Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Překližka na Albatrosu D.II -postup jak na to

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Překližka na Albatrosu D.II -postup jak na to

Příspěvekod Jirkun » 15 čer 2012, 10:23

Postup znázornění dřeva u Lloyda C.V jsem již popsal i s fotkami typu „krok za krokem“ v Modeláři 12/2010 a 1/2011. I když jsem v podstatě použil stejný postup a pomůcky, přesto jsem možnosti dál trochu rozšířil a pokusím se tedy postup nějak okomentovat.
Použité pomůcky
Opět jsem používal svoje staré tupovací nástroje vlastní výroby a vážím si jich čím dál více. Tmavý je z tenkého jemného lidského vlasu a světlý z hedvábně jemné psí srsti. Velikost je asi taková že malá, protože jsou oba nasazeny na bambusovém párátku. Rovněž jsem použil tenký štětec velikost „0“.
.
stetec-vlasy.jpg
mfstetec.jpg

Při volbě odstínu barvy jsem se chtěl vyhnout okrům a tak jsem sáhnul po sieně přírodní, přesněji po Abteilung 093 basic earth ,která se jeví méně olejová než stejná barva Umton. Ředil jsem ředidlem na syntetiku Humbrol.
Postup – klasický
Základ pod olejové barvy je namíchán z gunze barev a je světlý a žlutavý – polomatný. Na něj jsem nanášel mírně naředěnou barvu tmavým hrubším tupovacím štětečkem. Asi tak, že o papír natřepím chlupy a odsaju barvu až roztřepený štětec je schopný dělat společně delší tenké čárky na podklad. Potom nechám mírně zavadnout (minuty) a rozetřu jemným bílým tupovacím štětcem tak aby zůstaly na podkladě tenké jemné rovnoběžné šmouhy připomínající vlákna ve dřevě. Zde je možné končit a mnozí to tak dělají. Výsledek připomíná dřevo ale spíše v měřítku 1:1. Po zavadnutí(minuty až hodina) na menší plochy pak stačí dodělat tenkým štětcem tmavší šmouhy a zapracovat a zjemnit je tupovacím štětcem do podkladu. Ovšem na velké panely překližky na trupu je to dost málo, jelikož s odstupem nevidíme na překližce vlákna a strukturu, ale spíš to jak po řezání dýhy vystupují na povrch vrstvy tmavších vláken střídané vrstvami světlejších, tak jak přirůstají postupně na kmen stromu. Proto se snažím pokračovat dál dalšími způsoby.
Styl A:
Použitý už na Lloydu C.V. Do zavadlého podkladu tenkým štětcem dodělám kresbu – většinou křivky, které zanechávají na dýze tmavší letokruhy při loupání kmene. Po zavadnutí je třeba rozetřít a zapracovat kresbu do podkladu aby se zmírnil kontrast. Takto jsem začal dělat panely na Albatrosu a dospěl k mínění že to chce nějakou změnu.
Styl B: Při roztírání podkladu jemným tupovacím štětcem se mně před nástrojem začala vytvářet silnější vrstvička barvy, kterou jsem začal vytvářet jakousi spojenou nahrnutou „frontu“ či „val“. Skládaním takto vytvořených křivek za sebe jsem pak vytvářel obměnu kresby se zajímavým přechodem do tmavších šmouh. Způsob je velmi pracný a několikrát jsem se přistihnul, že se s kresbou zoufale přetahuju semtam a ztrácím kontrolu, protože jednotlivé křivky musí zůstat spojité. Navíc mně vznikal při práci jakýsi „ski efekt běžek“, kdy barva šla hrnout před tupovacím štětcem pouze jedním směrem, v protisměru totiž štětec vitíral barvu úplně pryč z podkladu a poškozoval vzniklou práci.
Styl C: Nejsnadnější, nejrychlejší a efektivní. Kombinací obou výše uvedených metod vytvořit jen flíčky a „kazy“ ve dřevě. Pracovně jsem si pojmenoval jako „bedýnková překližka“, podle přepravek z méně kvalitního dřeva plného suků a kazů. Na letadlo bych takovou překližku nikdy nedával, ale některé dobové fotky potvrzují použití. Je to nakonec líbívé zpestření na celé mozaice trupu
preklizka1.jpg
preklizka2.jpg
preklizka3.jpg

Naposledy upravil Jirkun dne 19 čer 2012, 17:18, celkově upraveno 2
Jirkun

• Odpovědět s citací

Re: Překližka na Albatrosu D.II -postup jak na to

Příspěvekod Jirkun » 15 čer 2012, 10:49

Vyšachované maskování
Jednotlivá pole je nutno vypracovat až k okrajům panelů což nutí k přetahování kresby přes rytí. Vedlejší panel musí mít pak podobnou ale nenavazující kresbu. K tomu se doporučuje maskování sousedních panelů. To však vede ke ztrhávání hotové vrstvy a rozhodně doporučuji se vyhnout. Třeba takto:
Udělal jsem si masky pouze na kovovou kapotáž předku trupu a z míst kde dřevo nemá být jsem potom přetahy setřel štětcem namočeným v ředidle. Po zaschnutí hotového pole – jeden den- jsem pak překryl vrstvou gunze laku super clear III. Do takto ošetřené plochy jsem zajížděl přetahy z dalšího sousedního tvořeného pole a poté šetrně setřel ředidlem podél rytí panelů. Jde to a můžete takto dělat několik panelů současně, jen se musí rozpracované pole dotýkat pouze špičkami, takže vznikne styl šachovnice. Kolizní rožky dvou sousedních panelů lze při troše opatrnosti dobře vypracovat a také očistit od přetahů štětce. Postupně jsem takto pokryl celý trup a vrstvy laku nanesené navíc na prvních panelech nejsou znatelné.
Variabilitu odstínů na jednotlivých panelech jsem docílil hutností rozetřené vrstvy olejové barvy nebo přidáváním sieny pálené. Vytvoření celého trupu není potom nějakým prostým natíráním, ale nakreslením a vypracováním jednotlivých panelů. Každý jednotlivý panel jsem pak tvořil na jedno posezení nahotovo (rozpracovaných jsem mněl víc panelů a přeskakováním jsem zajišťoval mezery pro schnutí barvy), i když jsem do některých polí dotatečně přidal hustější kresbu až po prvním ochraném zalakování.

Postavit chmelnici s překližkovým trupem za weekend považuju za nemožné. Časová bilance asi některé nenadchne. Ale dřevo na trup Albatrosa, i s korekcemi některých panelů a úplně odstraněnou hotovou vrstvou oleje a laku ze dvou panelů(nelíbily se mně), u mně překročilo známý freejackův časový limit (24h) na stavbu modelu.
související odkazy:
http://www.modelarjirka.zoka.cc/clanky/drevo-nez-zacnetedrevena-pripravka
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=303&t=55804
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=6&t=66648
Jirkun

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Kabelka » 19 čer 2012, 17:27

=D> =D> Učebnice! Děkuju za krásný návod. Už vím podle čeho budu dřevit :)

Začal jsem na Alb D.III OEF 253, ale zápasím s podkladovou barvou - nemůžu namíchat správný základ. Jaký si tam použil ty? Líbí se mi barvy překližky na kresbě, ale né a né se k ní dostat :( Na tmavší dřevo to vím jak, ale tohle mi stále nejde :( a přitom je to krásný světlá překližka :-D A myslím si že barva dřeva venku by měla být stejné barvy jako ty v kokpitu, není tomu tak?
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Ondřej Kabelka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirkun » 19 čer 2012, 18:33

pro Ondřeje K.
Ta podkladová barva je namíchaná. Nevím přesně co jsem do ní dal, určitě jsem začal pololesklou bílou a žlutou s kapkou nějaké hnědé (C133 nebo C41) snad i barvu plátna. Prostě míchám až jsem spokojen. Možná že to není nejjednodušší cesta a vede často k vyhození části míchaných vzorků, ale je to výborné cvičení pro míchání barev. Ze žluté, červené, hnědé a černé ,vše zesvětlováno bílou, pak jde namíchat celý sortiment různých barev dřeva a i kůže(a nejen to). Doporučuji vyzkoušet, protože výrobci třeba kuži nebo dřevo když už mají tak jeden odstín a ten se nemusí hodit.
To co mám použito jako podklad se blíží barvě světlého pole za křídlem na spodku trupu u třetího obrázku. Zde je vrstva olejovky minimální. Žlutavý odstín ve výsledku dělá jen podklad.Také proto že olejovky se snažím nanášet v co nejtenších vrstvách.
Barvu v kokpitu mám stejnou jako zvenku i když jsem uvažoval i o nějakém filtru imitujícím ztmavéní po nějakém ochraném nátěru(moření - často uváděné - považuju spíš za kosmetickou úpravu bez ochraného efektu), nakonec jsem nechal tuhle žlutavou. Jak ve skutečnosti na starých Albatrosech překližka vypadala nemůžu doložit.
Jirkun

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondrous » 20 čer 2012, 16:52

Díky moc za skvělý návod. =D> ;-I

Pro moje měřítko asi použitelný nebude, ale kdybych se někdy pustil do něčeho většího, je tohle neocenitelné.

Nezasloužilo by si to místo v top článcích sekce "Jak na to?"
Obrázek
Ondrous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Kabelka » 20 čer 2012, 18:25

Spíše by si to zasloužilo do přehledu do chmelnic... =D>
Naposledy upravil Ondřej Kabelka dne 22 črc 2012, 09:33, celkově upraveno 1
Ondřej Kabelka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hellboy » 20 čer 2012, 18:48

V brzké době by se článek měl (alespoň doufám) objevit na SIGových stránkách v kategorii "Jak na to."
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Kapitán Roy Brown: Zatracení krtci. Můžu mluvit o štěstí, že jsem nechytil tak blbou díru !
Manfred von Richthofen: Vaše taktnost mě ctí.
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondrous » 20 čer 2012, 18:56

Chmelnicofilove dekuji! ;-I
Obrázek
Ondrous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hellboy » 20 čer 2012, 19:12

Chmelnicofilové neděkujte a taky se podílejte na tvorbě stránek!! :x
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Kapitán Roy Brown: Zatracení krtci. Můžu mluvit o štěstí, že jsem nechytil tak blbou díru !
Manfred von Richthofen: Vaše taktnost mě ctí.
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondrous » 20 čer 2012, 19:15

Kdyz ja neumim nic, co se tu jeste neobjevilo a ve slohu jsem byl vzdycky slabej. :cry:

Ale pokusim se polepsit, slibuju.
Obrázek
Ondrous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Peter DeSnek » 20 čer 2012, 20:00

Hellboy píše:V brzké době by se článek měl (alespoň doufám) objevit na SIGových stránkách v kategorii "Jak na to."

Nejenom na chmelnicich ...

Cimy to predem Jirkovi dekuji ...

[-o< [-o< [-o< [-o<
Nejsem tak blby, jak vypadam na fotkach ... v realu jsem blbejsi ... !!!
Aneb - Murphy musel byt optimista ... a optimiste by se meli strilet ... !!!
Je lepší být souzen dvanácti, než nesen šesti ...
Peter DeSnek

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse