Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Bf 109 K-4 1/48 Eduard

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 218 • Stránka 12 z 15 • 1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15
  • Odpovědět s citací

Re: Bf 109 K-4 1/48 Eduard

Příspěvekod KarelB » 27 zář 2023, 18:37

Pufo, ale to by měly být zatmeleny komplet linky paneláže i pod kamufláží a nejen ty přetřeté 02 ne?
KarelB

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Bari Ball » 27 zář 2023, 19:33

Szwarc.Robert píše:Asi vás nechápu hoši co po mě chcete.

Roberte, celá zadná časť od poslednej přepážky / linky paneláže/, bola od jedného výrobcu. Teda bola celá vi farbe RLM76. V rátane toho plechového lemu na koreni kýlovky. Toto som myslel mojou poznámkou. Na túto forbu potom striekali flaky, kamufláž a pod...
Bari Ball

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Szwarc.Robert » 28 zář 2023, 10:49

Bari Ball píše:
Szwarc.Robert píše:Asi vás nechápu hoši co po mě chcete.

Roberte, celá zadná časť od poslednej přepážky / linky paneláže/, bola od jedného výrobcu. Teda bola celá vi farbe RLM76. V rátane toho plechového lemu na koreni kýlovky. Toto som myslel mojou poznámkou. Na túto forbu potom striekali flaky, kamufláž a pod...

Já tě chápu, ale co to znamená pro mě a můj model? to mi není jasné. (:)

YETTY píše:Ajjj.Luky,jsem se koulnul na špatnou verzi.
Pro Roba-to je ta spodní část pohyblivé části směrovky.Tam by měla být ta 76 tutově.

Celá pohyblivá část směrovky je žlutá. Tak nevím co pořád máš s tou RLM 76????
Přílohy
DSC_0517.JPG
K-4.png
Szwarc.Robert

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Szwarc.Robert » 28 zář 2023, 10:53

Dostříkal jsem komplet kamufláž i s kryty na motor. Opravil jsem spodek podle Pufa a přestříkal barvu pod sloty. Vše teď zalakuji a budu pokračovat s obtisky. Zatím co bude lak schnout, budu se bavit s motorem.
Přílohy
DSC_0513.JPG
DSC_0514.JPG
DSC_0515.JPG
DSC_0516.JPG
Szwarc.Robert

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pufo » 28 zář 2023, 10:56

uz sa to rysuje ;-I
Tomáš Průša
pufo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lukáš Loučka » 28 zář 2023, 10:57

Krásně nastříkaný =D> =D> =D>
Jihomoravská buňka SPL Liberec

Hotovo 2021: Me 262B-1 1/48 Fw 190A-8/R-2 1/48 Bf 109G-6 1/48
Hotovo 2020: P-51D 1/48 He 111H-16
Lukáš Loučka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Ladman » 28 zář 2023, 21:07

=D> =D> =D> Krásná, inspirativní práce, ač já tě nikdy ani na 100 km nedoženu :-))))))
Stavím(spíš lepím-patlám) Osu 1:48

2024: Bf109E-4, Bf109G-6 Němci, 4x Avia B-534, 2x III serie, 2x IV. serie, SvZ, B-534 Bulhar
1:72: 1x Bk -534, 4x B-534 : 3x III. serie z toho 2 s kabinkou 1x IV. serie vše SvZ
Mojí ctí je pravda, lež je zločin.
Petr Ladman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarda Matt » 29 zář 2023, 16:34

KarelB píše:Pufo, ale to by měly být zatmeleny komplet linky paneláže i pod kamufláží a nejen ty přetřeté 02 ne?

Občas se zde narazí na podobný dotaz který vyšumí.

