Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ Skupinové a tématické stavby ‹ Nostalgia Cup ‹ Nostalgia Cup 2011
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Suchoj Su-24M a Su-9, 1/72

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Suchoj Su-24M a Su-9, 1/72

Příspěvekod Gripennn » 27 lis 2010, 10:54

Tak na Arestův popud přispívám svou troškou do mlýna. Ve vitrínce mám dvě sučka, jedno tradiční a jedno netradiční. Tradičním je Su-24M od Dragonu, který jsem získal od Venci (alias PantherG) výměnou za hromadu šrotu na jeho What-if ramádu. Kecy ke stavbě sem asi nebudu cpát, koho by to zajímalo tak http://www.gripennn.wz.cz/su-24.php ale je potřeba to brát s rezervou. Už je to nějáký ten rok postavený.

Co se druhého kousku týče tak jde o Su-9 (tedy ne Su-9 ale Su-9). Je to můj první vakáč a podle toho vypadá :D Pokud někdo sepisuje učebnice školáckých chyb tak si může najít inspiraci v mém vyjádření ke stavbě zde http://www.gripennn.wz.cz/su-9.php
Mimochodem existuje nějáký rozumný důvod proč existují dva Su-9 ? PS: Třeba ještě přispěju čtvrtkou Su-25, pokud najdu náladu ji postavit.

Modelařině ZDAR !
Přílohy
dscf4342.jpg
dscf4339.jpg
dscf4337.jpg
dscf4334.jpg
dscf4333.jpg
Gripennn

• Odpovědět s citací

Re: Suchoj Su-24M a Su-9, 1/72

Příspěvekod Gripennn » 27 lis 2010, 10:55

A fotky Su-9 ...
Přílohy
dscf4325.jpg
dscf4326.jpg
dscf4327.jpg
dscf4329.jpg
dscf4330.jpg
Gripennn

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 172flogger » 01 pro 2010, 22:26

Ahoj.
Jsem rád, že jsi sem nakonec Su-9 od MPM dal, galerie na něj čekala dlouho :-) A podle mě je postavený moc pěkně, navíc je to krásný unikát.
Důvod dvou Su-9 byla taková hnusné rudé sviňuchy jmény Stalin a Strana, které neměly Pavla Suchého ráda a mimo jiné mu zrušila konstrukční kancelář. Až když první pošla, Suchoj jí dostal zpět a mohl navrhovat znovu letadla S-1 (Su-7) a T-3 (Su-9).
Dokonce z této staré Su-9 vznikla Su-11, stejně jako z nové Su-9 vznikla Su-11. Ale u staré se lišily motory a pak ještě byl i Su-13, který ale už nikdy nevzlétl.
Tvému Su-9 se říká buď Su-9 (1946), nebo správněji Su-9 "Samolet K".
Mimochodem Su-9 existuji dva, ale třeba "Tu-22" existují tři nebo čtyři naprosto rozdílná letadla. Dokonce i Il-18 byly dva rozdílné velké dopraváky. Když se v SSSR jedno letadlo neujalo, stejné označení se použilo pro jiné.
Prosím, před nějakou dobou jsem se ptal, ještě máš od Su-9 schovanou krabičku?
1/72. Nic větčejší, nic meňčejší
"Ani to, Horste, nic není. Řeknu ti, že už se těším na krájení hřebíků. Připravil jsem si tady hřebíky, protože jeden, dva, to umí uříznout každý. Ale já uříznu tři! Dámy a pánové, krájím hřebíky, protože mám chuť a náladu. Řeknu vám, krájet hřebíky, to mě pokaždé baví!" - Pepi Rezler
.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
172flogger

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marek Nováček » 04 pro 2010, 12:59

A heleme se... odkud soudrazi čerpali námět na Su-9? Že by 262? :-k :)
IPMS Marina Veneta

Forza Marina Veneta!!!
Marek Nováček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 172flogger » 04 pro 2010, 17:03

Leda celkovou koncepcí, jinak se mu to podobá snad méně než Kikka.
Tvá věta je vzhledem k tvarům jinak naprosto stejná, jako kdybys napsal: "odkud nacisti čerpali námět na Fw-190? Že by I-16 od soudruhů? :-k ". Nebo takový DH Vampire a FW Flitzer si taky byly podobné.
Ale máš částečnou pravdu, Jakovlev si prý u Stalina vydupal zrušení Suchého konstrukční kanceláře pro podobnost Su-9 s Me-262. Z naprosto stejného důvodu prý kvůli Jakovlevovi zavřeli kancelář Alexejevovi. Přitom Alexejev I-211 jako Me-262 nevypadal, ten měl koncepci spíš jako Gloster Meteor. Nevím jaký měl Jakovlev vliv na Stalina, ale třeba Tupolev mu prý jako jeden z mála dokázal měnit rozkazy, pokud to konstrukci letadel pomohlo.
1/72. Nic větčejší, nic meňčejší
"Ani to, Horste, nic není. Řeknu ti, že už se těším na krájení hřebíků. Připravil jsem si tady hřebíky, protože jeden, dva, to umí uříznout každý. Ale já uříznu tři! Dámy a pánové, krájím hřebíky, protože mám chuť a náladu. Řeknu vám, krájet hřebíky, to mě pokaždé baví!" - Pepi Rezler
.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
172flogger

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Gripennn » 05 pro 2010, 09:31

Thx, jsem rád, že se líbí. Dík za stručný background. Jinak mě ty motory připadaly na chlup stejný jako ze švalbiny.

To 172flogger: Krabičku mám, je tvá když si vymyslíš způsob jak se k ní dostat (na nějáké akci apod.) ... mám i pár dalších jestli je budeš chtít (polikarpov R-5, Ju-87A, Su-2 (ta je i plná :D ))
Gripennn

• Odpovědět s citací

Příspěvekod romanmig » 05 pro 2010, 16:10

Mne sa obidva veľmi páčia, len na Su-24 sa mi vidí byť tá sivá príliš tmavá.
Predám: Knihy, publikácie - AmmoMiG, 4+, Mustang , Doplnky Tankograd 1/72

Rozostavané: MiG-9, F4U-1D
Dokončené: Jak-100, A6M2 1/48
romanmig

Odeslat odpověď

Zpět na Nostalgia Cup 2011