Díky za typ, mrknu do Revi. O naprostou přesnost mi nejde, to ani není možné. Pokud ale nějaké fotky na konkrétní stroj existují, pak se snažím je při stavbě využít. Ještě jednou díky všem za postřehy.
Skvělá diskuze, taky se chystám na stejnou mašinu. Chtěl bych poprosit znalce na Luftwaffe, zda ten vrtulový kužel měl opravdu hráškově zelenou barvu ? Je to barva Staffel, nebo jen bujná fantazie některého z polských výtvarníků, kterou teď všichni výrobci chronicky opisují jeden od druhého?
To cencul:a o ako seriu by sa malo akoze jednat??? Kuky s tou Erla kabinou nerob vedu proste to obcas na fotke najdes mozno bola origo z fabriky v natere Rlm66.Tu mas foto K4 kde je aj celny stitok kabiny v Rlm66. Zdroj Japo Bf109K camouflage & marking Co sa tyka kuzelu vsak tam mas aj ostatne stroje na fotkach od Jg5 a farba mi pride svetlejsia ako cisto cierna.Tak ak to je Rlm25 tak preco by mala mat Dörrova G6 inu farbu kuzela ze?
Díky za odpověď. Mě šlo o to, zda na barvu vrtulového kužele (jako označení Staffel) u JG5 byl či nebyl předpis. Ta hráškově zelená se mi moc nezdá. Navíc na čb fotkách dělají hrozně moc světelné podmínky, hra světel a stínů.
Přidávám ještě jedno foto Dörrovi mašiny z vrakáče, je to ta čtvrtá od předu v prostřední řadě. Kabina je na ní v barvě kamu a i trup pod kabinou vypadá skoro beze skvrn.
To reserve_22 .....Já z toho vědu nedělám, jenom mě to zajímalo a názory jiných si cením. Taky nechci udělat nějakou botu. Na modelu by to vypadalo zajímavě, kdyby rám kabiny byl v barvě odlišné od kamuflážní. Ale nerad bych pak za to byl na pranýři. Díky za fotku "Kurfürstu", asi to tak nakonec udělám.
Přidám ještě dvě fota mašin od JG5. Krásně to ilustruje jak světelné podmínky a lesk dokáží zamíchat interpretací barev.
To: reserve_22 Ta noční K4 od NJG11?(asi) mohla z továrny vyjít i v klasické kamu RLM 83/75/76, s tím, že horní a boční plochy byly až u jednotky přestříkány RLM 76 a doplňeny hady tmavšího odstínu RLM 75? Alespoň z fotek to na mě působí, že ty fleky na křídle jsou místy jen "obkroužený" původní spodní nátěr. Rám kabiny asi znovu nestříkali. Ve srovnání s RLM 76 vypadá opravdu hodně kontrastně, Ale RLM 66 to nutně být nemusí. Je to jen můj názor, podle toho co je na fotkách. Realita mohla být samozřejmě někde úplně jinde, což se bez dochovaného originálu nebo barevné fotky asi nikdy nedozvíme
To:kuky76 Stavbu modelu Dörrovi mašiny začnu asi až v létě, bo mě teď čeká malá domácí katastrofa v podobě rekonstrukce bytu, čiže chvíli nebude kde modelařit .
Tak tu farbu kabiny a camo maju takto popisanu v Japo a tam by som im celkom doveroval. Ps:Rlm83 neexistuje je to zelena varianta Rlm81 aj vJapo to maju zle.
S RLM83 máš naprostou pravdu. Moje chyba, nějak pořád nemůžu vstřebat všechny nové poznatky o barvách a lacích u Lwaffe. A tak občas jedu podle "starého" schematu. Sorry
JaPo znám, jejich publikace jsou super. Ale stejně se nemůžu zbavit dojmu, že tu mašinu přestříkali z klasického denního nátěru až u jednotky. Přidám ještě jednu profláklou fotku na bílou pět, kde na začouzené a ošlapané klapce chladiče na křídle prosvítá cosi jako původní nátěr 81/76?
Je to urcite na dlhsiu debatu kazdy vidi to svoje Co sa tyka Dörra tak naj fotka je do polovice zkryta plachtov a zvysok bude len odhad a rekonstrukcia podla 30m vzdialenych čb fotiek.
Ja mysli,ze to(weisse5) nemá suvislost s Dorrovou masinou.Predpis u JG5 na striekanie kuzela je blbost,taky neexistoval.Existoval len predpis RLM o zfarbeni kuzela uz z vyroby.Cela zakryta část trupu Dorrovej masiny je len rekonstrukcia.Fotiek z dialky by som sa prilis nedrzal,su dost nejasne aj ked kadeco naznacuju.Nemozem sa zbavit dojmu,ze jeden autor si celkovy vzhlad vymyslel a ostatny to uz len opakuju.Pretoze to zvysuje atraktivnost.To,ze znak JG5 je na kapote motora este chapem,pretoze sa vyskytoval aj na inych strojoch,tak mu to akosi automaticky priradili ale kuzel so spirálou vo farbe stabnej zelenej si myslim je vymysel.Preco by mal byt v RLM25?Bola by to velka vynimka a musela by existovat fotka jako doklad.A co sa tyka ramu kabiny je naozaj popisane aj v spominanom REVI.Vraj takto vznikla cela seria(pisem z hlavy)a su na to fotky aj Hartmannovej masiny.Takze zalezi len na tebe k comu sa priklons a aky vzhlad bude mat tvoj model.
Jozi a nepride Ti farba kuzela o nieco svetlejsia netvrdim Rlm25 ale proste svetlejsia ako listy.Rlm?A ak ma K4 naozaj prekryt Rlm66 tak to nebola len jedna seria.
Naposledy upravil reserve_22 dne 08 dub 2016, 10:12, celkově upraveno 1