Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Mi-24 Monogram 1:48 - trocha masochismu neuškodí

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 464 • Stránka 25 z 31 • 1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 31
  • Odpovědět s citací

Re: Mi-24 Monogram 1:48 - trocha masochismu neuškodí

Příspěvekod KLuK » 21 zář 2023, 18:14

Včera jsem přestříkal pár drobných dílů do barvy, stříbrné raketnice přestříkl na bílo, a vnitřní stranu dveří do nákladního prostoru na šedomodro. Po zaschnutí barvy jsem horní polovinu dveří ještě stihl zasklít.

A dnes jsem v práci na dveřích do nákladního prostoru pokračoval.

IMG_6490.JPG
Na horní polovině dveří jsem doplnil tyč s držáky pro ruční zbraně. Díly jsem našel na planžetě fotoleptaných dílů pro interier (původní sada pro model Monogram). Pákový mechanizmus na pravé straně je původní díl ze stavebnice.

IMG_6492.JPG
Na spodní část dveří jsem nanesl obtisky s popiskami, doplnil madlo a páku z interiérové sady fotoleptů.

IMG_6493.JPG
Na levou stranu dolního dílu dveří jsem přilepil držák jistícího lanka dveří (opět fotolept) a nakonec napnul pojistné lanko z pružné nitě.

IMG_6495.JPG
Otevřenými dveřmi bude pěkně vidět do nákladního prostoru ...

IMG_6503.JPG
... a také na přepážku s průchodem do pilotního prostoru.
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pepsini » 21 zář 2023, 18:33

moc pěkný otevřený kvartýr =D> =D>
2022 viewtopic.php?f=6&t=147487 2021 viewtopic.php?f=6&t=142957&hilit=pozdni+sber
2020 viewtopic.php?f=6&t=137562&p=2383849&hilit=pozdni+sber+2020 2023 viewtopic.php?f=6&t=151434 2024 viewtopic.php?f=6&t=155213
pepsini

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hindman » 21 zář 2023, 20:31

Vypadá to dobře. Ludvíku, nezapomeň, že v hranách všech čtyřech polovin dveří je nalepena hermetizační dušička ( černý gumový profil ). Zatímco u dveří kapitána a překrytu operátora je dušička nalepena v rámech na trupu.
Hindman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 21 zář 2023, 21:33

No jo, na dušičku jsem zapomněl. Lépe řečeno, jsem si jí ani nevšiml. A přitom mám fotky, na kterých je to krásně vidět. Naštěstí to půjde snadno doplnit. Díky Tomáši! (:)
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 25 zář 2023, 20:34

O víkendu jsem se k modelaření nedostal. Ale dnešní odpoledne už to bylo lepší. Po upozornění Tomáše jsem na hrany otevřených dveří do nákladního prostoru doplnil hermetizační dušičky.

IMG_6506.JPG
IMG_6507.JPG
Když jsem přemýšlel, z čeho je udělat, padla moje moje volba na pružnou šicí nit. Používám ji na různá lanka a antény. Je dostatečně tenká, mírně pruží a hlavně je syntetická a není chlupatá jako nitě z přírodních materiálů. Dá se dobře natírat i lepit. A při návinu 1500 m mi vydrží na hóóódně dlouho.

Do prkýnka jsem zatloukl dva hřebíčky asi 15 cm od sebe a mezi ně jsem napnul nit. Namotal jsem 3 "závity" a napnuté trojité vlákno jsem natřel řídkým Herkulesem. Po jeho zaschnutí jsem nitě přetřel barvou s odstínem "pneumatiky".

IMG_6508.JPG
IMG_6511.JPG
Natřené trojvlákno jsem odstřihl nůžkami a postupně s ním olepil hrany otevřených dveří do nákladního prostoru. Na takto velkých zvětšeninách je vidět i kroucená struktura nitě, ale v reálu jsou vidět hlavně podélné drážky vzniklé slepením tří nití k sobě.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 25 zář 2023, 21:07

Nyní přišla ta správná chvíle na to, aby se Hind postavil na svoje nohy.

IMG_6512.JPG
IMG_6513.JPG
IMG_6514.JPG
IMG_6515.JPG
Podvozkové nohy hlavního podvozku jsem měl již připravené, takže přišla na řadu jejich instalace do podvozkových šachet. Abych dodžel správnou geometrii, přilepil jsem nejdříve levou podvozkovou nohu. Potom jsem přilepil i pravou nohu, ale jen v jednom budu, abych její polohu korigovat. Po zaschnutí lepidla (lepil jsem to sekunďákem) jsem postavil model na nohy a při pohledu zepředu jsem zkontroloval polohu trupu a udělal malou korekci. Nakonec jsem sekunďákem zafixoval správnou polohu pravé nohy a nechal lepidlo zaschnout.

IMG_6517.JPG
Po zaschnutí lepidla jsem prozatímně nasadil částečně hotovou přední nohu a opětovně zkontroloval geometrii celého podvozku. A to jak při pohledu zepředu ...

IMG_6518.JPG
... tak při pohledu z boku.

Myslím, že se to docela povedlo. A případné drobné korekce půjdou ještě udělat jemným přibroušením pneumatik.

Nyní mě čeká dokončení kabeláže a hydraulických rozvodů na hlavním podvozku, dokončení přední podvozkové nohy a doplnění rozvodů v přední podvozkové šachtě. Další program je jasný, teď už jenom zařídit dostatek volného času.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 26 zář 2023, 16:20

No.... tady mohu jen říci s klasikem: "Já prostě sírám..... " :shock:

Ludvíku, předvedeš Laňku v Křenovicích? :wink:
Obrázek
Václav Maděra - PantherG@seznam.cz Z blbce vola neuděláš.....
Nebojte se dokonalosti..... Stejně jí nikdy nedosáhnete !
PantherG

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hindman » 26 zář 2023, 20:30

Lepší dušičky jsem na modelu ještě neviděl ( já jsem na ně dost vysazenej :lol: ) Geometrie si myslím, že dobrá, jak píšeš, kdyžtak se doladí kolama.
Hindman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 26 zář 2023, 21:11

Václave díky. (:)
Ano, mám v plánu vzít Laňku do Křenovic. Jen doufám, že ji stihnu do té doby dokončit. Při nejhorším bych ji přivezl rozestavěnou.

Tomáši,
pochvala od odborníka potěší dvojnásob. Použít na výrobu hermetizační dušičky tu zmiňovanou niť bylo takové náhlé vnuknutí. A jak to vypadá, bylo správné. Ani jsem nečekal, jak to zvedne vzhled těch otevřených dveří.

... a přitom taková blbost :-D
Naposledy upravil KLuK dne 27 zář 2023, 22:22, celkově upraveno 1
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 26 zář 2023, 22:35

Dnes toho nebylo moc, co by stálo za to fotit. Věnoval jsem se úpravě přední podvozkové nohy. Noha ze stavebnice je jako základ dobře použitelná, jen potřebuje doplnit pár detailů. Podle fotografií jsem vyráběl z kousků destiček a kulatin ty pidi věci, které bylo potřeba doplnit. :sculptor: Je to pár drobných dílů, ale strávil jsem jejich výrobou celý podvečer. Pokud zítra čas dovolí, doplním do přední části podvozkové šachty kabely a hydrauliku a poté i podvozkovou nohu ... a nafotím to. :foto:
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod komisař » 29 zář 2023, 19:48

Tak ty těsnicí profily na vratech nákladového prostoru mne dorazily, jako Lakomou Barku žížaly ve Fimfáru Jana Wericha. [-o<
Petr Koliba - bývalý člen bývalého klubu KPM Apolo Kopřivnice

"Nemo me impune lacessit."
komisař

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 29 zář 2023, 22:56

Petře, děkuji za pochvalu. (:)
Myslím, že nejtěžší bylo vymyslet, z čeho hermetizační dušičky udělat. Na vlastní výrobě není nic těžkého, to zvládne každý.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 29 zář 2023, 23:27

Ze zítra se stalo pozítří, ale zato jsem toho stihl udělat víc. Přední podvozková noha je téměř kompletní.

IMG_6519.JPG
Za základ jsem použil díl ze stavebnice. Je celkem přesný, jen potřeboval doplnit pár drobností.

IMG_6520.JPG
Z kousků plastu jsem podle fotek doplnil pár krabiček a válečků na píst a tělo nohy a do matice na pístu vlepil tyčku z tenkého drátu. Ta moje matice zůstala kulatá, vipilovat šestihran na kulatině velikosti špendlíkové hlavičky je nad mé síly a při té pidi velikosti se to ztratí.

IMG_6521.JPG
Po doplnění detailů jsem nohu s pístem nabarvil a do přední části podvozkové šachty jsem vlepil předem připravený a nabarvený svazek kabelů z tenkých drátů a potom jsem přilepil i přední nohu s pístem.

IMG_6524.JPG
Přečnívající "kabely" jsem zkrátil na odpovídající délku a připojil k přední noze a pístu.

IMG_6530.JPG
Z drátu jsem si připravil hadice hydrauliky a přilepil je k pístu. Jako poslední jsem přidal vzpěru ve tvaru "V" (mezi střední přepážkou a nohou), která hydraulické hadice úspěšně skryla.

IMG_6531.JPG
Ale při pohledu pod jiným úhlem jsou hydraulické hadice vedoucí k pístu viditelné. A to jak na levé straně ...

IMG_6532.JPG
... tak i na pravé straně. Takže to nebyla zbytečná práce.

Na předním podvozku už mi zbývá jen doplnit kryt s táhly a kola a přední podvozek bude kompletní.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 30 zář 2023, 19:51

Dnes jsem dotáhl přední podvozkovou nohu do konce.

IMG_6534.JPG
Doplnil jsem kryt podvozkové nohy ...

IMG_6536.JPG
... z tenkých drátů různých průměrů jsem udělal táhla od podvozkového krytu k podvozkové noze ...

IMG_6539.JPG
... na podvozkovém krytu jsem nahradil výstupek znázorňující světlo kouskem průhledné plastové tyčinky vybroušené do tvaru ...

IMG_6541.JPG
... a doplnil jsem kabel ke světlu na podvozkovém krytu.

Kola přijdou na řadu, až bude komplet i hlavní podvozek.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hindman » 30 zář 2023, 19:54

Hezký. Ty trubky v zadní části šachty by, ale měly být šedé - je to vedení hydrauliky. Občas byly v barvě šachty.
Hindman

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 464 • Stránka 25 z 31 • 1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 31

Zpět na Rozestavěno