Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Albatros D.III

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Albatros D.III

Příspěvekod Timi » 18 led 2008, 13:24

Chtěl bych se zeptat kdo lítal na ty prvni mašině a jetli by nebyla este jina fotka toho stoje?
Přílohy
040513_amoore_mp_his_albatros_jasta2.jpg
Jakub Houška
Timi

• Odpovědět s citací

Re: Albatros D.III

Příspěvekod Curtiss » 18 led 2008, 19:12

Jedná se o stroj z Jasta 11, pilot neznámý, nebo snad Ltn Konstantin Krefft (Frefft?). Jinou fotku bohužel taky nemám, alespoň snad "šém hám foráž" pomůže :-D
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Curtiss

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Timi » 19 led 2008, 01:11

Děkuju (jmeno sem taky nedokazal rozlustit), Eda ho vydal ve special edici pokud se nemýlím, ja mám profipack ale tahle kamo se mi moc líbí
Jakub Houška
Timi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 31 led 2008, 15:12

.. [-X ..ale POZOR na barvu kormidla SOP..!!! Nebylo ani žlutý,ani "plátěný",ale natřené stejnou barvou jako kapota kolem motoru. Tzn."Albatrosáckou základovkou"..kterážto byla šedozelená..nebo lépe..světle šedá se zeleným nádechem.. :arrow:
Naposledy upravil zdesko dne 31 led 2008, 15:26, celkově upraveno 1
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 31 led 2008, 15:24

#-o ..a ještě jsem zapoměl dodat..správnější je ta druhá barevná reprodukce..předek nebyl červenej..to je stín horního křídla..!! Takže jenom vlnovka..! A to,že byla červená je jen předpoklad,že se ví,že je to éro z Jasta11,ale klíďo-píďo by to mohla být kombinace dvou barev..černé svislé pruhy a červená vlnovka..což nebylo tak neobvyklé.. a to,že za ním stojí Dé-drei M.von Richthofena..to asi víš,že jo..?
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Timi » 31 led 2008, 16:22

Jo to vím a díky za radu
Jakub Houška
Timi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Timi » 09 úno 2008, 01:08

vzhledem k tomu že továrna opouštěla výrobu se směrovkou v barvě platna tak nevim jestli mela barvu "albytrosacke sedi" podle meje platěna
Jakub Houška
Timi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 09 úno 2008, 12:29

..v továrně se kormidla SOP barvila na šedozelenou..na fotce je to i vidět,jak z toho vystupuje bílý lem kříže.. =D>
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marek Mincbergr » 09 úno 2008, 22:03

Já bych to upřesnil. Ta šedozelená se používala především na kovové součásti. Pokud vynecháme lozenge na D.III (OAW) a D.V/Va, pak směrovka byla byla nejčastěji v barvě plátna, občas v jedné z kamuflážních barev horních ploch.

Vlnovka jde až dopředu. Bob Pearson tam v ní má malou chybku. Nekončí totiž na rozhraní plech - dřevo, ale jde malinko před ní. Jen málo, ne víc jak 10 cm. Na té fotce je tom plechovém krytu přídě vidět.
Mit Gott für Kaiser und Vaterland
Marek
Marek Mincbergr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 10 úno 2008, 02:46

..bylo,nebylo..: Píšou se 50tý-60tý léta a tehdejší letečtí prahistorikové sedí u fotek letadel a dávají dohromady,jakpak asi ta éra vypadala barevně..? Archivy v té době byly tak nějak ještě nepřístupné..vojenské archiválie byly ještě takříkajíc ve stavu utajení..a nedej bože,aby se jim (vojákům) vrtal v písemnostech nějakej přechytračelej civil.. :x ..a tak ti "prabadetelé" dali hlavy dohromady a řekli si..: "To je tutovka..! Ten Albatros má ty plechy přírodní a směrovka je v barvě plátna..!" Nepsalo se o tom halda knih,a čím víc badatelů,tím víc knih..a jak už je dobrým zvykem,nač v tom šťourat..? Pak však přicházeli stále noví a noví a ke všemu i drzí badatelé..a nenapadlo je nic lepšího,než v tom začít šťourat.. :? ..a tak se kamufláže začaly překreslovat a překreslovat..mnohdy takřka k nepoznání..! Archyvy začaly puchřet a rozpadat se a tak vojsko velkoryse rozhodlo,že "ty starý krámy" už vyhodí.. no a protože správní historici ví o všem,tak se hned nabídli,že se o to haraburdí postarají..! A najednou se objevilo věcí..!! Až oči přecházely..! Takže já tady předhazuju dvě fotky,které nejsou samozřejmě neznámé-má je skoro každý-a chtěl bych slyšet jak je možné dokázat,že na obou fotkách mají éra "plátěný" směrovky..?? Zvláště když se na obou fotkách jejich odstín až nápadně blíží odstínu barvy na kapotách..? A na obou je až nápadně VIDĚT bílá barva kolem kříže..A světelný podmínky..? Ty jsou tu jak u fotografa..! Ani Saudek by to líp nenasvětlil.. :x A jedna poznámka čistě jen ode mě..a nikdo jí nemusí brát vážně..protože to je jen taková "faktická" a rádoby logická..: V Albatroswerke natírali komplet všechny kovové díly,ale také komplet všechny plátěný díly...jenom tu směrovku..tu prostě nechali svítit..?? Tož není to nějaký divný..?
Tohle všechno není prosím pěkně z mojí hlavy..! Ale je pravda,že se s tím ztotožňuju..! [-o<
Přílohy
Alb D-3_b.jpg
Naposledy upravil zdesko dne 10 úno 2008, 02:54, celkově upraveno 1
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 10 úno 2008, 02:51

..tohle je bohužel slabší kopie..a ještě jsem to musel ořezat,aby se to sem vešlo "na kila"...ale to,co je potřeba,je tu ještě docela vidět..
Přílohy
Alb D-3_a.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marek Mincbergr » 10 úno 2008, 10:25

Tak nevím, ale mnohem víc než někomu neznámému věřím především fotkám (viz níže - zbarvení přímo z fabriky, foceno u Fokkera ve Schwerinu, a není to jen tato) a Gregovi van Wyngardenovi. Doporučuji si o tom jménu něco najít (Over the Front, Windsock, Osprey,...). Větší kapacita na zbarvení německých letadel asi není. Cituji doslova:
It is frequently stated hat the metal cowlings panels, louvres, and struts were painted a light gray. (cituji to proto, že neuvádí směrovku)

a o kus níže

The rudders were often covered in clear-doped fabric or occasionally painted in one of the uppersurface camouflage shades.

Zdroj: Albatros D.III, P.M.Grosz a G. van Wyngarden, Albatros Production, 2002

Ještě drobný edit:
Aby nevzniklo nedorozumění: netvrdil jsem a netvrdím, že tou šedou na plechy nemohla být směrovka natřena. Tvrdím ale, že ve většině případů, když stroj opouštěl fabriku, byla buď v CDL nebo jednou z kamuflážních barev.
Přílohy
0942ALBAT.3.jpg
Marek
Marek Mincbergr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marek Mincbergr » 10 úno 2008, 19:56

Musím se omluvit. Našel jsem jiný tisk té fotky a to, co jsem marně považoval za začátek vlnovky na předním krytu motoru jsou ve skutečnosti napínáky výztužných lan křídel. Takže Bob to má dobře a ještě jednou sorry, za mystifikaci. [-o<
Marek
Marek Mincbergr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 11 úno 2008, 14:32

Marek Mincbergr píše:Tak nevím, ale mnohem víc než někomu neznámému věřím především fotkám (viz níže - zbarvení přímo z fabriky, foceno u Fokkera ve Schwerinu, a není to jen tato) a Gregovi van Wyngardenovi. Doporučuji si o tom jménu něco najít (Over the Front, Windsock, Osprey,...). Větší kapacita na zbarvení německých letadel asi není. Cituji doslova:
It is frequently stated hat the metal cowlings panels, louvres, and struts were painted a light gray. (cituji to proto, že neuvádí směrovku)

a o kus níže

The rudders were often covered in clear-doped fabric or occasionally painted in one of the uppersurface camouflage shades.

Zdroj: Albatros D.III, P.M.Grosz a G. van Wyngarden, Albatros Production, 2002

Ještě drobný edit:
Aby nevzniklo nedorozumění: netvrdil jsem a netvrdím, že tou šedou na plechy nemohla být směrovka natřena. Tvrdím ale, že ve většině případů, když stroj opouštěl fabriku, byla buď v CDL nebo jednou z kamuflážních barev.

..Víš,Marku já tolik zase na té šedé směrovce nebazíruju.. :-k Vím,že se to nedá vyvrátit,ani potvrdit a na přiložené fotce,to tak jednoznačně nedává za pravdu nikomu z nás.. Kdo chce tam vidí plátno ale kdyby se našel hodně velký okecávač,tak by asi u této fotky přesvědčil i Grosse.. :-D ..přiznám se že tohleto téma je vlastně tak trochu aktuální jen pro D.III ..sám se přikláním k názoru,že D.II (kromě jedné D.II-která byla základovkou natřená celá) ale i pozdější D.V měly kormidlo SOP už plátěný.. Nebo je to na nich alespoň víc vidět.na fotkách D.III tomu tak není..prostě na originálních fotkách mají směrovky jiný odstíny,než PROKAZATELNĚ plátěný směrovky rakouských D.III.. A já,kdybych se pustil do stavby D.III tak bych to vyřešil velice šalamounsky..: Postavil bych si určitě některý ze strojů s pomalovanou směrovkou.. :grin: ..po odeslání,jsem si ještě jednou přečetl,to co Jsi citoval z Wyngardena..: A jestli to dobře čtu,tak připouští také natřenou směrovku,že jo..? I když se přiklání k barvě spodních ploch..tedy ke světle modré..což bych bral a nedohadoval bych se.. Ale čisté plátno..? Jak na kterém éru..! Jo,a asi to neplatí o OAW mašinách..tam jsem taky pro plátno.. (konec editace..! [-o< )
Naposledy upravil zdesko dne 11 úno 2008, 15:05, celkově upraveno 1
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 11 úno 2008, 14:52

..třeba tento se mi vždycky hodně líbil..ač byl z fotek hodně známý,nikdy ho nikdo nehodil na paletu..A tak jsem si jednou vzal pastelky a zkusil jsem jak by to mohlo vypadat v colorované podobě.. Je to Albatros D.III Z Jasta30 na kterém myslím létal Joachim von Bertrab :x
Přílohy
Alb D-III_01.jpg
zdesko

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse