Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ Zájmové skupiny ‹ Luftwaffe 1939-45
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Barvy Luftwaffe

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: FW 190 D9,11,13 + Ta 152

Příspěvekod pufo » 07 lis 2021, 12:32

Kludne ukoncuj, to ze si napisal blud a je evidentne - jednoducho ked dochadzaju argumenty tak ukoncis debatu, tak ako si sformuloval tu vetu tak to bohuzial nedolozis, a o to mi islo.
Ked raz pises ze to nejaky predpis na Doru umoznoval a potom sa odvolas na nieco ine, a interpretaciu fotiek... tak si zij v takto formulovanom svete, ja zijem v inom svete ked sa jedna o nejake konkretne citovanie. Samozrejme moze sa stat ze mozem napisat blud - nemam taku kapacitu mozgu aby som si vsetko presne pamatal ,ale nemam problem si to priznat a poripade upravit prispevok.
To sa netyka samozrejme mojho interpretovania CB fotiek a uvah - to su len moje uvahy a interpretacie - takze poprosim nabuduce nenarazat na moj vyklad kamuflazi v diskusii kde sa pytam na nejaky citovany dokument. Dakujem za pochopenie.
Tomáš Průša
pufo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 66misos » 07 lis 2021, 22:06

Ak by to niekoho zaujimalo, tu http://forum.12oclockhigh.net/showthread.php?t=3916&highlight=fw+190+half+painted je zaujimava diskusia, ze preco mali Fw-190 spodky kridiel "zamalovane" iba do polovice. Okrem inych je, resp. bol v diskusii aktivny Eric Larger, jeden z autorov Focke-Wulf Fw 190D Camouflage & markings od JaPo. Kopec zaujimavych info, ale ako obycajne, bez jednoznacneho vysledku. Zaujimave, ze sa vyjadruje v mnoznom cisle ("my"), zrejme prezentuje spolocny nazor autorov uvedenej knihy. A tiez je zaujimave, ze hoci sa tam nazory roznia, zdaleka sa to neviedlo v takom konfrontacnom duchu, ako tu na MF.

EDIT:
Podla https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/235077707-fw190d-9-underwing-colours/page/2/:
"There is surviving Telex messaging between Focke Wulf and the RLM (Travemünde Test Center) regarding the implementation of the trial elimination of camouflage paint on the undersurfaces of 50 Fw 190s to be conducted at the Focke Wulf Sorau factory. These communications clearly indicate that it is only the camouflage paint that is to be eliminated. Focke Wulf states that metal surfaces will be primed with 119D primer provided by Warnecke & Böhm. Additionally shade 76 is to be applied to tail surfaces finished in red dope and to any wooden components on the wing and fuselage undersides."

@Miloslav - v tom Tvojom vzorkovniku od W&B nemas aj odtien spominanej zakladovky?
Naposledy upravil 66misos dne 16 lis 2021, 10:18, celkově upraveno 1
66misos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pufo » 07 lis 2021, 23:07

LDv521 z roku 1941 ziadnu zakladovku pod farby na exterier a inetrier uz nema, boli to jednovrstvove farby. Cize v roku 1944 a dalej uz tazko nieco take mohli pouzit.
Vo vzorkovnikoch su len farby, ziadne zakladovky.
Zakladovky(052/66/99) ako take sa pouzivali na zliatiny, platno... na hlinik uz nie.
Tomáš Průša
pufo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Seeadler290 » 07 lis 2021, 23:08

Zij si v jakem svete chces a s jakou chces kapacitou. Evidentne nejsi schopen pochopit vyznam souveti, kde tvrzeni na konci je jasne spojene s jeho druhou casti, nikoliv prvni a neustale mi vnucujes neco, co jsem nenapsal. Mozna ti ani nevadi ze zasiras osobnima blbostma i pres upozorneni druhych temata, kam ostatni chodi diskutovat a furt meles svoje. Ja koncim proto, ze mam k diskutujicim uctu a nepotrebuju ti tady neco dokazovat na jejich ukor. Omlouvam se ostatnim, racionalne netusim proc po mne takhle jde, ale nejsem koneckoncu jediny.
Seeadler290