Pokud se ta zadní a spodní část tmelila, tak tmel překryl spáry paneláže a to asi jak pod barvou tak na holém spodním trupu tam kde byl.
Asi mi uniká sama podstata, ale znázornit nástřikem 02 jako zatmelenou spáru, řekněme na skutečné mašině rovinu ,ovšem na modelu nechat brázdu rytí mi nedává smysl.
Na modelu právě ten pruh barvy 02 přitáhne pozornost na rytí které tam být nemá :? :-k
Ostatně to že tam rytí nebylo,má se zatmelit je nepřímo napsáno v návodu ........ ve zmínce že na skutečné mašině byly spáry zatmeleny.
Stavbu sleduji jen občas ,několikrát se tu na to narazilo ovšem vyznělo do ztracena (nebo špatně hledám), jak píši asi mi něco uniká proč je v zatmelených spárách, na modelu skutečné rytí.
Několikrát byl odkaz na str. 8 vlákna kde je rytí pouze přestříkáno barvou ,ovšem nezatmeleno , něco změnilo ? Špatně hledám.
Nezatmelené ,zatmelené spáry-rytí by byl pro mě stavebně takový úlet, tak moderní postup, že se na něj radši otevřeně zeptám.
:-k :-k :-k
Jarda Matt

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Škoda » 29 zář 2023, 22:26

Já zase z modelářského hlediska autora celkem chápu. Pokud by rytí na spodní části trupu modelu bylo skutečně zatmelné, pak my zřejmě muselo být zatmelené všude tj. i na kamuflované části trupu. A tady se dostáváme k problému, jak by pak takový model vypadal - podle mého divně (rozumněj nezajímavě) - prostě hladký trup od kabiny až k ocasu. Za mne je to, co zvolil Robert, dobrý modelářský kompromis. Na kamuflované části trupu půjde pěkně zvýraznit paneláž a na dolní části ta RLM 02 naznačí, že je to tmelené. Když se navíc wahem nevytáhe ta část spár, kde je naznačeno tmelení (nebo se použije hodně nevýrazný wash), bude to podle mého rozumný kompromis. Osobně zastávám názor, že někdy je holt, vzhledem k měřítku a výslednému CELKOVÉMU vzhledu modelu, lepší použít "Artistic licence" na jisté detaily, než doslovné lpění na předloze. Ale nikomu svůj názor nevnucuji ani se nesnažím omlouvat Robertův přístup, ale já bych to asi pořešil nějak podobně.
P.S. Přijde mi to podobné jako diskuze o znázornění nýtů a spár na tmelených křídlech Mustangů.
warbirds-blog.cz
Galerie modelů
Pavel Škoda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Szwarc.Robert » 30 zář 2023, 10:03

Jarda Matt - pro mě je zase úlet těch nespočet staveb dokonalých strojů, které nikdo nedodělá. Všechny stavby začínají rozřezaním modelu na tisíc dílů, samozřejmě podle podkladů a pak nic. Žádný hotový model na obzoru. Co jsem chtěl tímto říct? Já stavím dva druhy modelů. Jeden z druhu je model na bodovací soutěže, ( hlavně na M. ČR) to znamená sledovat podklady, spoustu doplňků, mraky času a hodně sil. No a pak dělám modely na pohodu a těch je o hodně víc. Neřeším každou kravinu hledáním v podkladech jestli to je dobře nebo ne. A opravy řeším nejjednodušší cestou. To je právě i případ tmelených spojů. Místo tmelení, broušení a zase obnovování linek které jsem při broušení zničil a ve finále mi Puffo napíše že to mám stejně blbě. Tak na to vám ser.. To to jen naznačím barvou nenapustím voš a pokračují dál, tak jak to napsal Pavel Škoda. Tak že asi tak no.

A k modelu samotném, mám nanesené obtisky a nanesený voš. Pomaličku jsem začal pracovat na motoru.
Přílohy
DSC_0821.JPG
DSC_0822.JPG
DSC_0823.JPG
DSC_0824.JPG
DSC_0825.JPG
Szwarc.Robert

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pufo » 30 zář 2023, 10:15

Uff, tak to sorry, som nevedel ze to az tak vadi, ze nieco pisem, myslel som, ze informacie sa hodia ale evidentne som sa zase mylil.
Ale v pohode, pisem si poznamku do mozgu ze do tvojich vlakien nemam prispievat.
Tomáš Průša
pufo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Szwarc.Robert » 30 zář 2023, 10:21

pufo píše:Uff, tak to sorry, som nevedel ze to az tak vadi, ze nieco pisem, myslel som, ze informacie sa hodia ale evidentne som sa zase mylil.
Ale v pohode, pisem si poznamku do mozgu ze do tvojich vlakien nemam prispievat.

