Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

1/48 F-35A Tamiya - early USA, beast mode + všechny doplňky

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 271 • Stránka 8 z 19 • 1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 19
  • Odpovědět s citací

Re: 1/48 F-35A Tamiya - early USA, beast mode + všechny dopl

Příspěvekod Martin Janoušek » 14 črc 2024, 16:56

Já mám pocit, že přidáváním C08 to mám daleko více pod kontrolou, jak moc to bude ve výsledku stříbřit. To stejné, že jsem schopen si více pohlídat míru lesku a matu. Co se týká barev, nemám rád, když mám něco předem dané, o čem si nejsem jist, že je to správné, resp. že si nemyslím, že je to správně.
Na začátku píšu, že "mám pocit", protože jsem to ještě nevyzkoušel. Teprve až to doopravdy zkusím, tak mohu říci, jestli je to správná úvaha nebo ne. Samozřejmě, že to prvně vyzkouším na nějakém křídle/trupu z vrakoviště. (:)

Atlis: Mě pobavil myšlenkový tok, že jsme hloupí, že řešíme odstín, ale zároveň Mr. Paint je ten nejlepší odstín na světě. :-D Divil bych se, kdyby jsi napsal něco jiného. (:) Škoda, že Arma nevyrábí taky F-35, ta by byla! ;-I :grin:
MiGy-21MF 1:48 hotovo 9413, Rozestavěné MF: 9805 a 7702+(Tatra141) MiG-21PFM:7909
Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lubomír Kerék » 14 črc 2024, 22:41

Martin Janoušek píše:
Atlis: Mě pobavil myšlenkový tok, že jsme hloupí, že řešíme odstín, ale zároveň Mr. Paint je ten nejlepší odstín na světě. :-D Divil bych se, kdyby jsi napsal něco jiného. (:) Škoda, že Arma nevyrábí taky F-35, ta by byla! ;-I :grin:
;-I
Lubomír Kerék

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 14 črc 2024, 23:35

Parada, člověk si odjede na vikend na kole na Worlik schrupnout do kempu pod stan (mimoto tam se vyleje jak zákon káže), druhej den "v oparu" jen tak tak dojede zas na tom bicyklovym bazmeku zpatky dom, zkoukne fočus a pak jen valí bulvy, jak se to tu rozjelo...

Tak to vezmeme popořadě.

Martin Janoušek píše:Já bych si dovolil pár "švestiček ze své zahrádky" ke zbarvení F-35.

Tak není nad to vidět to na vlastní oči (tak bych chtěl a závidím), vo tom žádná. Dík za fotky. Jen bych k tomu dodal, že každý éro je úplně jiný a já si pro stavbu nakonec vybral Agressory, což jsou starší letadla s původní "early" kamufláží panelů, k tomu letadla volítaný a navíc nahoře ještě nově přemalovaný... no úplnej mrdník! Ale to dám - postupně. A budu popisovat víceméně svoju kamufláž a ty ostatní nechám být.

Poznámku bych měl k té mošnovské F-35 - pokud se nepletu (a možná že pletu) tak tam byla s CZ znaky vystavena jen nelítající maketa, kterou "kaubojové" s sebou vozí na předváděčky papalášům (po celým světě), co si to chtěj koupit a ukazujou je tak budoucím zákazníkům - vždycky jen přešmudlaj výsostné označení a prdnou na stojánku - na todle asi nebudou plýtvat drahou "nezjistitelnou" barvou (aby jim to tam nenechyví modeláři loupali jak perníček), ale je tam normální šedá z hobby marketu vodvedle!

Nicméně z jednoho tvýho obrázku je partno, že RAM panely jsou matné a zbytek je jakoby lesklý. Což jetřeba uchovat v paměti pro další stavdu. PS: na to jsem nepřišel sám, ale po diskuzi s PertrB, který to nějak snad už před časem řešil s Honzou Kopeckým, když stavěl svou F-35ku - zde fotka z jeho (tak výživnýho) vlákna:
viewtopic.php?f=57&t=126814&hilit=f+35A
39zz.jpg

PS: to opět neplatí pro moje letadlo - stejnětak se dá totiž najít letadlo celý matný...
40.jpg

PetrB píše:To jezek: psal jsem SZ...mam pro tebe opraveny ram ...reskit mi poslal jeden navic.

Tímto děkuji za předání, až bude čas, tak vyzkouším.

Renda píše:Vzhledem k tomu, že se v budoucnu chystám na F35, bylo by možno na tyto povrchy založit nějaké samostatné vlákno.
Díky. Jinak sleduju se zájmem a slintám :P

Hele - právě že všechny vlákna o F-35 jsou v podstatě jen o barvách, další asi netřeba zakládat - kdyžtak lze pročít toto tuna modelfóru, má asi 120 stran:
viewtopic.php?f=1&t=104834&hilit=f+35A
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 15 črc 2024, 00:00

No a teď se vrátím ke kamufláži - každý z Vás (kdo se vyjadřoval k barvám, tak) má pravdu! SVOJU PRAVDU a za tou třeba stát. Nicméně NIC není dogma...

Takže ještě jednou přeskočím pár stavebních příspěvků (prostě není čas - budou doplněny později) a napíšu, jak jsem to s barvami nakonec vymyslej já - ale jen pro svůj model - to jen abych také přilil trochu do ohně...

Tohle je příspěvek jen o barvách
- samotný popis kamufláže bude bude následovat někdy časem.

Jen pro ujasnění - jak jsem psal - AGRESOŘI jsou starší letadla s původní kamufláží "early RAM" panelama, navíc olítané a vršek přemalovanej (ten řešit nebudu).

Zahodil jsem 2 večery po 5ti hodinách, kdy jsem opravdu intenzivně zkoušel a testoval a hledal na internetu "relevantní" informace (bo blbostí je tam dost) + obrázky a prohlížel jiné stavby, jak co udělat, abych to nakonec nějak rozlouskl a prostě to uzavřel a nastříkal. Opravdu hraní si s odstíny a vším možným. 2 večery v řiti (_!_) .

40d.jpg

A někde se musí začít. Jak známo, tak Tamiya má ve stavebnici to ohraničení RAM panelů děláno obtisky. Tak jsem nové Tamky barvy přiložil jen tak náhodně k těm obtiskům. Ta světle šedá na RAM panely sedí skoro úplně přesně - tam není moc co diskutovat. A ta druhá nová Tamka náhodou (nebo možná taky ne náhodou) sedí na tu druhou budeme jí říkat "teplotně stabilní, nebo žáru-vzdornou barvu", která je použita okolo výstupní trysky, na zadních výškovkách uvnitř i trysky a na výstupu toho "fukaru" pod trupem - tam kde je prostě horků vzduch.

40a.jpg

40b.jpg

40c.jpg

Tak jsem to cákl na zkušební plast:

40e.jpg

a ejhle - to by šlo!

Takže jsem se vodpíchl a ty segmenty s "žáruvzdornou" barvou jsem nastříkal Tamkou LP-84 a zamaskoval.

A LP-85 si nechal na RAM panely.

jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 15 črc 2024, 01:03

Tím jsem si ale samozřejmě nasral do vlasního hnízda a popřel co jsem psal - odvolávám co jsem odvolal, atd. Ach jo, teď budu za blba! ](*,)

No každopádně, jak jsem tak testoval a testoval tak jsem došel k závěru, že barva MRP 280 je pro tohle moje konkrétní letadlo (Agresora) nejlepší! Takže Renému se tímto omlouvám za mišmaš, který jsem tu způsobil, MRP280 barvevně sedí nejlépe - minimálně právě na moje letadlo = na model jsem ji použil.

PRO OSTATNÍ - na vlastní letadla asi používajte co chcete - jetřeba se řídit obrázkama konkrétního letadla.

Ale zpět ke kamufláži spodku letadla.

Tady je to vyskládáno postupně zleva do prava jak jsem to tam flákal:

40g.jpg

1. Surf Gunze 1500 šedý, patřičně přeleštěný flanelovým hadříkem...
2. LP-84 (tmavší Tamka) - nastříkány segmenty se žáruvzdornou barvou a zamaskovány.
3. LP-85 (světlejší Tamka) - nastříkány RAM panely
4. pozor, tady malá vsuvka, která vzešla z mojeho testování - jen nepatrně přitónované RAM panely pomoci MRP 280 (barva kamufláže) - to aby se snížil vzájemný kontrast - vyčteno z mnoha obrázků - u agresorů není ten rozdíl v barvě až tak markantní - proto utlumeno.
5. Matný lak - viz předchozí příspěvek o matu!
a na to pak šly Eduardí masky - a nutno podotknout, že ty se povedly!

Poznámka ke kontrastu v kamuflážnch barvách a RAM panelech: Agresor vs bežná F-35 (sice foceno shora, ale dole je to to samé) - asi jasný, co jsem tím chtěl ukázat. Agresor má prostě ten kontrast menší - proto to přitónování do kamuflážní barvy - ale popravdě odhadnout jak moc to přitónovat se prostě nedá - až to odmaskuju, tak se uvidí! Třeba to bude celý na umytí, nebo rovnou na vyhození!

40z.jpg

40zz.jpg

No a pak jsem spodek (a předek) stříkl v několika vrstvách již zmiňovanou MRP-280 (náhodný obrázek někde z průběhu střiku):

40h.jpg

A když jsem dostříkal tak bylo potřeba rozhodnout, jak to teda bude s HAVE GLASS efektem. Opět nějakou chvilu testováno, jak pomocí Gunze C008, tak novějších SM201 (Super Fine Silver) a MRP278 HAVE GLASS.

Plast s barvou:

40i.jpg

40j.jpg

Ono to moc dobře vyfotit nejde, ale to co jsem vytestoval bylo, že při použití C008, nebo SM201 (a i s hodně naředěnou barvou) je efekt jaksi viditelnější (navíc takový kovovější, lesklejší), ale také tak nějak jen z některých úhlů intenzivnejší - přesně jako v příspěvku Martina Janouška, kdy se to pod určitým úhlem více lesklo (na modelu asi ve směru stříkání), z jiného směru se to lesklo méně - takhle mi to prostě vyšlo. Takže bych si dovolil tvrdit, že na běžnou "novotou smrdící" F-35ku je asi C008, nebo SM 201 lepší - ale opatrně s množstvím barvy = hodně rozředit a pak ještě před stříkáním dvakrát tolik rozředit a pak teprve stříkat.

Nicméně pro mojí stavbu starýho agresora mi vyšlo jako lepší použít HaveGlass od MRP-278 a tou to stříknout - což jsem taky udělal a výsledek tak nějak odpovídá představě.

40k.jpg

Tady je hodně pod úhlem a proti intenzivnímu bílému světlu vidět (resp. nevidět) ten efekt. Ale popravdě, já ho tam (HveGlass Efekt) ani tak nějak moc nechci ani nepotřebuji, na tom letadlu to nikde moc vidět není... Navíc na tom obrázku míže je to celé divné - vypadá to jako tečky (nebo shluky bodů), ve skutečnosti je to rovnoměrně rozprostřeno po celém křídle.

40l.jpg

Agresoří kamufláž je to celkově zajímavá - budu ji popisovat detailněji později krok za krokem, jak byla tvořena - tohle bylo v podstatě jen k tématu barev.

V tudlentu chvílu jsem se stavbou v tomhle bodě a chystám se pokračovat testováním, mícháním, maskováním a stříkáním vršku - ale o tom až příště!
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 15 črc 2024, 06:35

Martin Janoušek píše:Atlis: Mě pobavil myšlenkový tok, že jsme hloupí, že řešíme odstín, ale zároveň Mr. Paint je ten nejlepší odstín na světě. :-D Divil bych se, kdyby jsi napsal něco jiného. (:) Škoda, že Arma nevyrábí taky F-35, ta by byla! ;-I :grin:

Nehnevaj sa, ale to sú strašné bludy. Vlastnými fotkami si sa strelil do päty a vyvrátil vlastnú tézu, na čo som ja iba poukázal. S tým sa holt budeš musieť vyrovnať sám.

Ježek - agresor je z novších výrobných sérií, tie nemajú RAM tak výrazné. A najnovšie ich nemajú odlíšené prakticky vôbec. Všimni si, ako sa líši predná časť agresora od dostriekaných polí.

profimedia-0675947490.jpg

Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 15 črc 2024, 14:23

Atlis píše:
Ježek - agresor je z novších výrobných sérií, tie nemajú RAM tak výrazné. A najnovšie ich nemajú odlíšené prakticky vôbec. Všimni si, ako sa líši predná časť agresora od dostriekaných polí.

Příloha profimedia-0675947490.jpg je dlouhodobě nedostupná.

Agresory jsem zkoumal dokonale a dlouho. Ale pokud jsem něco přehlédl, rád se podívám na mě neznámý obrázek.

Takže Ano, vím, že předek je v klasické barvě a v HaveGlass - proto je v minulém příspěvku napsáno, že jsem s tím stříkal spodek i PŘEDEK... viz foto tu:

40zz.jpg

Todle na fotce je sice 5021 a já budu dělat 5020 - a i mezi nimi jsou drobné rozdíly v kamufláži a v rozložení polí... Za kabinou je pak přechod - tmavší barva a začíná to agresoří pole - které je tedy navíc celé matné...

Znáš todle?:
https://www.f-16.net/aircraft-database/ ... ofile/6176
Tam je psáno, že éro vyrobeno 2013 a na obrázku z testovacího letu je vidět, že 5020 je s původními RAM panely relativně hodně viditelnými a až nějak postupně časem blednou. Pochybuju, že by stříkali celý letadlo znovu...

No a v první větě tu:
https://theaviationist.com/2020/07/05/n ... g-ii-jets/
je napsáno, že do roku 2017 se používaly Early nátěry a potom ty Late... Asi mezitím i nějaké "intermezi" ale to je mimo normální chápání a potřeby modelářů. Chápu, že rozlišovací schopnosti některých modelářů jsou řekněme "nadstandartní", ale ti zas toho moc nepostaví! Dělám podle obrázku. Buď se to povede, nebo ne. Před barákem je dyžtak taková žlutá popelnice! :D

Ale pořád platí, že uvítám jakoukoliv připomínku.
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod travis » 15 črc 2024, 14:57

Hele já okolo Áčka na RIATu 2022 chodil dva dny a od té doby příliš neřeším barvu F-35 ky. Fotky moje bez úprav.
Přílohy
IMG_2909.jpeg
IMG_2908.jpeg
IMG_2907.jpeg
IMG_2921.jpeg
IMG_2922.jpeg
IMG_2917.jpeg
IMG_2919.jpeg
IMG_2920.jpeg
IMG_2921.jpeg
IMG_2922.jpeg
"Co tě nezabije, to tě jednoduše... ...ZEŠÍLÍ !!!"

Něco z poslední doby: M1278 +1280 JLTV , M1070 HET + M1000 Semitrailer + D9R Doobi, MiG-21 PFM , MiG-21 MFN , MiG-21 MF , F-35B Lightning II
travis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 23 črc 2024, 23:12

Na posledních dvou stránkách se roztrhl pytel s kamufláží a barvama, nicméně jetřeba se vrátit zpět a dopsat ještě pár poustů o stavbě, co tomu předcházela. Takže nyní pokračujeme ještě s výfukem z motoru - tak už jsem něco psal, nyní popojedem.

Tak především se mi do ruky dostala tryska od AIRES. AIRES (jak psal Pepa Choreň) také používá 3D tisk, ale pouze pro master, který zaformuje a odlévá. Předtím ho ale upraví - jakože vylepší co třeba vylepšit, odstraní "letokruhy tisku", atd...

37a.jpg

Z popisu je vidět, že je to Otevřená tryska, což je správně pro polohu "zaparkováno" na stojánce.

37b.jpg

Po vybalení vypadá OK, rozhodně není vidět nic podobného, co jsem viděl u Eduardu...

37c.jpg

Z plánku je vidět, že je to jen konec trysky (lamely a prstenec) a lepí se na výstup trupu s tím, že vnitřní tunel a lopatky motoru se používají z krabice.

Jen po připomenutí - Eduard to má jinak, tam je celá sestava od lopatek přez tubku až po trysky. Celkově to má o něco menší vnitřní průměr (takže to nelze zaměnit), protože se to lepí dovnitř do původního tunelu ze stavebnice, ale to už je jen detail.

37d.jpg

Asi jasný!
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 23 črc 2024, 23:31

A ať je to kompletní, tak jsem ještě z mého "oblíbeného leptu" zkusil vylepšit původní Tamiyáckou trysku, která je sama o sobě celkem OK, ale vylepšení si zaslouží.

37e.jpg

Co je trochu zarážející, tak po vynálezu, 30ti letech praxe a v podstatě celosvětové okupaci trhu s lepty se tak nějak nepodaří vyleptat planžetu v celé ploše stejně, prostě ňáký nedoleptaný...

37f.jpg

37g.jpg

Ale to je stejně v podstatě jedno!
Zkusil jsem cvičně jen pár těch plíšků dát na plast a celkově práce hrozná, nepěkný výsledek (ale to už je mejma rukama) - tudy cesta nevede, už je to prostě překonáno. Jde to, ale dře to, zlato!

37h.jpg

Tady jsem věděl, že dál s tímto typem trysky (s leptama) pokračovat nebudu, tak jsem udělal jen malý kousek (a popravdě trochu ledabyle = nedal jsem si s tím tu práci, kterou by to vyžadovalo).

PS: Možná, že je to jen náhodná vada mojeho leptu a všechny ostatní planžety jsou pořádku. Ti co jste si ten lept koupili - tak to doma zkoukněte a můžete to kdyžtak zavčasu zkusit vyreklamovat - podpora u Eduardu je skvjelá - tam to funguje jak má. ;-I
Naposledy upravil jezekm dne 24 črc 2024, 00:08, celkově upraveno 3
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 23 črc 2024, 23:44

No a tu jsou ty 3 srovnaný vedle sebe (Eduardí je ta bílá):

37i.jpg

Zasurfováno:

37j.jpg

37l.jpg

Poznámka: na obrázcích je vidět, kde jsou technologické limity jednotlivých technologií - jak plastu (Tamiya), tak odlévání (Aires) a tak přímého 3D (tisku). Je vidět, že 3D tisk jde jaksi "pěkně do hloubky" a může i "za roh" - což je vidět u jednotlivých vrstev lamel, kdy jsou odděleny mezerou - to jinde prostě udělat nejde . Tady v přímém porovnání vypadá asi nejlépe 3D Eduard (ale to už je po opravě "tiskokruhů" což mi trvalo nějakou tu zbytečnou hodinu navíc).

Naproti tomu AIRES lze vzít a použít v podstatě okamžitě jednoduchou výměnou za původní díl. Pokud by nebylo tohoto přímého srovnání, tak je AIRES o třídu lepší, než Tamka a lze doporučit.
Naposledy upravil jezekm dne 24 črc 2024, 00:10, celkově upraveno 1
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 24 črc 2024, 00:01

ALE

Ale, když se člověk pořádně zadívá na ty trysky, tak je vidět, že má každá jiný průměr - a vše je to "otevřená" pozice.

37l.jpg

Vono je to v podstatě jedno, kdyby jsem náhodou nedokoupil i sadu krytek od AIRESu:
https://www.e-aires.cz/cz/produkt/f-35a ... rs/0-4451/

37k4.jpg

Vypadá super, maj to dokonce vymyšlený hlavou - je tam dostatek těch náhradních madel, bo to bylo první, co mi upadlo, když jsem to doloval, za to palec nahoru... ;-I

No tak jsem to ve volné chvíli stříknul.

37k.jpg

A jen tak náhodou vyzkoušel, A... tomu nerozumím.

Vypadá to takto:

37k1.jpg

37k2.jpg

37k3.jpg

Jediný správný průměr, kde čechlo sedí, tak je na původní trysku ze stavebnice. Tak supr, ale tu určitě nepoužiji!

Na Eduard i na Aires je to MALÉ! Ani to tam tím pádem nemá jak držet. :bad: Zaráží mě to tedy hlavně u Airesu...

Přední kryty jsem zatím nezkoušel, ale zadní kryt je s jinou, než původní tryskou nepoužitelný!
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 25 srp 2024, 22:44

Prázdniny jsou blbý období, nezbývá čas psát..., takže sorry za tu pauzu.

Ale popojedem. Dáme výfuky do barvy.

Namícháme něco jako zažloutlou kearamiku:

42a.jpg

a cáknem to:

42b.jpg

Dle obrázků někde na netu (třeba todle) je vidět, že za lamelama je ňákej šedej prstenec.

42y.jpg

Takže vymaskovat a stříknout:

42c.jpg

42d.jpg

A Eduardí tryska je dodávaná komplet celá včetně prstence výstupních lopatek motoru = předstříkneme černou:

42e.jpg

a dostříkneme opáleným železem. Tak je to 10 let starej bazmek, takže to nově vypadat nemůže.

42f.jpg

42g.jpg

a složené:

42h.jpg

Naposledy upravil jezekm dne 25 srp 2024, 23:19, celkově upraveno 1
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 25 srp 2024, 22:54

Nikde není úplně přesně specifikovaná barva vnějších lamel trysky. Navíc co obrázek a světelné podmínky, to jiný odstín.

Zde pouze obrázky Aggressora 5020ky:

42z.jpg

42zz.jpg

42zzz.jpg

42zzzz.jpg

Takže NE, že mě tu bude někdo JEBAT za blbej odstín..., jasný?
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 25 srp 2024, 23:09

Eduard to má v návodu takto:

42i.jpg

S tím jsem se ale úplně nespokoji, bo mi to nějak nesedělo a přišlo tedy na řadu experimentování a zkoumání obrázků a nakonec i nějaké rozhodnutí.

Pro začátek toto:

42ii.jpg

no a šedé konce:

42j.jpg

Pak omaskovat a stříknout nějakou tmavě šedodo hnědou:

42k.jpg

To hore vypadá divně, tady je fotka ve stejném okamžiku barvení akorát na jiném/tmavém podkladu - to by asi bylo lepčí. Holt focení mobilem večer...

42kk.jpg

No a pak ještě nějaké stínování (zesvětlení):

42l.jpg

42m.jpg

42mm.jpg

42n.jpg

jezekm

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 271 • Stránka 8 z 19 • 1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 19

Zpět na Rozestavěno