Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Mi-24 Monogram 1:48 - trocha masochismu neuškodí

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 464 • Stránka 26 z 31 • 1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 31
  • Odpovědět s citací

Re: Mi-24 Monogram 1:48 - trocha masochismu neuškodí

Příspěvekod KLuK » 30 zář 2023, 20:14

No mě se to zdálo divný, ale když jsem si je prohlížel ty fotky od Tebe, působilo to na mě jako něco mezi růžovou a béžovou. Když se na ně dívám teď a vím, že to je šedé, tak už to vidím.
No nic, vezmu štětec "pětichlup" a přetřu to. :paint:
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod J. Fedič » 30 zář 2023, 20:26

Tak na tohle sádlo-máslo furt čumím jako vejr :oops:
=D> :P
To naučíš i vopice lítat líp
J. Fedič

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 01 říj 2023, 09:05

Jsem rád, že Tě můj přístup ke stavbě zaujal. Pro mě je to skvělý relax. A taky zkouším, co zvládnu z té "hroudy plastu" udělat. :wink:
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 01 říj 2023, 09:15

IMG_6548.JPG
Po upozornění Tomáše na špatnou barvu hydrauliky v zadní části šachty jsem udělal opravu. Teď už má hydraulika správnou, tedy světle šedou, barvu.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hindman » 01 říj 2023, 19:14

To už vypadá líp (:)
Hindman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 01 říj 2023, 19:58

Zase o kousek blíže k cíli. (:)

IMG_6549.JPG
Na přední podvozek jsem přilepil kola. Použil jsem rezinová kola od Pavla models. Ne že by byla ze stavebnice byla nepoužitelná ,ale když už jsem ta rezinová kola měl ... kupoval jsem je už hodně dávno, chvíli potom, co jsem koupil stavebnici.

IMG_6550.JPG
A navíc rezinová kola jsou od výroby promáčknuté a mají podrobněji zpracované disky.

IMG_6552.JPG
Na hlavních podvozkových nohách jsem doplnil poslední chybějící kabely (nebo je to hydraulika?)

IMG_6553.JPG
Po doplnění rozvodů jsem přilepil kola. Stejně jako ta přední jsou i kola hlavního podvozku reziny.

IMG_6554.JPG
Takže kola jsou už všechny na svých místech.

IMG_6555.JPG
Takže od dnešního večera stojí Hrbatá na svých vlastních nohách.

IMG_6558.JPG
Zbývá doplnit otevřené kryty hlavní podvozkové šachty a podvozek bude kompletní.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hindman » 01 říj 2023, 20:19

Jsou to vzduchové trubky k brzdám. Ještě bych zvážil doplnění trubičky k brzdám na vnější části disku, je to takový specifický detail na kolech Mi-24 a případně ještě světýlka signalizace vysunuti podvozku a červené rysky prokluzů disk-guma. Na fotkách ode mě by jsi to měl všechno mít.
Hindman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 01 říj 2023, 21:28

Tomáši,
děkuji za upozornění a doplnění informací. Konečně vím, na co ta trubička na vnějším disku je. Původně jsem si myslel, že je to dofukování pneumatik.

IMG_6561.JPG
Trubička na discích kol je. Při úhlu ze kterého jsem podvozek fotil, nebyla vidět.

A ta světýlka na podvozkových nohách (zatím k nim mám jen natažené kablíky) a červené rysky protiskluzů jsou v plánu. Jen jsem se o tom nezmínil. :P
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 03 říj 2023, 20:02

Dnes jen malý pokrok, na víc nebyl čas.
Na hlavní podvozkové nohy jsem doplnil kontrolní světla a tažná oka. Na výrobu kontrolních světel jsem použil tenkou kulatinu vytaženou z průhledného rámečku a tažná oka jsou fotolepty za sady pro exterier. A nakonec jsem ještě na všechna kola domaloval červené značky na kontrolu skluzu pneumatiky vůči disku.
Moc toho není, ale zase lepší než nic. :wink:
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 05 říj 2023, 22:53

Tak zase o nějaký ten kousek popojedeme. :sculptor:

IMG_6570.JPG
Že jsem na hlavní podvozkové nohy doplnil kontrolní světýlka z kousků průhledné kulatiny vytažené z rámečku a tažná oka ze sady fotoleptů jsem už psal minule, takže je tady je ktomu fotka jako důkaz, že to tam doopravdy je.

IMG_6574.jpg
A tahla fotka dokládá, že i červené značky na kolech pro kontrolu případného proklouznutí pneumatiky na disku jsou doplněny také.

IMG_6563.JPG
Z tenké plastové destičky jsem vyřízl dva nepravidelné pětiúhelníky a do každého vyřízl po dvou otvorech. Postupným pilováním jsem upravil tvar otvorů tak, aby výsledek víceméně odpovídal výztužným profilům na vnitřní straně podvozkových krytů hlavního podvozku. Nakonec jsem hotové výztuhy vlepil na vnitřní strany podvozkových krytů.

IMG_6564.JPG
Po zaschnutí lepidla jsem vnitřní strany krytů natřel modrošedou barvou a šedočernou barvou na pneumatiky naznačil gumové změkčení dolní hrany krytu.

IMG_6565.JPG
Stejně tak jsem naznačil gumové změkčení na vnější straně krytů. Na levý kryt jsem ještě doplnil obtisk se jmény těch, kdo se podíleli na tvorbě výročního zbarvení.

IMG_6575.JPG
IMG_6576.JPG
Na závěr jsem přilepil podvozkové kryty na jejich místo. No a pak jsem si pro kontrolu ještě prohlédl fotky podvozku ...
... a zjistil jsem, že ta guma neměla tvar půlkruhu, ale široce rozevřeného písmene "V" s kulatou špičkou a otočeného vzhůru nohama. Kryty ze stavebnice totiž měly už od výroby předlisovaný půlkruhový tvar, tak jsem ho automaticky a nic zlého netuše vybarvil. ](*,)
Naštěstí to není žádná hrůza a půjde to snadno pár tahy štětce opravit. :paint:

Víc jsem toho neudělal, anžto a protože mi dnes přišly Hrábě a Zetor. Tedy limitka od Eduarda SU-25 Hrábě a Zetor 25 (vojenská verze s tažnou tyčí pro MiGy -15/17) od CMK. A tak jsem se místo stavění kochal. :-)˜
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 06 říj 2023, 15:02

Paráda Ludvíku =D>
Kurnik, toho vojenského Zetora mám taky už nějaký čas..... asi budu k němu muset najít v kitníku MiG-15 :wink:
Obrázek
Václav Maděra - PantherG@seznam.cz Z blbce vola neuděláš.....
Nebojte se dokonalosti..... Stejně jí nikdy nedosáhnete !
PantherG

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hindman » 07 říj 2023, 18:09

Ludvíku, pěkně ten podvozek ladiš =D> Ty kryty mají zevnitř, kousek pod pantem, táhla jejich zavíráni. Nevím, jestli to na fotkách ode mě vidíš. Kdyžtak hned v pondělí ráno nafotím a pošlu. Ta “tažná oka” jak píšeš a pěkné jsi je ztvárnil, jsou ve skutečnosti oka, která drží podvozkové nohy v hydraulických zámcích v zavřené poloze. Podobné oko má i přední noha. Tažná oka se na podvozek montují dodatečné, např. když je třeba vrtulnik natáhnout do letadla ( An-124 ) a následně za ně i ukotvit. V takovém případě je na trupu samozřejmě takových kotvicich ok namontovanych víc.
Hindman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 08 říj 2023, 00:25

Díky Václave!

A s tím Zetorem máme stejné plány.
Naposledy upravil KLuK dne 08 říj 2023, 00:31, celkově upraveno 1
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 08 říj 2023, 00:28

Tomáši, Ty mi dáváš. Pokaždé co prohlásím, že už mám podvozek hotový, najdeš na něm něco, co mu ještě chybí ... :crazy:
Ale jo ... já to beru ... a děkuji za to. (:)
Když už si s tím tak hraju, tak ať už to stojí za to. Táhla ještě doplním. :sculptor:

Ta táhla jsou na Tvých fotkách vidět. Na fotkách vnitřních prostor šachty je vidět část táhla s ukotvením táhla v šachtě a na fotkách podvozkových nohou je zase část táhla s ukotvením na podvozkovém krytu. Fotku s viditelným celým táhlem (od ukotvení v šachtě k ukotvení na podvozkovém krytu) nemám. Ale když jsem věděl, co mám hledat, tak už jsem si to podle fotek dal dohromady. Takže fotit to nemusíš.

Díky za osvětu ohledně těch ok. Zase jsem o trochu chytřejší ... a zkusím nějak vyrobit a doplnit to zamykací oko na přední noze.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pepsini » 08 říj 2023, 09:18

Tvoje buldočí vytrvalost je neskutečná ,já kdybych měl pořád něco opravovat tak se dám na lepení zvířátek a chaloupek ,ale rozumím ti ,tak šťastný lep a vydržet ať už to vidíme hotový ;-I
2022 viewtopic.php?f=6&t=147487 2021 viewtopic.php?f=6&t=142957&hilit=pozdni+sber
2020 viewtopic.php?f=6&t=137562&p=2383849&hilit=pozdni+sber+2020 2023 viewtopic.php?f=6&t=151434 2024 viewtopic.php?f=6&t=155213
pepsini

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 464 • Stránka 26 z 31 • 1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 31

Zpět na Rozestavěno