Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Albatros D. V 1119/17

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Albatros D. V 1119/17

Příspěvekod diamond » 04 kvě 2013, 22:53

Zdravím kolegové
Chtěl bych poprosit o konzultaci ohledně kamufláže Albatrosu D. V 1119/17 velitele Jasta 10, Oblt. Ernsta Von Althaus, který bych si rád postavil.
Jde mi o barvu trupu.
V návodu Albatrosu od Rodenu je barva trupu uvedena jako černá s chromově žlutou SOP a čumákem (označení Jasta 10), což se mi moc nezdá. V knize "Von Richthofens Flying Circus" jsou v kapitole věnované Jasta 10 dvě fotografie na tento letoun, bohužel barva trupu je zde popsaná jako "unknown dark colour". Zbarvení horních a ocasních ploch je podle této publikace standartní green/mauve a letoun měl chromově žlutý nos. O barvě SOP se zde nepíše, ale podle fotografie ,kterou příkládám, se mi zdá, že byla zbarvena stejně jako trup.
Rád bych Vás poprosil o radu, o názor na barvu trupu... Černá? Červená? Žlutá? Či snad v barvě materiálu?
Napadlo mě, zdali se barva trupu D.1119/17 nemůže, podobně jako u MvR, vztahovat k Althausově službě u 1. Sächsische Husarenregiment Nr. 18? Vždyť i označení na trupu by v morseovce mělo znamenat HA, tedy Hussar Althaus...
Za Vaše názory předem moc děkuji
D_1119a.jpg

diamond

• Odpovědět s citací

Re: Albatros D. V 1119/17

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 05 kvě 2013, 07:24

Zdravím. Tento Albatros je dosti problematický. Jedná se vezi DV s ovládáním křidélek v horním křídle. Trup tohoto Albatrosu má velice atypickoku opěrku hlavy. Všimni si že není klasická jaká se vídává u klasických early Albatrosu. Tato je kompaktní s trupem, dává trupu vlastně úplněj jiný tvar !!!
Klasickou původní opěrku příkládám na fotografii.

Pokud se jedná o zbarvení křídel je zde asi klasika mauve/zelená + sv.modrý spodek tak samo i VOP. Trup bych tipoval na přetřený žlutou barvou. Byla to barva Jasty 10. Zvláštní je i výrobní číslo, které je bíle lemované. Nikde jinde jsem toto u Albatrosů neviděl.

Takže kryty motoru kužel a pohyblivá část směrovky sytější žlutá, překlížkový trup tmavší žlutá. Myslím, že musela prosvítat struktura překlížky přes barvu. Žlutá jak známo špatně kryje.
Přílohy
014.jpg
014.jpg (28.14 KiB) Zobrazeno 2147 krát
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod diamond » 05 kvě 2013, 11:06

Díky moc. O opěrce hlavy samozřejmě vím...
Také se přikláním ke žluté barvě, ostatně je to docela logické. Jen se mi na fotografiích zdá barva dosti tmavá, prakticky se stejným odstínem šedi, jako má zelená na horních plochách...
diamond

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hellboy » 05 kvě 2013, 16:34

Tak ona žlutá barva díky fotografickému materiálu tehdy používanému se na fotografiích jeví jako velmi tmavá až černá. Takže byl nejpravděpodobněji žlutý i celý trup, což ostatně potvrzují i barevné rekonstrukce.
Přílohy
althaus4.jpg
Albatros-DV-Jasta10-Oblt_Ernest_von_Altaus-sn-D1119-17-600px.png
Alb_DV_1119_zpse91a867a.jpg
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Kapitán Roy Brown: Zatracení krtci. Můžu mluvit o štěstí, že jsem nechytil tak blbou díru !
Manfred von Richthofen: Vaše taktnost mě ctí.
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 07 kvě 2013, 10:55

Já bych se s tou žlutou moc neukvapoval... :-k Podle mě lze nalézt několik "proti".: Začnu samotným letadlem. Možná je to náhoda a možná také ne, ale pokud mám identifikované stroje D.V série D.11xx, tak jsou všechny takhle tmavé. Druhá věc je ta krkolomná kombinace žluté a bílé. Tohle se léta už řeší u čumáku Fokkera F.1(Dr.I), kterého dostal na testy V.Voss. V poslední době převládá názor, že kapota tohoto letounu žlutá nebyla.. Další věc, týkající se samotného E. Altahuse. Velet jednotce Jasta 10 odskočil od Jasta 14. To jeho morseovkové "povídání" na boku docela připomíná zaretušování označení letounů Jasta 14, tedy konkrétně.: podélný černo-bílý (nebo červeno-bílý) pruh. Ale je možné, že ta morseovka už u Jasta 14 tento pruh suplovala.. :-k Další "colormarkant" vztahující se k Jasta 14 je černý čumák letadla (U Albatrosu zřejmě jen kužel, maximálně tak ještě svislý kapotový panel bezprostředně za ním). Zpět k tmavým Albatrosům. WNW mají ve foto archivu fotku Albatrosa D.V, který je popsán jako stroj R. Berholda a je z Jasta 14. No, nevím co si o popisce myslet, protože letoun nese spíš znaky zbarvení letounů Jasta 15/18 a také je na fotce patrný tmavší čumák. Jenže takový letoun by měl mít k tomu červenému nosu zbytek trupu modrý. No, každopádně je na té fotce úplně stejně "tmavý" jako tento Althausův. A že je fotka v archivu WNW vynikající kvality je bezdebat.! Můj názor tedy je, že Albatrosy serie D.11xx byly prostě z výroby natřené celé (nebo alespoň část série). Ostatně černobílý odstín trupu odpovídá poměrně přesně i tmavšímu odstínu jedné z kamuflážních barev na křídlech a VOP. Pokud je tedy ta tmavší barva na křídle fialová, pak je fialový celý letoun. No, a pokud je ta tmavší barva zelená, pak je zelený celý letoun, což bude asi pravděpodobnější.. :arrow: :wink:
Naposledy upravil zdesko dne 07 kvě 2013, 13:13, celkově upraveno 3
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 07 kvě 2013, 11:08

..a ještě jsem zapoměl na další věc. Tou je samotné číslo "1". Co tam na tom éru dělá..?? Nevztahuje se spíš k Jastaschule 11..? Jak asi víte, tak Althaus musel na vedení J10 rezignovat, protože začal slepnout (velení předal Udetovi). A krátce na to se ujal vedení právě té výcvikové Jastaschule 11. Tam by mi ta "jednička" seděla daleko víc. Zhoršující se slepota ho nakonec sesadila i z velení této jednotky a vrátil se zpět k pozemním jednotkám. Zde ho pak u Verdunu zajali američani (15.října 1918).
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Kabelka » 07 kvě 2013, 12:22

Každopádně žlutá je lákavější než ta blé zelená :D
Ondřej Kabelka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 07 kvě 2013, 12:41

Já bych se přiklonil k zelené... kdyby byl stroj černý, tak by měl být odstín trupu a číslice více méně stejný, kdyby byl trup žlutý, tak se domnívám, že by lemování číslice, křížů a ty tečky na trupu nebyly vůči trupu tak výrazné... a navíc zbarvení trupu a dolního křídla je stejné... A navíc si dovolím spekulaci a to, že vzpěry byly pravděpodobně černé... Na přiložené fotce je vidět, že jsou výrazněji tmavší, než je spodní křídlo.
KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod diamond » 07 kvě 2013, 15:01

Děkuji kolegové za zapojení do debaty.
Přikládám ještě jednu fotku D. 1119. Bohužel vše podstatné je skryto za pózujícími piloty Jasta 10. Letoun se ale jeví ještě tmavší, než na předchozí fotografii.
Co se týče jedničky na trupu, vypadá to, že mezi von Althausem a Maxem Kuhnem, je jí kousek vidět. To by znamenalo, že byla na letounu už během von Althausovi služby u Jasta 10 a nemá vztah k jeho velení Jastaschule 11. Osobně si myslím, že jednička, stejně jako HA v morseovce má vztah k Althausově službě u 1. husarského regimentu.
von Althaus.jpg

diamond

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hellboy » 07 kvě 2013, 15:26

Tak já nevím, všechny prameny včetně Dan-San Abotta tento letoun udávají jako žlutý. Navíc žlutá byla barva Jasta 10. Tak proč by mělo to letadlo být fialové, nebo modré? :-k To se mě nějak nezdá. A že by označení číslem 1 značilo Jastaschule 11? Tak proč tam tu jedenáctku nenamalovali celou? :grin:
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Kapitán Roy Brown: Zatracení krtci. Můžu mluvit o štěstí, že jsem nechytil tak blbou díru !
Manfred von Richthofen: Vaše taktnost mě ctí.
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 07 kvě 2013, 18:24

Hellboy píše:Tak já nevím, všechny prameny včetně Dan-San Abotta tento letoun udávají jako žlutý. Navíc žlutá byla barva Jasta 10. Tak proč by mělo to letadlo být fialové, nebo modré? :-k To se mě nějak nezdá. A že by označení číslem 1 značilo Jastaschule 11? Tak proč tam tu jedenáctku nenamalovali celou? :grin:

