Co je jisté: půjde o TBF-1 nebo případně o Tarpon I ve výrobních číslech FN750-FN895- tzn. produkce Grummanu z roku 1942-1943
Co bych chtěl: pokud se přikloním k verzi US Navy, určitě bych rád udělal něco s rachejtlema, páč ty tomu Avengeru moc sluší. Pořád zastávám hypotézu, že tolikrát postavený a hodně profláklý Lee Sharon byl ve verzi TBF-1 (nikoliv C) jak je obecně zažito, bohužel jediným důkazem je tabulka z publikace Aero series 21 o zařazování Avenegerů na jednotlivé doprovodné lodě, což není mnoho, navíc nikdo nezná, alespoň jsme to nikde nenašel, výrobní čísloho toho konkrétního stroje. Tak že se mi to nepodařilo doložit ani přes BuNo- prošel jsem seznamy dostupných BuNo na stránkách Joe Baughera, ale bez jakéhokoliv výsledku.
Stavebnice: Ač jsem model vybalil z modré krabice firmy Italeri s číslem 2644, jedná se o přebalený excelentní model firmy Accurate. Označení distributora je sice TBF/TBM -1 ale v reálu se jedná o model ve verzi TBF/TBM -1C případně TBF/TBM -3. Pokud tedy chci z toho udělat to co jsme si naplánoval – tzn. verzi TBF-1 či její britský ekvivalent, je nutné provést úpravy:
1) Křídlo: zbavit se všeho co souvisí s instalací .50 caliber kulometů v křídlech
2) Křídlo: přemístit světlomet – obecně platí i pro verzi 1C, tohle je jediná viditelná chyba stavebnice ve vztahu k tomu co má představovat
3) Trup- Coowling na pravé straně: nainstalovat .30 caliber kulomet- a provést veškeré úpravy které s tím souvisí
4) interiér, zcela přepracovat prostor navigátora- tzn- instalace sedačky, přístrojového panelu, instalace dvou kyslíkových flašek, zakrytí táhel apod .
5) interiér – doplnit sedačku zadního střelce na levou stranu trupu
Mimo body 1-2, ten zbytek řešila doplňková – konverzní sada od KMC č.48-4025, bohužel její dostupnost je nulová, tak že se musím spolehnout na své schopnosti.
Použité doplňky: plechy EDU č.49 267 a 48 1898 (vztlak. klapky), masky MONTEX MAXI MASK 48041, hlavně MASTER č.AM 48-029 (.30 caliber) a AM-48-001 (.50 caliber), výfuky QUICKBOOST QB 48 103