Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ Zájmové skupiny ‹ Československé letectvo od roku 1945
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

"Inteligentní" munice na stíh. bomb. a bitevnících ČSLA

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

"Inteligentní" munice na stíh. bomb. a bitevnících ČSLA

Příspěvekod Tomas Michalek » 07 led 2015, 10:41

Dobrý den všem,
chci se zeptat všech pamětníků, kteří sloužili u leteckých útvarů do roku 1989, zda se na našich stíhacích bombardérech a bitevnících používaly nějaké řízené rakety nebo pumy vzduch-země. Mám na mysli přeba CH-25MR, CH-25ML, protiradiolokační CH-25MP atd. Prováděly někdy útvary s Su-25, Su-22 nebo Mig-23BN ostré bojové střelby s těmito raketami??? S Jakými výsledky??? Byly zpracovány nějaké taktické postupy pro potlačení nepřátelské PVO s využitím CH-25MP??? Cvičily to naši piloti???
Vím je to moc otázek, ale nějak mě omrzelo pod modely pořád věšet jen železné bomby, raketové bloky UB16 a UB32, max. raketu S-24. Ale nechci ty sůčka vystrojit jak z "TOP GUNu", abych se nakonec dozvěděl, že nic z toho se běžně nepoužívalo. Někde jsem četl (možná ve 4+ na Su-22), že SU-22 v Náměšti měly možnost vyzbrojení CH-25MP a na dvou mašinách byl dokonce instalován kontejner CH-58 VJUGA, ale že snad k jeho použití měli pouze jednu příručku v ruštině a o nějakých střelbách protiradiolokačních raket jsem neslyšel vůbec nic.
Díky moc
Tomas Michalek

• Odpovědět s citací

Re: "Inteligentní" munice na stíh. bomb. a bitevnících ČSLA

Příspěvekod DUNDR » 09 led 2015, 11:29

Podvěsit pod éro si to můžeš, ale prakticky se to necvičilo. Těch raket jsme zase neměli tolik a byly samozřejmě drahé a pak zřejmě i nevhodné střelnice, kvůli ohroženým prostorům. Vycvičenost pilotů a používaná taktika patří vždy k utajovaným informacím. K tomu byly zpravidla určeny LTC - letecko-taktická cvičení zhruba 2x ročně a pak tzv. " létání kádrů ", kde létali jen plně vycičení piloti 1. třídy na určité taktické náměty.
Zrovna včera proběhlo tiskem a tlačí fotky z Měřína, kde na MiG-23BN věšeli zbrojíři rakety Ch-23. Pochybuji, že s nimi odlétly.
V Náměšti se držely do hotovosti a občas se s nimi létalo mašiny s podvěšenou Vjugou. Rakety se věšely pod trup jen na ukázky, stejně tak i rakety Ch-25.
Každý útvar držel určitý počet mašin, která měla přesně nařízenou kombinaci výzbroje.
Příklad: Su-25K 4x Ch-25ML, jiný 2x Ch-29, další s 4x S-24 atd.
Pumy vzduch-země - to slyším poprvé, se používaly běžně ostré 100 a 250 kg. Největší neřízené rakety použité na Su-22 byly S-25, ale to bylo asi 2x za jejich éry.
Přílohy
2.jpg
1.jpg
33.jpg
http://www.czech-sky.com
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Ve stavbě: L-39C a L-39ZA, Košice 1984 (1/72, Eduard)
DUNDR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomas Michalek » 09 led 2015, 16:26

Díky moc za velmi zajímavé informace. Asi tak nějak jsem si to i představoval. Nějaké střely jsme měli, ale prakticky se s nimi necvičilo. Omlouvám se za nesmyslný obrat "pumy vzduch - země", měl jsem na mysli nějaké řízené pumy, např. KAB-500KR, apod. Předpokládám, že něco takového ale naše letecké pluky vůbec nespatřily. Mohl by jsi prosím upřesnit, kterým tiskem proběhly fotky podvěšovaných raket na BNkách. Přeji hezký den. Tomáš
Tomas Michalek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tango » 09 led 2015, 16:58

Tady:
http://jihlava.idnes.cz/letadla-na-d1-d ... zpravy_mkk
Jaroslav 'Tango' Hátle
účetní mafie SPL Liberec
Tango

• Odpovědět s citací

Příspěvekod poppyjoe » 11 led 2015, 12:16

V druhé polovině 80-let jsme s BNkama létali v tehdejší NDR na střelnici v Peenemünde. Používaly se také CH-23R vzduch-země. Nepamatuji si už počet raket, ale většina pilotů si střelbu vyzkoušela. Rakety byly před koncem životnosti, tak nejjednodušší likvidace munice je její použití v rámci cvičení. Jinak KAB-500 byly pro některé BNky v druhém palebném průměru uskladněny v přístavcích ÚLu.
poppyjoe

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomas Michalek » 12 led 2015, 16:18

Díky moc zainformace všem. Moc jste mi pomohli. Jen jedna otázečka. Ty KAB-500 pro 23BN měly jakou naváděcí hlavici???
Ještě jednou díky a všem hezký den.
Tomas Michalek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mrdetonator » 12 led 2015, 17:03

Tomas Michalek píše:Díky moc zainformace všem. Moc jste mi pomohli. Jen jedna otázečka. Ty KAB-500 pro 23BN měly jakou naváděcí hlavici???
Ještě jednou díky a všem hezký den.

Tomáši, predpokladal si správne, žiadna KAB-500, všeobecne riadená letecká bomba sa pod MiG-23BN nemohla nikdy podvesiť, ani na nič lietajúce v československu v minulosti (Su-22,25, Mig-29), zbraňový systém to neumožňoval.
mrdetonator

• Odpovědět s citací

Příspěvekod poppyjoe » 12 led 2015, 20:22

Omlouvám se, hlava mi to nějak nepobrala, už si za ty roky h...o pamatuji. Zaměnil jsem označení munice. Samozřejmě nešlo o KAB-500, ale RBK-500.
poppyjoe

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomas Michalek » 15 led 2015, 14:18

Ještě jednou všem moc děkuji. Jsem prakticky rozhodnutý. Netrpělivě čekám na novinku od Trumpety v podobě Migu-23BN, kterému dám pod křídelní závěsníky CH-25ML s laserovou naváděcí hlavicí, pod trup na centrální závěsník přídavnou nádrž a na ty dva podtrupové závěsníky ještě nevím, možná další dvě CH-25ML (pokud to tak mohlo být), Su-25 vystrojím klasickými železnými pumami, Su-7BKL raketami S-24 a boky UB-16-57. Jen nevím co s Su-22. Chtěl bych zase nějakou sofistikovanou munici, moc by se mi líbil kontejner pro vedení REB SPS - 121 a kombinaci protiradiolokačních střel CH-25MP, přídavných nádrží a střel R-60. Možná by mě ještě lákaly střely s televizní naváděcí hlavicí CH-29T. Jen si nejsem jistý jestli je naše armáda vůbec vlastnila. Plány to jsou velkolepé, tak ještě dodělat Fishbeda a do té doby snad už bude ten Trumpeter. Přeji všem hezký den a děkuji za pomoc.
Tomas Michalek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod poppyjoe » 15 led 2015, 19:58

BNka CH-25 nenosila, jen CH-23R a to jen pod křídlem. SU-7 nemohla kombinovat neřízenou raketovou výzbroj, buď jedno,nebo druhé. Sorry. Řízené rakety bych raději dal na Su-22 popř Su-25 a na Miga 18x železnou bombu. To vypadá velmi dobře.
poppyjoe

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DUNDR » 15 led 2015, 20:22

No, ono je někdy poradit fakt těžké, zvlášť tomu kdo ani moc nechce. Navěs si tam co se Ti líbí...

http://ruslet.webnode.cz/technika/ruska ... gger-f-h-/

http://www.vojsko.net/index.php/letecka ... 23-flogger

http://www.valka.cz/clanek_11095.html
http://www.czech-sky.com
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Ve stavbě: L-39C a L-39ZA, Košice 1984 (1/72, Eduard)
DUNDR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod roman123 » 19 bře 2017, 19:27

len upresnenie,na zahori v minulosti prebiehali strelby s ch-23 aj ch-25.a pred par rokmi tam skoncilo svoju "put" 150 ks ch-25..../pre kazdu vykopali jamu,50 kg vybusnin,potom raketa,zahrabali a bum.../
roman123

Odeslat odpověď

Zpět na Československé letectvo od roku 1945