..tak zaprvé, letouny v jastaschule jednotkách měly pořadová čísla. To není nic neobvyklého. Althaus tam byl velitel, tudíž číslo 1. :wink: To, že je na další fotce s "klukama" z Jasta 10, pořád ještě neznamená, že tam není na návštěvě. Ale samozřejmě je možné, že se vztahuje k tomu 1. husarskému regimentu. Nicméně to, co je napsané morseovkou, tedy písmena H,A jsou začáteční písmena jeho přezdívky. Tak se mu totiž říkalo, nebo si tak nechával říkat.. Tedy "Husar Althaus". Jak už jsem řekl, celá ta malůvka mi spíš připadá jako variace na černobílý pruh, který na sobě nosily letouny Jasta 14, z které přišel jednotce Jasta 10 velet. Dokonce i ta "kolmá" jdnička by se k výzdobě Jasta 14 hodila. Na podélný černobílý pruh navazoval kolmý (zpravidla v podobě různobarevných pruhů s tmavým nebo dvoubarevným lemem). Můj názor tedy je, že u Jasta 10 byla tato malůvka už dědictví z Jasta 14. Pokud byl letoun žlutý, pak možná už z Jasta 14. Ale, co se týká mě, tak o žlutém nátěru tohoto letounu mě přesvědčí jen Althausův deníček. Jinak prostě říkám ne.! :-D U jasta 10 má na tomto letounu zaznamenaný pouhý jeden sestřel a měsíc nato jako velitel rezignuje. Jeho slepota se zhoršila. Odešel velet 11-tý školní, ale stále se horšící slepota ho uzemnila i tady a navždy.
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 07 kvě 2013, 19:21

Začnu samotným letadlem. Možná je to náhoda a možná také ne, ale pokud mám identifikované stroje D.V série D.11xx, tak jsou všechny takhle tmavé.

Tady pozor na wingnutích stránkách je fotografie Albatrosu D1120/17 a ten je scela určitě v barvě překlížky. Takže ne všechny byly tmavé. Co se týče Bertholdova Albatrosu ten byl scela určitě natřen. Barva je pěkně lesklá a krásně kopíruje nerovnosti na trupu.

Nemám zase takové informace o pilotovi samotném, ale není nějaká publikace o Jasta 10 případně Althausův životopis? Třeba se tam někde někdo slůvkem zmínil o barvě letadel. Ikdyž na druhou stranu kdo by v té době řešil žlutý Albatros. V té době byly v podstatě všechny Albatrosy žluté (barvu trupu dělala samotná lakovaná překlížka). Píše se že trupy Albatrosů byly slámově žluté. Každopádně trup je přetřen. Už jen tu bizardní opěrku hlavy musel někdo naroubovat na letadlo. A pak zakrýt barvou nalepované a tmelené místa. Nezdá se mi že by to dělali v poli. Nebyl tento Albatros nějaký speciál ?

Barvu trupu se už asi nedozvíme. Reálná je i fialová i zelená a i žlutá. Při studiu fotek narážím na zajímavost, že se zelená jeví na křídlech jako ta světlejší. Což by znamenalo zúžení výběru na fialová nebo žlutá.

Z logiky vědci bych se přiklonil ke žluté. Evidentně je natřen vrtulový kužel a plechy kolem motoru. Barva je velice tmavá. Stroj sloužl u Jasta 10. Jasta 10 měla žlutou. Podle mě vzali pixlu s barvou a mazli to letadlo celé na žluto. Nevím jestli na frontě byla k dispozici konzerva s fialovou barvou. Jsou to ale jen mé názory amatéra.

Pravdy se asi nedopídíme.
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vilem » 07 kvě 2013, 21:23

Ahoj, nerad zasahuji do vaší diskuze, protože se mi líbí :-). Není důvod, aby to letadlo bylo jiné než žluté. Źlutá je barva Saska, žlutá je barva vévodů ze Saska-Coburgu a Gothy ( kam Ernst Althaus patřil ) a žlutá je barva kabátců některých husarů 1. Saského husarského regimentu, ke kterému se EvA trvale hlásil. A žlutá je konečně i barva Jasta 10, jak už napsal Vlastík. Jinak .... je skutečně H a .- je A. 1 znamená již zmiňovaný 1. Saský husarský regiment. A přestože se tomu těžko věří, některé žluti vypadají na starých fotkách až skoro dočerna ( jak dokládá i již milionkrát probíraný kryt jistého slavného Fokkeru F.I a kterému se setrvale snaží přiřknout jiná barva, přestože právě barva tohoto krytu je dobře dokumentována dobovými svědectvími ).
Zdraví V.
PS: Jo ještě proč je ta čárka černá a ne bílá jako tečky - Sasko i Sachs-Coburg-Gothové mají černé pruhy na žlutém poli.
Přílohy
Duchy of Saxe-Coburg-Gotha.png
Naposledy upravil Vilem dne 08 kvě 2013, 10:54, celkově upraveno 1
Vilem

