Pokud má někdo tuto mašinu jako oblíbenou, doporučuji sledovat na mém webu v projektech pod VHTM projekt Mig-15. Kde lze sledovat jistě zajímavou probíhající rekonstrukci přístrojového vybavení Migu-15bisSB. http://vhtm.valka.cz/
Tuto fotku má u nás jeden v kanceláři.Bohužel jen tuto jedinou.Přemýšlel jsem, zda to třeba není domalovaný, tehdy se fotky dost kolorovaly, ale proč by to dělal jen u dvou.
To je možné ale určitě je to celkem rarita.Co jsem zatím viděl fotky tak jediné fotkami doložené modré označení našich MiGů-15 byly modré blesky (předváděcí skupina) a potom dva modré pruhy na ocasní části + jeden pruh před kabinou jako identifikace strany při cvičení (viz zde: http://www.geocities.com/alvmaia/Mig/15bis/che2.gif ).Jejich přídě ale byly v barvě kovu
Pokusím se vnést do toho trochu světla. Podle nárameníků se jedná o posluchače některé VVŠ(ne však VA), označení žáků VVŠ látkovými lomenými žlutými prýmky ve spodní části nárameníků se používalo v letech 1959-67(předtím byly na předloktí, potom byly kovové v horní části nárameníků). Důstojníci v pozadí mají na brigadýrkách rudé hvězdy, které se používaly v letech 1954-62(potom se nosil státní znak ČSSR). Uniformy odpovídají vzoru používanému v letech 1951-65. Z toho podle mé dedukce vyplývá, že děj fotky se odehrává někdy v rozpětí let 1959-62 a jedná se o MiGy-15 některé VVŠ. Škoda, že ta fotka není větší(detaily jsou rozmazané) a že na ní nejsou vidět trupové kódy jednotlivých strojů... Jenom nevím, proč má prostřední stroj ještě starší typ 250l přídavných nádrží(myslel jsem si, že tou dobou už se nepoužívaly...).
Díky za vysvětlení.A propo,jak byli označeni piloti ve VSL v Mladé kde probíhalo přecvičení na MiGy-15?Stejně jako normální letectvo nebo tam byla změna obdobná této?
Co se nádrží týče tak pokud vím,staré 250l nádrže se sice nepoužívaly ale zároveň se nevyhazovaly (pro případ spotřeby zásoby nových baků během konfliktu).Vzhledem k tomu že při jejich podvěšení se měnily letové vlastnosti MiG-15 (odlišně od klasických baků-v SSSR na tuto změnu vlastností dojelo několik pilotů zřejmě včetně Gagarina),lze v případě že jde skutečně o fotografii z výcviku předpokládat že letoun tak byl podvěšen pro výcvik s létáním s odlišným typem baků.Je to ale jen předpoklad,který by bylo potřeba potvrdit někým kdo v té době prodělával výcvik.Fotografie MiGů-15 z přelomu 50. a 60. let se starými baky ovšem existují-několik jich je myslím i v Irrově Patnáctce.
Díky moc za upřesnění doby / tápal jsem jen podle viditelného čtyřčíslí /.Je to patrně foto z titulu nějakého časopisu.zkusím to kolegovi " vyloupnout " z rámu, třeba tam bude ročník.Přikládám další " omalovánku " - MiG-15UTI a UTInu ze Kbel 2005.
Při dedukci jsem čerpal informace z knížky Československá armáda 1945-92, uniformy-symbolika-výstroj-výzbroj od pánů J. Vogeltanze, M. Husa a M. Poláka. Zvláštní školní hodnostní označení měli jenom posluchači vojenské akademie, vojenských vysokých škol, škol důstojníků v záloze a vojenských učilišť. Ve zmiňované době 1959-67(předtím i potom to bylo jinak) byli posluchači označeni ve spodní části nárameníků lomenými látkovými prýmky v červené barvě pro vojenská učiliště, žluté pro vojenské vysoké školy a bílé pro školy důstojníků v záloze. Posluchači vojenské akademie měli rovné prýmky ve žluté barvě. Počet prýmků vyjadřoval ročník. O zvláštním hodnostním označení pilotů ve VSL Mladá se tam nic nepíše. Já osobně si myslím, že do Mladé na přecvičení byli posíláni již aktivní piloti nebo absolventi, tudíž nosili klasické armádní označení hodnosti. Každopádně to ale neřeší otázku jestli je to výmysl toho, kdo to retušoval, nebo některé stroje měly skutečně modrý lem sání vzduchu(a že bych si takovou patnáctku mile rád postavil...). Kdyby se tak našel pamětník(kterých je bohužel jako šafránu a čím dál míň) nebo další fotky...
Zdravím, mám dotaz na znalce československých migů. Když byly patnáctky ve výzbroji (naše letectvo) používala se jen klasická stříbrná kamufláž a nebo byly i nějaké "baravnější" varianty?? Ptám se proto že jsem v jednom starém modeláři viděl model s československým znažením který měl na horních plochách kombinaci hnědých a zelených polí. Osobně se mi to moc nezdá a spíš bych řekl že šlo o výplod modelářovi fantazie než o podloženou kamufláž. Jinak kdyby někdo poskytnul nějakou zajímavou kamufláž ať už naši nebo třeba SSSR budu jen rád. Pomalu dávám dokupy podklady na stavbu a v oblasti kamufláže stále hledám nějakou inspiraci.
Chipe, jestli máš knihu o MiG-15 od pan Irry tak v ní je o těchto barvách povídání.Mělo jít o smytelné barvy kterými se letouny měly natřít v průběhu cvičení či v případě války a existovaly v několika sadách (letní/zimní) ale nakonec se masově nezaváděly.Je tam i jedna fotka, tuším ze Kbel.