sice OFFTOPIC, ale dal som dokopy fotky zer s tou inak namalovanou smerovkou pre mna su tieto snimky nove, bolo tu spomenute, ze patrili 381.kokutai som zvedavy aj s cim pride rising decals ako s ich teoriou pravdy
Tímto se také omlouvám, že jsem odbočil od původního tématu. Tento model mám v kitníku a z důvodu nejasnosti ve zbarvení jsem plánoval dotaz v této zájmové skupině (stejně jako dotaz na celozelené Zero před nedávnem). Po shlédnutí fotky jsem prostě neodolal ...
Tak a nyní ještě otravovat, to mi celkem jde... Dnes se tomu ale říká lobovat, takže : orlíky 030 a 036 (čísla dekálů v 1:72), zejména Ki-43 50. a 64. Sentai, Ki-44-II se 40mm Ho-301, Ki-84 25.Sentai převést do 1:48, dále D4Y1, 2 a 3 z 018 a 022 převést na 1:48 Fine Molds (ty staré krabky s černobílým obrázkem by nové dekály snesly), z nových Ki-61 Toníka od 55.Sentai, nějaké Zero s kapitulačním označením (zelené kříže) ....
nevadi, ze odbacame mimo temu rozmyslam o zalozeni topicu venovanemu Tainan kokutai. Fotiek lietadiel patriacich tejto jednotke je pozehnane, spravila by sa nejaka ucelena zbierka
takze sa opat o nieco posuvame dopredu:) pred casom som tu pridal fotku s oznacenim ci nema niekto necenzurovanu verziu:) v topicu spomenutom v predoslej sprave je vynatok akurat z tej fotky co som chcel identifikovat a tam sa uvadza, ze prva masina v druhom rade by mala mat oznacenie 2-1-1XX a je tam aj uvedene, ze by mala mat pruh po obvode trupu (v mieste kde som to oznacil na obrazku na druhej masine v prvej rade). Predpokladam, ze aj zera v prvej rade budu mat oznacenie 2-1-XXX (nalezali lietadlovej lodi Hiyo). Tak co nenajde niekto v archive fotku bez umeleckej impresie vojnoveho korespondenta?:)
Domnívám se, že Tato Zera z Hiyo/Junyo už pruhy na trupu neměla, Myslím, že v době, kdy z označení zmizelo A (2-1-1..), pruhy přetřeli také (když už měli namočenou štětku) Soudím podle toho, že 2-1-128 má označení, shotaicho pruh i hinomaru červené a případný pruh na trupu - také červený (ve starších publikacích modrý by měl být vidět.
Do úvahy ale připadá i možnost, že se jednalo o novější stroje, které pruhy už neměly a pro tuto variantu by hrála skutečnost, že stroj 2-2-103 má označení provedeno tak, že případný původní prefix A už nemá na ocase dost místa, takže tam - stejně jako pruhy, nejspíš nikdy nebyl.
Modelářsky bych proto Junyo 2-2-103 dělal tak, jako by pruhy nikdy neměl a Hiyo 2-1-128 jako přetřený J3, Protože tam bylo označení na ocase natřeno znova - přes zelené skvrny (tím pádem úvaha o tom, že tam není dost místa na původní prefix A v tomto případě není relevantní)