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 08 kvě 2013, 00:42

Je tu hodně argumentů, které podporují tvrzení o žlutém stroji. Samozřejmě je respektuju a snažím se je poskládat do mozaiky o tomto chlapíkovi... :-k Viléme Tvoje argumenty zní logicky a hodně přesvědčivě. Černožlutý erb byl ve znaku svobodného státu Sasko. Ale to bylo prošpikované rozvětveným rodem Wettinů a proto je velký erb Sachsen Coburg Gotha prošpikován jejich erby. Problém je ale v tom, že Althaus žádný šlechtic nebyl. Nemohl si teda jen tak mírnix-týrnix přivlastňovat erbovní barvy. Freiherr von Althaus, znamená "svobodný pán z Althausu". Jeho táta byl pobočník vévody z Sachsen-Coburg-Gotha. Ale na druhou stranu je možné, že si ty erbovní barvy přesto "přivlastnil" a možná mu to i přitížilo.. :-k On totiž o to velení Jasta 10 přišel nejen kvůli zraku, ale je tu ještě jeden důvod, který není zcela jasný. Interpretuje se i tak, že blbě lítal, ale i tak, že byl "nevychovaný hejsek"..(volně shrnuto) a MvR ho prostě kvůli tomu všemu odvolal. Pokud tedy Viléme dáváš do souvislosti černé symboly a žlutý podklad, pak se to může vázat k Sasku. Ale Sasko jsou(byli) Wettinové.. A někomu z nich se nemuselo líbit, že si nějakej floutek nabubřele přivlastňuje jejich erbovní barvy. Althaus byl sice statečný a obdržel za to i dost vysoká vyznamenání. Jenže jak si tak čtu v těch jeho životopisech, připadá mi, že díky svému mládí a trochu té slávy se z něj stal tak trochu přidrzlý uličník. Tedy hlaně v době volna. Jako voják zůstal i nadále statečný (ale znova připomínám fakt, že mu byl údajně vyčítán "způsob jeho lítání"..co to ale znamená jasné není). Škoda, že není známo nic o jeho letounu s kterým létal u Jasta 14, vždy je jen vzpomínaný jeho Albatros s morzeovkou a ten je spojován jen s Jasta 10. Přitom u Jasta 14 létal skoro půl roku (5 měsíců), kdežto u J10 bylo po dvou měsících po všem. Jeho působení u této jednotky bylo tedy jen epizodní. Snad opravdu kvůli zraku..ale některé prameny výslovně uvádějí, že..: "..ho Richthofen sesadil z funkce". Zrak se mu opravdu horšil, ale u JSch 11(nebo možná také JSch II) ještě nějaký čas létal... :-k Tahle celá úvaha by nabyla smyslu jen pokud by byl letoun opravdu žlutý a pokud by opravdu neexistoval důvod proč by žlutý neměl být, jak píše Vilem. Jenže podle mě ten důvod proč by neměl být žlutý existuje. Bývalo pravidlem, že si převelený pilot k nové jednotce bral i svojí mašinu. A proto se domnívám, že většina toho, co je na letounu vidět je dědictví z Jasta 14. Tak proč tak přehnaně preferovat tu žlutou.? Jo a ještě k té zmíňce o Fokkeru F.I a údajném pamětníkovi žlutého nosu. Oni také jiní pamětníci tvrdili, že byl stříbrně modrý.. :wink: A to určitě nebyl. Kromě toho existuje fotka Vosse v "nějakém" Fokkerově trojplošníku o kterém není nikde ani slovo a neexistuje žádná jiná fotka tohoto stroje. Takže kdoví, jak to tenkrát bylo.. :-k
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 08 kvě 2013, 01:36

[quote="Vlastimil Lukáš"]Začnu samotným letadlem. Možná je to náhoda a možná také ne, ale pokud mám identifikované stroje D.V série D.11xx, tak jsou všechny takhle tmavé.

Tady pozor na wingnutích stránkách je fotografie Albatrosu D1120/17 a ten je scela určitě v barvě překlížky. Takže ne všechny byly tmavé.

..tady s Tebou musím Lukáši souhlasit. Já se sice kouknul do archivu a našel 3, nebo 4 mašiny serie D11xx s tmavým nátěrem, počínaje strojem D1100 a dál jsem nehledal. Mimochodem stroj D1100/17 údajně patřil Lotharovi von Richthofen..(ale to jsem našel jen v jednom zdroji a už nevím jakém :? ). Světlý byl nejen D1120, ale třeba i D1154, D1178 a další.. Tmavé D11xx tedy nebudou mít souvislost s továrním nátěrem, ale i zde půjde spíš o individuality..a to i přesto, že celozelené trupy Albatrosů D.V jsou známé..
zdesko

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse