Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

TBF -1 Avenger, 1/48 - Italeri

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

TBF -1 Avenger, 1/48 - Italeri

Příspěvekod markII » 15 kvě 2016, 15:20

Co je jisté: půjde o TBF-1 nebo případně o Tarpon I ve výrobních číslech FN750-FN895- tzn. produkce Grummanu z roku 1942-1943
Co bych chtěl: pokud se přikloním k verzi US Navy, určitě bych rád udělal něco s rachejtlema, páč ty tomu Avengeru moc sluší. Pořád zastávám hypotézu, že tolikrát postavený a hodně profláklý Lee Sharon byl ve verzi TBF-1 (nikoliv C) jak je obecně zažito, bohužel jediným důkazem je tabulka z publikace Aero series 21 o zařazování Avenegerů na jednotlivé doprovodné lodě, což není mnoho, navíc nikdo nezná, alespoň jsme to nikde nenašel, výrobní čísloho toho konkrétního stroje. Tak že se mi to nepodařilo doložit ani přes BuNo- prošel jsem seznamy dostupných BuNo na stránkách Joe Baughera, ale bez jakéhokoliv výsledku.
Stavebnice: Ač jsem model vybalil z modré krabice firmy Italeri s číslem 2644, jedná se o přebalený excelentní model firmy Accurate. Označení distributora je sice TBF/TBM -1 ale v reálu se jedná o model ve verzi TBF/TBM -1C případně TBF/TBM -3. Pokud tedy chci z toho udělat to co jsme si naplánoval – tzn. verzi TBF-1 či její britský ekvivalent, je nutné provést úpravy:
1) Křídlo: zbavit se všeho co souvisí s instalací .50 caliber kulometů v křídlech
2) Křídlo: přemístit světlomet – obecně platí i pro verzi 1C, tohle je jediná viditelná chyba stavebnice ve vztahu k tomu co má představovat
3) Trup- Coowling na pravé straně: nainstalovat .30 caliber kulomet- a provést veškeré úpravy které s tím souvisí
4) interiér, zcela přepracovat prostor navigátora- tzn- instalace sedačky, přístrojového panelu, instalace dvou kyslíkových flašek, zakrytí táhel apod .
5) interiér – doplnit sedačku zadního střelce na levou stranu trupu
Mimo body 1-2, ten zbytek řešila doplňková – konverzní sada od KMC č.48-4025, bohužel její dostupnost je nulová, tak že se musím spolehnout na své schopnosti.
Použité doplňky: plechy EDU č.49 267 a 48 1898 (vztlak. klapky), masky MONTEX MAXI MASK 48041, hlavně MASTER č.AM 48-029 (.30 caliber) a AM-48-001 (.50 caliber), výfuky QUICKBOOST QB 48 103
markII

• Odpovědět s citací

Re: TBF -1 Avenger, 1/48 - Italeri

Příspěvekod markII » 15 kvě 2016, 15:24

Úprava podle bodu 1 a 2 . Křídla
kridlo SPOD srovnani.jpg
Spodní foto - křídlo ze stavebnice, vrchní fotka- křídlo po úpravě
Úprava podle bodu 1 a 2 . Křídla
kridla VRCH srov.jpg
Spodní foto - křídlo ze stavebnice, vrchní fotka- křídlo po úpravě

markII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod markII » 15 kvě 2016, 15:39

úprava motorového krytu a instalace 30. caliber kulometu podle bodu 3)
cowling GENEZE.jpg

trup1.jpg
upravené rytí

markII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod markII » 15 kvě 2016, 15:47

úprava interiéru podle bodu 4)
kokpity.jpg
vlevo původní díl ze stavebnice- v pravo aktuální stav

spodní fotka je mezi fáze, něco odřezáno, něco přidáno
kokpitSTAV.jpg
provedené úpravy

markII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod markII » 15 kvě 2016, 15:58

Mám trochu dilema- přiklonil jsme se k názoru , že některé AVENGERY z produkce Grummanu měly na všech plochách interiéru (kokpit, ale i prostor střelecké věže, pracoviště radiooperátora/ bombetčíka) aplikovanou Bronze green. (All Tarpon/Avenger I were finished as such...bronze Green cockpit, grey cowling interior and exterior Extra Dark Sea Grey, Dark Slate Grey and sky.)http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=57&t=61634&hilit=TBF+avenger&start=45 . To znamená, že Bronze Green by měly být i pumovnice, ale tohle nějak nemůžu vstřebat.
Ona totiž ještě existuje rozšířenější alternativa, která pracuje s dvoubarevným schématem a to kokpit Bronze green- zbytek Interier green. Pravdou je, že na většině mě dostupných fotek z interiéru Avengerů je ta část interiéru za střeleckou věží evidentně ve světlejší barvě. Na jiných fotkách je zachováno toto schéma, ale navíc podlaha a sedačky jsou interier green.

Na modelu to nyní vypadá takto:
kokpit2.jpg

kokpit3.jpg

markII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod markII » 19 čer 2025, 18:14

Prostě někdy to trvá déle, koukám u mě to skoro 9 let, což nic nemění na faktu, že ten projekt chci dokončit. Dlouho to leželo u ledu, ve fázi připravených podsestav. Když jsem se k tomu vrátil, musel ještě dodělat i další úpravy, které s přestavbou na TBF-1 souvisí. A po surfování, leštění, broušení a znovu surfování atd, jsem se dostal k dilematu jaký kabátek tomu dát, Svoji původní myšlenku postavit to s raketama, což by obnášelo další úpravy, jsme nakonec zavrhl, páč bylo jasné, že bych to nedoděla nikdy. TBF1 naštěstí zahrnuje poměrbně širokou škálu variant zbarvení, ale nokonec jsem skončil na podkladě vyvolané diskuze viewtopic.php?f=1&t=156622 u schématu "norfolk" a to konklrétně stroje který je zachycen ve filmu (5-T-16) což je stroj z paluby letadlové lodě Yorktown. Je to neokoukané, nikdo to v dekálech nedělá a z části je to i zdokumentované (viz ten film).
Masky samovýroba a to jak insignie tak i číselné označení - pár večerů to zabralo, než jsem se dostal verzi co by mohlo být tomu reálu nejblíže. Jinak pro mě zatím nejlepší info stran označování a kamo schémat letadel us navy je v historickém sešitš SPM (stavíme plastikové modely č.4) kde je celkem detailní info jak stran jednotlivých kamufláží, tak i stran označování, velikostí znaků apod.
Fotky zachycují stav po nástřiku insignií, čísla a chodníčky jsou teďka na pořadu.
Použité barvy : Mr. Color C 316 - spodky a bílé hvězdy, střednímodrá Mr.Color C366, a tmavá mořská modrá Mr.Color C14, modré výsače na znacích jsou pak sříknuté Mr. Color C326. Použil jsem i sadu od HATAKY z označením HTK-CS05.2 (oranžová řada), ale s ohledem na bílý surf jako podklad, mi víc barevně sedly ty Céčka. Třeba ta bílá insignia od Hataky mi pořišla už moc do šeda a a tmavá mořská modrá zas hodně tmavá. Zesvětlování , modulace je provedeno kombinací použitých odstínů. Na fotkách to vypadá hodně kontrastně, ale realita je jiná, navíc ještě na to půjdou další techniky, které to utlumí, tak že jsme oprvdu tak v půlce. Každopádně šance , že to dodělám se rapidně zvyšují.
Přílohy
TBF 1upC.jpg
TBF1upB.jpg
TBF 1 upA.jpg
markII

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno