Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Tovární výroba v Dessau aneb hromadná stavba Ju 88 - 388

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 3471 • Stránka 232 z 232 • 1 ... 228, 229, 230, 231, 232
  • Odpovědět s citací

Re: Tovární výroba v Dessau aneb hromadná stavba Ju 88 - 388

Příspěvekod karel.hawk » 15 kvě 2025, 20:29

to Jiří Mikeš:
Také jsem dlouho hledal nějakou fotku letounu B3-BL, ale nepovedlo se mi.
Našel jsem pouze tento text, nevím jak hodně mu věřit:
.
B3+BL, ??.??.?? to Mrz.44, Shot down at Isle Brewers while with I KG54
.
Ju 88 A-4 or Ju 88 D-4
Unit: 3.I/KG 54 "Totenkopf"
Serial: B3+BL
Gerbini, Sicily, April of 1942.
.
Rozestavěno 1:72: Ju 287 V1 (Huma), Spitfire Mk.VC (Airfix), He 111 H-5 (Airfix), 2x Fw 190 (Eduard), MiG-3 (HobbyBoss), Ju 388 J (R.V.Resin).
Čekatelé 1:72: B-25 G konverze (Airfix), Ju 288 (Huma), Do 17 Z (Airfix).
https://Hawk.zonerama.com Fotky z modelářských soutěží 2012-2024
karel.hawk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jiří Mikeš » 18 kvě 2025, 20:59

Hledal jsem něco jiného a našel vlákno, kde se B3+BL zabývají polští kolegové. Zítra si to musím pořadně pročíst, ale řekl bych, že taky nic nenašli.

https://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=3&p=1021785
Jiří Mikeš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rotwi » 25 kvě 2025, 10:52

Zdravím pánové. Tak to vypadá že mám otázku ,,krabičky " k FuG 202 vyřešenou. A to díky informacím od petr 21 který tu napsal že přístroj byl s trojicí obrazovek , a pak díky Lubomírovi Tomíkovi který mě navedl na sadu pro Ju-88C6 od Eduardu. Já jsem ten nákres umístění leptů měl už pár dní předtím, ovšem byla to kopie někde z Netu z nějakého fóra. Po reakci Luba mě napadlo kouknout přímo na stránky Eduardu a tam byl další list (který není ani tady ) a tam je v nákresu pohled na pravou bočnici (bráno z pohledu operátora sedícího zády k směru letu ) kde je nakreslený zásobník pro ,,pravý " (pro operátora) kulomet dole u pravé nohy a na nad ním je krabice s třemi kulatými ,,budíky ". Takže si troufám tvrdit že je to přesně ono.

Kokpit jsem podle toho ,,vysochal " , vyměnil sedačku pilota (horor když jsem jí nechtíc při tvarování z polotovaru rozlámal a pak slepoval ) ,nový knipl , palubka ,zadní stěna s krabicemi radiostanic, vše doplněno o ,,budíky " z vyražených koleček. Taky jsem vystrouhal sestavu co by přes prosklení měla připomínat sestavu výzbroje v čumáku , natahal něco plastových nití co by měly připomínat rozvody a kabeláž, nějakou tlakovou láhev. Tím to asi hasne, ovládací páčky po boku pilota už by byly extra jemné a tvořím vše z plastu ,,samo domo " a nakonec to jde jen do vitrínky kam budou čumět jen varani z terárek na protější straně (:) K místním borcům bych se neodvážil ani přiblížit. :)

Teď mě čeká řešení překrytu kabiny které je ve stavebnici špatně , minimálně přední část. Ta má ve stavebnici vypouklý tvar (půdorys spodní části při pohledu zhora ) a skla by měla být plochá , směrem dopředu svírající určitý úhel do ,,pluhu ". Navíc nad nimi chybí první příčná příčka. Ta chybějící příčka je vidět i na předešlé stránce na modelech od Jana Pavlíka. Porovnejte fotku verze P a pak o něco níže C6 a G1. Pokud je to tak u ,,Péčka " správně tak se omlouvám. V každém případě já bych jí na C6b mít měl , takže ve ,,skladu materiálu " budu muset vyštrachat nějaké tenoučké plexy , ty dvě přední skla s kabinky vyříznout, dosochat nová skla, vlepit to nějak tak abych to nezapatlal a nezamlžil a doplnit rámování.
Já bych si té špatné kabinky asi ani nevšimnul kdybych nezačal řešit co udělat s dírou (pro kulomet ? ) v jednom předním skle . Pak jsem koukl do knížky na výkres abych se ujistil že C6 tam nic neměla a už jsem to viděl , jak tvar skel tak to rámování. Zkoušel jsem hledat na Netu jestli někdo nevyrábí samotnou kabinku jako doplněk ale nenašel. On by to možná stejně byl problém , zkoušel jsem jen tak ze zvědavosti přiložit k trupu kabinku jak ze Zvezdy tak z Hasegawy a nesedí ani jedna, vlastně se dá říct že nejde prohodit žádná z žádnou, každá stavebnice má jiné proporce. No nic, to už jsem se zase zakecal jinam.

Takže ještě jednou díky za nasměrování ke konečnému vyřešení. Píšu to sem i proto kdyby tu krabici s přístroji někdo někdy taky potřeboval řešit.
člen štětečkové galaxie č. 40
Když ,,Mrkev" tak z Izraele :-)
Na ,,kdyby " se v životě nehraje,buď něco je a nebo není.
rotwi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lubomír Tomík » 25 kvě 2025, 11:33

Áno. ..tak som si prebehol návody a tie krabičky s obrazovkami č.83, 84 obsahujú obe interiérové sady
na Ju-88c-6 od ICM.
...logicky sú v návode ale len na nočné C-čko.
Přílohy
Screenshot_2025-05-25-12-24-47.png
Screenshot_2025-05-25-12-29-04.png
Luboš Tomík MCMLXV.
"Čo sa človek natrápi, než o všetko príjde."
Milan Lasica
Lubomír Tomík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lubomír Tomík » 25 kvě 2025, 15:10

Vylepšovanie zlích modelov doplnkami je naprd.
Asi by som si prikúpil "normálny" dostupný model
A-4ku od Hasegawy. Tam sú oba prekryty, ten čistý je navyše, takže ten s kanónom využiješ k modelu.
Napr.na: www.super-hobby.cz
Luboš Tomík MCMLXV.
"Čo sa človek natrápi, než o všetko príjde."
Milan Lasica
Lubomír Tomík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rotwi » 25 kvě 2025, 18:15

Ale ten problém takhle nestojí, mezi moje hobby patří sratchbuilty tanků IDF v 1:72 a to dělám většinu modelu od nuly. Samozřejmě že využiju některé věci ze stavebnic. Jako jsou kolečka (i když i z těch třeba odsoustružím ,,gumové " obruče pomocí vrtačky, použiju třeba vanu a korbu z které tady něco odříznu a jinde přidám , obestavím novými pláty atp.
a tohle je něco podobného, prostě to co někdo vnímá jako ojeb se špatnou stavebnicí je pro mě zábava, a možná taky můžeme říct určitá výzva. Sestavit kvalitní model tak aby i laik poznal o jaké se jedná éro dokáže v podstatě skoro každý kdo něco slepil. Vysochat něco z polotovaru už je o něčem jiném, v mém případě o pocitu že jsem to dokázal n jiné ambice ani nemám.
Navíc v době kdy jsem dostal tu Ju-88 C6 od hobby bossu žádná jiná stavebnice nebyla dostupná. Pak je mi taky líto to jen tak hodit do koše s tím že to postavit nejde nebo to stojí za exkrement.
Podtrženo sečteno je to pro mě relax a zábava. Takže asi tak.
To že to není o penězích které bych nechtěl dát za kvalitnější model snad svědčí fakt že jsem okamžitě koupil jak Ju-88 od Hasegawy tak Dorniera na které jsem tu dostal odkazy. (doufám že sem nemusím dávat fotku krabic v polici :-D ) Tím si myslím že můžeme přestat řešit návrhy typu zahoď to a kup něco pořádného.

Já jsem to zmínil hned v prvním postu že řeším noční C6b s malýma anténama FuG 202.

Koupě další stavebnice kvůli překrytu nic neřeší, jednak jak už jsem napsal ty kabinky ze tří stavebnic od tří výrobců nejdou mezi sebou prohodit kvůli rozměrům, a pochybuju že u A4 od Hasegawy to bude jinak, a potom co s tou stavebnicí samotnou když bombardéry jdou zcela mimo mě. Prostě je nestavím a ani se na ně nechystám.

No nic, přesto díky za reakci a postřehy. Tak ať vám to tu lepí.

PS. Edit :, místo A4 od Hasegawy jsem napsal nevím proč od Revellu.
člen štětečkové galaxie č. 40
Když ,,Mrkev" tak z Izraele :-)
Na ,,kdyby " se v životě nehraje,buď něco je a nebo není.
rotwi

Předchozí

Odeslat odpověď
Příspěvků: 3471 • Stránka 232 z 232 • 1 ... 228, 229, 230, 231, 232

Zpět na Rozestavěno