Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ Zájmové skupiny ‹ Luftwaffe 1939-45
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

JG 52 v obraně Říše?

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

JG 52 v obraně Říše?

Příspěvekod blecha113 » 07 říj 2006, 02:37

Ahoj všichni!
Neví nikdo o stodevítce z JG 52 označené pruhy Obrany Říše?Nejsem si jistý jestli nějaká vůbec byla ale měla by mít červenobílý pruh.V knize o Bf 109 K od JaPo se píše že se u tohoto útvaru nepoužíval stejně jako u JG 6 a JG 51.Přitom je známá fotografie Bf109 G-10 z JG51 u nás a Barkhornova Dora měla taky pruh JG 6 (červený,bílý,červený).Jedinou ilustraci kterou jsem viděl bylo obrázek souboje Bf109 G s Mustangem v knize Ilustrované dějiny letectví část 2.Jenže to je spíš knížka pro děcka.
Přesto by mě zajímalo odkud vzal ilustrátor předlohu nebo to je jen jeho fantasmagorie? :roll: :o
blecha113

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Vyparina » 29 říj 2006, 17:47

No já nevím, ale pokud vím JG 52 v sestavě Obrany Říše nebyla. Takže žádný barevný pruh nehrozí.

JG 52, užívala označení pro východní frontu + osobní markingy pilotů, ale o barevných pruzích u této eskadry mi není nic známo.
"Věřím v Boha a své pistole." - škpt. Václav Morávek
"Deus vult!" - pokřik křižáků před bojem s nevěřícími
"Jdi, poutníče, a zvěstuj Lakedaimonským,
že my tu mrtvi ležíme, jak zákony kázaly nám." - epitaf mrtvým hrdinům Sparty po bitvě u Thermopyl
Michal Vyparina

• Odpovědět s citací

JG 52 v obraně Říše?

Příspěvekod blecha113 » 01 lis 2006, 18:00

michal-v píše:No já nevím, ale pokud vím JG 52 v sestavě Obrany Říše nebyla. Takže žádný barevný pruh nehrozí.

JG 52, užívala označení pro východní frontu + osobní markingy pilotů, ale o barevných pruzích u této eskadry mi není nic známo.

No JG 52 v obraně Říše oficiálně nepůsobila ale měla přiděleny pruhy stejně jako všechny ostatní eskadry.Další háček je v tom že ve výše zmíněné publikaci má stodevítka podobnou kamufláž jako jiné stodevítky jednotky JG 52 v době nasazení v Rumunsku roku 1944,konkrétně na letišti Pipera.Nemusím zdůrazňovat že v té době se JG 52 utkávala s Američany dosti často ( Erich Hartmann by mohl vyprávět)A právě souboj s Mustangem zachycuje ta ilustrace.Potíž je v tom že nevím kde vzal autor předlohu.
Neznáš nějaké stránky na netu které se JG 52 zabývají?
Kde jsme?Nahoře!
blecha113

• Odpovědět s citací

Re: JG 52 v obraně Říše?

Příspěvekod Michal Vyparina » 04 lis 2006, 22:19

blecha113 píše:
michal-v píše:No já nevím, ale pokud vím JG 52 v sestavě Obrany Říše nebyla. Takže žádný barevný pruh nehrozí.

No JG 52 v obraně Říše oficiálně nepůsobila ale měla přiděleny pruhy stejně jako všechny ostatní eskadry.Další háček je v tom že ve výše zmíněné publikaci má stodevítka podobnou kamufláž jako jiné stodevítky jednotky JG 52 v době nasazení v Rumunsku roku 1944,konkrétně na letišti Pipera.Nemusím zdůrazňovat že v té době se JG 52 utkávala s Američany dosti často ( Erich Hartmann by mohl vyprávět)A právě souboj s Mustangem zachycuje ta ilustrace.Potíž je v tom že nevím kde vzal autor předlohu.
Neznáš nějaké stránky na netu které se JG 52 zabývají?

Musím tě zklamat, bohužel nikoliv. Je fakt, že to má oblíbená eskadra není, takže netuším. Kdyby někdo věděl, tak PROSÍM, PROSÍM, SMUTNĚ KOUKÁM, PSI OČI DĚLAM.
"Věřím v Boha a své pistole." - škpt. Václav Morávek
"Deus vult!" - pokřik křižáků před bojem s nevěřícími
"Jdi, poutníče, a zvěstuj Lakedaimonským,
že my tu mrtvi ležíme, jak zákony kázaly nám." - epitaf mrtvým hrdinům Sparty po bitvě u Thermopyl
Michal Vyparina

Odeslat odpověď

Zpět na Luftwaffe 1939-45