Neeee špatně jsi to pochopil, nebo jsem to špatně napsal. Měl jsem namysli, že se s něčím budu drbat a nakonec vyjde najevo že to je špatně. U Bf-109 K-4 to právě bylo tmelení na spodku trupu. Nebylo to nic proti tvým připomínkám, naopak jsem rád že píšeš. ;-I
Szwarc.Robert

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarda Matt » 01 říj 2023, 12:17

Ano u víkendu bych tento postoj i chápal,u takové stavby neřeknu ani ň ,tam by takový přístup byl logický.
Ovšem u modelu který je právě rozřezán pro zabudování motoru,je snaha o ztvárnění (budeme hovořit líbivosti) kde čeho, stavitel (všeobecně, tohle bych napsal každému) se honí za kde čím, řeší se barva každé hadičky a jiných věcí, je ten kontrast s viditelným a ještě na něj upozorňujícím "ojebaným" zatmelením v kontextu celé stavby tak absurdní a hlavně viditelný že jsem myšlenkový pochod nedal a zeptal se.

Jak říkám pro víkend dobré, pro stavitele v kroužku perfektní , pro firemní rozřezaný reklamní model model u kterého předpokládejme trochu větší prezentací je to faux pas.
Ty pruhy - to zebrování 02 přitáhne pozornost a na nezatmelené rytí upozorní i toho kdo o problematice nic neví, ...............obzvláště pokud na tmelení upozorní sám návod !
Stavíte líbivě,ovšem mám pocit že honba za líbivostí je již za hranou "zkousnutí", ty nůžky líbivosti jsou zde již moc rozevřeny v porovnání se skutečným technickým provedením.

Děkuji za vysvětlení, nebudu u Vaší stavby nad tím dále bádat, pokud si to přeložím, tak pro "líbivou" reklamní stavbu tento "ojeb" takhle stačí :? .............pro mě je v celém kontextu stavění modelu již za hranou.
Jarda Matt

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Szwarc.Robert » 01 říj 2023, 15:56

Že to nepochopíš mi bylo jasné hned na začátku. U této stavby jde hlavně ukázat že to postavit jde a jak to vypadá postavené a to v přijatelném čase. To je vlastně to co po mě chce firma Eduard. To že se ukážou nějaké nedostatky a případná oprava je v pořádku. Konstrukční diskuze o tom vítaná. Jelikož stavím kolem 20 modelů ročně plus různé doplňky, tak není zástavba motoru nijak neobvyklá a ani vzácná. Do 109 je to už čtvrtý motor co dělám. Kdyby to dělal někdo jako ty, tak se v podstatě nikdy nedočkáme hotového modelu. Tak že asi tak. A tak aspoň jsi mohl zase napsat nějaká ta svá moudra, takže fajn ne? :-D ;-I
Szwarc.Robert

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Karel Pilát » 01 říj 2023, 16:23

Szwarc.Robert píše:... těch nespočet staveb dokonalých strojů, které nikdo nedodělá. Všechny stavby začínají rozřezaním modelu na tisíc dílů, samozřejmě podle podkladů a pak nic. Žádný hotový model na obzoru...

:( Au, au, to zabolelo. Úplně se v tom vidím, až na to "dokonalých". Dám do svého tématu alibisticky nějaký drobný postup.

Píšu taky abys viděl, že Káčko sleduju. =; A myslím, že se celkem dá souhlasit s tím, co napsal Pavel Škoda.
rozestavěno: 7 kousků
mezi nimi: Do23 (Planet Models), Ju290A-7 (Revell), Ju88S-3 a Mistel 1 (Hasegawa)
2022: Fw190G-3 (konverze z Eduardu), Ar232A-10 (konverze z Mach2)
2023: He 219 V9, pilot W. Streib (Dragon), Bf110B-1 (Eduard + AML konverzní set)
2024: Heinkel He111H-8 (konverze z Revellu), Ar232B-05 (Mach2)
Karel Pilát

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 218 • Stránka 12 z 15 • 1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15

Zpět na Rozestavěno