Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

JAS-39C Gripen, Italeri+JAS-39D Gripen, Kitty Hawk 1:48

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: JAS-39 Gripen, Italeri 1:48

Příspěvekod KLuK » 30 lis 2023, 23:55

Ahoj Radku (:) ,
základní úvaha byla, že když je to model stejného letadla, tak by ty šachty měly pasovat. Tak jsem si to na sucho přiložil a poměřil. S poměřováním přední šachty to bylo jednoduché. i Italerka ji má řešenou jako samostatný díl. Ale šachty hlavního podvouzku jsou i Italerky vylisovány jako součást dílu se spodní části trupu a křídel. Takže tady jsem nejdříve přikládáním porovnal rozměry a pak jsem to riskl a vyřezal původní šachty. No a ono to fakt docela sedí. No trošku budu muset dotmelit rožky, ale nic hrozného.

Tomáši, vítej (:)
... no jo, já už to jinak ani neumím.
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kuba Fiala » 01 pro 2023, 12:23

Pěkně jedeš, Ludvíku! =D>
Samozřejmě sleduju.
https://www.scalemates.com/profiles/mat ... 6&p=albums
Kuba Fiala

• Odpovědět s citací

Příspěvekod lovcicak » 01 pro 2023, 12:33

=D>
lovcicak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 01 pro 2023, 15:49

KLuK píše: ...dopředu hlásím, že se výhledově chystám taky na dvoumístného Gripena 9820 s pomalovanou směrovkou k 10. výročí služby Gripenů v českém letectvu. Toho budu stavět ze stavebnice od Kitty Hawku.

To vypadá...
Ludvíku, Ty KLuKu! Ty jsi zachránil můj nápad na "Švédskou trojku po česku". Resp. tři Sáby (dva singly + jedna spárka) s českými kokardami. Akorát já původně plánoval dva tygry s tou výroční 9820 (kdysi dávno, před mnoha a mnoha léty, za devatero horami a devatero řekami, v měřítku 1/72). :wink:
Na téhle stavbě mě bude zajímat práce s plechy. ;-I
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 01 pro 2023, 22:24

Radku,
to mě nenapadlo, že si buduji "švédskou trojku". :grin:
Ale trojka bude kompletní až později. Až dodělám tento kousek, bude to na dobu přechodnou duo.

No a práce s plechy - používám je už hodně dlouho (od doby, co je začal vyrábět a prodávat Eduard). Minimálně v interiéru kabiny ušetří dost práce. Ručně namalovat všechny přístroje a tlačítka na přístrojové desce a bočních panelech je nad má schopnosti.
V tomto případě je v plechu i tryska a koncová část motoru. A hodně drobných dílů je určeno na doplnění detailů v podvozkových šachtách a něco málo přijde na povrch stroje.
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 02 pro 2023, 21:18

Pokračuji v přípravě trupu na uavření. času teď moc nemám ... tak alespoň po troškách

IMG_6863.JPG
Do levé poloviny trupu jsem vlepil konec motoru s tryskou a základ pilotní kabiny.

IMG_6864.JPG
IMG_6865.JPG
Na pilotní kabinu jsem použil díl ze stavebnice a doplnil jej o fotolepty. Původní přístrojovou desku jsem nahradil plechy ze sady od Edy.

IMG_6869.JPG
Na pravé straně kabiny jsem doplnil přístrojové panely (opět lepty).

IMG_6867.JPG
IMG_6868.JPG
Konec motoru s přilepenou tryskou je přilepený k levé polovině trupu.

IMG_6871.JPG
Pilotní sedadlo je těsně před dokončením.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DUNDR1 » 03 pro 2023, 12:18

No ty popruhy vypadají, jako dva krky od kytar i se strunami.Tady měl konstruktér leptů velkou fantazii...Kdysi jsem lepil dvě malé Italerky a upravoval krytky od APU. Pokud budeš potřebovat nějaké fotky detailů tak se ozvi, ať se daří přeje M.
Přílohy
2.jpg
2.jpg (11.12 KiB) Zobrazeno 4131 krát
1.jpg
1.jpg (10.6 KiB) Zobrazeno 4130 krát
100_4006x.jpg
100_4004x.jpg
100_4003x.jpg
DUNDR1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 03 pro 2023, 15:48

DUNDR1 píše:No ty popruhy vypadají, jako dva krky od kytar i se strunami. Tady měl konstruktér leptů velkou fantazii...

To Tvé přirovnání je docela trefné. (:) V reálu to není tak markantní, ale na zvětšené fotce to opravdu vyniká. Podle mě to vzniklo poněkud nepovedou snahou naznačit na pásech prošívání ... I když plánuji kabinu zavřenou, zrovna pásy budou dost viditelné. Přetřít je nebude nic složitého, jenom přesně nevím, jakou vlastně měly barvu. Fotečka sedadla s pásy by se hodila, jestli mohu poprosit.

DUNDR1 píše:Kdysi jsem lepil dvě malé Italerky a upravoval krytky od APU. Pokud budeš potřebovat nějaké fotky detailů tak se ozvi, ať se daří přeje M.

K tomu APU mám dotaz. Pokud je letadlo v klidu na zemi, má dvířka APU otevřená, nebo zavřená? Mám fotky na kterých jsou u strojů v klidu dvířka zavřená i otevřená. Pokud je to reálné, dal bych přednost zavřeným dvířkám APU.

12150.jpg
A když už se ptám, řídící plochy na křídle nejblíž k trupu jsou v klidu většinou sklopené. Jako na této fotce. Mimochodem jsou tam vidět i ta zavřená dvířka APU.

IMG_0016_00.jpg
Ale na této fotografii Gripena (verze "D", stroj 9820, stroj stojí na stojánce pro veřejnost) pořízené na dni otevřených dveří v Náměšti jsou vidět jak zavřená dvířka APU, tak zmiňované řídící plochy v neutrální poloze.

Byla by velká chyba postavit model s těmito plochami v neutrální poloze stejně, jak je to na fotce?
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hansi » 03 pro 2023, 17:47

Fotku sedačky s pásmi máš nad Tvojim príspevkom. Sú to kevlarové pásy (hnedastá farba), ten zbytok máš na fotkách.
Hansi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DUNDR1 » 03 pro 2023, 17:48

Díval jsem se na své fotky a tam jsou klapky vysunuté. Ale jak říkám - pravdu má jen fotka, takže když máš fotku, kde je vše v neutrálu či zavřené tak to bude cajk. Třeba se ozve nějaký čáslavák, já se jenom dvakrát svezl. Ty popruhy se mi zdají oranžové a zelené. Piloti mají speciální boty, kam se vzadu dají připnout popruhy k přitažení nohou při katapultáži. Bacha na výkresy - ten kdysi z Novinek je shit /H+P design,/ což jsem zjistil právě u toho APU, které se musí u Italerky předělat /asi to má verze A jinak./
Přílohy
IMG_1785.jpg
Gripen zadní 1.jpg
Gripen výkres 1.jpg
Gripen  detaily 1 Revi 56.jpg
DUNDR1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 03 pro 2023, 21:10

Ludvíku, pokud budeš mít, čas, koukni se sem:
viewtopic.php?f=57&t=4788&p=67344&hilit=Gripen#p67344
(postup stavby a její úskalí)

nebo sem:
viewtopic.php?f=324&t=1077&hilit=Gripen
(nějaké zajímavé detaily z kokpitu)

a nebo sem:
viewtopic.php?f=57&t=57382&p=1123375&hilit=Gripen#p1123375
(opět zajímavý nápad na opravu čumáku před kabinkou a detaily podvozku)

a tady je typ na schůdky:
viewtopic.php?f=57&t=56759&hilit=Gripen&start=45
(myslím, že jsi je zmiňoval, když jsme se setkali v Jihlavě)
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 03 pro 2023, 21:31

KLuK píše:Ahoj Radku (:) ,
...S poměřováním přední šachty to bylo jednoduché. i Italerka ji má řešenou jako samostatný díl. Ale šachty hlavního podvouzku jsou i Italerky vylisovány jako součást dílu se spodní části trupu a křídel...

Tohle je to, co mě trochu děsí. Pořídil jsem si set podvozkových šachet od CMK. Takže, až se rozhodnu pro stavbu, vyříznutí těch původních šachet se určitě nevyhnu.
Ještě by mě zajímalo, podle čeho jsi kroutil ty plechy na trysku?
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 03 pro 2023, 22:02

DUNDR1 píše:... . Piloti mají speciální boty, kam se vzadu dají připnout popruhy k přitažení nohou při katapultáži.

Tak to je zajímavá informace.
IMG_6871_00.jpg
V tom případě mi pak moc nesedí ta poutka (v červeném kroužku) na sedadle. Nebo se pletu?

DUNDR1 píše:Bacha na výkresy - ten kdysi z Novinek je shit /H+P design,/ což jsem zjistil právě u toho APU, které se musí u Italerky předělat /asi to má verze A jinak./

Opravdu jsou ty výkresy z Novinek tak špatné? Nic lepšího nemám. Měl jsem v plánu podle nich Gripena onýtovat.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Kadlc » 03 pro 2023, 23:16

Dr. zvied píše:Ludvíku, pokud budeš mít, čas, koukni se sem:
viewtopic.php?f=57&t=4788&p=67344&hilit=Gripen#p67344
(postup stavby a její úskalí)

...

No ty kráso,koukám za pár dní ten můj Gripen oslaví 17cté narozeniny,ještě rok a bude plnoletý. :lol: Safra nějak ten čas letí. :-k
Stále ho mám ve vitríně,jen zažloutl překryt kabiny.

Každopádně držím palce ve stavbě 8-)
Přílohy
P1020629.JPG
P1020632.JPG
David Kadlc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 04 pro 2023, 00:29

KLuK píše:
DUNDR1 píše:Bacha na výkresy - ten kdysi z Novinek je shit /H+P design,/ což jsem zjistil právě u toho APU, které se musí u Italerky předělat /asi to má verze A jinak./

Opravdu jsou ty výkresy z Novinek tak špatné? Nic lepšího nemám. Měl jsem v plánu podle nich Gripena onýtovat.

A co výkres od Ing. Vavřiny,který vyšel v Modeláři?
Dr. zvied

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno