Jediná mně známá fotka ale bohužel není zrovna průkazná, co se barvy směrovky týče. Jsem si celkem jistý, že to nebyla žlutá, nemá to žádnou logiku, ale ani s velkou pomocí informovaného kolegy z BM jsem ke konečnému závěru nedospěl.
A pak jsem se zamyslel i nad názvem vlákna. Glorious Gladiator by mi přišlo v pořádku, ale Glorious Swordfish? To ne. Takž nakonec to bude Furious Swordfish, což je slovní hříčka, která se naneštěstí poněkud ztrácí v překladu.
K6009/912 je dobře zdokumentovaný letoun. V schématu nahoře jsou sice šachovnice na spodních plochách křídel poměrně určitě navíc, ale to je drobnost.
Mimochodem. Aršík od Printscale obsahuje další marking, který bych s radostí použil později pro stavbu plovákového Swordfishe.
Plovákový K5959/809 je barevné schéma, který se v různých publikacích opakuje (s drobnými variacemi v černém nátěru trupu) od nepaměti. Marking je za mě atraktivní, věrohodný, v souladu s markingem jiných letadel 823. perutě FAA, a fleet number 809 je pro K5959 spolehlivě potvrzeno. Bohužel jsem ale nikdy neviděl odpovídající fotku. Takže kdybyste ji snad někdo někde vyhrabal, zlobit se nebudu.
Nejdříve se ale musím poprat s kolovým Swordfishem, základní ingredience jsou zde.
Swordfish se účastnil bojů po celou válku, a patří k meziválečným letounům, u nichž naštěstí není nouze o podkladový materiál. Pár příkladů najdete níže.
Naposledy upravil patrik7 dne 11 kvě 2025, 16:53, celkově upraveno 1
Patrik Meixner