Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ Zájmové skupiny ‹ Luftwaffe 1939-45
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Bf-109X, V21 - dotaz pro mezkology

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Bf-109X, V21 - dotaz pro mezkology

Příspěvekod liborcio » 02 srp 2011, 04:47

Zdravim. Koupil jsem si Bf-109X od RS Models (1/72). Necekal jsem zaplavu podkladu, ale po pravde receno, na Bf-109X (D-ITXP) jsem nenasel ani jedinou fotecku. Na Bf-109 V21 jsem nasel zaplavu 3 fotografii. Tak se budu pochopitelne snazit ze stavebnice vysochat tu V21.
Ty dostupne fotky ukazuji V21 bez kamufkaze a oznaceni. Zda se mi, ze trup je prevazne v barve kovu, kridla asi RLM02 a pohyblive ridici plochy nejakou tmavou sedou.
Co se vykresu tyce, tak jsem nasel jen takovy maluvky, na hranici sci-fi.

Mate jeste nekdo neco? Predem dekuji.

2210640332_7cf4f14c5c_o.jpg
Jedna z dostupnych fotek Bf-109 V21

liborcio

• YIM

• Odpovědět s citací

Re: Bf-109X, V21 - dotaz pro mezkology

Příspěvekod liborcio » 19 srp 2011, 06:07

Vidim, ze tema je opravdovy orisek.
Tak se aspon podelim o to malo, co jsem sehnal nebo vydedukoval. Treba to nekoho vyprovokuje, aby me opravil a tak se snad to tema i vic rozkryje.

Bf-109X nejspis ani nikdy neexistoval. Ten nazev je na zpusob "Akta X". Historikove tak zacli nazyvat tento neznamy a iluzorni Bf-109 s hvezdicovym motorem.

Jediny postaveny Bf-109 s hvezdicovym motorem byl ten,co je na tech trech dostupnych fotkach. Motor to byl jakysi americky licencne vyrabeny Pratt & Whitney Twin Wasp SC-G (nejsem moc do motoru). Co se draku tyce, tak ve fabrice nasli a zrecyklovali nadbytecny Bf-109 V21, coz byl jeden z prototypu Bf-109F. Proto to podivne kridlo. Udajne puvodni navrh kridla na "F" byl kratsi nez "E"ckove kridlo, ale se stejne hranatym zakoncenim (coz je prave pripad naseho inkriminovaneho exemplare s hvezdicovym motorem). Pozdeji bylo rozhodnuto vymenit koncovy kratky "hranaty oblouk" za ten zakulaceny, jak ho zname ze seriovych 109F. Tim se zvetsilo rozpeti a plocha kridla, aniz by se musela menit konstrukce. Soucasne se kridlo stalo vic elipticke, coz je z aerodynamickeho hlediska ideal. (Jo, pan Heinkel vedel, proc svym letadlum daval elipticka kridla).
Trup puvodni V21 byl podstatne prekopan. Beze zmeny zustal asi jen ocas. Zbytek byl nahrazen podobnou konstrukci, jako byla ta puvodni, jen sirka se zvetsila, aby se na cumak dal naroubovat ten motor. Kdyz uz byli v tom ztlustovani a zakulacovani trupu, tak bylo asi technologicky jednodussi tam soupnout kapkovitou kabinu, dost mozna jednoduse ukradenou z jinyho letadla.

Ja vim, ze moje teorije ma nejaky ty diry, ale pokud ma nekdo dukazy proti ni, rad bych je tu videl. Zdar.
Jeste prikladam ty zbyle dve fotografive V21 s hvezdicovym motorem, kdyby je nekdo potreboval.
Soucasne dekuji touto cestou kolegovi z MF, panu "zdesko", ze zatim jako jediny mi pomohl pri badani o Bf-109X.
Přílohy
109_x110.jpg
images.jpg
images.jpg (6.87 KiB) Zobrazeno 2511 krát
liborcio

• YIM

• Odpovědět s citací

Příspěvekod liborcio » 04 zář 2011, 08:03

No, tak kdyz uz jsem si tady sam sobe udelal uvodni rec, zahral divadlo, tak si i zatahnu za sebou oponu - dokonceny Bf-109 V21, alias "X".
Přílohy
DSC01680.JPG
liborcio

• YIM

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Laco Nagy 'Bocán' » 04 zář 2011, 08:35

=D> =D> =D>
A ako je na tom Tripala?
Laco Nagy 'Bocán'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ppitis » 04 zář 2011, 09:37

Ahoj,

model pěkný.
Podle tvaru (hlavně kryt motoru)by to mělo být "X" s motorem BMW 801 A-0.
V-21 s motorem Pratt měla kratší kryt.
Mělo by to byt "X" i podle těch dvou kulatých krytek pod kabinou,podle mě dostupných podkladu je V-21 neměla.
Ale překryt kabinky je z V-21.
Ale mé podklady můžou být chybné co se tyče toho překrytu.

Ale to bych neřešil,tvarově to "X" odpovídá a to je myslím to nejdůležitější a jak jsem psal výše,model je pěkný.
Suder Tools
Suder Petr
výroba přípravku pro modeláře,cnc strojírenská výroba hliník,mosaz,plast
Luční 242
Orlová-Lutyně
735 14
tel. 605 424 754
IČ:02312212
http://www.sudertools.com
Ppitis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod liborcio » 04 zář 2011, 17:53

To Bocian:
Diky Laco za pochvalu. Na Buchonka, teda pardon Tripalu, jsem jeste nesah, ale kdyz me takhle hecujes, tak to priberu jako vedlejsak ke stavbe sestimotoroveho drobecka BV-222. Ackoliv jsem mel jiny plany (MIG-1, Je-8, X-32,..), proste uz jsem se nemoh koukat, jak dlouho ta krabice s BV-222 ceka, abych si ji vsimnul. Kdyz jsem ty vylisky vzal vcera do ruky, tak doopravdy pulky trupu vrtely ocasem. To by me zajimalo, jestli i jini modelari maji problem jako ja, ze kupuju modely rychlejc, nez je dokazu postavit. Kde jsou ty casy, kdy jsme dychtive cekali na kazdou novinku od Kovozavodu a staveli prakticky vsechny kamuflaze z navodu toho sameho modelu, aby se policka trochu zaplnila.

To Pptis:
Taky dekuju za pochvalu. Stavim jen tak pro radost, jen do vitrinky. Tenhle muj model ma radu nepresnosti danou puvodnimy vylisky, technologii uprav, nedostatkem podkladu a v neposledni rade moji lenosti. Presto si troufam tvrdit, ze tvoje dobre minene pripominky se nezakladaji na pravde. Jak jsem uz v uvodu tematu sam se sebou diskutoval, jsou zname jen 3 fotky mezka s hvezdicovym motorem, vsechny znazornujici ten samy kus, dost mozna ve stejny den (chybi aerodynamicky kryt na prechodu trup-kylovka). Veskere ostatni zname "vykresy" jsou jen maluvky ze sveta baji a povesti. Myslim, ze jsi porovnaval muj model s timhle obrazkem:
srgfrgagtserth.jpg

Kdyz to porovnas s fotkama, tak asi ta kresba V21 je podobnejsi skutecnemu letadlu. Jenze co ty vzpery ocasnich ploch, co to ramovani kabiny a dalsi detaily? Logicky ta kresba je nesmysl a tudiz nejake umisteni krytek je irelevantni.
I tak dekuju za prispevek a pokud mas nejake spolehlivejsi podklady, tak je sem dej. Treba i ostatni modelari je uvitaji.
liborcio

• YIM

Odeslat odpověď

Zpět na Luftwaffe 1939-45