Rád by som Vám predstavil ukrajinský Nieuport ,ktorý sa dostal na našé územie a pristál v Košiciach počas vojny o Poľsko-Ukrajinskú hranicu v máji roku 1919.Na stavbu svojho modelu som použil stavebnicu Nieuportu 23 ,Eduard,1:72.Bolo veľmi ťažké nájsť akékoľvek fotografie tohto stroja,ale pomohlo mi pár dobrých ľudí.
K samotnému modelu:
Přílohy
Aj keď je model malej mierky,interiér sa dá urobiť dosť pekne,no musel som vyrobiť mnohé časti,ktoré v krabici neboli
A tu je celý model:
Vrtuľa je urobená olejovkami,guľomet je zo zbytkov od Eastern expressu,mal viac detailov ako Eduardí.Tiež bolo potrebné obrúsiť kryt motoru z vnútra,aby sa motor voľne pretáčal.
Sfarbenie kolies sa dá podľa fotiek už ťažko určiť,rozhodol som sa pre takéto.
Podľa fotky je urobená aj signálna pištoľ na boku.
Model bol ošpinený olejovkami a práškami Agamo.
Naposledy upravil C.a.K.Feldpilot dne 01 říj 2011, 15:24, celkově upraveno 1
..tak, jak to vidím já, tak jsou hezky vychytaný finesy tohoto konkrétního stroje..tzn. doplňky, rozdílnost znaků..apod.. S čím zásadně nesouhlasím, jsou československé kruhové znaky uvnitř kol..ty tam stopro nebyly..! O tom, zda byly na vnějších částech potahů kol se vedou spory a ani nejlepší fotka na to uspokojivě neodpovídá.. Já sám se nedokážu rozhodnout.. Jisté je, že kola byla na původním ukrajinském nátěru bez jakýchkoli ozdob..(tedy nebyla půlená, což je druhý výklad nátěrů kol v cs barvách). Z toho vyplývá, že kola pomalovali až čechoslováci..(uvnitř kol se ale na fotkách jedná jen o stín, který vrhá horní křídlo..)..stejně tak se ale může jednat o hru stínů na pravém kole-tedy jeho vnější straně.. Jo, a že by byl tento Nieuport "méně známý"..? Naopak..tento letoun je hodně známý..! A nejen u nás, ale i v zahraničí..!
Přílohy
UKRAJINSKÝ CISTÝ KOLA
Nie 23C-1_No3598-(early-Ukrajina)-a01.jpg (29.37 KiB) Zobrazeno 2995 krát
CS POMALOVANÝ (?) KOLA-STÍN NA LEVÉM KOLE VEDE I PRES PNEU-NENÍ TO TEDY NÁTER
..no, abych pravdu řekl, tak podle mě tam není nic.. Kolmé rozhraní by mohl být, stejně jako na levém kole pouhý stín horního křídla a to, co je jakoby ve spodní části kola je zase tvarem disku zastíněná spodní část kola..kolo samotné pravděpodobně hliníkový bronz, stejně jako na celém letadle.. (ale to je jen moje interpretace viděného..jiní to vidí tak, že kolo bylo půl-napůl bílá a červená..tedy v podstatě také národní barvy..no, a další to vidí shodně s Tebou..tedy tam vidí novodobý cs znak..)
Ťažko povedať, na tej fotke sa to nedá jednoznačne určiť.Ja osobne som si pri stavbe zakladal na tom,že kolesá dostali podobu nového čs. znaku pred tou výstavou leteckej asociácie v Prahe a natierač sa zrejme ponáhľal.Nechám to zatiaľ tak a počkám na jednoznačný presvedčivý dôkaz.
Podle mě kdyby to byl stín pokračoval by dál na plášť ,ale tam není je to vidět na zadním kole .Nejsem moc velkej modelář ale mám praxi ve focení a tady to není rozhodně stín.
Vazeni, prezrel som si toto foto/ aj sa to rymuje / Nieuporta resp. ten podvozok, a kedze som namaloval "niekolko chmelnic", tak k tomu fotu pripajam moj usudok...takze: AD 1...podvozok je osvetleny - nasvieteny velmi nizkym slnkom, AD 2...tien na vnutornej strane laveho kolesa je od prednej casti V-vzpery podvozku, AD 3...na pravom kolese to nie je tien od dolneho kridla resp.tien nerobi profil potahu vypletu kolesa, ale si myslim, ze na vonkajsich stranach potahu kolies boli ceskoslovenske znaky...inak ta biela vysec znaku resp. cely potah bol dost "usvineny" od odstrikujuceho mot. oleja, resp. uspineny prevadzkou stroja! Tolko moje videnie ...
Včera jsem dostal mail z Ukrajiny a tam vyšla kniha.: Hrdinové ukrajinského nebe autora Jaroslava Tinčenka (Ярослав Тинченко). Obrázky do knihy kreslil Taras Štyk (Тарас Штык) a ten nakreslil toho "našeho" Nieuporta takto..:
..a dneska mi od ukrajinského kolegy Eugena Ushakowa přišel ještě jeden obrázek tohoto Nieuporta z té samé knihy...(je zajímavé, že na tomto obrázku je letoun nakreslený, jako Nie-17.. )