Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Ansaldo S.V.A.10, italská mise na Slovensku, FLY 1:48

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Ansaldo S.V.A.10, italská mise na Slovensku, FLY 1:48

Příspěvekod KLuK » 09 čer 2022, 16:49

Už dlouho mě lákalo postavit si jeden ze strojů Ansaldo S.V.A.10 působích v rámci italské mise v r.1919 na slovenském území. Původně jsem zamýšlel přestavbu ze stavebnice Ansaldo S.V.A.5 od Směru, po té se ale objevily čtvrtkové stavebnice dvoumístných verzí Ansalda S.V.A.9 a S.V.A.10 od fimy FLY a problém s výběrem stavebnice byl vyřešen.

Bohužel, podkladů použitelných pro stavbu tohoto konkrétního stroje je jako pověstného šafránu. Na začátku jsem měl k dispozici bokorys letounu publikovaný v knize Vzduch je naše moře, dvě černobílé fotografie. Jednu je ve jmenované knize a druhou fotografii jsem našel v další knize Československé letectctvo 1918 - 1924. Protože bokorys neodpovídal fotografiím, začal jsem problematiku s podklady jsem ve vlákně Správným SMĚRem

Díky pomoci, které se mi dostalo se ukázal bokorys z knihy Vzduch je naše moře jako nepoužitelný, je totálně mimo. Proto jsem se rozhodl vytvořit svůj vlastní nákres podoby letadla tak, aby se pokud možno co nejvíce blížil vzhledu skutečného stroje. Postupně, jak jsem se dostával k dalším podkladům, začal jsem zjištěné poznatky zakreslovat a rekonstruovat pravděpodobný vzhled. Bohužel, konkrétních podkladů není tolik, aby byla moje rekonstruce stoprocentní. Vychází ze čtyř černobílých fotografií a zvyklostí označování těchto strojů v italském letectvu. Výsledná rekonstruce je derivát informací a poznatků, které se mi podařilo zjistit, přenesených na jeden stroj.
Ansaldo_SVA10_rekonstruce vzhledu.jpg
Zatím poslední verze možné podoby.

Netvrdím, že je to jediná a ta pravá podoba tohoto stroje. Je to spíše takový what-if se snahou přiblížit se co nejvíce skutečnému vzhledu.
Pokud by někdo věděl k tomuto stroji více a byl ochoten se o své poznatky podělit, budu rád.
Naposledy upravil KLuK dne 21 zář 2024, 13:34, celkově upraveno 3
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Re: Ansaldo S.V.A.10, stroj italské mise na Slovensku, FLY 1

Příspěvekod jenda58 » 09 čer 2022, 18:29

Tak sem dám ještě můj poslední příspěvek od Směru:
V uvedeném HPM (11/2008) je navíc další "neznámá" fotka SVA 10. Podle některých detailů (kola) by se mohlo jednat o stejný stroj, podle jiných (značení v bílém pruhu na SOP) nikoliv.
Když tak prohlížím tu fotku v Salmsonu (JAKAB 46), tak se mi zdá, že je jí až na pár věcí (otočené barvy kokardy a kokardy na spodku křídla) podobný ten barevný bokorys v knize, zejména to označení na SOP. SVA 10 tam je určitě, jestli je nahoře 1 nebo 4 to nerozluštím.

Vida, nejdřív jen dvě fotky a nakonec nejmíň 5.

A konec Ansald? Jedno zničeno 5.7.1919 při pokusu o podletění žel. mostu v Praze (http://www.vrtulnik.cz/ww2/italove.htm), druhé shořelo 5.11.1921 v HLD Praha (HPM)
jenda58

• Odpovědět s citací

Re: Ansaldo S.V.A.10, stroj italské mise na Slovensku, FLY 1

Příspěvekod Dr. zvied » 10 čer 2022, 07:37

Když jsem si chtěl postavit "tématickou" letku letadel WWI, tak jsem tohle dilema řešil také. Proč některá italská letadla mají kokardu se zeleným okružím a červeným středem a jiná s červeným okružím a zeleným středem jako tomu je doposud? A napadla mě taková myšlenka. Jestli ono to nebude tím, že první podobu kokardy (zelené okruží a červený střed) používali Italové do doby, kdy byli součástí trojspolku a kokardu v opačném uspořádání (červené okruží a zelený střed) začali používat od té doby, kdy z trojspolku vystoupili. Zaujalo mě to zejména na SPADech italských pilotů, Kde je kokarda hodně podobná té francouzské. Tedy až na ten zelený střed. Možná, že ta podobnost s francouzskou kokardou měla zaručit italským pilotům to, že nebudou sestřelováni "novými spojenci".

Ale je to jen můj odhad, který nemám ničím podložený. Takže můžu být klidně "vedle jak ta jedle". :wink:
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Re: Ansaldo S.V.A.10, italská mise na Slovensku, FLY 1:48

Příspěvekod jenda58 » 10 čer 2022, 09:52

Sice je to "5" (opět FLY), ale co mě zaujalo, jsou otočené barvy pruhů na SOP.
sva 5.png
Dr.zvied: možná, ale Itálie opustila Trojspolek už v r. 1915.
jenda58

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 10 čer 2022, 10:10

Nechci působit jako alibista, ale psal jsem to jako můj subjektivní názor. Jak to bylo v italském letectvu s dodržováním předpisů označování letadel v období "Velké války" si netroufám hlouběji rozebírat. Ale myslím si, že nejspolehlivěji se jeví Němci se svojí důkladností, a potom Angličané se svým konzervatismem. 8-)
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jenda58 » 10 čer 2022, 10:16

Jojo, já to tak beru. Na těch SPADech si myslím, že jen přebarvili modrou na zelenou. Ale taky jen můj názor.
Že by tady nebyl nějaký odborník na Italy a Velkou válku?
jenda58

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zonaria » 10 čer 2022, 10:42

No, jestli to nebude tím, že Italové po WWI změnili na letadlech kokardu..... 8-)
zonaria

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 10 čer 2022, 12:11

O italském letectvu toho vím minimum. Zatím jen sbírám podklady na Ansalda S.V.A.9 a S.V.A.10 a snažím se v tom trochu zorientovat, ale mám v tom pěkný hokej :?:
Ohledně pořadí barev na kokardách a směrovce je to pro mě velká neznámá. :?:

Zatím nejucelenější pojednání o označování italských letadel v období 1913 - 1919 jsem našel tady: http://www.theaerodrome.com/forum/showt ... 34&garpg=6. A mám z toho takový pocit, že ten hokej v tom nemám sám (:)
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jenda58 » 10 čer 2022, 12:19

Super odkaz [-o< .
Tady holt bude platit "jaký si to uděláš, takový to máš". Systém tedy asi žádný nebyl, barevné foto určitě ne, možná pár kreseb a kousků v muzejích.
Ono tohle období je asi potřeba brát trochu s rezervou. Výsostné označení se vyvíjelo (stejně jako celé letectvo) a u letectva bylo v podstatě specifické, téměř nikde se v takových počtech nevyskytovalo. Pak válka skončila, letectva se zmenšovala. Ty znaky se ustálily až počátkem 20tých let, třeba u nás od r. 1922.
P.S.: Dr.zvied vzpomenul německou důkladnost. No, kříž sice měli téměř celé 4 roky, ale koukněte do toho odkazu, kolik verzí.
jenda58

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 11 čer 2022, 00:01

Pohledal a poskládal jsem si informace, fotky a barevná schémata co jsem našel v dostupné literatuře a na internetu. Vše, co se mi podařilo najít, jsem si rozškatulkoval na informace přímo související se stroji působícími v Československu a na informace obecnějšího rázu jako např. barevné schéma používané na italských strojích Ansaldo, způsob označování italských letadel v rocích 1918 -1919 ... Pak jsem si vše v klidu prošel a zjistil jsem, že na základě těchto poznatků jsem schopný zrekonstruovat poměrně věrohodnou podobu dvou ze tří Ansald. Při rekonstrukci vzhledu jsem se primárně držel fotografií obou strojů a pár věcí, které z fotek nešly určit jsem dodal podle fotek ostatních italských strojů.

No a takhle to dopadlo:
barevné schéma_public.jpg

Pokud se do zahájení stavby modelu neobjeví nějaké nové zásadní informace, tak můj model bude mít podobu jednoho z těchto dvou strojů.
Naposledy upravil KLuK dne 12 úno 2023, 11:58, celkově upraveno 1
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Houmr_9 » 27 čer 2022, 20:13

SVA 10, konkrétně stroj 128/68 má i jeden zářez, rozuměj operační let, během konfliktu s Maďarskem v roce 1919.
Odcituji z mého článku 8-)
"SVA 10 128/68, pro nějž to byl vůbec první let po příletu do Pezinku, zároveň však poslední. Nadstrážmistr Brejla totiž při „špatném přistání na pilotovi neznámém letišti“ poškodil přední část trupu, motor, nosníky, hlavní benzinovou nádrž, olejovou nádržku, chladič, kompas, kola, podvozek i vrtuli. Pilot i pozorovatel (rtm. Mirko Dostál) byli zraněni, jak vážně, není jasné. Ve zprávě velitele francouzské letecké mise Jeana Bordage z 20. června je uvedeno: „pilot zraněn těžce“. Brejla i Dostál se do letecké činnosti znovu zapojili v srpnu, druhý jmenovaný však měl u jednotky již 5. července přednášku o Janu Husovi."
Celý článek zde.
Vycházel jsem z půlměsíčních výkazů 1. polní letecké setniny.
sva-2.JPG

havarie_Sva.JPG

IMG_0607.JPG

sva-3.JPG

Honza Hammer
Spíše sběratel krabiček, ale občas si také něco slepím.
Před časem jsem se zamiloval do veletuctů. 8-)
Ale největší celoživotní modelářskou láskou je Hawker Hurricane.
Houmr_9

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Houmr_9 » 27 čer 2022, 20:20

No a tady je Ansaldo při podletu vyšehradského mostu: https://www.youtube.com/watch?v=zxs20KJ-vGU
Honza Hammer
Spíše sběratel krabiček, ale občas si také něco slepím.
Před časem jsem se zamiloval do veletuctů. 8-)
Ale největší celoživotní modelářskou láskou je Hawker Hurricane.
Houmr_9

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 28 čer 2022, 06:20

Díky za doplnění velmi zajímavých informací k Ansaldu. (:)
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 13 črc 2022, 16:22

EDIT

Moje bádání o vzhledu Ansalda vyústilo zakázkou na výrobu obtisků. Ale začalo období dovolených a budu muset na obtisky nějakou dobu počkat. Tak si to čekání zpříjemňuji stavbou jiného zajímavého kousku - československého Fokkera D.VII. K Ansaldu se vrátím, až budu mít obtisky doma.
Naposledy upravil KLuK dne 14 črc 2022, 11:50, celkově upraveno 2
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pelikan » 14 črc 2022, 10:06

Já bych to trochu pouprvavil, nekrátíš si chvilku stavbou Fokkera D.II, ale Fokkera D.VII v československých barvách.
http://kpmrokycany.rajce.idnes.cz/
pelikan

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno