobné s drobnými odchylkami mezi jednotlivými stroji.

Avia BH-11_MF.jpg
Jako ukázkový příklad možných odchylek v tvaru u místění (a zde i odstínů) barevných polí na jednom typu letadla dobře poslouží tato fotografie strojů Avia BH-11.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 12 črc 2024, 11:35

Avia začala pomalu měnit kabát.

IMG_7764.JPG
Po nastříkání okrové a jejím zaschnutí jsem trup, křídla a ocasní plochy vymaskoval ...

IMG_7772.JPG
... a nastříkal zelená maskovací pole. Po zaschnutí jsem opakoval proces s maskováním, tentokrát pro hnědá pole.

IMG_7776.JPG
po nastříkání všech tří barev a jejich zaschnutí jsem všechny maskovací pásky sundal. Zelené pole na zadní části trupu mi vyšlo úzké, budu to muset opravit a stříknout ho znovu krapet širší.
KLuK

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 212 • Stránka 8 z 15 • 1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 15

Zpět na Rozestavěno