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pufo » 07 lis 2021, 23:12

jj, ked dochadzaju argumenty tak sa uchylujeme k takymto vyplodom
takze este raz ti rozoberiem tvoju zlozenu vetu
1. U Dor je casto vyuzito vyjimky pro castecny nastrik do cca 1/3 hloubky kridla RLM 76 - nie, takyto predpis pre Doru neexistuje, a takisto neexistuje ani u Ta152 ktore si citoval neskor - tam je uvedene ze spodok komplet bez RLM76
2. jak je videt na bile 100 i postriknuti pod krizi - na Doru ani u tebou zmiuenovaneho Ta152 sa to tiez nevyskytuje
3. nebo ponechani spodnich ploch zcela bez nateru - ano to pripusta tebou zmienovany dokument na Ta152
4. zde je pak videt zakladni barva. To tovarni predpis pripousti. ... - neviem aky? Pre Doru nic take neexistuje, spominany OS lôist z Ta152 tiez nic o zakladovke nepise a je to len tvoje zbozne prianie - jak v clanku v Revi, tak tu....
Ako som pisal vyssie v LDv z 1941 sa kamuflazne farby pouzivali uz bez podkladu - cize zakladovky. Cize ja nevidim dovod aby ju pouzivali na Dore ked dokumenty ako spominane k Ta152 a potom aj k Bv155 jasne hovoria o ponechani bez nateru.
A preco su tie Dory natierane to sa zatial nevie - ci z dovodu ochrany materialu, ci z dovodu kamuflaze... mozno Japo v tretom diele to objasni. Ale dnes z dostupnych verejnych info to nemozeme nijako doveryhodne preukazat, vsetko su len uvahy.
Naposledy upravil pufo dne 07 lis 2021, 23:32, celkově upraveno 1
Tomáš Průša
pufo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miloslav » 07 lis 2021, 23:31

66misos píše:Ak by to niekoho zaujimalo, tu http://forum.12oclockhigh.net/showthread.php?t=3916&highlight=fw+190+half+painted je zaujimava diskusia, ze preco mali Fw-190 spodky kridiel "zamalovane" iba do polovice. Okrem inych je, resp. bol v diskusii aktivny Eric Larger, jeden z autorov Focke-Wulf Fw 190D Camouflage & markings od JaPo. Kopec zaujimavych info, ale ako obycajne, bez jednoznacneho vysledku. Zaujimave, ze sa vyjadruje v mnoznom cisle ("my"), zrejme prezentuje spolocny nazor autorov uvedenej knihy. A tiez je zaujimave, ze hoci sa tam nazory roznia, zdaleka sa to neviedlo v takom konfrontacnom duchu, ako tu na MF.

EDIT:
Podla https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/235077707-fw190d-9-underwing-colours/page/2/:
"There is surviving Telex messaging between Focke Wulf and the RLM (Travemünde Test Center) regarding the implementation of the trial elimination of camouflage paint on the undersurfaces of 50 Fw 190s to be conducted at the Focke Wulf Sorau factory. These communications clearly indicate that it is only the camouflage paint that is to be eliminated. Focke Wulf states that metal surfaces will be primed with 119D primer provided by Warnecke & Böhm. Additionally shade 76 is to be applied to tail surfaces finished in red dope and to any wooden components on the wing and fuselage undersides."

@Miloslav - v tom Tvojom vzorkovniku od W&B nemas aj odtien spominanej zakladovky?

Zajímavé diskuze =D> =D>
Zejména názor na možný nástřik přední části křídla, z důvodu zamelení .
Základovka tam není, ale možná by to stálo za to, napsat dotaz do firmy.
Naposledy upravil Miloslav dne 07 lis 2021, 23:35, celkově upraveno 1
Miloslav

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miloslav » 07 lis 2021, 23:33

pufo píše:LDv521 z roku 1941 ziadnu zakladovku pod farby na exterier a inetrier uz nema, boli to jednovrstvove farby. Cize v roku 1944 a dalej uz tazko nieco take mohli pouzit.
Vo vzorkovnikoch su len farby, ziadne zakladovky.
Zakladovky(052/66/99) ako take sa pouzivali na zliatiny, platno... na hlinik uz nie.

Když už máš rád přesnost, tak na letadle je dural, ne hliník. A dural je taky slitina :wink:
Miloslav

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pufo » 07 lis 2021, 23:45

Dik za upresnenie.
Inak v tej diskusii na ToCh je vlastne to iste co pise Merrick vo svojej prvej casti Luftwaffe camouflage and markings a vlastne aj Ullmann vo svojej knihy z ktorych Japo vychadzalo - myslim veci co pise E. Larger.
Tomáš Průša
pufo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Seeadler290 » 07 lis 2021, 23:54

Ok tak jeste jednou. Motas vsechno dohromady a ja porad doufam, ze to nedelas se zlym umyslem. Rec o predpise plati pro druhou cast souveti, kde mluvim o ponechani spodnich ploch bez nateru. Myslel jsem, ze prumerne zdatny ctenar to pochopi.
Zakladovka ani tmeleni neni soucast kamuflazniho procesu, ale vysledek technologie vyroby. Proto nejsou uvedene v predpisu pro kamuflaz. Pokud se spodni plochy ponechaji bez kamuflazniho nateru, je tento material videt.
Protoze nejsem pouhym konzumentem knih, ale delam rozbory fotek s pomoci umele inteligence, mam na toto tema pomerne dost veci a kupodivu potvrzuji a po letech doplnuji moje zavery v REVI.
Ano, na Doru se predpis mozna nenasel, za jeho nahradu se z logickych duvodu bere predpis pro Ta 152A, ktera vlastne nikdy neexistovala. A ten zbytek co pises uz jsou nejake nesrozumitelne fabulace, ktere sis nejak pospojoval z dalsich vet. Nic to nemeni na tom, ze kamuflazni barva na vrchni plochy vespod je kravina a at chces nebo ne, alespon v nasich koncinach jsem byl prvni kdo o tom neco kritickeho napsal. Po vyjiti knihy od JaPo. A to se patrne neodpousti. A aby bylo jasne, ze to z me strany byla vec nezavisla a nekomercni, tak jsem si za clanek nevzal ani halir honorare a sam jsem zaplatil 100 Dolaru za prava na snimek Fw 190A-5, ktery tam byl otisten a ktery ukazuje tmavou nabeznou hranu v miste sejmuteho zavesniku. Dokazuje, ze se nejednalo o kamuflazni nater, ale proces vyroby. Davno pred Dorami...
Naposledy upravil Seeadler290 dne 08 lis 2021, 00:21, celkově upraveno 1
Seeadler290

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pufo » 08 lis 2021, 00:21

No, ja to urcite so zlym umyslom nerobim, aspon nie tak ako si myslis ty ze po tebe idem a neviem co, jednoducho reagoval som na tu vetu, preto som to tak rozpisal, lebo tak ako bola napsiana tak mi to davalo dojem ze je to myslene celkovo. To je vsetko. Vysvetlil si svoje stanovisko a viacmenej sme sa pochopili si myslim. Aspon dufam.

Ano, tiez som zle sformuloval vetu v bode4 - myslel som samozrejme LDV (co spominam hned podtym) ktore urcovalo sposob pripravy povrchu co a ko striekat, zatmelit, riedit... na ten a ten matreial ... narazam na toto vid. priloha od Ullmanna - vsak knihy mame asi rovnake tak dufam ze sa chapeme a ze nemusim tu teraz skopirovat komplet cele Ldv
ldv ullmann.jpg

Tomáš Průša
pufo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Seeadler290 » 08 lis 2021, 00:27

To je ok. Na fotkach ktere jsem protahl strojem je jeste vic variant, nez jsem cekal. A opravdu nejde o kamuflaz. Ale musim na tom jeste pracovat. Pisemne materialy chybi.
Seeadler290

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pufo » 08 lis 2021, 00:28

to Miloslav - co si pisal o tych farbach, ze sa ti nepaci to oznacovanie na prilozenych dekaloch, tak prikladam nieco co ta mozno zaujme, je to z najnovsieho vyzkumu co je publikovany v knihe co tu uz spominal aj J. Vilingr - Real colors od AK
img107.jpg

Tomáš Průša
pufo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pufo » 08 lis 2021, 00:36

A Seadlerovi 290 sa verjne chcem ospravedlnit, nemyslel som moje prispevky tak ako vyzneli, zvysok v SZ.
Tomáš Průša
pufo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Seeadler290 » 08 lis 2021, 00:40

Tome dekuji, vazim si toho a take se Tobe timto verejne omlouvam. Jsem horka hlava a nemyslel jsem to zle. Mrzi mne to. Na sz mrknu odpoledne.
Naposledy upravil Seeadler290 dne 08 lis 2021, 01:13, celkově upraveno 1
Seeadler290

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Seeadler290 » 08 lis 2021, 00:55

A jestli mohu k tem RLM 81/82 pro Miloslava. No to je taky vtipne tema. Byl jsem kdysi u nalezu jiste Dory jako host. Masina zaborena v poli a na pliskach z ni barvicky jako malovane. Dve zelene. Jedna vesela jako jarni trava, druha temne zelena. Tak super rikal jsem si. 82/83. Pak se zacalo povidat, ze 83 neni zelena ale modra, i kdyz nikdo zatim masinu v udajne predpisove kombinaci modre 83 a zelene 72 nevidel. Ale pry to napsal nejaky Kapacita a tak se s tim uz neda nic delat. Tak jsem se podrbal na hlave a premyslel, proc je ta krasna tmava zelena najednou podle znalcu hnedofialova 81. Pak jsem na Youtubu videl nadherne barevne zabery na Kometa z Brandisu. Smutne stal cumakem k nebi a jeho kridla nabizela k obdivu tmave hnedou RLM 81 a povedomou temne zelenou ehmmm podle odborniku dalsi verzi RLM 81. Uplne stejnou jakou jsme nasli na te Dore. Takze je ten Komet opravdu kombinace 81/81? Nebo 81 a temne zelena 82? Ale pak jsou na te vykopane Dore dve odlisne 82/82.! Mne jednoduse chybi nejaka ta treti barva, ve kterou jsme vzdycky verili a ktera by tenhle problem vyresila. Ty plechy z Dory byly jako nove, videl jsem to na vlastni oci. Neco tady proste nesedi.
Seeadler290

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Luftwaffe 1939-45